Ravage   ● Archief    ● Overzicht 2004    ● Overzicht #9


Uit: Ravage #9 van 2 juli 2004

Amerikaanse eco-activisten zitten (niet stil)

In juni 2001 werd de Amerikaanse activist Jeff 'Free' Luers Free samen met zijn vriend Critter tot lange gevangenschap veroordeeld omdat ze drie nieuwe personenauto's in brand hadden gestoken bij een autodealer in Eugene, Oregon. Free kreeg 22 jaar en acht maanden, Critter vijf jaar. Vooralsnog laten andere eco-activisten zich hierdoor niet afschrikken.

Free en Critter hebben hun daad destijds bekend omdat ze anders tot een nog zwaardere straf waren veroordeeld. De activisten hadden het speciaal op Sport Utilitie Vehicles (SUV's) gemunt, of zoals we ze in goed Nederlands noemen: four wheel drives.

SUV's zijn een soort personentanks die nog duurder zijn, nog meer vervuilen en brandstof verbruiken en nog dodelijker zijn als ze iemand aanrijden. In de VS wordt in toenemende mate actie gevoerd tegen de SUV's en zijn militaristische broertje de Hummer, populair sinds de oorlog weer woedt.

Free wordt als leider gezien van de operatie, vandaar dat hij veel zwaarder bestraft werd dan zijn compagnon. Maar hij wordt vooral gezien als de eerste gevangene van een ondergrondse wijd verbreide actiegroepering die lange tijd ongrijpbaar leek en veel schade veroorzaakte, het Earth Liberation Front (ELF).

Hoewel duidelijk is dat het ELF geen structuur kent - iedereen die ondergrondse actie voor het milieu zou willen voeren kan de naam gebruiken - wordt Free verantwoordelijk gehouden voor alle acties in Amerika die onder de naam ELF zijn uitgevoerd.

Actiedoelen

Onder de naam ELF wordt sinds de jaren tachtig hevige directe acties tegen milieu- en natuurvernietiging gevoerd. ELF-acties concentreren zich voornamelijk op drie thema's. Rond genetische manipulatie zijn er meerdere laboratoria in de as gelegd en testaanplanten bij universiteiten vernield. Verder is nieuwbouw - van villa's of toerismeprojecten - in natuurgebieden een geliefd sabotagedoel. Er worden vernielingen aangericht op bouwterreinen, of de gebouwen worden in brand gestoken als ze (bijna) af zijn.

Als derde zijn de SUV's een geliefd actiedoel. Niet alleen in Eugene werden deze auto's belaagd, maar in alle uithoeken van het land. Niet alle acties zijn zo heftig als die van Free en Critter, soms worden er alleen leuzen op de auto's of de gebouwen van de dealers gespoten.

ELF-acties richten vaak veel schade aan, maar er wordt nadrukkelijk gesteld dat voorkomen moet worden dat mensen - of dieren - in gevaar kunnen komen bij de acties. Dat is dan ook nog nooit gebeurd.

In 2000 - voordat het 'buitenlandse' terrorisme toesloeg in de VS - werd het ELF officieel door de overheid tot 'grootste binnenlandse terroristische dreiging' bestempeld en kreeg de FBI honderd miljoen dollar extra om ELF-activisten op te sporen.

Netwerk

Inmiddels zitten er nog meer mensen vast voor anti-SUV-acties. Zo werd op 9 maart William Cottrell gearresteerd in West Covina in CaliforniČ. Cotrell wordt nu aangeklaagd voor acties tegen in totaal 125 SUV's bij vier verschillende auto-dealers in de nacht van 22 augustus 2003. De schade zou tot meer dan twee miljoen dollar zijn opgelopen. Zijn straf is nog niet bekend.

In april werd een student in Virginia tot 45 maanden veroordeeld - hetgeen in Amerika als een lichte straf wordt beschouwd - omdat hij meewerkte aan het proces, spijt betuigde en zich verplichtte tot betaling van de schadevergoeding.

Behalve het ELF is ook het Animal Liberation Front (ALF) dat zich richt op dierenbevrijding, actief. Naast de 'ondergrondse' ELF en ALF bestaat er in de VS een uitgebreid openbaar netwerk van radicale milieu-activisten dat Earth First! heet. Earth First! (EF!) heeft door het hele land afdelingen en een tijdschrift, genaamd Earth First! Journal.

EF! is vergelijkbaar met Groen Front in Nederland en probeert de natuurvernietiging tegen te gaan. Earth First-activisten houden stukken oerwoud bezet om te voorkomen dat het gekapt wordt, blokkeren vrachtwagens van houthakkers of bulldozers, et cetera. De meeste EF!-ers zijn strikt geweldloos en vinden de ELF en ALF-acties te ver gaan, maar in het tijdschrift wordt wel bericht over meer militante acties en arrestaties.

Effectief

In het laatste Earth First Journal van 2003 wordt geanalyseerd of de radicale SUV-acties ook effect hebben. De indiaanse activist Rod Coronado concludeert onder de titel "Burning for a Better World" van wel. Ten eerste is het een effectief middel gebleken om het onderwerp onder de aandacht te brengen. "Terwijl de milieucrises als gevolg van de olie en auto-industrie geen interessant onderwerp is voor de media, is het vernielen van SUV's dat wel. De anti-SUV's acties van het ELF hebben internationale media-aandacht gegenereerd over de vervuiling als gevolg van auto's in de VS".

Daarnaast is de verzekeringspremie voor autodealers verhoogd sinds de acties zijn begonnen. Ze rekenen deze prijsverhoging door in de verkoopprijs van de auto's. Die worden dus duurder en daardoor minder aantrekkelijk. En ten slotte is elke gesaboteerde SUV er weer eentje minder op de weg.

"Natuurlijk moet je je afvragen of straffen als 22 jaar gevangenis het risico van de actie nog waard zijn. Maar het antwoord op die afweging moet misschien gegeven worden door degenen die letterlijk sterven om ons de olie te verschaffen die we nodig hebben, of dat nu Ogoni in Nigeria zijn of stikkende vogels voor de kust", aldus Coronado.

Wilhelmina Vandervan

Er wordt opgeroepen om internationaal actie te voeren uit solidariteit met Free, om te bereiken dat hij in hoger beroep in ieder geval strafvermindering krijgt. Voor meer informatie: http://www.freefreenow.org

Wil je Free iets bemoedigends toesturen, dan is zijn adres: Jeffrey Luers, #13797671, OSP, 2605 State Street, Salem, OR 97310, USA

Meer informatie:

http://www.earthliberationfront.com

http://www.animalliberationfront.com

http://www.earthfirstjournal.org/efj

http://www.breakthechains.net/Naar boven