Uit: Ravage #6 van 30 april 2004

Commentaar met een knipoog

Een typisch Hollands tafereel; drie molens op een rij met koeien in de wei. In de collage is de koe verwerkt tot een mals stukje rundvlees.

Arien Bakker en Nicola toont zijn 'Snipperserie' in Stadsgalerij De Observant in Amersfoort. Iedere maand is daar een expositie te zien van lokale kunstenaars, die zo de kans krijgen om hun werk te tonen aan het publiek.

De afgelopen maanden is Bakker intensief aan de slag geweest met illustraties uit reclamefolders en glamourfoto's afkomstig uit auto- en modemagazines. De verleidelijke beelden van strakke vrouwen in lingerie zijn geplaatst in een oerdegelijk interieur. De foto's zijn door middel van thinnerdruk versmolten met de interieurs en landschappen die hij heeft geëtst met een droge naald.

,,Het lijkt erop dat mijn werk 'Snipperserie' willekeurig is gemaakt, maar er zit wel degelijk een lijn in, het beeld moet wel ergens over gaan'', zegt Bakker. Hij is op zoek geweest naar contrasten, of beter gezegd, tegenstellingen en heeft hiervoor doelbewust beelden voor geselecteerd en deze in een losse maar duidelijke compositie samengesteld.

Ik ontwaar weinig tegenstellingen, eerder beelden die lijken te versmelten en elkaar aanvullen c.q. versterken. De snippers zijn op klein formaat gemaakt, waardoor het schreeuwerige van reclameboodschappen klein zijn danwel volledig lijken te worden geëlimineerd.

United People

Ron Jagers, galerijhouder van Lokaal 4, weet al maanden lang boeiende kunst van Berlijn naar Amersfoort te halen. Op dit moment wordt er werk getoond van Nicola Schaller. Met haar fotoserie 'United People' levert zij commentaar op de wereld.

Deze expositie was eerder te zien in het anti-oorlogsmuseum in Berlijn. Het is een statement die met een glimlach wordt gepresenteerd aan het publiek. In Duitsland is Schaller een bekend illustratrice. Met 'United People' verloochent zij haar achtergrond niet; de mens heeft zij getransformeerd in een pictogram die zich in verschillende werelden begeeft.

Het pictogram is vrolijk en levendig. Nicola Schaller plaatst haar personages bijvoorbeeld in de wereld van een doolhofspelletje waar je elkaar op een positieve manier ontmoet. Of in een duizelingwekkende reeks waar een bont gezelschap, bestaande uit 1800 figuren, dezelfde richting oploopt. Maar ook als Adam en Eva, waarbij de slang, geslingerd om de boom des levens, de tijd aan Adam doorgeeft. Het paradijs wordt omgeven door een wedloop, tikkende klokken en diverse landschappen.

Haar werk 'Pyramide' is als een schilderij van de middeleeuwse schilder Bosch waarin veel tafereeltjes te zien zijn. Het is een wereld waar machines de macht hebben overgenomen van de natuur en waar geen plaats is voor bomen. 'Live is money' is het credo binnen deze wereld.

Jan Kees Helms

Arien Bakker: Website: www.staalkaart.nl/bakker

Naar boven

 

 
Ravage
Archief
Overzicht 2004
Overzicht # 6

..

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Naar boven