Ravage   ● Archief    ● Overzicht 2004    ● Overzicht #9


Uit: Ravage #9 van 2 juli 2004

Sportindustrie speelt vals spel

Grote sportkledingmerken schenden de rechten van miljoenen arbeiders in de wereld om zo de winkels te vullen met de nieuwste en goedkoopste sportschoenen, - kleding en accessoires in de aanloop naar de Olympische Spelen. De Schone Kleren Kampagne voert, samen met de FNV en Novib, de campagne 'Fair Play op de Spelen'.

Waar knelt de sportschoen?

Christa: ,,Ondanks groeiend bewustzijn van consumenten en bedrijven worden de meest basale arbeidsrechten nog steeds geschonden; dagelijks werken arbeiders, meestal vrouwen, in de sportkleding en sportschoenenindustrie onder extreem slechte omstandigheden: lonen zijn te laag om van te leven, buitensporig lange uren, (verplicht) overwerk wordt vaak niet uitbetaald, ongezonde en onveilige omstandigheden. Wij zetten ons in voor een verbetering van arbeidsomstandigheden in de kleding- en sportgoederenindustrie.''

In hoeveel landen zijn jullie actief?

,,We hebben coalities van ngo's en vakbonden in tien Westeuropese landen, 'projectgroepen' in verschillende kleding producerende landen als Bulgarije en India, en een wijder internationaal partner netwerk bestaande uit ngos's, vakbonden en individuen in de meeste landen waar kleding wordt gemaakt. De 'Fair Play' campagne wordt in veertig landen gevoerd: in Europa, de VS, Canada, Australië en ook in de productielanden, bijvoorbeeld in Thailand, India en Bulgarije. Voornaamste doelen zijn sportmerken als Lotto, Kappa, Mizuno, Asics, Fila, Umbro en Puma, en het IOC (Internationaal Olympisch Comité).

Bestaat het risico dat arbeiders hun werk kwijt raken door de bemoeienis?

,,Ten eerste roepen wij niet op voor een boycot, we willen dat bedrijven hun verantwoordelijkheid nemen voor de arbeidsomstandigheden in de hele productieketen. Samen met vakbonden en ngo's moeten zij ervoor zorgen dat gedragscodes ook bij hun toeleveranciers worden nageleefd. We willen geen 'cut and run', dus dat bedrijven hun orders terugtrekken en elders plaatsen, want dan raken arbeiders hun werk kwijt. We werken nauw samen met lokale vakbonden en organisaties in de productielanden, daarmee wordt gezamenlijk de strategie bepaald.

Vier jaar geleden werd er door jullie ook een campagne rond de Olympische Spelen gevoerd. Met welk resultaat?

,,Er werd in Australië campagne gevoerd rond de Olympische Spelen die in Sydney plaatsvonden. Het organiserend comité heeft toentertijd een gedragscode aangenomen. In de oorspronkelijke code werd er weinig gezegd over de wijze waarop de code nageleefd dient te worden. De vakbonden hebben daarop campagne gevoerd die leidde tot afspraken over het recht op toegang tot informatie over productielocaties en om met arbeiders te spreken. Helaas was toen de kleding voor de Olympische Spelen in Sydney al gemaakt.

,,Twee jaar geleden tijdens de Winterspelen van Salt Lake city hebben we actie gevoerd omdat de uniformen van de fakkeldragers waren gemaakt in Birma. Het IOC en in Nederland het NOC*NSF is daarop aangesproken. Op 4 maart jl. is de nieuwe campagne wereldwijd gelanceerd. Tijdens de lancering in Nederland nam de directeur topsport van het NOC*NSF, Marcel Sturkenboom, het onderzoeksrapport in ontvangst en zei ten overstaande van pers en publiek dat er een einde moet komen aan de erbarmelijke arbeidsomstandigheden in de sportgoederensector.

,,Onlangs vond er een vervolggesprek plaats met het NOC*NSF. Ze ondersteunen onze campagne en hebben Asics, sponsor van het Nederlands Olympisch team, gevraagd om inzicht te geven over de productieomstandigheden en hebben met een brief de sportbonden gevraagd hetzelfde te doen. NOC*NSF is bereid om samen met de sportbonden te kijken welke bepalingen aangaande arbeidsrechten er toegevoegd zouden moeten worden aan sponsorcontracten.

,,We hebben ook een gesprek gehad met het IOC, maar die hebben eenzijdig de dialoog afgebroken. Zij leggen de verantwoordelijkheid bij de NOC's omdat die de meeste sponsor- en licentiecontracten afsluiten. Het IOC is wel de houder / beschermer van het Olympische logo. Momenteel is het dus van belang het IOC onder druk te zetten.

Jullie richten je in Nederland vooral op Asics, waarom?

,,Asics is sponsor van het Nederlands Olympisch team, het Europees hoofdkantoor van Asics is gevestigd in Hoofddorp. In andere landen worden weer andere merken aangepakt. De eerste gesprekken met Asics hebben inmiddels plaats gehad, men toont bereidheid. Daarom verleggen we het accent nu op de merken Fila en Kappa die als enige nog niet op onze oproep hebben gereageerd.

,,Onze acties zijn veelal op onderhavende bedrijven en het publiek gericht. We versturen protestbrieven, verspreiden actiekaarten, houden picketlines bij bedrijven. Andere actievormen sluiten we niet uit. We maken een inschatting wat het meest effectief is.

Aanvullende info kan je vinden op www.fairolympics.nl en/of www.schonekleren.nl

 

 

 

Naar boven