Uit: Ravage #2 van 6 februari 2004

Fluisterdemo tijdens WEF Davos

DAVOS, 21 JAN 04 - Enige duizenden andersglobalisten hebben in het Zwitserse Davos op verschillende manieren geprotesteerd tegen het financiële beleid van het World Economic Forum. Blokkades van hotels en wegen, een radioballet, nep-vuurwerkpakketjes en een zogenoemde fluisterbetoging waren onderdeelvan het verzetpretpakket.

De acties van woensdag 21 januari kenmerkten zich door een creatieve inslag. Diverse groepjes actievoerders blokkeerden in de binnenstad van Zürich de toegang van bedrijven die deelnemen aan het World Economic Forum (WEF). In de aankomsthal van het nabijgelegen vliegveld Kloten (zo heet het echt) blokkeerden vijftig actievoerders de speciale 'WEF-balie'.

Buiten de hal blokkeerden 200 personen de oprit naar de snelweg door ingehaakt op de grond te gaan zitten. Hardhandig optreden van de ME maakte daar een einde aan. Hierbij werd een deel van de actievoerders over de vangrail gekieperd. Dit was nog niets vergeleken met eerdere taferelen in Winterthur en Burgdorf, waar de ME met rubberkogels op demonstranten schoot.

Tegen de 400 mensen deden begin van de avond mee aan het experimentele 'radioballet' van radio Lora in Zürich. De deelnemers luisterden in het centrum van de stad met een koptelefoon naar teksten en muziek, waarop werd gedanst. Het zal niemand verbazen dat dit een merkwaardig gezicht moet zijn geweest.

Nadat de betogende 'balletdansers' het publiek begon toe te fluisteren, werd de situatie nog vreemder. "Wipe out WEF" werd de toeschouwers herhaaldelijk toegefluisterd. Waarschijnlijk was het de eerste demonstratie in de wereld waarbij de leuzen niet geroepen maar gefluisterd werden.

In de Zwitserse plaats Graubunden omsingelden 15 actievoerders met 9hun fiets voor enige tijd een bus met deelnemers aan het WEF. Nadat er in diverse hotels in Davos verdachte pakketjes in bloemenvazen en prullenbakken werden aangetroffen, werden de gebouwen ontruimd. 'Alpinisten' claimden een straat in de binnenstad van Genève door er een 'stads-skipiste' op te bouwen. In Locarno bezetten 150 mensen een vestiging van McDonald's.

Zaterdag 25 januari stond vooral in het teken van demonstraties. In Chur kwamen 2.500 betogers op de been, in Davos aanzienlijk minder. In deze alpenstad, waar de WEF-conferentie plaatsvond, werden de demonstranten al na korte tijd tegengehouden door de ME. Nadat hierbij met wat vuurwerk werd gegooid, werd de groep teruggedreven naar het vertrekpunt van de betoging.

Elders hadden actievoerders de toegangsweg naar Davos korte tijd geblokkeerd. Veel demonstranten werden in Landquart (30 km. van Davos gelegen in het dal) tegengehouden door de politie. Ook de trein vanuit Zürich richting Davos, propvol demonstranten, kwam niet bijster ver. De politie eiste dat elke passagier zich identificeerde en liet fouilleren.

De demonstratie in Chur verliep redelijk rustig. Sneeuwballengooien naar de politie was zo'n beetje het 'ergste' dat er gebeurde, en wat verfbommen die gevels van banken en bedrijven opsierden.

Ook in andere Zwitserse steden vonden relatief kleine demonstraties plaats, zoals in Neuchatel, Coire en in Lugano waar 70 mensen een zitblokkade bij het locale tv-station hielden. Dit uit onvrede met de nieuwsuitzendingen die het repressieve politiebeleid teveel onbelicht lieten.

Een actiegroep zou in de nacht van 22 op 23 januari een 'aanslag' hebben gepleegd op een van de firma's die lid zijn van het WEF, uitzendbureau ADECCO in Zürich. De firma zou onder meer gespecialiseerd zijn in het leveren van goedkope stakingsbrekers. Onduidelijk is hoe de 'aanslag' werd uitgevoerd. De persverklaring maakt melding van het gebruik van 'raketten'. (Bron: www.globalinfo.nl)

 

Urenco-technologie mogelijk in Noord-Korea

DEN HAAG, 21 JAN 04 - Nederlandse technologie van het Almelose bedrijf Urenco voor de verrijking van uranium met ultracentrifuges is behalve in Pakistan en in Iran mogelijk ook in Noord-Korea en Libië terechtgekomen.

De technologie is waarschijnlijk in de jaren zeventig 'meegenomen' door de Pakistaanse onderzoeker Abdul Qadeer Khan, die destijds werkte bij Urenco. Later werd hij de 'vader' van de Pakistaanse atoombom genoemd. Mogelijk dat Pakistan zijn kennis heeft gedeeld met Iran, Noord-Korea en Libië.

In 1976 verrees in Pakistan het 'Dr. A.Q. Khan Research Laboratories' (KRL) complex in Kahuta, dichtbij Islamabad. De inrichting werd verzorgd door Nederlandse toeleveranciers. Zo leverde het Nederlandse bedrijf Van Doorne's Transmissie honderden voorgevormde rotoren voor de gascentrifuges.

In 1980 ging Slebos Research vrijuit na levering van 6.500 speciaal geharde buizen voor het ultracentrifugeprocédé. Op de sponsorlijst van een door het KRL georganiseerd Pakistaans symposium in september 2003, komen we het Nederlandse bedrijf Slebos Research wederom tegen.

Het KRL complex lag aan de basis van de ontwikkeling van de 'islamitische atoombom', waarmee Pakistan op 28 mei 1998 de zevende kernwapenmacht werd door het uitvoeren van vijf ondergrondse kernproeven. Wat het Derde Rijk eind jaren dertig voor ogen stond, werd zestig jaar later door Pakistan gerealiseerd.

In 2002 ontdekten de VS dat Noord-Korea zich tot de Dr. A.Q. Khan Research Laboratories had gewend voor een alternatieve methode om 'kernbrandstof' te produceren. Volgens David Albright, oud-inspecteur van het Internationaal Atoom Energie Agentschap (IAEA), speelde Pakistan in de jaren negentig kennis van het Almelose gascentrifugeprocédé door aan Noord-Korea, in ruil voor rakettechnologie.

Medio 2003 stuitte het IAEA in Iran op dezelfde centrifugetechniek als die wordt gebruikt in Pakistan. Iraanse functionarissen toonden blauwdrukken die afkomstig zijn van Urenco. Iran zou het ontwerp in 1987 via een tussenpersoon in handen hebben gekregen.

Op 23 december 2003 arresteerde Pakistan, onder Amerikaanse druk, drie medewerkers van het Dr. A.Q. Khan Research Laboratories. De nationale held, Abdul Quadeer Khan zelf, werd alleen verhoord. Tevens werden in Nederland door PvdA en VVD kamervragen gesteld over de 'Urenco Gate'.

De centriguges van de firma Urenco worden alleen in Nederland geproduceerd. Van Urenco & Co is tot nu toe nog niemand verhoord of opgepakt. De onderhandelingen over de Amerikaanse Urenco tak, in Louisiana, schijnen tijdelijk te zijn opgeschort. Voor de rest is het business as usual. (Bron: NENO)

 

Arts niet vervolgd ondanks schuld aan dood illegaal

AMSTERDAM, 22 JAN 04 - Het Openbaar Ministerie heeft besloten de arts die betrokken was bij de dood van een gedetineerde in het Grenshospitium in Amsterdam, ondanks nalatigheid en dood door schuld, niet strafrechtelijk te vervolgen. Voor het Autonoom Centrum hét bewijs dat vluchtelingen worden behandeld als tweederangs burgers.

Justitie meent dat een procedure bij het Medisch Tuchtcollege meer op zijn plaats is dan strafrechtelijk ingrijpen. Ook tegen twee betrokken verpleegkundigen is een klacht ingediend bij het Medisch Tuchtcollege. Hen valt in strafrechtelijke zin niets te verwijten, de zaak tegen de verpleegkundigen is geseponeerd wegens gebrek aan bewijs.

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) legt het handelen van de arts en de verpleegkundigen voor aan het tuchtcollege. De Inspectie heeft de directie verder opdracht gegeven maatregelen te treffen die de toegankelijkheid en de kwaliteit van zorg aan de gedetineerden garanderen.

De man uit Burkina Faso overleed op 14 januari 2003 in het Grenshospitium. Onderzoek heeft uitgewezen dat het gevolg was van een toxoplasmose-infectie. Volgens het OM hebben betrokkenen onderschat hoe ernstig ziek de man was en hebben zij pas in een heel laat stadium geprobeerd hem in een ziekenhuis te laten opnemen.

Het Autonoom Centrum in Amsterdam bracht destijds het overlijden van de man naar buiten. Rens den Hollander van het Autonoom Centrum is het oneens met de beslissing van het OM. ,,Het hele systeem deugt niet. De man was al drie maanden ziek, maar is nooit geholpen. De procedure bij het Medisch Tuchtcollege kan jaren duren. Hiermee stop je wezenlijke problemen weg.''

Het Autonoom Centrum staat versteld dat het OM de zaak seponeert. ,,Dit oordeel is het zoveelste bewijs dat illegalen in Nederland tweederangsburgers zijn. Wij achten de arts niet alleen verantwoordelijk, maar het hele vreemdelingenapparaat. Vanaf het moment dat de man Nederland binnenkwam, had hij een goede verzorging moeten krijgen.''

De Inspectie voor de Gezondheidszorg concludeert na onderzoek dat de zorg die geleverd wordt in het grenshospitium niet voldoet aan de eisen van de Kwaliteitswet zorginstellingen. De Inspectie heeft inmiddels de directie van het Grenshospitium de opdracht gegeven maatregelen te treffen die de toegankelijkheid en de kwaliteit van zorg aan de gedetineerden zullen garanderen. (www.autonoomcentrum.nl)

 

NASA kreeg mogelijk passagiersgegevens KLM

AMSTERDAM, 30 JAN 04 - Passagiersgegevens van luchtvaartmaatschappij KLM zijn in 2001 mogelijk bij de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA terechtgekomen. Bits of Freedom, beschermer van digitale burgerrechten, wil dat het College Bescherming Persoonsgegevens een onderzoek naar KLM begint.

NASA voerde destijds een geheim onderzoek uit naar de veiligheid in de luchtvaart. KLM-partner Northwest Airlines heeft de laatste drie maanden van 2001 de gegevens van zijn klanten doorgespeeld aan de ruimtevaartorganisatie. Het gaat om bijvoorbeeld adresgegevens en nummers van creditcards. KLM sluit niet uit dat de Amerikaanse partner daarbij ook informatie over KLM-passagiers heeft verstrekt.

Northwest heeft alle passagiersgegevens uit zijn reserveringssysteem aan NASA gegeven (de zogenaamde 'system-wide' data). Hieronder vallen niet alleen de gegevens van alle passagiers op vluchten van Northwest, maar ook gegevens van passagiers op code-sharing vluchten van haar partner KLM.

Northwest en KLM voeren niet alleen code-sharing vluchten uit naar de VS. Een meerderheid van de vluchten van KLM binnen Europa en naar bestemmingen in Afrika, het Midden-Oosten en India heeft een Northwest vluchtnummer.

Onder Europese en Nederlandse privacywetgeving is de overdracht van persoonsgegevens aan een land buiten de EU slechts toegestaan wanneer gegevens in dat land adequaat beschermd worden. Zo mogen de gegevens alleen worden gebruikt voor het doel waarvoor ze zijn verzameld, namelijk het vervoer van de passagiers. Het onderzoek van de NASA valt daar in elk geval niet onder. (meer info: www.bof.nl)

 

'Plus de nucleaire'

PARIJS, 17 JAN 04 - Ruim 15.000 tegenstanders van kernenergie demonstreerden in Parijs tegen de bouw van een nieuwe kernreactor in Frankrijk. Naast Frankrijk werken ook Duitse bedrijven mee aan de bouw. De betoging had dan ook een internationaal karakter.

De Franse regering wil binnenkort een besluit nemen over de bouw van een nieuwe kerncentrale. De reactor, de EPR (European Pressurised Reactor), is ontwikkeld in samenwerking met het Duitse KWU/Siemens. Verder wil Finland een nieuwe kernreactor bouwen en is Loyola de Palacio, vice-voorzitter van de Europese Commissie een warm pleitbezorgster van de atoomindustrie.

Genoeg reden voor de tegenstanders van kernenergie om een internationaal onderonsje te houden. Op 17 januari kwamen zo'n 15.000 betogers op de been, die elkander troffen op de Place de la Republique. Wat vooral opviel waren de creaties waarmee op beeldende wijze de essentie van het protest vorm kreeg.

Zo was er een muur opgetrokken van duizenden blikken met 'nucleair afval', temidden waarvan zakenman Pinokkio stond te verkondigen dat hij 'plus de nucleaire' wil. Een meisje droeg een zwartgeblakerde pop met de tekst 'stop destroying our future'. Vikingen sleepten een boot met zich mee geladen met 'kernafval', een man droeg in z'n eentje een doodskist op z'n rug. (Bron: Janna/Indymedia)

Maarten het haasje

AMSTERDAM, 22 JAN 04 - Minister Donner van Justitie heeft besloten dat de Amsterdamse actievoerder Maarten Blok uitgeleverd mag worden aan Zweden. Een eventuele gevangenisstraf zal Maarten wel in Nederland mogen uitzitten nadat een Nederlandse rechter de straf heeft omgezet.

Maarten mag overigens pas worden uitgeleverd kort voor de zitting in Zweden. Deze datum is nog niet bekend. Eerder al kwamen de Amsterdamse rechtbank en de Hoge Raad tot de conclusie dat uitlevering aan Zweden geoorloofd is.

Zweden heeft gevraagd om de uitlevering van Maarten in verband met gebeurtenissen tijdens de Eurotop in de stad Göteborg in 2001. Hij zou een politieagent hebben geslagen. Maarten heeft dit altijd ontkend, getuigen en videobeelden bevestigen zijn onschuld.

De uitlevering is omstreden vanwege misstanden in de rechtbank van Göteborg. Onder andere Amnesty International, Zweedse advocaten en een Zweedse commissie uitten kritiek op de rechtsgang. (www.steunmaarten.org)

Utrechtse Banenwinkel gesloten

UTRECHT, 24 JAN 04 - Het licht is uit, de deur op slot. De Utrechtse banenwinkel van de Koninklijke Landmacht aan het Vredenburg 23 is gesloten. Niet vanwege actie, maar door de bezuinigingen op Defensie.

Tot voor kort werd het personeel van de Banenwinkel in Utrecht tot vervelens toe lastig gevallen door antimilitaristen. Die stoorden zich vreselijk aan het wervingskantoor van het leger, dat met Veronica-achtige kreten de jeugd naar een verdorven toekomst lokt.

Had Defensie in 2000 nog de ambitie de bestaande elf Banenwinkels uit te breiden naar achttien, nu moet dat aantal vanwege de bezuinigingen (hoeraatje voor Kamp) terug naar zeven regionale informatiepunten. Het aantal bezoekers op het Vredenburg was in 2002 op een hoogtepunt: 1088 werden er geturfd. Vorig jaar liep dat aantal fors terug, naar 592.

De landmacht zit vanwege de forse inkrimping niet langer om personeel te springen. Utrecht is de eerste banenwinkel die sluit. Er wordt inmiddels ook minder gemeenschapsgeld verspild aan onzinnige reclames voor de oorlogsindustrie.

Dierenactivisten pakken auto's aan

HOUTEN/ZEIST 25/14 JAN 04 - Dierenactivisten van het ALF hebben een handelaar in pelzen de schrik van z'n leven bezorgd. In de nacht van 24 op 25 januari werd z'n auto, geparkeerd bij de woning in Houten, in brand gestoken. Een medewerker van Yamanouchi uit Zeist had meer geluk. Daar moesten slechts de autobanden het ontgelden.

De getroffen inwoner van Houten werkt voor het bedrijf Seattle Fur Exchange, een bestelorder voor pelzen afkomstig van nertsen en vossen. De auto die in brand werd gestoken stond gevaarlijk geparkeerd, op een meter afstand van het huis. Volgens het ALF zal de handelaar met z'n werk moeten stoppen 'wil hij met rust gelaten worden'.

Vorig jaar kreeg de pelzendistributeur al eerder nachtelijk bezoek van activisten. Hierbij werden de toegangsdeuren van de woning gedicht met snel drogende superlijm, de ruiten ingeschoten met een katapult en de autoruiten aan diggelen geslagen.

In Zeist werd in de nacht van 14 op 15 januari jl. de auto aangepakt van een werknemer van Yamanouchi. Hierbij werden de banden lekgeprikt. Yamanouchi is een medicijnbedrijf dat het omstreden Britse proefdiercentrum Huntingdon Life Scienes opdracht geeft haar producten te laten testen op dieren. Er loopt een internationale campagne tegen het bedrijf.

Proef ama-centra mislukt

AMSTERDAM, 28 JAN 04 - Het experiment met campussen voor alleenstaande minderjarige asielzoekers (ama's) is volledig mislukt. Niet alleen zijn er slechts drie van die jongeren vrijwillig teruggekeerd, de onrust die de jongeren het afgelopen jaar hebben veroorzaakt is direct terug te voeren op het experiment zelf.

Dat stelt de Stichting Alleenstaande Minderjarige Asielzoekers Humanitas (SAMAH) in een eigen evaluatie. De hulpverleningsinstantie komt tot deze conclusie na gesprekken met voornamelijk ama's zelf.

De ama-campussen in Vught en Deelen werden vorig jaar ingesteld om jonge asielzoekers voor te bereiden op hun terugkeer. Minister Verdonk (Vreemdelingenzaken) bepaalde in november dat de campus in Vught nog een jaar open blijft. Ze wil het nog een tijdje aanzien omdat het afgelopen jaar in het teken heeft gestaan van de incidenten.

SAMAH vindt dat ook de campus in Vught dicht moet. Het is volgens SAMAH beter de asielzoekers op eigen houtje te laten werken aan hun terugkeer, in plaats van in een campus met een streng regime. Nederland kan verder de instroom van ama's beperken door het jongeren gemakkelijker te maken hier een studie te beginnen of een operatie te ondergaan.

Verzet Videla tegen uitlevering

SAO PAULO, 28 JAN 04 - De Argentijnse ex-dictator Jorge Videla (78) is door de rechter gehoord over de verdwijning in Argentinië van twee jonge linkse Duitse militanten in 1976 en 1977. De officier van justitie in Nürnberg acht Videla verantwoordelijk en wil hem uitgeleverd zien voor een proces.

In december vaardigde de Duitse justitie een internationaal aanhoudingsbevel voor Videla en twee van zijn kornuiten uit: generaal Carlos Suarez Mason en juntalid admiraal Emilio Massera. Massera kon niet gehoord worden. Hij wordt na een beroerte verpleegd in een ziekenhuis te Buenos Aires. Mason kwam wel.

Hij en Videla waren woedend over het uitleveringsverzoek. Videla hield de rechter voor dat de kwestie afgedaan is met zijn berechting in 1985, toen hij levenslang kreeg. Volgens Videla - die in 1990 profiteerde van een presidentieel pardon - kan niemand tweemaal voor hetzelfde delict gevonnist worden. Ook stelde hij dat het de Duitse justitie aan rechtsmiddelen ontbeert misdaden begaan in een ander land, te behandelen.

De rechter bleek onaangedaan. Videla en Mason kregen preventief arrest opgelegd. Beide mogen echter, gezien hun leeftijd, thuis de beslissing over het uitleveringsverzoek afwachten. Het Duitse openbaar ministerie heeft nu 40 dagen tijd om de bewijslast schriftelijk te overleggen.

Vorig jaar wilde de Spaanse rechter Garzon Videla en 45 andere hoge militairen uit de Argentijnse junta al uitgeleverd zien aan Spanje. De poging daartoe liet hij echter varen nadat het Argentijnse parlement twee omstreden amnestiewetten had ingetrokken. Dit gebeurde op aandringen van president Nestor Kirchner. De president wil de schenders van mensenrechten, waaronder de militairen, in eigen land berechten. Berechting in het buitenland draagt in zijn ogen niet bij aan versterking van het Argentijnse rechtssysteem.

Als de Hoge Raad het besluit van het parlement bekrachtigt, is de weg vrij om Videla en 700 andere foute militairen twintig jaar na dato alsnog te laten boeten voor het doodmartelen van 30.000 burgers. Videla staat al sinds 1998 onder huisarrest wegens babyroof, omdat hij pasgeboren kinderen van doodgemartelde moeders weggaf aan militairen die geen kinderen hadden. (Bron: GPD)

Vestigingen ABN-Amro opgetuigd

UTRECHT, 30 JAN 04 - Klanten van twee ABN-Amro vestigingen in Utrecht kwamen in de ochtend van 30 januari voor een gesloten deur. Dierenactivisten hadden met purschuim en glasets onder meer de ramen en deuren onklaar gemaakt. Een protest tegen de dienstverlening van de bank aan het proefdiercentrum BPRC.

Tevens werden de aanwezige pinautomaten aan de straatzijde vernield. De activisten lieten met verf leuzen ('BPRC moet dicht') op de gevel achter. De acties zijn het zoveelste protest tegen de nog immer voortdurende connectie tussen de ABN-Amro en het noodleidende proefdiercentrum BPRC (Biomedical Primate Research Center) in Rijswijk. (www.bprcmoetdicht.org)

Halliburton opnieuw in opspraak

NEW YORK, 23 JAN 04 - Het Amerikaanse bedrijf Halliburton ontving 6 miljoen dollar aan steekpenningen voor het uitbesteden van opdrachten aan een bedrijf in Koeweit voor dienstverlening aan de Amerikaanse troepen in Irak.

Het gaat hier om Halliburtons dochterbedrijf Kellogg Brown & Root (KBR), dat voor miljarden dollars aan opdrachten van de Amerikaanse overheid binnenhaalde voor de wederopbouw van Irak.

KBR kwam eerder in opspraak toen bleek dat het bedrijf via Koeweit olie in Irak importeerde voor bijna het dubbele van de prijs van de olie die via Turkije wordt geïmporteerd. Dit leidde tot vragen in het Congres en vervolgens tot een onderzoek door de inspecteur-generaal van het ministerie van Defensie.

Twee functionarissen van KBR zouden van het niet genoemde bedrijf in Koeweit 6 miljoen dollar hebben ontvangen. Het tweetal is volgens een woordvoerster van Halliburton in Houston (Texas) inmiddels ontslagen. "Wij hebben deze onregelmatigheid zelf ontdekt en onmiddellijk gemeld aan de inspecteur-generaal van het Pentagon", aldus de woordvoerster.

Deze affaire werpt desondanks nieuw licht op de dubieuze praktijken rond de besteding van Amerikaans belastinggeld in Irak. Verscheidene parlementariërs drongen vrijdag al aan op een onafhankelijk onderzoek naar de financiering van Amerika's inspanningen voor de wederopbouw van Irak.

Halliburtons doen en laten wordt zowel in het Congres als in pers en media in de VS nauwlettend gevolgd, omdat vice-president Dick Cheney tot zijn aantreden in Washington in 2000 topman was van dit bedrijf. Vanwege deze verbinding wordt Halliburton in Irak volgens velen voorgetrokken. Feit is dat het bedrijf tot nu toe voor 16 miljard dollar aan Irak-contracten heeft binnengehaald. Dat is meer dan alle andere contracten samen.

Verfaanslag op vestiging Bechtel

AMSTERDAM, 1 FEB 04 - Actievoerders van Onkruit hebben in de nacht van 31 januari op 1 februari de gevel van het Amerikaanse bedrijf Bechtel in Amsterdam met verfbommen bestookt. Een vergeldingsactie voor het vuile werk dat het bedrijf uitvoert in Irak.

In een persverklaring schrijven de antimilitaristen dat de actie is uitgevoerd 'uit solidariteit met het autonoom Iraaks verzet'. Naast tientallen verfbommen werd de leus 'Bloed aan je panden' op de gevel achter gelaten in de Amsterdamse Huidekoperstraat.

'Zolang de bezetting van Irak voortduurt, roepen wij een ieder op in verzet te komen tegen het neo-liberale Amerikaanse regime', aldus Onkruit. De antimilitaristen roepen op om op 20 maart massaal deel te nemen aan de 'anti-bezettings-demonstratie' in Amsterdam.

Bechtel, een van de grootste Amerikaanse bouwbedrijven, heeft vorig jaar een contract gekregen ter waarde van 34,6 miljoen dollar om de Iraakse infrastructuur op te bouwen. Het gaat op zogenoemde 'belangrijke constructies', waaronder wegen, bruggen, energiecentrales en scholen.

Het contract is het grootste dat te vergeven was door USAid, Amerikaanse ontwikkelingshulp dat de wederopbouw van Irak verzorgt. Het genoemde bedrag is slechts een begin, zo zei USAid. De verbouwing van Irak kan Bechtel in anderhalf jaar tijd 680 miljoen dollar opleveren.

De verlening van het contract aan Bechtel is omstreden. USAid vroeg slechts een handvol grote en Amerikaanse bedrijven mee te dingen naar een contract. Bovendien werkt zeker een van de leden van de Defense Policy Board van minister van Defensie Rumsfeld voor Bechtel. Twee leden van de raad van bestuur van het bedrijf zijn oud-ministers. (www.contrast.org/onkruit)

 

VERSE KRAKERS

Jongeren zonder uitzicht op een woning nemen de koevoet in eigen handen en kraken een huis. Ravage plaatst driewekelijks een overzicht van het meest opvallende kraaknieuws in dit land.

ARNHEM

Na meer dan een jaar leegstand is 12 januari Huize Werfzicht aan de Rijnkade 89 en 90 in Arnhem herkraakt. Twee dagen later werden de krakers ruw gewekt door bouwvakkers die met behulp van een breekijzer en voorhamer probeerden binnen te dringen. Tussenkomst van de politie voorkwam erger.

DEN BOSCH

Werknemers van een beveiligingsbedrijf hebben het de krakers van een leegstaande fabriek aan de Hambaken Wetering erg lastig gemaakt. Direct na de kraak ontzegden zij de bewoners het recht gebruik te maken van de oprit, waardoor de krakers hun nieuwe onderkomen niet meer konden verlaten. En ze mochten ook niemand meer toelaten.

Deze situatie duurde enkele dagen, waarna de krakers, die honger begonnen te krijgen, alarm sloegen en opriepen voor een 'voedseldropping'. Met een afleidingsmanoeuvre aan de voorzijde werden de werknemers van Frank Security op het verkeerde been gezet. Via de achteringang drongen twintig sympathisanten met voedsel het gebouw binnen. Een absurde situatie waartegen de politie niet zegt te kunnen doen.

CULEMBORG

Het voormalige fabriekscomplex van de inmiddels failliete Gelderland Meubelindustrie langs het spoor in Culemborg staat niet langer leeg. Maandag 26 januari in alle vroegte heeft een aantal krakers zijn intrek genomen, met als doel er woon- en werkruimte van te maken.

ZEIST

Tumult in Zeist. Op 16 januari kraakte een groep actievoerders een leegstaande villa aan de Driebergseweg 12. In het pand is tot ander half jaar geleden gewerkt door bouwbedrijf annex eigenaar Hogenboom, maar deze activiteiten zijn op last van de gemeente stopgezet. Enige uren nadat de krakers hun intrek in de villa hadden genomen verscheen de eigenaar vergezeld door een aantal bouwvakkers. Deze gooiden de ruiten in, maar na tussenkomst van de politie dropen ze af.

Meer weten over kraken: www.squat.net

Naar boven

 

 
Ravage
Archief
Overzicht 2004
Overzicht # 2

..

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Naar boven