Uit: Ravage #5 van 6 april 2001

Antifa-beweging toont daadkracht

De fascistische splinterpartij Nederlandse Volks Unie zoekt de aandacht. Een aanvankelijk verboden demonstratie in Kerkrade werd op het laatste moment toegelaten. Tegenstanders van het fascisme trokken met bussen op naar Zuid-Limburg en blokkeerden massaal de grensovergang bij Herzogenrath. Door dit verzet was de demonstratie van de neonazi's slechts van korte duur.

De Nederlandse Volks Unie (NVU) vroeg onlangs een demonstratie aan in Kerkrade en Herzogenrath, vlak over de voormalige Nederlandse grens. Door arrogantie en naïviteit van de burgemeester kreeg de NVU via de rechter alsnog toestemming voor een demonstratie in Kerkrade. Een grensblokkade van verontwaardigde burgers probeerde hij te verbieden.

De van Duits/Roemeense neonazi Christian Malcoci kondigde eind vorig jaar op een geheime bijeenkomst in Mook, waarbij enkele tientallen Nederlandse en Duitse NVU'ers aanwezig waren, zijn kandidatuur aan voor de gemeenteraadsverkiezingen in Kerkrade van volgend jaar. De NVU wil verder nog in Rotterdam en Arnhem deelnemen aan de verkiezingen.

De groep neonazi's die tegenwoordig de NVU vormt, richtte in het verleden haar pijlen al vaker op het grensgebied met Duitsland en België. Hier kan het kleine groepje wat de NVU in Nederland is, rekenen op hulp van vooral Duitse, maar ook Belgische neonazi's. Ook de Nederlands-Duitse samenwerking van neonazi's bestaat al langer (zie het artikel in de vorige Ravage).

De NVU wilden op zaterdag 24 maart 2001 een 'grensoverschrijdende' demonstratie houden, van het station in Herzogenrath naar de markt in Kerkrade en weer terug. In beide plaatsen bleek de weerzin tegen de komst van de neonazi's groot en er ontstond dan ook een verscheidenheid aan initiatieven. Zeker toen het verbod van burgemeester Som van Kerkrade op de nazi-demonstratie geen stand hield bij bestuursrechter Sleddens uit Maastricht.

In Herzogenrath verbood de politierechter de demonstratie op grond van de 'verheerlijking van het nationaal-socialisme'. De route van de neonazi's was dezelfde als de inval van de Wehrmacht in 1940, een inspectieroute van de verdedigingswerken van Hitler. De gekozen datum 24 maart was in 1933 de dag waarop het Duitse parlement buiten werking werd gesteld en Hitler feitelijk aan de macht kwam.

Malcoci ging in beroep tegen het verbod; de zesde kamer van het Aachenergerechtshof handhaafde het verbod, het gerechtshof in Münster ook. Toch bleef bleef vanwege alle beroepsmogelijkheden het lang onduidelijk of het verbod gehandhaafd zou blijven.

In Kerkrade besloten tegenstanders van extreem-rechts over te gaan tot een grensblokkade op de route die de neonazi's van plan waren te gaan lopen. Hierbij werden de antifascisten ondersteund door alle politieke partijen in Kerkrade, enkele partijen uit Herzogenrath en tal van organisaties uit de rest van Nederland. Van het Nederlands Auschwitz Komitee tot aan de landelijke vereniging van Anti-Discriminatiebureau's.

De inwoners van Kerkrade uitten hun woede ook op andere manieren; zo hing er bij een verfwinkel een spandoek aan de gevel met de tekst 'Wij verkopen alle kleuren, behalve bruin'. In Herzogenrath werd er een manifestatie door 'Demokraten gegen Rechts' georganiseerd die vlakbij het station gehouden zou worden.

In de aanloop naar 24 maart verschenen er billboards in Kerkrade met oproepen tot burgermoed. Mensen werden opgeroepen hun foto in te sturen naar de locale krant om zo 'hun gezicht te tonen tegen de bruine pest'. De Evangelische kerk zou de doodsklok gaan luiden en er zou worden gebeden voor vrede en veiligheid. Het Aachener Bundnis gegen Rechts, AFA (Antifascistische Actie) en het Comité Waakzaamheid Euregio riepen alle grensgemeentes op om waakzaam te zijn vanwege het eventuele uitwijken van neonazi's.

De politie van Kerkrade had diverse scenario's bedacht om de grootste neonazi-demonstratie sinds 1945 in Nederland in goede banen te leiden. Burgemeester Som probeerde op vrijdag nog de tegendemonstraties tegen te houden en verklaarde tegenover de verzamelde pers dat "er bij de burgers en antifascisten geen behoefte meer bestond om te demonstreren."

Tegelijkertijd probeerde hij de partijen in zijn gemeenteraad te bewerken door hen een alternatieve demonstratie-route aan te bieden. Zo probeerde Som, ongetwijfeld op aanraden van de politie, een scheiding aan te brengen tussen de antifascisten uit de rest van Nederland en de 'democratische burgers' uit Kerkrade en omgeving.

Gelukkig bleek ons verbond hiertegen bestand. Zo konden we ons op de bewuste dag verzamelen op het kruispunt dat de voormalige grens ooit vormde. De politie meende wel een aantal van onze bussen te moeten doorzoeken, omdat zij signalen hadden opgevangen dat er helmen en knuppels in zouden liggen. Hun afgang was compleet toen de buit bestond uit een houten keukenrolhouder...

De locatie voor de demonstratie van de neonazi's bleef geheim. Tot aan het moment dat de ME voor het station Kerkrade met een dubbele linie een gebied afsloot. Onder zware politie-begeleiding arriveerden de neonazi's met een dertigtal auto's. In totaal waren het er ongevee, waaronder zo'n 25 Nederlanders. Ze poseerden een minuut of tien voor de pers. Het treinverkeer werd stilgelegd, het gebied was verlaten.

In het kwartier dat de neonazi's een rondje van 300 meter mochten lopen, liepen ze onder meer langs een ouderentehuis waarvan de bewoners niet vooraf waren gewaarschuwd. Een schandaal van de bovenste plank, om neonazi's met vlaggen te laten marcheren langs inwoners die de oorlog nog hebben meegemaakt.

In het centrum van Kerkrade liet de Nederlandse ME intussen zien wat er wordt verstaan onder het beschermen van de burgers van Kerkrade. Ze blokkeerden tot driemaal toe de grote demonstratie van boze burgers die onderweg was naar het station van Kerkrade. De stoet groeide aan naarmate de dag vorderde. Duitse antifascisten uit Herzogenrath, die zich ook wilden aansluiten, werden door de ME met de wapenstok bewerkt, op de grond gegooid en geslagen. Vier van hen werden gearresteerd en vier uur vastgehouden.

Door de druk van de grote groep tegendemonstranten, aanwezig in het centrum van Kerkrade, had de politie geen andere keuze dan de neonazi's bij het station zo snel mogelijk weer weg te sturen. Hun demonstratie duurde op zijn hoogst 25 minuten, terwijl er toestemming voor twee uur was gegeven. Op het moment dat de tegendemonstratie op z'n grootst was met zo'n 3000 mensen, Nederlanders en Duitsers tezamen, werd bekend gemaakt dat het Hooggerechtshof in Karlsruhe de neonazi's alsnog toestemming had gegeven om van drie tot vijf uur op het station van Herzogenrath te demonstreren.

We besloten het stationsplein in Herzogenrath te bezetten. Onderweg sloten zich ook burgers uit Herzogenrath aan bij de stoet. Na een uur bezetting kwam het bericht dat de neonazi's tien kilometer verderop, in het plaatsje Würselen, korte tijd op een pleintje voor de brandweerkazerne hadden mogen staan. Hierbij waren zo'n twintig Nederlandse nazi's aanwezig, waarvan er twee werden opgepakt wegens verboden wapenbezit.

De bezetting was gelukt en de tegendemonstranten waren tevreden. In Kerkrade hebben de neonazi's zich weliswaar kunnen verzamelen, maar het is ze niet gelukt in het centrum te demonstreren. Herzogenrath hebben ze al helemaal niet aan kunnen doen. Deze acties bieden hoop voor de toekomst, want het zal vast niet de laatste keer zijn dat de NVU, of welke extreem-rechtse partij dan ook, zich in het openbaar manifesteert. We hopen dan ook dat we tegen die tijd weer een beroep kunnen doen op jullie solidariteit en strijdbaarheid!

Jeroen Bosch

namens Anti-Fascistische Actie Nederland

..................

Geen woorden maar daden

Een schadepost van tientallen miljoenen guldens en zeker een half jaar dicht. Deze balans kon vleesproducent Dumeco in Boxtel opmaken na de verwoestende brand die de snijhal en de expeditie in de as legde. "Op deze manier dwingen we de vleesindustrie te stoppen met z'n misdadige praktijken", zo laat het Dieren Bevrijdings Front weten. Niks discussie over de toekomst van de bio-industrie, de fik erin.

De brand bij Dumeco brak zondagochtend 25 maart 2001 rond vijf uur uit in de expeditiehal. In een claimbrief meldt het Dieren Bevrijdings Front (DBF) hiervoor brandbommen te hebben geplaatst "bij drie meattrucks die met de achterkant in de laadruimte geparkeerd stonden".

De activisten zeggen hiervoor niet meer nodig te hebben gehad dan "twee ontkopte plastic flessen gevuld met een mengsel van olie en benzine met bovenin een doordrenkte kranten prop die steun geeft aan een groot formaat sterretje als lont". Het voorste gedeelte van de trucks werd "nat gemaakt met in totaal twintig liter van hetzelfde mengsel".

De brand sloeg snel om zich heen op het Dumeco-complex op bedrijventerrein Ladonk in Boxtel. Vanwege de enorme rookontwikkeling en het gevaar dat er ammoniak en asbest vrij zou komen werden om acht uur de 900 inwoners van het naburige dorp Lennisheuvel geëvacueerd. Rond kwart over elf gaf de brandweer het sein brand meester. De schade bedraagt tientallen miljoenen. "Met weinig middelen een vernietigend resultaat! Op deze manier dwingen we de vleesindustrie te stoppen met z'n misdadige praktijken", zo luidt het commentaar van het DBF.

Dumeco verwacht dat de vestiging in Boxtel als gevolg van de brand zeker een half jaar buiten bedrijf is. Dit heeft directeur marketing en communicatie L. Sala gezegd. De productie-afdeling van de slachterij, ongeveer een derde van het totale complex, is door de brand verwoest. De vleeswarenfabriek en het hoofdkantoor hebben rook- en waterschade opgelopen.

In de getroffen slachterij werd sinds een halve week niet meer geslacht als gevolg van het uitbreken van mond-en klauwzeer. Normaal worden er op het bedrijf in Boxtel 26.000 varkens per week geslacht. De omzet van het bedrijf bedraagt met de voorgenomen overname van vleesproducent Sturko Meat vier miljard gulden per jaar.

Enkele dagen voor de brand hebben de directies van Dumeco B.V. en Meatpoint B.V. een intentieverklaring ondertekend voor de overname van de versvleesactiviteiten van Meatpoint door Dumeco. Door de bundeling van beide bedrijven ontstaat een combinatie die een toonaangevende positie inneemt binnen de Europese vleessector. Meatpoint heeft haar versvleesactiviteiten momenteel ondergebracht in de werkmaatschappij Sturko Meat Group.

Naast vijftien vestigingen op de Nederlandse thuismarkt heeft Dumeco momenteel ook vestigingen in België, Italië, het Verenigd Koninkrijk en Hongarije, en een internationaal netwerk van verkoopkantoren. Door de voorgenomen samenvoeging neemt het aantal werknemers van Dumeco, met het holdingkantoor in Boxtel, toe tot ruim 5.000. De omzet zal met circa een miljard toenemen tot ruim vier miljard gulden. Dumeco is hiermee de op één na grootste vleesproducent van Europa.

DBF: Staat van dienst

10-01-99 GELEEN: Brandstichting McDonald's.

02-03-99 MEYEL: Nertsenbevrijding.

08-04-99 PUTTEN: Nertsenbevrijding.

17-05-99 NOOTDORP: Nertsenbevrijding.

13-06-99 BODEGRAVEN: Vijf vrachtwagens vleesbedrijf uitgebrand.

04-07-99 DEDEMSVAART: Zeven vrachtwagens en opslagloods van kipverwerkingsbedrijf uitgebrand.

11-07-99 ERMELO: Pluimveeverwerkingsbedrijf afgebrand.

27-08-99 ZWAMMERDAM: Nertsenbevrijding.

11-09-99 BARCHEM: Nertsenbevrijding.

14-11-99 MILLHEEZE: Negen vrachtwagens nertsvoederbedrijf uitgebrand.

09-01-00 ASTEN: Brandstichting slachthuis (mislukt).

10-02-00 HEINO: Vrachtwagens veetransportbedrijf uitgebrand.

28-02-00 PUTTEN: Nertsenbevrijding.

03-03-00 BARCHEM: Nertsenbevrijding.

07-05-00 WIERINGEN: Vier vrachtwagens van visgroothandel Kaan in Den Oever uitgebrand.

18-06-00 ERMELO: Vrachtwagen van kipverwerkingsbedrijf uitgebrand.

06-08-00 BARCHEM: Nertsenbevrijding en brandstichting schuren.

17-09-00 ROTTERDAM: Drie bestelwagens van vleesgroothandel uitgebrand.

01-11-00 VREDEPEEL: Nertsenbevrijding (niet opgeëist).

29-11-00 NOOTDORP: Nertsenbevrijding.

10-12-00 ROOSENDAAL: Transportwagen vleesbedrijf uitgebrand.

25-03-01 BOXTEL: Brandstichting bij varkensslachterij Dumeco.

......................

Offensief tegen de monarchie

Het aangekondigde huwelijk van Willem Alexander en Maxima Zorreguiete heeft in bepaalde kringen binnen de samenleving tot beroering geleid. "Ons is er alles aan gelegen om niet alleen dit huwelijk maar het gehele koningshuis aan te vallen", meldt de actiegroep Anti Koninklijke Autonomen. "We kunnen achterhaalde instituten als de monarchie niet langer accepteren", laat het Comité Mars op de Oranjes op hun beurt weten.

Als het aan de Anti Koninklijke Autonomen (AKA) en Comité Mars op de Oranjes (COMODO) ligt wordt de huwelijksdag van Alexander en Maxima dolle pret. Naast deze autonome initiatieven heeft ook de Amsterdamse locale partij Amsterdam Anders het comité Maxipa Nee! in het leven geroepen, een anti-monarchistisch initiatief. Het samenwerkingsverband de Vrije Zone is van zins om op 26 mei 2001 de krachten te bundelen tijdens een publieksbijeenkomst in Amsterdam.

"Het koningshuis is tot op haar botten aangetast door hebzucht en machtsmisbruik", melden de Anti Koninklijke Autonomen in een persverklaring. "Beatrix maakt op slinkse wijze misbruik van haar positie. Bijvoorbeeld door als vertegenwoordigster van het nationale bedrijfsleven bezoekjes af te leggen aan foute en minder foute staatslieden. Zo legt ze komende week de rode loper uit voor de president van Turkije, onder wiens bewind dagelijks de mensenrechten worden geschonden."

Voor de AKA is het geen toeval dat juist op het hoogtepunt van de mond- en klauwzeer het huwelijk werd aangekondigd. "Strategie. Wat ons betreft wordt niet het vee maar het koningshuis nog vandaag geruimd! Voor ons is het ook geen toeval dat kraakkafee Vrankrijk juist nu met ontruiming wordt bedreigd. De binnenstad van Amsterdam zal tijdens de huwelijksvoltrekking in een deinende zee van oranje-vlaggetjes moeten veranderen. Onwelgevallige elementen dienen te worden verwijderd."

De autonomen geven te kennen niet alleen op de dag van het huwelijk te zullen "beesten, ook tijdens de opgelegde vrolijkheid van koninginnedag zullen we ons voortaan niet onbetuigd laten. Verder zullen we iedere koninklijke gelegenheid die zich aandient aangrijpen om krachtig te protesteren. Weg met het koningshuis!"

Het Comité Mars Op De Oranjes is een groot feest van verzet en anarchie aan het plannen op de huwelijksdag. "Het zal een dag worden vol acties en mogelijkheden: dus sluit je aan en kom op de huwelijksdag naar de stad waar het huwelijk gesloten zalworden." De autonomen van AKA hopen dat het gebeuren zich in Amsterdam zal gaan afspelen, terwijl COMODO tevreden zou zijn met Leiden.

"Moet er wel een koninklijke familie zijn?", vraagt het comité zich hardop af. "Toont de beroering rond dit huwelijk niet precies aan wat er mis is met een instituut als de monarchie? Het Nederlandse koningshuis is berucht om de contacten met foute regimes en dictators door de geschiedenis heen. Het huidige contact met een voormalige juntaleider is dus niets nieuws."

COMODO zegt achterhaalde instituten zoals de monarchie niet te accepteren. "Dat is de reden waarom wij ook dit koninklijke huwelijk niet accepteren. Er is geen rechtvaardiging van het bestaan van een rijke elite die boven de wet staat, die hiërarchische structuren consolideert, nationalisme stimuleert en dieren martelt. We willen de monarchie radicaal afschaffen. De tijd lijkt er nu rijp voor."

Het comité heeft inmiddels ook de maand april tot Koninklijke Taartmaand uitgeroepen en looft een beloning uit voor het taarten van een willekeurig lid van het Koninklijk Huis. Mensen die anti-oranje inspiratie willen opdoen kunnen de website van COMODO bezoeken: squat.net/beakomt De beloning voor een geslaagde taarting bestaat uit een unieke houtgesneden oorkonde met bijgaand diverse anti-monarchistische parafernalia alsmede een fles oranjebitter.

....................

Solidair met geïllegaliseerden

'Sluit de Bijlmerbajes voor vluchtelingen' en 'Weg met de koppelingswet op de universiteit'. Beide eisen werden de afgelopen weken gesteld meermaals door actiegroepen die opkomen voor de positie van de geïllegaliseerde medemens.

Sinds enkele weken worden er gemiddeld 150 vluchtelingen gevangen gehouden in toren 'de Weg' van de Bijlmerbajes in Amsterdam. Voorheen zaten deze mensen vast in het grenshospitium, dat inmiddels is gesloten. Hun verhuizing naar 'de Weg' aan de Wenckebachweg betekent een capaciteitsuitbreiding van het aantal cellen naar 230.

In de gevangenissen van Veenhuizen en Hoorn zitten momenteel nog eens tachtig 'grensgevangenen' vast. Een 'grensgevangene' is een asielzoekende medemens die bij een lucht- of zeehaven asiel aanvroeg en daar een negatief antwoord op kreeg. De vluchteling moet zijn of haar uitzetting achter tralies afwachten.

Uit protest tegen deze wantoestand hielden zo'n tachtig personen op zaterdag 17 maart 2001 een protestactie voor de poort van de Bijlmerbajes. Op theatrale wijze sloot een sterk op burgemeester Cohen gelijkend persoon de grensgevangenis wegens schending van artikel 1, waarna anderen de rode loper uitrolden als symbool voor de weg naar de vrijheid. Tevens werd er een monument voor de vrijheid van vluchtelingen onthuld.

De actievoerders zijn van mening dat een rijke westerse samenleving niet het recht heeft vluchtelingen op te sluiten, en zich beter kan bezighouden met de duurzame investering in het oplossen van de vluchtmotieven. "Wij willen geen Europa achter prikkeldraad, hoge muren en een wij/zij denken. Wij willen als wereldburgers samenwerken met de vluchtende medemens, die de boodschapper is van mondiale verantwoordelijkheid van mensen voor elkaar", zo meldt de actiegroep 'Bont gezelschap tegen vluchtelingendetentie'.

Omdat het College van Bestuur van de Universiteit van Amsterdam (UvA) heeft besloten mee te werken aan de uitvoering van de koppelingswet, hield de actiegroep 'Onderwijs voor iedereen' zowel op woensdag 14 als donderdag 15 maart een ludieke actie op de universiteit. Bezoekers van de universiteit dienden zich door bewakingsbeambten uitgebreid te laten ondervragen en doorlichten, alvorens ze het gebouw mochten betreden.

De actiegroep is tegen de koppelingswet omdat deze "discriminerend is en in strijd met het Europese Verdrag voor de Rechten van de Mens". Volgens de richtlijnen van de koppelingswet is een verblijfsvergunning een vereiste om je in te schrijven aan de UvA. "Als gevolg hiervan wordt een grote groep inwoners van Nederland, waarvan velen al jaren in Nederland woonachtig zijn, uitgesloten van onderwijs aan de universiteit", zo stellen de tegenstanders.

Bovendien is de koppelingswet slechts een van de maatregelen die worden aangewend om het aantal aanmeldingen van buiten Eropa terug te dringen, aldus de actievoerders. "Die maatregelen zijn, naast de eis van een geldige verblijfstitel bij inschrijving: het instellen van een toelatings-eis Engelse taal, het heffen van honderd Euro administratiekosten voor het evalueren van diploma's en het gebruik van ontmoedigend informatiemateriaal. Deze maatregelen gelden alleen voor aanmeldingen van buiten Europa en zijn voornamelijk gericht op studenten uit Marokko. Studenten worden dus op basis van hun nationaliteit geweerd."

In de ogen van de actievoerders in de UvA met het uitvoeren van de koppelingswet verworden tot een verlengstuk van justitie. "Inwoners van Nederland en studenten uit het buitenland wordt onderwijs ontzegd op grond van verblijfsstatus of nationaliteit. Selectie op deze gronden is absoluut verwerpelijk en mag nooit de taak zijn van een universiteit."

....................

Einde vrijplaats Koppenhinksteeg nabij

LEIDEN, 15 maart 2001 - Als het aan de gemeenteraad van Leiden ligt blijft er van Vrijplaats Koppenhinksteeg niets over. In de raadscommissie ruimtelijke ordening, wonen en verkeer is een meerderheid voor een plan dat voorziet in restauratie in het afsluiten van huurovereenkomsten met de instellingen die de gemeentelijke panden hebben gekraakt.

GroenLinks, dat met zo'n voorstel kwam, maakte geen schijn van kans. Alleen voor de Fabel van de Illegaal, die uitgeprocedeerde asielzoekers helpt, en de Weggeefwinkel is ruimte beschikbaar. Echter niet in de Koppenhinksteeg en ook niet permanent. Wethouder Hillebrand (PvdA) toonde zich bereid om het pand Lammermarkt 41 ter beschikking te stellen gedurende een niet nader genoemde periode.

Lammermarkt 41 is een van de panden die de gemeente heeft gekocht met het oog op de toekomstige uitbreiding van Stedelijk Museum De Lakenhal. Het verzoek van Hogervorst van GroenLinks om meer panden in dat gebied ter beschikking te stellen, werd afgewezen. De wethouder vindt die panden vanwege hun monumentale waarde te kwetsbaar.

 

Krakers verhinderen bomenkap

AMSTERDAM, 22 maart 2001 - Door adequaat optreden van een groep bewoners uit de gekraakte filmacademie aan de Overtoom kon de kap van een zevental bomen worden voorkomen. De krakers beklommen de kapmachine en beschermden de bomen door er in een kring omheen te gaan staan.

Nadat een aantal gemeentewerkers op 22 maart een begin maakte met de kap van zeven bomen aan de Overtoom, kwamen de bewoners van de gekraakte filmacademie in Amsterdam in actie. De werknemers bleken vervolgens niet in staat hun werk te voltooien. Na tussenkomst van de politie zijn ze dan ook vertrokken. Die avond plaatsten de krakers een grote vogel in een van de bedreigde bomen.

De dag erop herhaalde het ritueel zich. Wederom keerden de werknemers onverrichterzake terug naar de werkplaats. Sindsdien is er niets meer van hen vernomen. In verband met de herprofilering van de Overtoom wil de deelraad Oud-West vele bomen kappen. Van de huidige 44 bomen zouden er na de herprofilering slechts tien over mogen blijven. In een eerder stadium werden er al vijftien bomen gekapt.

 

IKEA vlucht naar Leiden...

AMSTERDAM, 25 maart 2001 - De Zweedse meubelgigant IKEA heeft de afgelopen week in een aantal dagbladen een advertentie laten plaatsen met de medeling dat de "vijftig procent kortingsdag" van 31 maart een misplaatste grap is. De actiegroep Keerpunt Kalenderpanden had deze aanbieding aangekondigd in een fake-folder. Ze protesteerden hiermee tegen de vestiging van een nieuw hoofdkantoor van IKEA in Amsterdam. IKEA beweert echter dat hier nooit sprake van is geweest.

'We pakken eens een keer lekker uit. Op zaterdag 31 maart geven wij 50% korting op ons gehele assortiment!' Aldus de voorkant van een IKEA-folder die de afgelopen tijd in bepaalde wijken van Amsterdam werd verspreid. 'Het hoofdkantoor van IKEA wordt in Amsterdam gevestigd en dat vinden wij iets om samen te vieren', verklaart het bedrijf haar vrijgevigheid.

De folder bleek samengesteld door de actiegroep Keerpunt Kalenderpanden. Nadat IKEA in januari had aangekondigd haar hoofdkantoor in Nederland te willen vestigen en wel het liefst in Amsterdam, kwamen de krakers in het geweer. "Als er in Amsterdam geen ruimte is voor de Kalenderpanden, waarom dan wel voor een multinational?", laat de actiegroep weten.

IKEA werd per email gewaarschuwd dat ze zich maar beter niet in Amsterdam kon vestigen. Begin maart meldde Het Parool dat IKEA definitief haar hoofdkantoor in Amsterdam zou vestigen. Dit vanwege het gunstige belastingklimaat. Nadat Keerpunt Kalenderpanden de fake-folder had verspreid, meldde de pr-medewerkster van het bedrijf dat IKEA nooit van plan is geweest zich in Amsterdam te vestigen.

"Er komen weliswaar vijftien Zweedse medewerkers naar Nederland, maar die gaan aan de slag op een gehuurde verdieping van een kantoorpand in de regio Leiden", zo laat de woordvoerdster weten. "De eerste reclamefolder is nog maar net verspreid of onze actie lijkt al resultaat te boeken", reageert Keerpunt Kalenderpanden in een persverklaring. "Wij wachten met spanning op de volgende multinational die zich in Amsterdam wil vestigen".

 

Schiphol probeert opnieuw Bulderbos te onteigenen

AMSTERDAM, 29 maart 2001 - Schiphol is een nieuwe onteigeningsprocedure gestart om het Bulderbos in handen te krijgen. Op 28 maart moesten de 350 eigenaren van het Bulderbos voor de tweede keer voor de rechtbank in Haarlem verschijnen.

Vorig jaar mislukte de eerste poging van Schiphol om de grond in handen te krijgen. De Haarlemse rechter oordeelde toen dat de Aanwijzing (over de milieugrenzen) voor de luchthaven eerst onherroepelijk diende te zijn, voordat het onteigeningsverzoek kon worden behandeld. Vervolgens vernietigde de Raad van State in augustus 2000 de Aanwijzing, met uitzondering van de omvang van het nieuwe luchtvaartterrein.

De tweede poging van Schiphol om te onteigenen komt op een moment dat de nieuwe milieugrenzen voor na 2003 nog niet goedgekeurd zijn door parlement of Raad van State. Milieudefensie hoopt dat dit voor de Haarlemse rechter opnieuw aanleiding zal zijn het onteigeningsverzoek af te wijzen.

Het Bulderbos wordt steeds meer een fysieke hindernis voor de bouwwerkzaamheden van de vijfde baan. Schiphol is nu genoodzaakt om het bos heen te werken. "Zolang de Wet Luchtvaart niet van tafel gaat, zullen wij het Bulderbos niet opgeven en actie blijven voeren. Het kabinet moet haar beloften nakomen en het milieu rond Schiphol daadwerkelijk beschermen", stelt Kees Kodde van Milieudefensie.

 

Blokkade tegen bouw vijde baan

AMSTERDAM, 23 maart 2001 - Ongeveer tachtig actievoerders hebben de vijf toegangswegen tot het bouwterrein van de vijfde landingsbaan op Schiphol geblokkeerd. Milieudefensie protesteerde met de blokkade tegen de voorgenomen Wet Luchtvaart, waarin de nieuwe milieuregels voor Schiphol staan.

Dit voorjaar zal de Tweede Kamer spreken over de Ontwerpwet Luchtvaart, waarin de milieunormen voor Schiphol voor na 2003 staan. Milieudefensie vindt dat minister Netelenbos met deze wet eerdere beloften van het kabinet schendt. Het milieu zou erop vooruitgaan. Maar in feite worden alle milieuregels opzijgeschoven die de groei van Schiphol zouden kunnen beperken.

De actievoerders, in leeftijd variërend van 16 tot 72 jaar, hadden zich in alle vroegte verdeeld over de toegangswegen tot het bouwterrein. Ze waren vastgeketend aan metershoge driepoten. In de nok van de driepoot hing een actievoerder vijf meter boven het wegdek. Nadat de chauffeurs van de vrachtwagens geladen met zand na enkele uren oponthoud een zesde nog vrije toegangsweg hadden ontdekt, werd de blokkade opgeheven.

 

Celstraf voor bezetting Betuwelijn

DORDRECHT, 27 maart 2001 - De Rechtbank in Dordrecht heeft elf vrouwen veroordeeld tot een gevangenisstraf van vijf dagen. Dit vanwege hun aandeel in de bezettingsactie van het bouwterrein van de Sophiatunnel bij Alblasserdam. Omdat de vrouwen reeds vijf dagen in voorarrest hebben gezeten is de straf voltooid.

Een groep van twintig vrouwen bezette op 8 maart, vrouwendag, het bouwterrein van de Sophiatunnel. Dit uit protest tegen de aanleg van de Betuwelijn. Er werden uiteindelijk elf vrouwen werden gearresteerd, waarvoor op 27 maart door de officier van justitie straffen werden geëist van tien en twintig dagen. Uiteindelijk kreeg iedereen de strafmaat van vijf dagen opgelegd.

 

Internationale campagne tegen BPRC

DEN HAAG/LONDEN, 28 maart 2001 - Dierenbelangengroepen uit binnen- en buitenland zijn een campagne gestart tegen proefdiercentrum BPRC in Rijswijk. De organisaties willen dat het Biomedical Primate Research Center zo snel mogelijk wordt gesloten omdat daar proeven worden gedaan met apen.

De belangengroepen hebben hun krachten gebundeld in de Coalition to End Experiments on Chimpansees in Europe, kortweg CEECE. Onder meer de Dierenbescherming, ProefdierVrij en EDEV (Een Dier Een Vriend) ondersteunen de campagne in Nederland. Bekende mensen als documentairemaker sir David Attenborough en Desmond Morris (schrijver en zoöloog) hebben zich ook al achter de campagne geschaard.

CEECE stelt dat het voormalig TNO primatencentrum als laatste in Europa chimpansees gebruikt voor dierproeven. De huisvesting van de apen is volgens de belangengroepen slecht. Daarbij zou er geen wetenschappelijke en ethische legitimatie zijn voor de proeven. In Nederland wordt al jaren geprotesteerd tegen het proefdiercentrum in Rijswijk. Met de oprichting van CEECE hopen de belangengroepen het onderwerp nu ook in Europees verband op de agenda te zetten.

 

EDAH voor even gentech-vrij

Amsterdam, 31 maart 2001 - Zo'n honderd betogers deden zaterdagmiddag 'boodschappen' in een filiaal van de supermarktketen EDAH in de Amsterdamse Jan Pieter Heijestraat. Uit protest tegen de genetische manipulatie van het voedsel lieten de actievoerders als 'boodschap' honderden gevarenstickers achter op de producten die gentech-ingrediënten bevatten.

De betogers liepen met geschminkte gezichten en gevarenbordjes ("DNA Gevaar!") rond in de supermarkt, begeleid door het opzwepende tromgeroffel van een sambaband. Zowel het personeel als de bedrijfsleider konden zich wel vinden in het karakter van de actie en swingden vrolijk mee op het ritme. Ook een deel van de klanten deed spontaan mee met de actie en begon druk om zich heen te stickeren.

De actie duurde een kwartier en was onderdeel van de actiefestatie 'Veilig Voedsel', georganiseerd door de Vrije Zone. De 150 deelnemers aan de Vrije Zone bleken merendeels tegenstanders te zijn van genetische manipulatie. Door toepassing van gentech loopt onder meer de biologische landbouw wereldwijd groot gevaar. Als gevolg van kruisbestuiving zal elk biologisch gewas vroeg of laat besmet raken met gentech.

Daarnaast is er onvoldoende onderzoek gedaan naar de gezondheidsrisico's voor de consument als gevolg van langdurige consumptie van gentech-producten. Tevens vormt de gentech-industrie, die nu gestuurd wordt door een handjevol agro-multinationals, een bedreiging voor het voortbestaan van de kleine boer, met name die in de derde wereld.

 

Verzet Filippijnse boer tegen gentech

AMSTERDAM, 1 april 2001 - De Boerenbeweging Filippijnen (KMP) intensiveert de protestacties tegen de niet te stillen jacht op winst van de fabrikanten van landbouwchemicaliën en hun plannen van veldonderzoek voor het testen van genetische gemodificeerde gewassen door het Internationale Rijst Onderzoek Instituut in de Filippijnen.

Deze stap werd gezet de dag nadat de rechtbank in de Zuid-Franse stad Montpeller, de campagneleider van de anti-globaliseringpolitiek José Bové tot tien maanden gevangenisstraf had veroordeeld. Hij werd veroordeeld voor het opzettelijk vernietigen van 3000 genetisch gemodificeerde rijstplanten uit protest van de nadelige effecten op de consument en de boer.

De KMP heeft grootse protestacties aangekondigd. Op 4 april voor het Internationale Rijst Onderzoek Instituut (IRRI) en op 17 april, de internationale dag van de strijd van boeren tegen de gentech en patenten, voor het kantoor van Monsanto in Manilla.

De Nederlands-Filippijnse Solidariteitsbeweging (NFS) doet een oproep aan de Nederlandse boeren, milieugroeperingen en andere betrokkenen om een solidariteits boodschap te sturen aan de KMP ter ondersteuning van hun protest manifestaties. Te versturen per e-mail aan Rafael Mariano KMP@quickweb.com.ph en een kopie van de brief aan de NFS nfs_kilusan@hotmail.com or teo.droog@hetnet.nl

 

 

 


..