... Uit: Ravage #13, 15 oktober 2004

Ravage   ● Archief    ● Overzicht 2004    ● Overzicht #13


Auto-anders kan geen kwaad

Milieudefensie blikt tevreden terug op de 'Week van de vooruitgang', gehouden in de derde week van september. In ruim 200 gemeenten droegen de inwoners hun steentje bij aan een schonere, stillere en leefbaarder wereld.

JAREN geleden beet Deventer de spits af: op aandrang van bewoners werden diverse buurten in de stad op zondag afgezet voor het doorgaand verkeer. Het autoloze intiatief trok bekijks en kreeg spoedig navolging in andere gemeenten, waarna Milieudefensie ermee aan de haal ging.

Inmiddels heeft de milieuorganisatie de autoloze zondag onderdeel gemaakt van een heuse actieweek waarbij de mobiliteit centraal is komen te staan. Vandaag de dag rijden er 6,5 miljoen auto's door het land, weliswaar niet allemaal tegelijk, maar toch. Volgens berekeningen zijn dat er in 2020 al 8 miljoen!

Milieudefensie ontmoedigt het autogebruik niet, het dient aan de donateurs en subsidiegevers te denken, maar draagt alternatieven aan. Op verzoek van de milieuorganisatie namen de leerlingen van zo'n 400 middelbare scholen in dit land voor één dagje de benenwagen of de fiets in plaats van de auto.

Burgemeesters en wethouders uit de regio Eindhoven presenteerden een dag later hoe vaardig ze zijn in de uitvoering van een alternatieve rijstijl waardoor de auto minder brandstof verbruikt.

IN MEER dan veertig winkelcentra lieten leden van de Fietsersbond op 18 september zien dat er op de fiets veel meer mogelijk is dan je denkt. Zo is er afgelopen jaren een keur aan fietsaccessoires op de markt gebracht waarmee eenvoudig en snel boodschappen te vervoeren zijn: hippe bakfietsen, moderne fietstassen, fietskarren, enz. Daarnaast voerde de Fietsersbond actie voor goede fietsenrekken bij supermarkten.

Op zondag 19 september werden van ruim dertig steden de straten en binnensteden afgesloten voor het autoverkeer. Bewoners konden er een dag lang genieten van schone lucht, ruimte en rust op straat. In Eindhoven, waar staatssecretaris Van Geel de landelijke opening verrichtte, waren op zestig locaties onder meer straatfeesten, en fiets- en skatewedstrijden georganiseerd.

In Amsterdam hield Milieudefensie een protestactie op de Rozengracht. Daar werden parkeerplaatsen bezet en omgetoverd in picknickplaatsen, trapveldjes en relaxplekken. Uit protest omdat de gemeente voor het eerst geen autovrije dag heeft ingesteld omdat de wegafzettingen de burger teveel zouden kosten.

VOOR de lokale partij Amsterdam Anders/De Groenen ging dit initiatief blijkbaar niet ver genoeg. Vroeg in de middag creëerde de groene partij haar eigen autovrije zone op het doorgaans drukke Mr. Visserplein in het centrum van de stad. De politie was vooraf op de hoogte gesteld van de manifestatie, maar ging er vanuit dat deze op de stoep zou worden gehouden.

Groot was dan ook de verbazing toen bleek dat de honderd actievoerders zich met hun bakfietsen, verbouwde fietsen en mobiel podium op het verkeersplein posteerden. In eerste instantie probeerden de dienders de hevig verontwaardigde automobilisten tussen de demonstranten door te loodsen.

Dit vergrote de chaos alleen maar en na wat heen en weer gepraat besloten de agenten het verkeer om te leiden. De 'bezetting' van de weg werd na een klein half uur voortgezet op het aangrenzende JD Meijerplein.

HET openbaar vervoer is een goed en relatief schoon alternatief voor de auto, zolang ze niet staken dan. Daarom lieten Connexxion en andere vervoerders in Twente en Limburg de reizigers op 21 september gratis instappen.

In Den Haag liet Milieudefensie op deze derde dinsdag van september een gratis Gouden Tram rondrijden, onder het motto "Openbaar vervoer is goud waard!". Milieudefensie, stadsgewest Haaglanden en de HTM wilden hiermee aantonen dat gelijk de koningin ook de burger vorstelijk vervoerd zou moeten worden.

Op 22 september werd de 'Week van de verandering' afgesloten met het openen van nieuwe autodeel-locaties. Een auto voor de deur is vaak meer een last dan een lust als je 'm eigenlijk weinig gebruikt, ze meent Milieudefensie. Daarom kun je in steeds meer gemeenten met de buurtbewoners een auto delen. Autodaten scheelt flink in de portemonnee en leidt tot minder parkeerplaatsen en dus meer groen en speelgelegenheden in de buurt.

www.milieudefensie.nl

 

Naar boven