... Uit: Ravage #12, 24 september 2004

Ravage   ● Archief    ● Overzicht 2004    ● Overzicht #12


Slag bij Noordwijk

Het vreedzame protest tegen de militaire Europese top in Noordwijk is na afloop toch nog uit de hand gelopen. Politie en ME grepen hardhandig in nadat een groep antimilitaristen vanaf het strand een poging ondernam het conferentieoord te 'bestormen'.

Op 16 en 17 september kwamen in hotel Huis ter Duin in Noordwijk de Europese ministers van Defensie bijeen voor een 'informele' conferentie. Afgesproken werd dat Nederland met Duitsland, Groot-Brittannië en misschien Litouwen Europese gevechtsgroepen vormen. Vanaf 2005 kunnen die overal worden ingezet, voor humanitaire actie en voor oorlog.

De Europese defensieministers hebben in Noordwijk negen Europese gevechtsgroepen van elk 1500 soldaten gevormd. Er komen er nog meer. Veel kleine landen hebben nog geen plaats gevonden in een groep. Een Europese defensiemacht, waarvan Frankrijk al heel lang droomt, begint nu vorm te krijgen.

Dat deze plannen niet door iedereen worden gewaardeerd, bleek vrijdagmiddag 17 september. Een honderdtal tegenstanders van een gezamenlijke Europese defensiemacht hadden zich in het kader van "Operatie Omega" verzameld bij het Palaceplein, op steenworpafstand van het hotel.

De beveiligingsmaatregelen rond Huis ter Duin waren extreem. Het hotel was omgeven door rollen prikkeldraad en talloze personen in uniform zorgden ervoor dat degene die te dicht bij het hotel kwam werd aangehouden of verjaagd. Agenten met honden patrouilleerden in de duinen en op het strand, vanuit helikopters werden de bewegingen in de badplaats scherp in de gaten gehouden.

Het slagschip voor de kust was onderdeel van een speciaal voor de ministers gearrangeerde tentoonstelling van militair materieel. Het meeste oorlogstuig stond opgesteld in de tuin van het hotel. Hier konden ministers onder meer rupsvoertuigen, een Apache helikopter en een complete Patriot-lanceerinstallatie bewonderen.

REEDS IN de dagen voorafgaande de informele top voerde de 'Omega Support Group' kleinschalige acties. Trucks die met het militaire materieel Noordwijk binnenreden werden vergezeld door actievoerders met protestborden: "Is het hier soms oorlog?" Op afscheidingsmuren waarachter het materieel stond opgesteld werden anti-militaristische leuzen geschreven. Hierbij werden enkele personen aangehouden.

De manifestatie stond in het teken van muziek, anti-militaristische liederen en toespraken van deskundologen. Kees Kalkman van AMOK, Hans Lammerant van het Belgische 'Forum voor Vredesactie' en Julia Bauaerlein, verbonden aan het Duitse Informationsstele Militarisierung spraken onder meer over de schaduwzijde van de Europese defensieplannen, de uitbouw van de Europese wapenindustrie, het militaire karakter van de Europese grondwet en het belang van verzet tegen deze ontwikkelingen.

Spandoeken vermeldden teksten als "Het geeft zo'n troep, een battlegroup" en "Geen vrede met de Europese wapenindustrie". Muziek was er onder andere van de Utrechtse straatmuzikant 'Jan' en de punkrockband Delychees. Ook was er een uitstekende hap eten, gemaakt door Food not Bombs groepen uit Leiden en Den Bosch.

Onder de opzwepende klanken van de band Delychees besloot het grootste deel van de aanwezigen de manifestatie af te sluiten met een demonstratieve wandeling over het strand. De politie was hier enigszins door verrast. Zo'n tachtig mensen, met vooraan een spandoek waarop de tekst "Deze top gaat over lijken" te ontwaren viel, probeerden al lawaai makend op te rukken naar het conferentieoord Huis ter Duin.

Helaas werd dit doel nooit bereikt: de massaal aanwezige ME en politie te paard en op beach-bikes joegen de demonstranten uiteen. Een kleine groep werd meteen aangehouden, een grotere groep werd richting de uitgang van het strand gedreven, maar ze zich vermengden met toegestroomde toeristen en nieuwsgierigen.

Vanaf het balkon van Huis ter Duin werden de schermutselingen met interesse gevolgd. Nog een klein half uur hielden de demonstranten en de ordehandhavers elkaar bezig in het mulle zand. Demonstranten lieten een luchtalarm horen, en vanuit het hotel liet men de Apache helicopter over het strand vliegen. Later op de middag werden nog eens vier personen aangehouden die het hadden gewaagd op honderd meter afstand van het hotel een maskertje op te zetten.

's Avonds hielden vijftig mensen nog een lawaaidemonstratie voor de vastzittende demonstranten bij het politiebureau in Leiden. Een dag later waren alle aangehouden strandwandelaars op vrije voeten, op één persoon na, die bij het schrijven van dit stukje nog vastzit. De volgende bijeenkomst van de Europese defensiebobo's is de in november te houden "Military Capability Commitment Conference", locatie nog onbekend. (Davidoff)

Naar boven