... Uit: Ravage #12, 24 september 2004

Ravage   ● Archief    ● Overzicht 2004    ● Overzicht #12


Bitches maken het bont

Jaarlijks zodra de temperaturen dalen slaan de bonthandelaren toe. Middels advertenties, tv-programma's en modeshows wordt de huid van nertsen aangeprezen. Tegenstanders laten zich niet onbetuigd.

'Bont bitch boulevard voor Amstel Hotel', zo kondigde Bont voor Dieren de actie van 6 september aan die was gericht tegen een modeshow van bontcouturier Frans Molenaar in het Amsterdamse Amstelhotel. De gasten werden ontvangen door een bonte parade van vogelverschrikkers, waarin een aantal van Molenaars bontdragende klanten een hoofdrol speelde.

Bont voor Dieren riep de klanten van Molenaar op hun verantwoordelijkheid te nemen en de creaties met bont te boycotten. Aan de actie deden ongeveer vijftig mensen mee. Twee actievoerders hadden vooraf een kamer geboekt in het hotel, waardoor ze in de gelegenheid werden gesteld vanuit hun kamer op de derde verdieping een spandoek uit het raam te hangen met de tekst 'Bont is dood'.

Frans Molenaar schuwt het gebruik van vossen, nertsen, chinchilla's en andere dieren niet. Integendeel, Molenaar zet zijn ontwerpmessen schaamteloos in de vachten van pelsdieren, om zo zijn creaties een 'luxe' uitstraling te geven.

In ons land alleen al sterven op fokkerijen elk jaar 3 miljoen nertsen en 20.000 vossen. Deze roofdieren lijden in gevangenschap aan allerlei problemen omdat ze hun natuurlijke gedrag niet kunnen vertonen in een kooitje. Het fokken van vossen wordt dan wel in 2008 verboden, de handel gaat door.

Voor de garnering van kleding wordt veel vossenbont gebruikt. Ook wordt in Nederland bont verkocht afkomstig van dieren die in Amerika of Rusland met gruwelijke wildklemmen zijn gevangen en vervolgens door de pelsjager worden doodgeschopt of doodgeslagen. De bontproductie is in strijd met de wensen van een ruime meerderheid van de Nederlandse bevolking, zo blijkt keer op keer uit opinie-peilingen. Een voorgenomen wetswijziging om de nertsenfokkerij te verbieden, werd door het kabinet Balkenende van tafel geveegd.

De Spaanse modeketen Zara haalde vorig jaar na een actie van Bont voor Dieren alle kleding met bont uit de winkels en beloofde in de toekomst geen bont meer te zullen verkopen. Maar die belofte was Zara snel vergeten, want in augustus doken er jasjes van konijnenbont op in de collectie van Zara.

Gelukkig heeft Zara de 'fout' op aandringen van Bont voor Dieren snel hersteld en de kleding uit de winkels gehaald. Konijnen worden speciaal gefokt voor hun vacht. Het is een fabeltje dat konijnenbont een restproduct is van de vleesindustrie.

In juli tekende Bont voor Dieren met succes protest aan tegen de uitbreiding van het nertsenbedrijf Minkcon in het Gelderse Laag-Soeren. De Raad van State heeft hen in het gelijk gesteld: de fokkerij mag niet uitbreiden vanwege de te verwachten stankoverlast en de te hoge ammoniakuitstoot.

In de gemeente Eersel maakt Bont voor Dieren en een aantal omwonenden bezwaar tegen de komst van een nieuwe fokkerij met varkens en nertsen. Veenhuis diende een vergunningaanvraag in voor een bedrijf van 6000 mē in Vessem waar onder andere 20.000 nertsen kunnen worden gefokt. Naar verwachting volgt de uitspraak binnen enkele maanden.

Actiegroep Ongehoord onderneemt een nieuwe poging om de Groninger binnenstad geheel bontvrij te krijgen. De tegenstanders van de verkoop van bont boekten in het najaar van 2003 al een uitstekend resultaat.

Nadat 24 winkels een brief hadden ontvangen waarin met klem verzocht werd te stoppen met de verkoop van bont, haalden 18 aangeschrevenen de kleding uit de rekken. Veelal wist men niet eens dat er echt bont verwerkt was in het materiaal.

Ongehoord wil nu ook de resterende winkels aansporen de bontverkoop te staken. Doet men dit niet, dan wordt de winkel in de najaarscampagne van de actiegroep opgenomen. Men moet er dan rekening mee houden dat actievoerders van Ongehoord zich te pas en te onpas voor de deur zullen manifesteren om het publiek erop te wijzen de winkel te boycotten.

Op 4 oktober houdt Ongehoord een bijeenkomst in Groningen waar gepraat zal worden over de verkoop van bont en gehanteerde actiemethodes. Er worden ook winkeliers uitgenodigd. Op gezette tijden zal Ongehoord gaan flyeren in de stad. Mocht je hen hierbij willen helpen, raadpleeg dan de agenda op de achterzijde van dit blad. Zaterdag 6 november wordt er in Groningen gedemonstreerd.

Bronnen: Bont voor Dieren (www.bontvoordieren.nl) en Ongehoord (www.ongehoord.tk)

 

Naar boven