Agenda

Oproepen

Links

Archief

Contact

Nieuwsbrief
Ravage Digitaal 18 maart 2006 Print deze pagina

North Country

North Country is een fictieve filmversie van de eerste grote rechtszaak tegen seksuele intimidatie in de Verenigde Staten, Jenson vs. Eveleth Mines. Deze rechtszaak werd tegen het mijnbedrijf aangespannen door een vrouw die langere tijd op de werkvloer werd beschimpt en gediscrimineerd vanwege haar geslacht.

tekst Ulrik van Tongeren

Het huidige politieke klimaat in de Verenigde Staten is een ideale voedingsbodem voor politieke films. Zowel documentaires als speelfilms leveren interessante discussiestukken op. Voor een grote filmmaatschappij als Warner is het momenteel blijkbaar winstgevend om dergelijke films te produceren. Syriana, de paranoïde oliethriller met een punch is een voorbeeld hiervan. Eind maart gaat V for Vendetta draaien, de verrassend anarchistische stripverfilming van de Wachowski broers.

Daar tussenin bevindt zich een film als North Country van de uit Nieuw-Zeeland afkomstige regisseuse Niki Caro, een klassiek sociaal-realistisch drama in de traditie van Norma Rae, Silkwood en Erin Brockovich. Losjes gebaseerd op waar gebeurde feiten is het een krachtig drama met didactische accenten. Gesitueerd eind jaren tachtig in een mijnbouwgemeenschap in Minnesota, gaat de film over een jonge vrouw die probeert te overleven in deze vrouwonvriendelijke microkosmos.

De alleenstaande moeder Josey (Charlize Theron) met twee kinderen gaat in de mijn werken omdat ze daar meer verdient dan als kapster of serveerster. De rolprent toont een huiveringwekkende encyclopedie van seksuele vernederingen die een vrouw in zo'n mannengemeenschap kan ervaren. Het laatste deel van de film wordt dan ook in beslag genomen door een rechtszaak, waar Josey haar recht op een menswaardige behandeling probeert te bevechten. Op imponerende en realistische wijze wordt getoond hoe deze gemeenschap in de greep raakt van een vrouw die het niet meer pikt. Het geeft de film bijna de kracht van een documentaire.

Een merkwaardig en tamelijk shockerend aspect van de film is dat het zogenaamde strip mining getoond wordt, waar overigens verder geen woorden aan vuil worden gemaakt. De heroïsche strijd van Josey staat op de voorgrond, het verkrachten van de kolenberg en het milieu fungeert als setting voor het drama.

Bij strip mining wordt de bovenkant van een berg weggeblazen om bij een dunne laag erts te kunnen komen, die met een gruwelijke machine (een dragline) wordt verplaatst. Miljoenen tonnen afval belanden zodoende in de rivieren en beekjes, met als gevolg totale vervuiling door kwik en andere chemicaliën. Talloze dier- en plantensoorten worden zo uitgeroeid. De Amerikaanse media maken hier zelden melding van. Strip mining kreeg een forse injectie omdat George Bush 20 miljoen dollar kreeg van de kolen-industrie voor zijn verkiezingscampagne. Robert F. Kennedy Jr beschreef deze praktijken in het boek Crimes Against Nature.

Deze verkrachting van het milieu past in het rijtje van misdaden tegen de natuur, zoals houtbedrijven die in natuurreservaten mogen kapen, het ontginnen van olie in Alaska en het terugdraaien van zo'n beetje alle milieuwetten. Het past in de filosofie van Bush en de Republikeinen om in korte tijd zoveel mogelijk geld binnen te slepen, met een totale minachting voor het milieu en de zegeningen van de natuur.

Wonderlijk dat een fraaie speelfilm als North Country, met alle goedbedoelde boodschappen die de film bevat, dan ook een bittere nasmaak achterlaat. De politieke werkelijkheid is blijkbaar zo complex en veelomvattend, dat een speelfilm daar slechts een beperkt zicht op kan geven.

North Country (Warner) nu in de bioscoop

- - - - - - - - - - - - -

Eerdere artikelen uit Filmblik:

Syriana toont machinaties oliewereld 10-03-06
Rotterdam als broedplaats van jong talent
12-02-06

Rotterdams Filmfestival vraagt totale onderdompeling 26-01-06
Doorgeschoten dierenactivisme 16-12-05
Moord voor een baan 16-12-05
Farmaceutisch drama in Afrika 04-11-05

 

Naar boven

 

 

Zwarte Kat

 

 

 

hghg