- Home
- Archief
- 1999

Uit: Ravage #288 van 23 juli 1999

Griekenland, land van zon, zee en... Bommen

De Griekse anarchist Nikos Maziotis werd op 5 juli veroordeeld tot 15 jaar gevangenisstraf voor het plaatsen van een niet ontplofte bom bij het ministerie van Binnenlandse Zaken in Athene in 1997. In vijfentwintig jaar gewapende strijd tegen Grieks kapitalisme in een parlementair schijndemocratisch jasje heeft de staat zelden iemand kunnen veroordelen. De hoge straf voor Nikos Maziotis moet de huidige en toekomstige generaties rebellen afschrikken.

In welk land zijn de afgelopen twee jaar honderden door anarchisten en radicale marxistische groepen geplaatste bommen ontploft? Waar ter wereld zijn de beveiligingskosten voor personeel van de Verenigde Staten de hoogste in heel de wereld? Je zou het misschien niet direct geloven want het gaat hier om een Europees land en wel Griekenland. Wanneer er een barometer bestaat die sociale onrust kan meten zal deze in Griekenland waarschijnlijk regelmatig op springen staan.

Naast bomaanslagen wordt in Griekenland van alle landen in de EU het meest gedemonstreerd, gestaakt en vinden er de meeste straatgevechten plaats tussen betogers en politie eenheden. Zelfs in het onrustige Baskenland is de sociale situatie niet zo explosief als in Griekenland. Nikos Maziotis is bepaald geen onbekende in Griekenland. De nu 27 jarige anarchist stond begin jaren negentig al in het spotlight toen hij als dienstweigeraar voor één jaar in de gevangenis belandde. Toen hij daarna weigerde alsnog z'n dienstplicht te vervullen werd hij weer gearresteerd. Na meer dan 7 weken ieder voedsel geweigerd te hebben, werd hij vrijgelaten.

Tijdens de bezetting van de polytechnische universiteit in Athene in 1995 verbrandde hij nog demonstratief voor de verzamelde pers een Griekse vlag. Hetgeen hij vervolgens - zonder dat hem dit werd gevraagd - in de rechtszaal bekende. Voor deze daad kun je in democratisch Griekenland voor jaren achter de tralies verdwijnen, maar gezien zijn bekendheid en de te verwachten militante reacties van z'n kameraden zag justitie wijselijk van vervolging af. Hun tijd om Maziotis voor langere tijd achter de tralies te krijgen zou nog komen.

Bomaanslag

Het was in 1997 toen bewoners van een dorp in het noorden van Griekenland barricades opwierpen om te voorkomen dat het Canadese mijnbouwbedrijf TVX Gold in hun achtertuin een mijn zou openen. Het hele dorp, van jong tot oud, progressief tot conservatief, verdedigde de met barricades geblokkeerde toegangswegen tot het dorp en leverde slag met speciale politie eenheden. Het verzet was zo sterk dat de sociaal democratische regering van Costas Simitis besloot in het dorp de noodtoestand uit te roepen en het leger het dorp te laten bezetten.

Een groot aantal dorpelingen werd voor het gerecht gedaagd en veroordeeld voor hun verzet tegen de vestiging van milieuvervuilende mijnbouw in hun regio. Het verzet van het dorp werd door anarchistisch Griekenland met respect begroet en al snel volgden uitwisselingsbijeenkomsten tussen de dorpelingen en meestal stedelijk georganiseerde anarchisten. Dit resulteerde in gezamenlijke demonstraties.

Nikos Maziotis, hoewel zelf nooit in het dorp geweest, besloot op zijn manier solidariteit met hun strijd te betuigen en plaatste een - bescheiden - bom in het gebouw van het ministerie van Binnenlandse Zaken welke verantwoordelijk was voor de vestiging van het Canadese mijnbouwbedrijf. De bom ontplofte niet en dat heeft Maziotis uiteindelijk de das om gedaan. Wat de Griekse politie zelf sinds het beëindigen van de militaire dictatuur nooit was gelukt, lukte met hulp van Amerikaanse (anti? ) terrorisme eenheid van de CIA wel: de aanhouding van een dader van een bomaanslag.

Nikos Maziotis werd in januari 1998 in zijn huis aangehouden. De politie was op Maziotis spoor gekomen dankzij een vingerafdruk op een stukje aan de bom bevestigde plakband en vond in zijn huis enkele pistolen, explosieven en andere materialen waarvan men bommen vervaardigd. Na twee dagen ontkennen kwam Maziotis met een verklaring in een belangrijke Griekse krant. In de verklaring die meer weg heeft van een politiek manifest verklaarde hij als enige verantwoordelijk te zijn geweest voor de mislukte aanslag.

Ook bekritiseerde hij in zijn manifest uitvoerig de rol van de Griekse staat in de zaak rond TVX Gold. Hij zij dat hij als revolutionaire strijder trots was op zijn poging een bom te laten ontploffen in het ministerie van Binnenlandse Zaken. Het enige waarvan hij spijt had, was de gemaakte technische fout in de uitvoering. Hiermee bedoelde hij de achtergelaten vingerafdruk. Deze verklaring maakte hem bij grote delen van de toch al anti-overheids gezinde Grieken tot held maar tevens werd het wel erg onwaarschijnlijk dat hij er met zo'n ontboezeming snel vrij zou komen.

Explosieve solidariteit

In de eerste maand van zijn gevangenschap waren er zo'n honderd aanslagen met molotovcocktails en onder Griekse anarchisten populaire gasbommen. Het merendeel van de aanslagen vond in Athene plaats. De aanslagen, die overigens tot de dag van vandaag met regelmaat plaatsvinden, werden uitgevoerd uit solidariteit met Maziotis en opgeëist door stadsguerrilla groepen die schuil gaan achter namen als: Bewuste Brandstichters of Anarchistische Stadsguerrilla. Voornamelijk auto's van staatsbedrijven maar ook buitenlandse diplomaten, overheidskantoren, banken en multinationals waren het doelwit van aanslagen.

De brutaliteit van de aanslagen kent af en toe geen grenzen. Enkele weken na Maziotis' arrestatie werd in hartje Athene een legertruck gestopt door een gemaskerde groep. De soldaten die in de vrachtwagen zaten werden er uitgezet en het voertuig werd voor hun ogen platgebrand. Enkele dagen voor het proces tegen Maziotis werd een wijkbureau van politie door een groep gemaskerde mannen en vrouwen aangevallen met molotovcocktails. Ook in Italië ontploften enkele bommen in solidariteit met Maziotis.

Ruim 18 maanden na zijn arrestatie vond dan eindelijk het proces tegen Nikos Maziotis plaats. Tijdens zijn voorarrest had de Griekse staat hem voor een tweede keer veroordeeld tot gevangenisstraf voor het weigeren van de dienstplicht. Hij kreeg deze keer 10 maanden gevangenisstraf maar dat stond in het niets vergeleken met wat hem voor de mislukte bomaanslag te wachten stond.

Tijdens het proces was het gebied om het gerechtsgebouw omgetoverd tot een kleine politiestaat. Op de eerste dag van het proces trotseerden 250 sympathisanten de zinderende hitte van Athene om hem met hun aanwezigheid te steunen. Maziotis had besloten de rechtszaak te gebruiken voor propagandistische doeleinden en sprak anderhalf uur over de rechtvaardigheid van de gewapende strijd tegen de staat en het kapitalisme. Uit verschillende landen waaronder Italië en Frankrijk en Spanje waren anarchistische kameraden gekomen om voor hem te getuigen. De meesten kenden hem niet eens maar waren gekomen omdat ze geloven in de rechtvaardigheid van de door hem gebruikte middelen voor de door hem bepleite sociale strijd. Dat ook hun getuigenissen het vonnis niet bepaald zou matigen was Maziotis natuurlijk bekend.

Wat hij met deze open en confronterende strategie wilde bereiken heeft hij in ieder geval bereikt. De rechters hebben erkend dat hij een politieke gevangene is en dat niet criminele maar politieke motieven achter de mislukte bomaanslag lagen en dat was in Griekenland nog nooit eerder vertoond. De tol die hij er voor moet betalen was hoog namelijk vijftien jaar gevangenschap. De openbare aanklager had negen jaar geëist maar de rechters waren het er unaniem over eens dat Maziotis vijftien jaar verdiende. De verwachting is dat hij dankzij het complexe Griekse straf verminderingssysteem misschien al over vijf à zes jaar vrij zal komen.

Marco

Nikos Maziotis heeft aangekondigd tegen het vonnis in beroep te zullen gaan. Tot dan kun je Nikos schrijven via zijn advocaat: Dafni Vagianou Izortz 3, 10682 Athene, Griekenland.

 

Naar boven
Naar overzicht dit nummer
Naar Jaargang 1999