Uit: Ravage #11 van 1 september 2000

Murillo overgebracht naar gevangenis Madrid

Esteban Murillo is eind juli 2000 uitgeleverd aan Spanje. Hierbij werd het gevangen zittende vaksbondslid, die ontkent ook maar iets met een vroegere aanslag van de ETA te maken te hebben gehad, behandeld als terrorist. Het Solidariteitskomitee Esteban Murillo blikt kort terug op de belangrijkste gebeurtenissen van de afgelopen tijd.

Esteban Murillo wordt er door de Spaanse autoriteiten van verdacht mee te hebben gedaan aan een ETA-aanslag in 1980. Hij zou destijds zijn auto hebben uitgeleend aan een ETA-commando, dat een politieagent in de Spaanse deelstaat Navarra om het leven bracht. Murillo erkent z'n auto te hebben uitgeleend maar zonder te weten dat deze voor de aanslag zou worden gebruikt.

Om aan arrestatie en marteling te ontkomen is hij sinds 1986 op de vlucht. Begin 1999 wordt hij door de Nederlandse marechaussee gearresteerd. Sinds die tijd zit hij, in afwachting van z'n uitlevering aan Spanje, gevangen in Haarlem. Het Nederlandse Solidariteitskomitee Esteban Murillo ondersteunt hem sindsdien.

Eind mei demonstreerde het solidariteitskomitee in Den Haag bij het Martelmuseum en naderhand in Haarlem bij de Koepelgevangenis. Gekleed in witte pakken en maskers deelden de actievoerders flyers uit waaraan een plastic zakje was bevestigd. La Bolsa (de plastic zak over het hoofd) is een beproefde martelmethode binnen de Spaanse gevangenissen.

Esteban Murillo wachtte op dat ogenblik binnen de muren van de Koepelgevangenis op de vaststelling van de datum van zijn beroep dat hij samen zijn advocaat had aangespannen tegen minister Korthals van Justitie. Korthals acht de kans uiterst klein danwel onmogelijk dat Murillo na uitlevering gemarteld zal worden in de Spaanse gevangenis. Met deze uitspraak ontkent Korthals de inhoud van de vele rapporten over dit onderwerp die door organisaties als Amnesty en de Verenigde Naties zijn opgesteld.

Op 5 juli 2000 bezette het Solidariteitskomitee het balkon van het Spaanse consulaat in Amsterdam en ketende men zich, na spandoeken te hebben opgehangen, vast. Voor de deur werd, met hapjes, drankjes en muziek, op feestelijke wijze een 'Baskisch consulaat' geopend. De withete Spaanse consul vorderde hen na enige uren weg te gaan, waarna de balkonbezetters werden gearresteerd.

Leden van de Baskische vakbond LAB, waar Murillo vroeger voor werkte, hielden op 18 juli een solidariteitsactie in Haarlem. Bij de gevangenis werden grote vuurpijlen afgeschoten, terwijl er op instrumenten werd gespeeld en er volop werd gezongen. Vervolgens demonstreerde men op de Dam in Amsterdam en werd er aansluitend een info-avond in zaal Vrankrijk gehouden over het werk en de activiteiten van het LAB in Baskenland. Een dag later kwam de uitspraak van de Hoge Raad in Den Haag; Murillo mocht uitgeleverd worden.

Zijn Baskische, Franse en Nederlandse advocaten dienden vervolgens een verzoek tot spoedbehandeling van Murillo's zaak in bij het Europees Hof; dit werd een dag later afgewezen. Wel zal deze zaak op de langere termijn worden behandeld. Nu stond Korthals niets meer in de weg om Murillo binnen een week uit te leveren.

Het Solidariteitskomitee besloot op dinsdag 25 juli de toegangspoorten van de Haarlemse Koepelgevangenis te blokkeren met olievaten, volgegoten met beton. Vier mensen ketenden zich aan de vaten vast. Er kwam niemand meer in of uit de gevangenis. Na enkele uren vorderde de gevangenisdirecteur de actievoerders weg te gaan, ze zouden immers de 'vrijheid' van derden belemmeren.

De Haarlemse politie, inmiddels strontziek vanwege de zoveelste actie van het komitee, arresteerde eerst de sympathisanten die de spandoeken omhoog hielden. Nadat de brandweer de vier vastgeketenden na uren eindelijk had losgeslepen, kwam het aantal arrestanten terecht op negen. Na korte tijd was iedereen weer vrij.

Woensdagnacht 27 juli werd Murillo door vijf gehelmde mannen, bewapend met schilden, uit zijn cel gehaald. Nadat ze hem hadden gevisiteerd, werd hij in een strafcel gestopt. Hier bleef het licht de hele nacht aan, werd hij permanent gefilmd en bleek er geen water aanwezig. Geblinddoekt werd hij 's ochtends vroeg naar Schiphol gebracht, waar hij werd overgedragen aan vier agenten van de Guardia Civil.

Met een vlucht van Iberia landde Esteban 's middags in Madrid, waar de Spaanse krant El Pais op de voorpagina een foto plaatste van Esteban die geboeid, omringd door veiligheidsagenten, van de vliegtuigtrap afdaalde. Na enkele uren op het vliegveld opgesloten te hebben gezeten, werd hij overgebracht naar Valdemoro, een gevangenis in Madrid. Pas na enkele dagen kreeg een advocaat toegang tot hem. Het onderzoek in de zaak is inmiddels afgerond en een rechtszitting wordt begin volgend jaar verwacht.

In Nederland stelde de Socialistische Partij intussen vragen aan Korthals over het risico op foltering van Esteban. De Spaanse afdeling van Amnesty is gevraagd de zaak-Esteban te monitoren. Het solidariteitskomitee van Murillo overweegt overigens een klacht in te dienen vanwege de schandalige behandeling die Esteban kreeg in de nacht voorafgaande de uitzetting. (Solidariteitskomitee Esteban Murillo)

........................

Partytime voor nertsenbevrijders

Nertsenfokker Hissink uit het Gelderse Barchem en activisten van het Dieren Bevrijdings Front hebben iets met elkaar. Immers, hoe valt het anders te verklaren dat in één jaar tijd de nertsen van Hissink tot drie keer toe zijn losgelaten. Ook nertsenhoudster De Hollander uit Nootdorp mag zich verheugen in een groeiende belangstelling van het dierenfront. Haar fokkerij werd onlangs voor de tweede keer bezocht.

De nertsen van boer Hissink in Barchem zullen zich intussen aardig in hun nopjes voelen nu ze tot drie keer toe met vakantie werden gestuurd door het Dieren Bevrijdings Front (DBF). Nadat al eerder op 11 september 1999 en 3 maart van dit jaar de kooien werden opengezet, kwamen de dierenvrienden in de nacht van 5 op 6 augustus 2000 wéér eens kijken.

Ditmaal bleek het niet zo eenvoudig om de fokkerij te betreden. "Aan de binnenkant van het hek had Hissink draden gespannen waarop stroom was gezet", schrijft het DBF in een claimbrief. De centrale kast van dit beveiligingssysteem bevond zich in een van de twee schuren op het terrein. "Toen wij deze schuren tijdens een vooronderzoek betraden, zagen wij dat hier ook veel machines stonden om nertsen mee te doden en te villen". In de vroege ochtend van zondag 6 augustus brandden deze twee schuren dan ook tot de grond toe af.

DBF: "Nog geen 24 uur later, nadat wij hadden geconstateerd dat het beveiligingssysteem niet meer werkte, sloopten wij een gedeelte van het hek en betraden de fokkerij. (...) Een groot aantal kooien werd door ons opengezet en een duizendtal nertsen had voor de derde keer de mogelijkheid om te vluchten. Ondertussen moet er een kleine populatie van wilde nertsen zijn ontstaan in de Achterhoek."

Het DBF vindt de maand augustus een goed tijd om nertsen los te laten. "De fokkerijen zitten vol met jonge nertsen die in het najaar allemaal gedood worden. Fokkers spreken over "euthanaseren", wij spreken over moord! De dieren worden met hun kopjes tegen de kist geslagen en daarna vergast! Vervolgens staan de fokkers gemiddeld zo'n tienduizend dode lichamen aan haken te spietsen waarna de huiden ervan af getrokken worden. De lijken worden achteloos op een berg gesmeten en vervolgens afgevoerd naar een destructiebedrijf. Het Dieren Bevrijdings Front voert oppositie tegen deze industrie. De dieren hebben onze hulp nodig. Niet morgen, maar vandaag!", zo eindigt de actiegroep. (zie voor de integrale tekst van de claimbrief de website van Ravage: www.antenna.nl/ravage)

Bij een fokkerij in Nootdorp werden in de nacht van zondag op maandag 14 augustus ongeveer 2.500 nertsen losgelaten nadat de activisten de omheining en hokken hadden vernield. Met behulp van politie, brandweer en medewerkers van dierenambulances zijn de meesten weer gevangen. En wij maar denken dat de dierenambulance er voor is om het leven van dieren te sparen. Nee hoor, vangen die nertsen en hup, de stroomstok erop.

"Ruim 500 dieren missen we nog", zegt een aangeslagen Monique de Hollander, eigenaresse van de nertsenfokkerij in Nootdorp. Haar bedrijf werd voor de tweede keer binnen anderhalf jaar vernield. Alle drieduizend nertsen waren losgelaten. De meeste liepen over het terrein van de fokkerij en werden in de loop van de dag gevangen. Liefst 25 mensen, onder wie personeel van brandweer, politie en de dierenambulance, hielpen met de zoekactie. De dieren die ze nu nog missen zijn buiten de omheining van de het bedrijf terecht gekomen.

De Nootdorpse snapt niet waarom haar nertsenfokkerij weer de dupe is. "Over een halfjaar houden we ermee op. Dus waarom die terroristen ons nu wéér pakken weet ik niet. We gaan trouwens niet weg door die vernielingen hoor. We moeten hier weg vanwege Ypenburg. We krijgen geen andere plaats hier in de buurt en we willen wel in Nootdorp blijven".

.......................

Amstel kraakpanden getroffen door brand en ontruiming

Vrijdag 25 augustus 2000 brak er in alle vroegte brand uit in het kraakpand aan de Amstel 145 in Amsterdam. Doordat het pand begin mei werd vernield door een knokploeg, waarbij onder meer alle ruiten werden vernield, kon het vuur zich razendsnel verspreiden en verraste verscheidene bewoners. Enkelen ervan zagen geen andere uitweg dan uit het raam te springen.

Een jongen die vanaf de derde verdieping aan de achterkant naar beneden sprong is ondertussen alweer ontslagen uit het ziekenhuis. Veel slechter kwam een meisje er vanaf dat aan de voorkant naar beneden sprong. Zij wordt in het ziekenhuis kunstmatig beademd en onder de morfine gehouden tegen de pijn van de brandwonden en de val. Ze heeft een heupoperatie ondergaan om haar weer op haar zijde te kunnen leggen zodat de longen en rug ontlast worden. Ook heeft ze ernstig hersenletsel opgelopen.

De politie nam de bewoners van het belendende kraakpand Amstel 143 mee naar het buro voor verhoor. Enkele bewoners van nr. 145 weigerden mee te gaan voor verhoor, tot groot ongenoegen van de politie. Zij zouden uiteindelijk ter plaatse verhoord worden. Om het drama nog erger te maken koos de politie ervoor om die middag het buurpand om nog onduidelijke redenen te ontruimen. Alhoewel er een verstekvonnis voor ontruiming lag, doet het gerucht de ronde dat de keuze van politie om te ontruimen gebaseerd zou zijn op een vermeende bedreiging van de openbare orde. Dit is overigens geen wettelijke ontruimingsgrond.

Bij de ontruiming van nr. 143 werden vijf mensen gearresteerd die huisraad uit het raam gooiden naar de inderhaast opgetrommelde ME. De vijf zaten in ieder geval tot zondagavond vast. De reden hiervoor is onduidelijk maar de politie kan het er altijd op gooien dat zij hun naam niet noemden. In dat geval mogen arrestanten tot na het weekeinde vastgehouden worden. Bij veel ontruimingen kiest justitie of de politie voor deze tactiek omdat zij zo een rechtszaak voorkomen waarbij zij door de rechter terecht kunnen worden gewezen. Verder geeft men op deze wijze de straf 'die zij anders vast wel gekregen zouden hebben'.

Als reactie hierop zijn enkele lawaaidemonstraties gehouden ter ondersteuning van de arrestanten. De eerste lawaaidemonstratie bij het voor de ontruiming verantwoordelijke buro IJ-tunnel leverde hen enkele ingegooide ramen op. De lawaaiacties op zaterdag en zondag vonden plaats bij het hoofdburo waar de arrestanten inmiddels naar waren overgebracht.

De eigenaar van de twee Amstel-panden, G.van Tiggelen, verkreeg eerder een ontruimingsvonnis op basis van sloop-nieuwbouwplannen. Hoewel de krakers en sommige buurtbewoners bezwaar hadden aangetekend, heeft men verzuimd om schorsende werking aan te vragen. Hierdoor kon de nog niet definitieve vergunning ingezet worden bij het ontruimingsproces. De krakers zijn op dit proces niet komen opdagen.

Ondanks het feit dat de eigenaar zich op deze wijze vrij eenvoudig een ontruimingsvonnis had verkregen, leverde het hem meer moeite op om het ten uitvoer te laten brengen. Hij heeft in mei een sloopploeg gestuurd die ondanks de aanwezigheid van politie nog lang kon doorgaan de panden te vernielen. Door de druk van de eveneens toegesnelde krakers is het geuniformeerde gezag uiteindelijk tot actie overgegaan. (Ox)

...................

Kraak maar raak!

Kraaknieuws voor deze rubriek kun je faxen, mailen of opsturen naar Ravage: Fax 020 6730595, E-mail: ravage@antenna.nl

AMSTERDAM

Op zondag 30 juli 2000 werden de bovenverdiepingen van de Prinsengracht 478 herkraakt. De etages zijn in herfst 1998 door de toenmalige krakers na een ontruimingsvonnis vrijwillig verlaten. De eigenares had destijds ontruiming geëist om het huis te kunnen verbouwen. Twee jaar later is er echter niets veranderd.

GOES

Sinds 28 juli heeft Goes er een kraakpand bij: Joachimikade 22-24. Dit pand stond al vele jaren leeg, omdat de grond zwaar vervuild is. Vroeger was het onderdeel van een Shell station, waarbij dus veel olie in de grond is gekomen. Een tijdje leek het erop dat het pand verkocht zou worden, wat in zou houden dat het afgebroken moest worden, de grond gereinigd en dan opnieuw bouwen. Kostenplaatje van bijna een half miljoen. De koop is dus niet doorgegaan, wat aanleiding was om het te kraken. Wie zegt dat Shell niet helpt ?

HENGELO

Half augustus werd er een leegstaand schoolgebouw aan de Oldenzaalsestraat 12b in Hengelo gekraakt.

UTRECHT

Gelegen tussen enorme kantoorkolossen werd op 15 juli Dieselweg 6 in Nieuwegein gekraakt. Een groot complex op een industrieterrein, dat in eigendom is van Oskam BV. Drie dagen na de kraakactie hebben vijftien bouwvakkers met een kraan het gepresteerd om door het toegangshek te rijden, om daarna met de kraan het dak gedeeltelijk eraf te slopen en alle ruiten in te kegelen. Nadat de politie arriveerde, staakte de sloopploeg het karwei en droop af. De eigenaar heeft een civiele procedure aangespannen tegen de krakers, waarna het complex op 26 augustus ontruimd werd +++ Vrijdag 25 augustus is het pand aan de Maliebaan 72 opnieuw aan het kraakbestand toegevoegd. Een eerste poging hiertoe vond al op 29 november '99 plaats maar botste destijds met leugens van de advocaat van de eigenaar: voor een brandje in april '99 zou het verhuurd zijn geweest, onzin bleek later, na de ontruiming... En de eigenaar, dat is me er een: Chris van Maarseveen, een van de grootste speculanten van de vorige eeuw, bekend van extreme belastingontduiking bij de bouw van Hoog Catherijne en zeer grootschalige zwendel met BV's, NV's etc.

VEENHUIZEN

'Vrede en Recht' werd begin juli gekraakt. Het belendende perceel 'Levenslust' een paar weken later. Ze behoren tot de tientallen voormalige dienstwoningen van hoger gevangenispersoneel in Veenhuizen. Stuk voor stuk zijn het monumenten. In totaal staan er vijftien leeg, leert navraag bij de eigenaar, de Rijksgebouwendienst. Al meer dan twaalf jaar. Voor de ramen van de lege woningen zijn planken gespijkerd, rondom staat het onkruid hoog. De motto's op de gevels (zoals ook 'Plichtgevoel' en 'Bitter en Zoet') herinneren eraan dat Veenhuizen ooit een dwangkolonie was. Tegenwoordig zijn in het fraai gelegen dorp met bijna 700 inwoners de strafinrichtingen Esserheem, Norgerhaven en Groot Bankenbosch gevestigd.

......................

Guerrilla gardening

LEIDEN, 17/07/00 - De actiegroep 'Stop het Kapitaalmarktproject' heeft op ludieke wijze geprotesteerd tegen de geplande Boommarktgarage in Leiden. Middenin de binnenstad werd in het wegdek van de Boommarkt een mini-tuin aangelegd. Hiermee werd, naar Brits voorbeeld, de zogenaamde 'guerrilla gardening' tactiek geïntroduceerd in Nederland.

De gemeente Leiden is van plan om in het centrum van de stad het zogenaamde Aalmarktproject uit te voeren. Hiervoor zullen diverse monumentale panden moeten wijken. "De prijzen zullen zo hoog worden dat enkel grote winkelketens zich hier zullen vestigen", zo meldt de actiegroep 'Stop het Kapitaalmarktproject'. "Bewoners en kleine winkeliers moeten steeds meer wijken voor luxe winkelketens, zoals een nieuwe Albert Heijn. Het is dit soort beleid, dat toegeeft aan de wensen van speculanten en projectontwikkelaars, waardoor steeds meer binnensteden precies op elkaar gaan lijken: de verBlokkering van Nederland."

Tot overmaat van ramp moet er midden in het centrum van Leiden een nieuwe parkeergarage komen, om de binnenstad voor automobilisten "aantrekkelijk" te maken. "Wij vinden dit een slecht idee, want op die manier komen er alleen maar méér auto's in het centrum. De Boommarktgarage is niet te verenigen met het beleid van de gemeente om de binnenstad "autoluw" te houden." De actiegroep hoopt dan ook dat de Leidse gemeenteraad in de herfst, als de plannen opnieuw aan de orde komen, deze resoluut naar de prullenbak zal verwijzen.

 

Kostbare blokkade kerntransport

MÜNSTER (D), 01/08/00 - Het landsgerecht in Münster heeft het beroep van een activist tegen zijn veroordeling na het kernafval tumult van maart 1998 afgewezen. Daarmee bevestigde de kamer het oordeel van de rechter in Ahaus.

De rechtbank heeft de natuurkundige veroordeeld tot het betalen van DM 1.200,- omdat hij de politie zou hebben gedwongen de rails door te zagen. De man had zich aan de rails geketend, om het kernafvaltransport naar het grensplaatsje Ahaus te blokkeren.

Uit deze uitspraak blijkt dat de Duitse justitie geen onderscheid meer maakt tussen de keuze van een activist om de rails al dan niet te beschadigen. In beide gevallen worden boetes van rond de DM 1.500,- opgelegd indien men de dader kan vinden. Activisten wordt dan ook aangeraden met de uitspraak rekening te houden, wanneer in het najaar de kerntransporten naar Ahaus weer aanvangen.

 

Nederland mogelijk betrokken bij biologische wapens

LEIDSCHENDAM, 17/07/00 - Nederlandse biotechnologische bedrijven kunnen bedoeld en onbedoeld grondstoffen leveren voor biologische wapens. De branchevereniging NIABA waarschuwt de bedrijven daarvoor in haar nieuwsbrief.

De bedrijven kunnen via schuilfirma's bestellingen krijgen voor bepaalde virussen, bacteriën, kennis of apparatuur. Het materiaal kan in het geheim bedoeld zijn voor landen die biologische wapens ontwikkelen. Dit zijn voornamelijk Iran, Irak, Libië, Syrië en Noord-Korea.

De vereniging spreekt van een "reëel gevaar" dat Nederlandse bedrijven onbedoeld aan wapenprogramma's meewerken. "Aanvragers kunnen bestellen onder het mom van een niet-bestaande of onschuldig klinkende organisatie"', waarschuwt NIABA in de nieuwsbrief. "Twijfelachtige aanvragers zijn soms te herkennen aan bijvoorbeeld ongebruikelijke gunstige betalingsvoorwaarden of afwijkende garantiebepalingen." De vereniging vraagt de bedrijven om bij twijfel contact op te nemen met de Binnenlandse Veiligheids Dienst (BVD).

De BVD bevestigt de aandacht voor grondstoffen van biologische wapens. De dienst noemt het een zorgwekkende trend dat meer risicolanden een eigen industrie opbouwen om zelf grondstoffen en onderdelen voor deze massavernietigingswapens te bouwen. De veiligheidsdienst ziet dat die landen bij verwerving steeds vaker gebruik maken van ingewikkelde omleidingsroutes, valse documenten en tussenpersonen of frontorganisaties. Over concrete zaken of aanleidingen kan een BVD-woordvoerster echter geen mededelingen doen.

 

Circus Knie beklad

DEN HAAG, 15/08/00 - Onbekenden hebben de wagens van Circus Knie, geparkeerd op het Haagse Malieveld, beklad. Met de teksten spraken de actievoerders hun onvrede uit over het feit dat Circus Knie dieren misbruikt om mensen te vermaken.

 

Hiroshima herdacht op Volkel

VOLKEL, 06/08/00 - Op 6 augustus rond middernacht zijn vier vredesactivisten de kernwapenbasis Volkel in Noord-Brabant binnengedrongen en hebben aldaar de verkeerstoren bezet. Er werd een spandoek met de tekst 'Hiroshima; nooit meer' aan de toren gehangen, twee uur voor het tijdstip dat in Hiroshima 55 jaar eerder de eerste atoombom afgegooid werd.

De actie was bedoeld ter herdenking van de ruim 300 duizend slachtoffers die destijds in Hiroshima gevallen zijn en waardoor tot op de dag van vandaag nog steeds slachtoffers vallen als gevolg van radioactieve straling. De activisten eisen openheid over de kernwapens op Volkel om uiteindelijk te komen tot een totale mondiale kernontwapening.

De door de activisten bezette verkeerstoren regelt het vliegverkeer van de F-16's die gestationeerd staan op de basis. De laatste nucleaire taak die Nederland in NAVO-verband heeft, wordt uitgevoerd op deze basis. In oorlogstijd kunnen Nederlandse piloten de opdracht krijgen op te stijgen met de Amerikaanse B-61 atoombommen die op deze basis opgeslagen liggen. De atoombommen op Volkel hebben elk een explosieve kracht die zes tot acht maal sterker is dan de bom op Hiroshima.

Op dezelfde dag herdacht ook de actiegroep Onkruit Vergaat Niet! de bom op Hiroshima. Aan de poort van vliegbasis Soesterberg en aan de gevel van het militair luchtvaartmuseum werden afbeeldingen van nucleaire slachtoffers en papieren kraanvogels opgehangen.

 

 


..