Uit: Ravage #6 van 30 april 2004

KRAKERS NIJMEGEN BEWONEN WINKELCOMPLEX

NIJMEGEN, 11 APR 04 - Een groep van zeventig krakers en studenten heeft bezit genomen van een voormalig gemeentekantoor in de Nijmeegse binnenstad. Het gaat om twee verdiepingen van het kantorencomplex boven de Molenpoort Passage.

De lokale studentenvakbond AKKU ondersteunt de kraakactie en spreekt van een duidelijk signaal aan de Nijmeegse politiek. Op korte termijn komen er in het nieuwe pand ateliers, een maaltijdservice, een weggeefwinkel, een fietsreparateur en kantoorruimte voor het Nijmeegs Platform Tegen de Nieuwe Oorlog.

De eigenaar van het perceel heeft de krakers inmiddels gesommeerd de etages te verlaten. De kledingwinkel op de begane grond zou de bovenwoning incidenteel gebruiken voor de opslag van materiaal. Maar volgens omwonenden staan de etages al enige tientallen jaren leeg. De krakers denken er dan ook niet over om vrijwillig te vertrekken.

Vrijwel tegelijkertijd met de kraak van Molenstraat 41 hebben krakers hun intrek genomen in een bedrijfspand op het Smitterrein aan de Groenestraat in Nijmegen.

...................................

AANKLACHT TEGEN FOUT HOUT

AMSTERDAM, 15 APR 04 - Ruim 17.500 mensen hebben aangifte gedaan van het gebruik van illegaal gekapt tropisch hout in Nederland. Greenpeace heeft hiervoor drie postzakken met steunbetuigingen overgedragen aan het ministerie van Justitie.

Gelijktijdig plaatste de milieuorganisatie een gigantische boomstronk uit het Amazone-oerwoud op het Plein voor het gebouw van de Tweede Kamer. De stronk toont de ernst van illegale houtkap aan. Greenpeace roept samen met de 17.747 ondertekenaars de Nederlandse regering op de import van illegaal hout te verbieden.

Vijftig procent van het tropische hout dat Nederland binnenkomt, is illegaal gekapt. De grootschalige illegale houtkap is een van de grootste bedreigingen voor de laatste oerbossen op aarde. Dit hout komt zonder belemmeringen Nederland binnen en wordt door aannemers, de overheid en de doe-het-zelver gebruikt.

...............................

MUZIKAAL PROTEST VANWEGE PRIJZENOORLOG

MAAASTRICHT, 17 APR 04 - De Albert Heijn naast het Centre Céramique in Maastricht is 'overvallen' door een actievoerende sambaband. ,,In solidariteit met de boeren wereldwijd eisen wij van de supermarkten een betere betaling van de producenten van hun koopwaar'', lieten de actievoerders in folders weten.

De actie begon met een groepje dat ongezien de winkel binnenging en stickers op de schappen plakte. De stickers zagen er uit als bonusaanbiedingen, maar dan met de teksten 'extra lagen beloning!', 'Uitbuitende prijzen' en 'Dodelijk goedkoop'. Enkele minuten later liepen nog eens dertig samba-spelers de winkel binnen.

De Albert Heijn was doelwit ,,omdat de supermarktketen de aanstichter is van de prijzenoorlog'', aldus woordvoerder Daniël Meijers. Klanten in de winkel reageerden verdeeld op de actie waar zo'n veertig personen aan deelnamen. Na tien minuten voldeden de trommelaars aan het verzoek van de bedrijfsleider om te vertrekken.

De luidruchtige en vrolijke actie vond plaats in het kader van de internationale actiedag van de boerenorganisatie Via Campesina. Op 17 april 1996 werden namelijk negentien landloze boeren in de deelstaat Para in Brazilië vermoord.

......................................

ESTAFETTE-ACTIE TEGEN DIERPROEVEN

DEN HAAG, 22 APR 04 - Zo'n veertig dierenvrienden tourden op 22 april, wereldproefdierendag, door het land. Op een drietal locaties, waaronder het proefdiercentrum Notox in Den Bosch, werd geprotesteerd tegen het onnodig 'martelen van dieren'.

De actie-estafette begon in Beverwijk, waar het Brandwondencentrum sporadisch proeven uitvoert op levende dieren. Het centrum ontkent dit overigens, maar Een Dier Een Vriend (EDEV), initiatiefnemer van het protest, heeft op internet documenten gevonden die aantonen dat het centrum zich hier wel degelijk schuldig aan maakt.

De tocht werd vervolgd met een bezoek aan Plant Research International in Wageningen. Dit bedrijf zou giftige plantenextracten spuiten in een bad waar zalmen in zwemmen. De proeven worden gedaan om de zalmkweek te ontlasten van dodelijke ziektes.

Aan het einde van de dag bezocht het gezelschap het bedrijf Notox, gevestigd aan de Hambakenwetering in Den Bosch. Dit bedrijf maakt zich in de ogen van EDEV schuldig aan dodelijke proeven met dieren voor commercieel gewin. De actievoerders maakten buiten de hekken veel lawaai.

,,Het is te walgelijk voor woorden'', zegt woordvoerder Arnoud Koenen. ,,Onschuldige dieren die levend verbrand worden, die gekweld worden voor planten-onderzoek en die met allerlei bijtende middelen worden ingesmeerd en vergiftigd om maar een paar voorbeelden te noemen!''

Enkele dagen eerder nam een delegatie van EDEV deel aan een internationaal protest in Brussel. Samen met de European Coalition to End Animal Experiments (ECEAE) werd geprotesteerd bij het hoofdkantoor van de Europese belangenorganisatie voor de chemische industrie (CEFIC) tegen ,,de wrede en pijnlijke dierproeven'' die deze industrietak nog steeds uitvoert op dieren.

.....................................

TOEGANG SAFARIPARK 'BLOEDROOD' BESMEURD

HILVARENBEEK, 23 APR 04 - De actiegroep 'Koen' heeft in de nacht van 22 op 23 april het toegangshek van safaripark Beekse Bergen 'bloedrood' gespoten. Hiermee protesteren de activisten tegen de directie die apen beschikbaar stelt aan het proefdiercentrum BPRC.

De activisten bespoten de hoofdingang van het safaripark met behulp van omgebouwde brandblussers. In een persverklaring kondigen ze een nieuwe periode van directe acties aan gericht tegen Beekse Bergen. De directie zou een eerder gedane belofte - het verbreken van het leveringscontract met BPRC - niet nagekomen zijn.

Beekse Bergen stelt jaarlijks een aantal jonge rhesus-apen ter beschikking aan het primatencentrum BPRC in Rijswijk. BPRC doet proeven met de dieren, onder meer voor het testen van medicijnen. De directeur van het safaripark heeft begin 2003 toegezegd dat men in vergaande onderhandeling was met BPRC om het contract te beëindigen.

..................................

SPANDOEKEN VOOR MAARTEN

AMSTERDAM, 23 APR 04 - Op vier plaatsen in het land hebben actievoerders solidariteit betuigd met Maarten Blok die uitgewezen dreigt te worden aan Zweden. Onder meer aan de Martinitoren en de Westertoren werden gigantische spandoeken neer gelaten.

De spandoeken met het opschrift "www.steunmaarten.org" kwamen aan de Westertoren in Amsterdam, de Martinitoren van Groningen, de gevel van Eurodusnie in Leiden en de Utrechtse binnenstad te hangen. Hiermee protesteren de actievoerders tegen de uitlevering van Maarten Blok aan Zweden.

Maarten hangt al bijna drie jaar uitlevering boven het hoofd, zonder dat hij ook maar één keer de mogelijkheid heeft gehad zich tegen de beschuldiging te verweren. Zweden vraagt om zijn uitlevering omdat hij tijdens de Eurotop aldaar in het voorjaar van 2001 een politieagent zou hebben geslagen. Alle bewijs spreekt dit echter tegen.

Maarten vraagt om een mogelijkheid om voor een Nederlandse rechtbank zijn onschuld te bewijzen, zoals alle andere buitenlandse verdachten van de Eurotop die krijgen. Nederland is het enige land dat gehoor geeft aan het uitlveringsverzoek van Zweden.

....................................

SLUITING URENCO GEËIST

ALMELO, 24 APR 04 - Ruim vijftig mensen hebben in Almelo gedemonstreerd tegen uitbreiding van de activiteiten van de uraniumverrijkingsfabriek Urenco. De betoging vond plaats ter gelegenheid van de achttiende herdenkingsdag van de kernramp in Tsjernobyl.

Tweede Kamerlid Krista van Velzen bepleitte in een toespraak de sluiting van Urenco. Vervolgens schetste William van den Heuvel van het Nederlands Euregionaal Nucleair Overleg (NENO) de gang rond de bezwaarprocedure tegen de voorgenomen uitbreidingsplannen van het bedrijf.

Na de smakelijke bijdrage van de actiegroep UAANEE die al jaren tegen de Urenco-vestiging in Gronau protesteert, zette de demonstratieve optocht zich in beweging en trok vanuit de Almelose binnenstad naar de Urencovestiging aan de stadsrand.

Daar legde Jan Schaake van het landelijk Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog' het verband tussen Urenco Almelo, de verdere verspreiding van kernwapens en de Joint Strike Fighter. De demonstratie kreeg een internationaal tintje door de bloemen die Joop Zwart neerlegde ter herdenking van de slachtoffers van de ramp bij Tsjernobyl.

De Tsjernobyl-herdenking in Almelo was voor de vijfde maal georganiseerd door het Nederlands Euregionaal Nucleair Overleg, een samenwerkingsverband van milieu- en vredesgroepen en afdelingen van politieke partijen in Twente, Zuid Oost Drenthe en de Achterhoek.

...................................

HOMOPROTEST TEGEN OMSTREDEN MOSLIMBOEK

AMSTERDAM, 24 APR 04 - Enkele honderden homo's en sympathisanten hebben zaterdag geprotesteerd bij het Homomonument in Amsterdam tegen het boek 'De weg van de moslim'. Federatie COC Nederland organiseerde de demonstratie samen met de Gay Krant en de Stichting Enschede Roze 2004.

In dit boek, dat onder meer verkrijgbaar is bij de El Tawheed-moskee in de Amsterdamse Bellamystraat, wordt opgeroepen homoseksuelen met hun gezicht voorover van een hoog gebouw te duwen en ze vervolgens te stenigen. Enkele dagen voorafgaande het protest werd de moskee bekogeld met roze verfbommen.

Naast 'De weg van de moslim' heeft de Tawheed moskee nog meer fundamentalistische lectuur in de aanbieding. Zoals de 'Gids voor islamitische opvoeding', een vertaling van het Engelse 'Child education in Islam', dat wordt verspreid door uitgeverij Noer in Delft.

Volgens de gids zijn geleerden het erover eens dat vrouwen bij voorkeur en om diverse redenen besneden moeten worden. Onder andere 'ter voltooiing van de onwankelbare oprechtheid die door Allah wordt verordend'. Maar ook ter matiging van de seksuele verlangens van de vrouw en om kanker te voorkomen.

De Tawheed moskee kwam eerder negatief in het nieuws met de verspreiding van een pamflet waarin wordt gewaarschuwd tegen de christelijke feestdagen. 'Hoe kun je de feesten van je vijand vieren net of het je eigen feesten zijn?', vermeldde de iman van de moskee.

....................................

MASSABETOGING IN WASHINGTON VOOR ABORTUS

WASHINGTON, 24 APR 04 - In de Amerikaanse hoofdstad Washington hebben een kleine miljoen mensen deelgenomen aan een betoging voor het recht op abortus. Meer dan duizend organisaties riepen op tot de manifestatie, die de grootste in ruim tien jaar is geworden.

De protestbijeenkomst is een reactie op pogingen van de conservatieve president Bush om het abortusrecht te beperken. Aan de mars in Washington deden talrijke Hollywood-coryfeeën mee, zoals Whoopi Goldberg, Demi Moore, Susan Sarandon, Kevin Bacon en Alec Baldwin.

Een dag eerder vond er een protestbijeenkomst plaats voor de ambassade van het Vaticaan. Daar werd gesproken door activisten die strijden voor de rechten van homo's, vrouwen en het recht op voorbehoedsmiddelen. Er werden bloemen gelegd voor de mensen die als gevolg van de Vaticaanse politiek in kader van reproductieve rechten zijn overleden.

..................................

DUIZENDEN OP DE BEEN VOOR ASIELZOEKERS

AMSTERDAM, 10 APR 04 - Van de sprekers kreeg uitgerekend Jan Mulder nog de meeste handen op elkaar. De naar schatting 12.000 aanwezigen op de Dam, die op 10 april in Amsterdam aan een betoging tegen het uitzettingsbeleid deelnamen, konden het emotionele betoog wel waarderen.

Mulder uitte onder meer felle kritiek op het beleid van minster Verdonk van Vreemdelingenzaken. Het creatieve taalgebruik en de relatieve onafhankelijke status van de oud-profvoetballer werden door het publiek op prijs gesteld. Ook Vincent Bijlo en Ad Visser konden op de nodige bijval rekenen.

Deze optredens stonden in schril contrast met de toespraak van de hypocriet Klaas de Vries (PvdA), die aan het slot van de middag voor een nagenoeg leeg gelopen Dam pleitte voor een verruiming van het generaal pardon voor uitgeprocedeerde asielzoekers. Diezelfde De Vries was nog niet zo lang geleden met z'n partij tegen het idee van Fortuyn voor een ruimhartig generaal pardon.

Wat dat aangaat is het natuurlijk tenenkrommend om te zien dat de organisatie van de betoging, platform Keer het Tij, de PvdA ongegeneerd liet deelnemen aan het protest. Deze partij heeft onder Paars 2 de inhumane nieuwe vreemdelingenwet ingevoerd waardoor tienduizenden asielzoekers nu het land dreigen te worden uitgezet.

Naast de PvdA met een kraampje waren ook GroenLinks en de SP met ballonnen, petjes en flyers dominant van de partij. Alsof de verkiezingen alweer voor de deur staan. Opvallend aanwezig waren de honderden asielzoekers, soms complete families, die er veel voor over hebben om in Nederland te mogen blijven.

In de nabijheid van de Dam verzamelden een dikke tweehonderd betogers zich apart van de meute. Ze kwamen voor Café Vrankrijk in de Spuistraat bijeen uit onvrede met de beperkte uitgangspunten van Keer het Tij en de deelname van politieke partijen. 'Geen grenzen, Geen naties, Stop Deportaties', zo vatten de links-radicalen hun standpunt samen.

De radicalen sloten zich vervolgens op luidruchtige wijze aan bij de stoet. Onderweg werd er driftig op los geplakt. De posters 'Stop de uitzetcentra' prijkten naderhand op menig reclamezuil, maar ook de ruiten van de banken werden beplakt. Ter hoogte van het Leidseplein provoceerden agenten in burger het autonome blok, maar het voorval leidde niet tot een escalatie.

...................................

ONVREDE OVER KOMST VERTREKCENTRUM

DOKKUM,20 APR 04 - Bij de ingang van de IJsherberg in Dokkum staan twee politiemannen in burger. Ook in de zaal zitten agenten. Maar de druk bezochte hoorzitting over de plannen voor het vertrekcentrum verloopt zonder incidenten. Emoties laaien zo nu en dan wel hoog op.

Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) hoopt tegen de zomer het vertrekcentrum in Dokkum gereed te hebben. Het biedt de komende drie jaar ruimte aan uitgeprocedeerde asielzoekers die het land worden uitgezet. Maar de vragen onder de inwoners over de komst van het vertrekcentrum in Dokkum zijn talloos en de onrust groeit.

Het Anti Discriminatie Bureau Fryslân kondigt geweldloze acties aan en geeft trainingen burgerlijke ongehoorzaamheid. In de Leeuwarder Courant meldden COA-medewerkers anoniem hun werk te staken als de gemeenteraad instemt met de komst van het vertrekcentrum. In lokale media verschijnen harde ingezonden brieven, waarin vergelijkingen met concentratiekampen niet worden geschuwd.

Op een druk bezochte inspraakavond maken veel insprekers zich bezorgd over de leefomstandigheden van de toekomstige bewoners. Ze mogen niet zelf hun potje koken. Ook krijgen de tijdelijke bewoners van het vertrekcentrum geen zakgeld. Volwassenen moeten bovendien twee maanden duimen draaien, want er zijn geen activiteiten.

Vluchtelingenorganisaties roepen raadsleden van de gemeente Dongeradeel op om tegen het vertrekcentrum te stemmen. Zij delen pamfletten uit. Anderen houden zelfgemaakte plaatsnaamborden omhoog met daarop de naam 'Verdonkeradiel' in plaats van Dongeradeel.

De gemeenteraad van Dongeradeel neemt op 29 april een besluit over het vertrekcentrum. De bestuurders van het stadje in Friesland zijn voorstander van de komst van het centrum, wegens de verwachte positieve invloed op de werkgelegenheid (bewakings- en beveiligingspersoneel) in de gemeente.

Momenteel wordt er bekeken wie er van de uitgeprocedeerde asielzoekers in aanmerking komen voor het stempel 'schrijnend geval', waarmee alsnog een verblijfsvergunning wordt toegewezen. Ambtenaren van de Immigratie- en Naturalisatie Dienst hebben verklaard dat er bij deze beoordeling binnen de organisatie geen definitie bestaat van 'schrijnend'.

Dat meldt De Telegraaf, die zich baseert op gesprekken met medewerkers van de dienst. ,,Niemand weet precies wat dat inhoudt'', zegt een IND-medewerker die al jarenlang asielaanvragen beoordeelt en omwille van zijn baan niet wil worden genoemd. ,,Ons is gezegd: 'Het enige criterium is dat er geen criteria zijn. Als iemand huilt, is dat ook schrijnend'. Oftewel, er bestaat geen maatstaf. De bedoeling is dat ze gewoon worden afgewezen.''

De ambtenaren spreken van 'een chaos' binnen de IND. ,,De linkerhand weet niet wat de rechter doet. Er liggen enkele honderden herzieningsverzoeken van mogelijke schrijnende gevallen onaangeroerd op de plank omdat niemand weet wat we er volgens de regels mee aan moeten. Minister Verdonk beloofde laatst aan de Kamer dat er geen gezinnen uit elkaar worden gehaald. Het is niet waar.''

.......................................

ROTTERDAM STAAT LAWAAIACTIE UITZETCENTRUM TOE

ROTTERDAM, 25 APR 04 - Het had heel wat voeten in de aarde, maar uiteindelijk is het dan toch gelukt. Zo'n vijftig betogers hebben zondag 25 april lawaai mogen maken bij het uitzetcentrum Zestienhoven in Rotterdam. Al was het op gepaste afstand en omringd door een blauwe zee van politie.

De actievoerders dienden op een speciaal voor hen aangewezen plek -op een grasveld, afgezet met veiligheidshekwerk en een kordon agenten- hun lawaai te produceren. Op 150 meter afstand van het uitzetcentrum, waar azielzoekers in kooien hun gedwongen vertrek soms wekenlang af moeten wachten.

Of de gevangenen de leuzen, waarmee om hun onmiddellijke in vrijheidsstelling werd gevraagd, hebben gehoord, is onduidelijk. Gezien in elk geval niet, want het centrum heeft geen ramen. De actievoerders waren zo luidruchtig, dat er een aantal hekken spontaan tegen de vlakte donderde. Gelukkig stond de ME paraat om deze weer overeind te zetten.

Op 21 maart probeerden demonstranten ook al bij Zestienhoven te demonstreren. Dit werd echter door een massaal uitgerukte politie verhinderd. Actiegroep 'sluit de deportatiecentra', initiatiefnemer van de protesten, demonstreert tegen het migratie- en deportatiebeleid van de huidige regering.

Het uitzetcentrum is een belangrijke schakel in het kader van het nieuwe uitzetbeleid. In het uitzetcentrum worden uitgeprocedeerde vluchtelingen en migranten zonder verblijfsvergunning opgesloten waarna ze het land worden uitgezet. Ook de 26.000 vluchtelingen die de regering weigert een generaal pardon te geven, zullen via Zestienhoven of het nieuwe deportatiecentrum op Schiphol uitgezet worden. (www.stopuitzetcentra.tk)

....................................

DURFDE VERDONK NIET NAAR HAARLEM?

HAARLEM, 23 APR 04 - Minister Verdonk was uitgenodigd om de 'dag van de integratie' bij te wonen in Haarlem. ROOD Haarlem, die het niet eens is met haar asielbeleid, organiseerde een betoging. Maar de gebeten hond kwam nooit opdagen.

Rond half vier in de middag verzamelde zich een groep van honderd betogers achter het Haarlemse stadhuis. Daar zou minister Verdonk deelnemen aan een bijeenkomst in het kader van de integratie. Bij elke ingang bleek op de stoep de leus "Verdonk verdwijn" te zijn geschreven.

Maar Verdonk liet het afweten en stuurde een plaatsvervanger naar Haarlem. Daarop maakte zich een grote strijdbaarheid meester van de groep betogers. Men probeerde het stadshuis binnen te komen maar agenten belemmerden hen de doorgang. Hierbij vielen rake klappen die met gesmijt van taarten en tomaten werden beantwoord.

Fluitend en tierend trokken de betogers vervolgens door de stad, hielden onderweg een zitblokkade op straat en keerden weer terug bij het stadhuis. Hierop werd nog flink wat kabaal gemaakt, waar naar verluidt een aantal conferentiegangers behoorlijk zenuwachtig van is geworden.

..................................

VLAAMS BLOK VRIJWEL KNOCK-OUT

GENT, 21 APR 04 - Het Vlaams Blok maakt zich schuldig aan racisme. De gemiddelde Ravage-lezer valt natuurlijk niet van z'n stoel bij een dergelijke bewering. Dat wisten we al langer. Maar nu heeft ook het Hof van Beroep in Gent dit bepaald, op basis van verkiezingsprogramma's van de Vlaamse politieke partij.

Het Hof van Beroep zegt dat het Vlaams Blok in haar publicaties gebruik maakt van het zogenaamde zondebokmechanisme. ,,In haar verkiezingsprogramma's worden vreemdelingen voorgesteld als criminelen, broodrovers die het werk van Vlamingen afnemen, profiteurs van de sociale zekerheid en fanatiekelingen die door hun cultuur, ras en religie niet integreerbaar zijn'', concludeert het Hof.

Het proces kwam tot stand na een klacht door het Centrum voor Racismebestrijding en de Liga voor Mensenrechten die de drie vzw's van het Vlaams Blok - de Nationalistische Omroepstichting, het Nationalistische Vormingsinstituut en de Vlaamse Concentratie - ervan beschuldigden hun medewerking te hebben verleend aan een groep of vereniging die discriminatie of segregatie bedrijft of propageert.

Omdat de vzw's zo nauw met het Vlaams Blok verweven zijn - de voorzitter, ondervoorzitter en penningmeester van het Blok zijn dat ook van de vzw's - straalt dat natuurlijk ook af op de partij, die verweten wordt aan te zetten tot racisme. De veroordeling van de vzw's is geen partijverbod, maar ze maakt het wel mogelijk dat het Parlement de subsidies voor het Vlaams Blok intrekt.

Het Vlaams Blok beschouwt zichzelf als een nationalistische partij die de Vlaamse eigenheid verdedigt. Wegens haar standpunten over buitenlanders, boycotten andere politieke partijen het Blok. De partij is daarom in geen enkele gemeente of provincie aan de macht. Lijsttrekkers van de andere partijen wilden niet reageren op het vonnis.

Na de uitspraak besloot het Vlaams Blok in cassatie te gaan. Daardoor kan het Vlaams Blok toch deelnemen aan de verkiezingen in Vlaanderen op 13 juni. Als de partij in cassatie geen gelijk krijgt, begint het een nieuwe organisatie met een andere naam. Racistische partijen in België krijgen namelijk geen overheidssubsidie en de Post, de Vlaamse postbezorgingsmaatschappij, mag de distributie van partijfolders en brieven weigeren.

.....................................

DUEL OM HET TALENT

AMSTERDAM, 22 APR 04 - 'Armen en laagopgeleiden de stad uit', zo kopte Het Parool op 18 maart naar aanleiding van een nota van de Amsterdamse Kamer van Koophandel (KvK) over de toekomst van de woningmarkt in de regio Amsterdam.

Een dag later meldde de krant dat een nog geheime ambtelijke nota van het gemeentebestuur over de economische toekomst van de stad een soortgelijke strekking had. Amsterdam moest een creatieve stad worden en alles zou in het werk moeten worden gesteld om creatieve, talentvolle en innovatief ingestelde mensen naar de stad te lokken.

Concreet moesten er daarom meer duurdere woningen komen en plekken om te experimenteren voor kenniswerkers, creatievelingen, kunstenaars, studenten, expats, hogeropgeleiden en kansrijken. Tegelijkertijd zou worden aangedrongen op minder sociale woningbouw, minder oude industrie en haven en meer hoogwaardige kennisinstituten. De toon van het debat was gezet.

Cultuurwerkplaats Kinetisch Noord en de Vrije Ruimte trokken aan de bel en hielden op 22 april onder de titel 'Aan de kant, scheuren in de creatieve stad' een debat om de gemeente en de KvK aan de tand te voelen. Zowel Ruud Dwars van de KvK als de gemeentesecretaris Erik Gerritsen begrepen niet hoe Het Parool bij de beweringen kwam. Ze wilden natuurlijk helemaal niet de armen de stad uit jagen, maar streefden slechts naar een meer evenwichtige samenstelling van de Amsterdamse bevolking.

,,In Amsterdam wonen teveel laagopgeleiden'', zei Ruud Dwars, ,,waarom zouden die niet gedeeltelijk naar Amstelveen en andere randgemeenten kunnen verhuizen?'' Gerritsen viel hem bij: ,,Wij gaan er in de nota van uit dat er in de toekomst nog meer werk voor laaggeschoolden naar landen als India en China zal verdwijnen. Daarom moeten we inzetten op hooggeschoold werk in de creatieve sector en kenniseconomie. Amsterdam is nu nog niet aanlokkelijk genoeg voor talentvolle mensen.''

Volgens Jaap Draaisma van de Vrije Ruimte gaan beide heren volledig voorbij aan de creativiteit en ondernemingszin van de huidige inwoners van Amsterdam. ,,Het probleem is dat daar genoeg mensen met creatieve ideeën rondlopen, maar door een gebrek aan betaalbare bedrijfsruimten kunnen die niet of moeilijk aan de slag. Met jullie plannen maak je de druk op de markt voor bedrijfsruimten alleen maar groter en worden ze nog duurder. Bovendien lever je de stad uit aan de grillen van de wereldeconomie.''

De Vrije Ruimte wil daarom dat de gemeente en groot deel van de bedrijfsruimten uit de markt haalt zodat kunstenaars, startende ondernemers en sociale initiatieven een kans krijgen. De gemeente onderschrijft dit, maar volgens Gerritsen kost dit veel geld en daarom moet Amsterdam juist inspelen op de kenniseconomie. Die moet het geld genereren om deze leuke sociale initiatieven te kunnen betalen. Zoals altijd wordt de sociale structuur van een stad als kostenpost gezien, niet als de humuslaag van een leefbare en creatieve stad.

Volgens Marleen Stikker, directeur van de Waag Society voor Oude en Nieuwe Media, is de Vrije Ruimte echter veel te defensief. ,,We moeten blij zijn dat creativiteit eindelijk de core-business van de stad wordt.''

Zij is echter bang dat indien de gemeente hier beleid op gaat maken het snel gedaan zal zijn met die creativiteit. Volgens Stikker zou het goed zijn als de gemeente wat vaker de andere kant op zou kijken en, verwijzend naar de vermaarde Amsterdamse hackerscultuur, inspirerende initiatieven in de informele sector met rust zou laten. Want juist in de scheuren van de stad bloeit de creativiteit. (FK)

...........................

VLAAMS BLOK VRIJWEL KNOCK-OUT

Het Vlaams Blok maakt zich schuldig aan racisme. De gemiddelde Ravage-lezer valt natuurlijk niet van z'n stoel bij een dergelijke bewering. Dat wisten we al langer. Maar nu heeft ook het Hof van Beroep in Gent dit bepaald, op basis van verkiezingsprogramma's van de Vlaamse politieke partij.

Het Hof van Beroep zegt dat het Vlaams Blok in haar publicaties gebruik maakt van het zogenaamde zondebokmechanisme. ,,In haar verkiezingsprogramma's worden vreemdelingen voorgesteld als criminelen, broodrovers die het werk van Vlamingen afnemen, profiteurs van de sociale zekerheid en fanatiekelingen die door hun cultuur, ras en religie niet integreerbaar zijn'', concludeert het Hof.

Het proces kwam tot stand na een klacht door het Centrum voor Racismebestrijding en de Liga voor Mensenrechten die de drie vzw's van het Vlaams Blok - de Nationalistische Omroepstichting, het Nationalistische Vormingsinstituut en de Vlaamse Concentratie - ervan beschuldigden hun medewerking te hebben verleend aan een groep of vereniging die discriminatie of segregatie bedrijft of propageert.

Omdat de vzw's zo nauw met het Vlaams Blok verweven zijn - de voorzitter, ondervoorzitter en penningmeester van het Blok zijn dat ook van de vzw's - straalt dat natuurlijk ook af op de partij, die verweten wordt aan te zetten tot racisme. De veroordeling van de vzw's is geen partijverbod, maar ze maakt het wel mogelijk dat het Parlement de subsidies voor het Vlaams Blok intrekt.

Het Vlaams Blok beschouwt zichzelf als een nationalistische partij die de Vlaamse eigenheid verdedigt. Wegens haar standpunten over buitenlanders, boycotten andere politieke partijen het Blok. De partij is daarom in geen enkele gemeente of provincie aan de macht. Lijsttrekkers van de andere partijen wilden niet reageren op het vonnis.

Na de uitspraak besloot het Vlaams Blok in cassatie te gaan. Daardoor kan het Vlaams Blok toch deelnemen aan de verkiezingen in Vlaanderen op 13 juni. Als de partij in cassatie geen gelijk krijgt, begint het een nieuwe organisatie met een andere naam. Racistische partijen in België krijgen namelijk geen overheidssubsidie en de Post, de Vlaamse postbezorgingsmaatschappij, mag de distributie van partijfolders en brieven weigeren.

................................

VERPLICHT DNA AFSTAAN NA VEROORDELING

Het wordt binnenkort mogelijk om van iedereen die veroordeeld wordt voor een delict waar een maximumstraf van vier jaar of langer op staat, DNA af te nemen en op te slaan. Een meerderheid van het Nederlandse parlement stemde kortgeleden in met een wetsvoorstel van minister Donner van Justitie.

Tot dusver is het zo dat gedwongen afname van DNA alleen kan plaatsvinden bij verdachten van een ernstig misdrijf als moord of verkrachting. Tijdens een vooronderzoek kan dan het afgenomen DNA materiaal vergeleken worden met DNA dat gevonden is op de plaats van het misdrijf of bijvoorbeeld op het lichaam van het slachtoffer.

Ook kan het vergeleken worden met DNA-profielen die zijn opgenomen in de zogenaamde 'DNA-bank', die op dit moment ruim 14.500 profielen bevat. Mensen kunnen daarnaast ook vrijwillig DNA afstaan, bijvoorbeeld om hun onschuld mee aan te tonen.

Het nieuwe voorstel van Donner betekent een verruiming van de bevoegdheid van DNA afname. In principe kan binnenkort genetisch materiaal worden afgenomen van iedereen die veroordeeld is voor een delict waar een straf van vier jaar of meer op staat. Voor alle duidelijkheid: hier vallen bijna alle delicten onder.

Er zijn een paar uitzonderingen. Als je veroordeeld wordt voor bijvoorbeeld meineed of valsheid in geschrifte zal er geen DNA van je worden afgenomen. Dit soort misdaden heeft geen enkele relatie met lichamelijke kenmerken. Anders ligt dat bij zaken als (woning)inbraak, openlijke geweldpleging, vernieling e.d, zaken waar ook actievoerders nog al eens voor veroordeeld worden.

In de toekomst zul je na veroordeling voor een dergelijk delict kunnen worden verplicht je DNA af te staan. Dit geldt ook als je uiteindelijke straf lager uitvalt dan vier jaar of als je alleen een voorwaardelijke celstraf of een taakstraf krijgt opgelegd. Enige uitzondering is als je veroordeeld wordt tot het betalen van een boete.

Als je veroordeeld wordt terwijl je al in voorarrest in een huis van bewaring zit, zal er DNA van je worden afgenomen door personeel van de gevangenis. Veroordeelden die op vrije voeten zijn, krijgen een uitnodiging zich op een bepaalde tijd en plaats te melden. Dit zal meestal een politiebureau zijn.

Verschijn je niet dan zal er een aanhoudingsbevel worden uitgevaardigd door de officier van justitie. Als je dan gearresteerd wordt kun je maximaal zes (in een enkel geval twaalf) uur worden vastgehouden om je identiteit vast te stellen (d.m.v. foto's, vingerafdrukken e.d.) en daarna nogmaals maximaal zes uur om celmateriaal af te nemen.

Dit laatste zal normaal gesproken gebeuren door met een wattenstaafje wat slijm van de binnenkant van je wang te schrapen. Als je je hier echter hevig tegen verzet is het ook toegestaan om bloed of haardelen van je af te nemen (het is maar waar je voor kiest).

De nieuwe wet geldt niet met terugwerkende kracht voor personen die hun straf reeds hebben uitgezeten. Hij is wel van kracht voor mensen die al in de gevangenis zitten of al veroordeeld zijn maar hun straf nog niet uitzitten.

Wanneer de wet precies in gaat is op dit moment nog niet duidelijk. Wel dat hij in twee fasen wordt ingevoerd: de eerste fase heeft betrekking op veroordeelden wegens gewelds- en zedendelicten, de rest volgt in fase twee.

Naar boven

 

 
Ravage
Archief
Overzicht 2004
Overzicht # 6

..

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Naar boven