Uit: Ravage #6 van 30 april 2004

Antisemitische bands treden op onder schuilnaam

Het jongerencentrum Pazzop in Bladel heeft zaterdag 17 april een podium geboden aan twee Franse antisemitische blackmetal bands. Waarschuwingen van Anti Fascistische Actie sloeg het jongerencentrum in de wind.

Seigneur Voland wordt gezien als de bekendste Franse nationaal-socialistische blackmetal band. Ze komt voort uit het ter ziele gegane fascistische bandje Kristallnacht, van wie enkele leden in het verleden veroordeeld zijn voor het verspreiden van nazistische propaganda en het plegen van grafschennis.

Deze band zou samen met Ad Hominem optreden in jongerencentrum Pazzop in Bladel. Ad Hominem heeft in een interview laten weten voorstander te zijn ,,een totale genocide'' om de aarde te reinigen. In hetzelfde interview komen ze openlijk uit voor hun nummer 'A rules'. De 'A' staat voor Auschwitz en de band verheerlijkt de holocaust. (1)

Ook spreekt ze zich uit tegen de integratie van joden en migranten in de Franse maatschappij: ,,Het zijn vreemden voor ons en we willen ze hier niet hebben. Maar we zijn niet de machtige staat, want de staat is gebaseerd op zionisme en we kunnen daarom niets veranderen.''

Onjuist

Voor Anti Fascistische Actie (AFA) waren deze uitspraken genoeg reden om actie te ondernemen. Op dinsdag 13 april, vier dagen voordat beide bands in Pazzop zouden optreden, stelde AFA het jongerencentrum op de hoogte van de haatdragende ideologie die de bands uitdragen.

Volgens het jongerencentrum bevatte de informatie van AFA echter onjuistheden. Zo zou de 'A' van het nummer 'A rules' niet voor Auschwitz staan maar voor de band Ad Hominem zelf. Daarnaast zouden de bands geen serieuze racistische gedachten aanhangen. ,,Er wordt slechts geflirt met het complete beeld van totalitaire overheersing en dictatorschap'', zo concludeert programmeur en bestuurslid Michiel, die niet met toenaam in de krant wil.

AFA besloot vervolgens de publiciteit te zoeken en nam contact op met de gemeente Bladel. Onder druk van alle publiciteit besloot het jongerencentrum het optreden van beide bands af te gelasten. Pazzop wil als jongerencentrum niet geassocieerd worden met extreem-rechts.

Het optreden van de overige vier bands die voor 17 april geprogrammeerd stonden, ging gewoon door. Programmeur Michiel had naar eigen zeggen ondertussen andere bands geregeld van het label New Era Productions. In werkelijkheid heeft hij de bands Seigneur Voland en Ad Hominem toch toestemming gegeven om te spelen, maar dan onder een schuilnaam.

Voorzitter Corine van Pazzop zegt desgevraagd deze actie te betreuren: ,,Pazzop veroordeelt het optreden en zal geen zaken meer doen met het label New Era Productions.'' Zelf heeft ze het optreden gezien, maar meldt dat ze de boodschap van de bands niet heeft kunnen verstaan.

Volgens AFA brachten enkele toeschouwers die avond de Hitlergroet en werd er 'Sieg Heil' geroepen. Daarnaast zouden verschillende bezoekers nationaal socialistische emblemen op hun kleding hebben gedragen, ondanks het voornemen van het jongerencentrum deze te weren bij de ingang.

AFA acht jongerencentrum Pazzop verantwoordelijk voor het bieden van een podium aan extreem-rechts. ,,Deze bands hebben hun gevaarlijke boodschap kunnen verspreiden onder jongeren. In onze ogen zou Pazzop jongeren juist moeten waarschuwen voor racisme en moeten werken aan een solidaire wereld zonder vreemdelingenhaat'', aldus AFA in een persbericht.

Nazi-netwerk

AFA probeert vaker het optreden van extreem-rechtse bands te verhinderen. In november 2003 organiseerde de Nederlandse Volks Unie (NVU) in de gekraakte kazerne in Eindhoven het festival 'Rock gegen ZOG'. ZOG staat voor Zionist Occupation Government en verwijst naar de samenzweringsideologie die beweert dat regeringen wereldwijd achter de schermen beheersd worden door joden.

Ondanks dat dit evenement georganiseerd werd in de avond voor de Kristallnacht, gaf de burgemeester toestemming om het door te laten gaan. Uiteindelijk heeft deze avond de kazerne wel de das om gedaan. Zowel interne spanningen als de druk van buitenaf hebben ervoor gezorgd dat de extreem-rechtse krakers kort na dit concert de kazerne hebben verlaten.

Van recenter datum is het eveneens door de NVU georganiseerde optreden van de Sloveense band Skullkrusher en de Nederlandse band Westland Rebels op 13 maart. Skullkrusher maakt onderdeel uit van Blood & Honour Slovenië. Blood & Honour is een internationaal nazi-netwerk dat middels publicaties, muziek en optredens jongeren tot het nationaal-socialisme wil bekeren. In het netwerk gaan honderdduizenden euro's om.

Een splitsing binnen dit netwerk zorgt echter voor problemen. Zo zet een groep zich af tegen onder meer leden van Blood & Honour Slovenië omdat die vanwege hun 'slavische' afkomst niet zouden passen tussen de westerse 'arische' groepen. Toen Skullkrusher eenmaal het podium betrad, ontstond er een massaal gevecht waarbij tafels en stoelen door de lucht vlogen, mensen gewond raakten en ruiten sneuvelden.

Na afloop brachten de aanvallers een verklaring uit. Daarin schreven ze dat 'de Slovenen vanavond geleerd hebben dat ze beter hun grote bek tegenover de militanten van de beweging moeten houden, wanneer men zonder verwondingen door het leven wil'.

Volgens Gerrit de Wit van de Fabel van de Illegaal probeert de NVU dit incident en daarmee de onderlinge haat binnen nazistisch Nederland te verzwijgen. (2) De NVU sprak na afloop slechts over 'een geslaagd concert'. De Wit concludeert dat er inderdaad geslagen werd.

Irene van der Eijk

1. www.mz.art.pl/interviews/ad_hominem.htm

2. www. gebladerte.nl/11023f64.htm

Naar boven

 

 
Ravage
Archief
Overzicht 2004
Overzicht # 6

..

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Naar boven