... Uit: Ravage #12, 24 september 2004

Ravage   ● Archief    ● Overzicht 2004    ● Overzicht #12


Gewonden bij actie tegen GM-maïs

MOUCHAN (Fr), 6 SEPT 04 - Zo'n duizend tegenstanders van genetisch gemanipuleerde maïs hebben even ten noorden van Parijs een proefveld vernield. De politie greep keihard in waardoor zestig personen gewond raakten.

De actie op klaarlichte dag verliep aanvankelijk vreedzaam. Er deden onder andere kinderen met ouderen en zelfs enkele gehandicapten aan mee. Men trok de gemanipuleerde gewassen met wortel en al uit de grond. In Frankrijk is er veel weerstand tegen genetische manipulatie van gewassen en voeding.

De burgemeester van Gers, waartoe Mouchan behoort, kon het protest bepaald niet waarderen en stuurde er een politiemacht op af. Met honden, wapenstokken en het werpen van traangasgranaten, onder meer vanuit een helikopter, maakte men op brute wijze een vroegtijdig einde aan de actie.

Hierbij raakten zestig personen gewond, waarvan er vier naar de eerste hulp van het ziekenhuis van Auch moesten worden vervoerd. De actievoerders liepen onder meer oogletsel, een gebroken been, een beschadigde rug en gescheurd trommelvlies op.

Etages voormalig weeshuis gekraakt

NIJMEGEN, 12 SEPT 04 - Woningzoekenden hebben de bovengelegen etages van het voormalig RK Weeshuis aan de Hessenberg in Nijmegen gekraakt. De etages staan al geruime tijd leeg. Rond het Weeshuis en het omliggende terrein woedde in de jaren negentig een verbeten strijd tussen de gemeente en buurt- en milieuorganisaties.

Voormalig wethouder Thielen wilde aan de Hessenberg het nieuwbouwproject Flash Gordon realiseren. Dit zou ten koste gaan van het Weeshuis, de Titus Brandsma-kapel en een huizenblok. Tegenstanders van het project voerden met acties, demonstraties en juridische procedures, een verwoede strijd die uiteindelijk in hun voordel werd beslecht.

Er lopen al geruime tijd procedures om aan het terrein een behoorlijke en voor iedereen acceptabele invulling te geven. In de tussentijd staat het Weeshuis voor drie kwart leeg. De krakers vinden het onbegrijpelijk dat in Nijmegen, een stad met een grote woningnood, een pand van de gemeente zo lang leeg staat.

De benedenverdieping wordt bewoond door kraakwachten. ,,Op deze wijze doet de gemeente mee aan een praktijk van beleggers en andere eigenaren van onroerend goed om grootschalige leegstand te verbloemen. Van een dergelijke manier van doen zou, zeker de gemeente, zich moeten onthouden'', menen de krakers.

Israëlische premier bezoekt Nederland

TEL AVIV, 3 SEPT 04 - Op uitnodiging van minister-president Balkenende brengt de Israëlische premier Sharon half oktober een officieel werkbezoek aan Nederland. Diverse organisaties die zich actief inzetten voor een vrije Palestijnse staat, bereiden protestacties voor.

Balkenende ontvangt Sharon ook in het kader van het Nederlandse voorzitterschap van de Europese Unie. Naast gesprekken met de premier en minister van Buitenlandse Zaken Bot zal Sharon leden van de Tweede Kamercommissie voor Buitenlandse en Europese zaken ontmoeten. De bedoeling is ook dat hij een bezoek brengt aan de koningin.

Het bezoek aan Nederland past in een Europese tournee van Sharon, die, voorzover nu bekend, ook naar Berlijn en Londen gaat. Of hij naar Frankrijk gaat, is volgens een woordvoerder van het bureau van Sharon in Jeruzalem in overweging.

Tegenstanders van de bezettingspolitiek van Israël vinden het schandalig dat Sharon hier onthaald wordt. ,,Dit bezoek is een belediging voor een ieder die gelooft dat mensenrechten verdedigd moeten worden en misdadigers hun straf niet mogen ontlopen'', schrijft een aantal personen.

Er worden dan ook protesten voorbereid. Het initiatief wordt onder meer gesteund door Harry van Bommel (SP), Gretta Duisenberg (Stop de Bezetting) en Farah Karimi (GroenLinks). Hou de website van het Nederlands Palestina Komitee en Indymedia in de gaten voor de aankondigingen: www.npk.nl & www.indymedia.nl

Aanhoudend protest tegen plannen Urenco

ALMELO, 5 SEPT 04 - Een kleine honderd mensen hebben voor de ingang van de uraniumsverwerkingsfabriek Urenco een demonstratieve bijeenkomst gehouden. Het protest stond in het teken van de uitbreidingsplannen van het bedrijf.

Voorafgaande de bijeenkomst vond er net over de grens bij de Urenco-vestiging in Gronau een vergelijkbaar protest plaats. De mensen die hier aan deelnamen, sloten zich later in de middag aan bij de anti-kernenergiedemonstranten in Almelo.

Het Brits-Duits-Nederlands concern Urenco produceert 15 procent van de wereldbehoefte aan verrijkt uranium, de brandstof voor kerncentrales. De thans lopende uitbreidingsvergunning moet het mogelijk maken om dit marktaandeel naar tenminste 25 procent te laten stijgen.

Uitbreiding van de productiecapaciteit van Urenco Almelo betekent ook uitbreiding van het aantal transporten van het uiterst giftige en radio-actieve uraniumhexafluoride (UF6). Eind deze maand behandelt de Raad van State in Den Haag het beroep inzake de bezwaren die Milieudefensie heeft ingediend tegen de uitbreidingsplannen. (zie agenda 30 sept.)

 

Naar boven