- Home
- Archief
- 1999

Uit: Ravage #283 van 30 april 1999

*******************NIEUWS NIEUWS NIEUWS************************

Heksenjacht op autolozen

Het Spui, eind jaren zestig geregeld het toneel van meppende ordehandhavers die probeerden te voorkomen dat hippies krenten uitdeelden, kreeg 18 april '99 weer iets van z'n oude glorie terug. Nu waren het de ludieke Autolozen die opgejaagd werden als ongewenst wild. Het gezag in Amsterdam heeft, ondanks talloze kritische rapporten over het politiebeleid ten spijt, de afgelopen dertig jaar nog geen manieren geleerd.

De Autolozen, een actiegroep die zich in de jaren '97 '98 zo'n 24 maal met de fiets op demonstratieve wijze door de met auto's dichtgeslibte binnenstad een weg baande, kwamen begin dit jaar vanuit het niets weer in actie. In tegenstelling tot de voorafgaande fietsdemonstraties, moeten de Autolozen voortaan een vergunning aanvragen. Voor het verkrijgen van een vergunning moet aan bepaalde voorwaarden worden voldaan. Zo is het ophouden van het verkeer, bijvoorbeeld door middel van wegblokkades, uit den boze. Ook werd de groep gesommeerd alleen op fietspaden te rijden. Het idee alleen al.

Op zondag 18 april organiseerden de Autolozen in Amsterdam een demonstratie 'voor vrijheid van meningsuiting'. Het was een reactie op het onaanvaardbare politieoptreden tijdens de laatste fietsdemonstratie van vrijdag 2 april. Dit beleid mondde die dag uit in het verbieden van een vreedzame, ludieke demonstratie. Op hardhandige wijze werden de fietsers van de weg verwijderd. Demonstranten werden aan hun haren meegetrokken, geschopt en in de nek gegrepen. Nadat de demonstratie was afgelast, werden enkele demonstranten naar huis gevolgd en geïntimideerd.

Onder het motto 'zonder vergunning fietsen wij ook wel hoor' kwam een vijftigtal deelnemers af op de ingelaste protestdemonstratie, waarvoor voor de verandering verzameld werd op het pleintje van het Spui. De politie was grondig voorbereid om het protest, waar wederom geen vergunning voor was aangevraagd, in de kiem te smoren. Maar de lompe wijze waarop men met inzet van politie te paard, ME'ers, registratietechnieken, motoragenten en arrestatiebusjes optrad, tart iedere beschrijving.

De Autolozen stonden her en der met hun bakfietsen, twee en eenwielers op het Spui gegroepeerd. Het Lieverdje, het beeld dat toch wel wat gewend is in de loop der jaren, begon zachtjes te beven. Een teken dat er wat vervelends stond te gebeuren. Camiel, een van de Autolozen: ,,Er kwam een 'sociocop' van bureau Nieuwmarkt naar me toe met de mededeling dat de demo verboden zou zijn en dat we ons binnen vijf minuten moesten verspreiden.''

Er volgde een sommatie, waarna de ME optrad. Het plein werd met harde hand schoongeveegd, zonder aanziens des persoons. Alles wat op bankjes zat of toevalligerwijze Athenaeum Boekhandel aandeed, werd verwijderd. Tegenstrubbelende personen werden gearresteerd. Bijvoorbeeld als je je mond opentrok. Zo werd een jongen in de boeien geslagen die een ME'er te verstaan had gegeven dat vrouwen niet geslagen mogen worden.

Luc Sala, onafhankelijk televisiemaker die het politieoptreden in Amsterdam kritisch volgt, probeerde een arrestatie van een vrouw te filmen, maar het werk werd hem hierbij onmogelijk gemaakt. Hij werd in z'n kraag gegrepen en tussen twee paarden in omhoog getrokken. Sala heeft naderhand bij justitie een klacht ingediend omdat hij gehinderd werd in z'n journalistieke werk als cameraman en vanwege een poging van het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel. Verder eist hij de videobeelden op die de politie die middag heeft gemaakt, onder meer van de schermutselingen rondom zijn persoon.

Politiewoordvoerder Wilting hierover in Het Parool: ,,Die Luc Sala is een uitermate vervelend mannetje. Hij gedraagt zich op ergerlijke wijze en maakt nare opmerkingen naar de agenten. Als hij zo doorgaat wordt hij nog eens opgepakt voor belediging van een politieambtenaar in functie.'' Sala, zelf ook niet op z'n mondje gevallen, heeft daarop weer een klacht ingediend tegen Wilting wegens smaad.

Een deel van de Autolozen droop na het ingrijpen van de politie af naar de Leidsestraat, richting ambtswoning van de burgemeester. Het verhaal ging dat Patijn persoonlijk de demo had verboden. Bij zijn huis werd aan de bel getrokken, waarna een kortstondige conversatie met mevrouw Patijn via de intercom abrupt werd onderbroken door een charge van de ME.

Autoloze Camiel: ,,Een meisje dat zich had vastgeketend werd meegenomen door Ad Smit (commissaris van politie Binnenstad red.) in zijn privé auto en er verderop weer uitgezet (methode Koppejan in nieuw jasje). Na een wandeling over de grachten bleek de ME eindelijk de onzinnigheid van haar acties in te zien en trok zich terug. We werden alleen nog in de gaten gehouden door stillen die ons volgden op motoren.''

's Avonds werd er door sympathisanten voor het politiebureau aan de Nieuwezijds Voorburgwal, waar de arrestanten van die middag vastzaten, gedurende een tiental minuten lawaai gemaakt. ,,Ons geweld beperkte zich tot het met houten stokjes beslaan van verkeersborden'', vertelt Camiel. ,,Toch kwam de ME in volle vaart aanzetten. Ze sprongen uit de busjes en begonnen zonder waarschuwing te rammen. Een arrestant werd bewusteloos geslagen en een meisje werd toegetakeld terwijl ze al op de grond lag. Een toerist die toevallig in de buurt was, werd lens geslagen en gearresteerd. Opnieuw werden er drie personen opgepakt.''

Mensen moesten vluchten door steegjes en langs de singel met ME op de hielen. Wederom was er meer politie als actievoerders paraat. Het is onduidelijk waarom er zo een enorme politiemacht werd ingezet voor enkele tientallen vreedzame demonstranten. Het lijkt erop dat die dag de politie, ook duidelijk aanwezig met camera's, mensen speciaal uitzochten die ze wilden pakken. De arrestanten van zondagmiddag en avond werden maandag rond zes uur 's avonds weer vrijgelaten zonder aanklacht. Ze overwegen klachten tegen hun arrestatie en behandeling in te dienen.

Naar aanleiding van dit brutale politiebeleid heeft de gemeenteraadsfractie van Amsterdam Anders/De Groenen schriftelijke vragen ingediend bij het College van B en W en korpsbeheerder Patijn. Hoe kan dit allemaal gebeuren, is er sprake van beleid en wat denkt het College c.q. de burgemeester te doen om deze inperking van grondrechten van burgers ongedaan te maken?

Voorlopig is het afwachten hoe de politie op andere vreedzame demonstraties reageert, en of de Autolozen de komende maand (7 mei 16 uur Nieuwmarkt) het wel lukt hun actie te voeren. Een van de Autolozen verklaarde deze week: ,,Ze zijn nog niet van ons af!''

..................................

Betuwebloesem, voor hoe lang nog?

"Welkom bij de achtste editie van de Nationale Rode Kruis Bloesemtocht, de tocht die leidt langs al het moois wat de Betuwe te bieden heeft." Zo luidt de eerste regel uit de folder die werd uitgereikt door het comité die de wandeltocht organiseert. Of dit allemaal zo blijft, is nog maar zeer de vraag. Zodra de Betuwelijn er doorheen raast, met om de zes minuten een goederentrein, dan is het gedaan met al dat moois. Reden genoeg voor de actievoerders van Groen Front! om demonstratief met de Bloesemtocht mee te lopen.

Een groep van ruim twintig demonstranten vertrok op zaterdag 24 april lopend en per bakfiets vanuit Meteren naar het startpunt van de Bloesemtocht in Geldermalsen. Op zich al een unicum, want de meeste deelnemers aan de wandeltocht waren per auto gekomen, die zij konden parkeren op zogenaamde parkeerweilanden. De groep demonstranten van Groen Front! bestond uit bewoners van het actiekamp tegen de Betuwelijn in Meteren (gelegen in de achtertuin van een gekraakte boerderij), symphatisantcn en buren van het actiekamp.

In Geldermalsen doken de eerste hindernissen al op. De politie vertelde dat de tocht een wandeltocht was en geen fietstocht, dus de bakfiets mocht niet mee. Er werd over weilanden gelopen, sommige dijken zijn zeer hoog, en een bakfiets kon zeker niet omdat er ook tussen de boomgaarden werd gewandeld. Na een discussie wisten de actiewandelaars de politie te overtuigen en er werd doorgang verleend.

Nadat een startbewijs was opgehaald voor de gehele groep, kwam daar de volgende barrière: controlerende padvinders wilden op hun post een startbewijs zien. Voor de gehele groep was er één aangevraagd en collectief wandelen behoort niet tot de opties van de organisatie. Dat levert te weinig geld op voor het Rode Kruis. De padvinder had echter geen zin in ellenlange discussies en de groep werd ook nu doorgang verleend.

De wandeling voerde langs het afwisselende Betuwse landschap met boomgaarden in bloei, glooiende weidevelden, kleine dorpjes en de kronkelende rivier de Linge. Op de route van de acht kilometer lange wandeltocht waren maar liefst vier rustpunten ingelast, waar je je tegoed kon doen aan hotdogs en gifappels uit de Betuwe. De opbrengst van de versnaperingen ging alweer naar het Rode Kruis.

Dat de samenwerking tussen de Koninklijke Landmacht en het Rode Kruis hecht is in oorlogs en crisisgebieden is genoegzaam bekend. Om dat nog eens te benadrukken was het leger één van de hoofdsponsers van de groots opgezette Bloesemtocht, waar dit jaar zo'n 25.000 mensen aan deelnamen. Daarnaast zorgde het leger voor pontonbruggen, zodat de wandelaars gemakkelijk de Linge over konden, en voor marsmuziek om het wandelritme up tempo te houden. De wandelingen van 25 en 40 kilometer worden door het Rode Kruis Comité gezien als ideale training voor de militaristische Wandelvierdaagse in Nijmegen.

Onderweg kreeg de Groen Front! groep veel belangstelling door hun swingende muziek en de bontgeklede mensen. Vooral toen er een hoge dijk moest worden genomen met de bakfiets, was de belangstetling groots. Veel medewandelaars reageerden instemmend en gaven aan dat ook zij tegen de Betuwelijn waren. Ze namen de uitgedeelde pamfletten tegen de Betuwelijn met plezier in ontvangst. Ook werd de groep meerdere malen herkend als Groen Front!; de naam Groen Front! in het land van Flipje lijkt hiermee gevestigd. Binnen de demonstratie was ook een autonoom zwart blok vertegenwoordigd van het Betuwe Liberation Front. Confrontaties met de politie bleven uit, wat mede te danken was aan het plaatselijke gedoogbeleid.

Na bijna drie uur wandelen en demonstreren bereikte ook Groen Front! de finish en kon de felbegeerde medaille worden opgehaald. In Meteren wachtte het warme kampvuur op de demonstranten, waar de voeten de welverdiende rust kregen.

Jan Kees Helms/Deeez!

..................................

Oorlog is geen spelletje

Naast de vredesactivisten, die zich gedurende de ITEC beurs in Den Haag drie dagenlang voor de ingang geposteerd hadden uit protest tegen de wapenhandel, werd de beurs aangedaan door een delegatie van Haagse gemeenteraadsleden. Zij wilden met eigen ogen zien of de beurs inderdaad een zodanig militaristisch karakter heeft, waardoor het niet langer gepast is om ITEC in Den Haag, dat zich als vredesstad profileert, plaats te laten vinden. Martin Broek van het Platform tegen Wapenhandel begeleidde de delegatie.

,,Dit is nu de veel besproken virtual reality'', vertelde een medewerker van CAP Gemini aan de Haagse gemeenteraadsleden die poolshoogte kwamen nemen op de International Training Equipment Conference, kortweg ITEC. Overal in de hal van het Congrescentrum in Den Haag vertoonden beeldschermen en flatscreens computer animaties van vooral oorlogssituaties. Het leek wel een morbide kermishal. Als lid van het Platform tegen Wapenhandel liep ik met de raadsleden mee om commentaar te kunnen geven en de kwalijke kanten van deze spelletjes naar voren te brengen.

Het oriënterende bezoek begon met een heuse briefing. Twee directeuren, een medewerker van TNO en van CAP Gemini probeerden de raadsleden ervan te overtuigen dat ITEC een veelzijdige beurs is, waar naast militaire simulatie, ook veel simulatie voor civiele toepassingen (brandweer, spoorwegen, ziekenhuizen en architectenbureaus bijvoorbeeld) te vinden is en dat juist deze tak snel groeit. Tegen veilige spoorwegen en een goed geoefende brandweer kan toch niemand bezwaar hebben.

,,Kijk, hier zien we Nederland'', stelde een van onze begeleiders enthousiast vast. Plots liet de op het scherm voorbij vliegende straaljager bommen vallen. Opflitsende vlammetjes en rookpluimen lieten zien waar Nederland getroffen werd. Foutje in de regie. De medewerker maakte later zijn fout goed door fel te ageren tegen de toren die in het centrum van Den Haag gebouwd zal worden. Door deze toren in een simulatie van Den Haag te plaatsen kan je zien welke horizonvervuiling optreedt en hoe het oude centrum verpest wordt, zo verkondigde hij. Ideaal voor politieke beslissers en architecten. Met deze laatste PR truc kwam een einde aan het bezoek.

Er kan nu geen twijfel meer over bestaan dat ITEC een beurs is voor militaire simulatie produkten. Simulatie wordt niet alleen gebruikt voor opleidingsdoeleinden, maar wordt ook ingezet om piloten, voordat ze weg vliegen vertrouwd te maken met de omgeving en de doelen die ze gaan bombarderen. Bovendien zijn sommige produkten die worden gebruikt voor simulatie dezelfde als die worden toegepast in echte oorlogsituaties, zoals de helmen van straaljager piloten. Tenslotte wordt het afvuren van allerlei soorten wapens, dus ook kernwapens, gesimuleerd.

Op ITEC ligt simulatieapparatuur voor iedere militair: van de generaal of admiraal die het hele slagveld moet overzien tot de infanterist die zijn geweer af moet kunnen schieten; van jachtvlieger tot boordschutter. Overigens wordt de simulatie waarmee kernwapens kunnen worden 'vervolmaakt' zonder proeven niet op dergelijke beurzen aangeboden. Dat houden de landen waar ze geproduceerd worden liever in eigen handen.

Er is op ITEC dus ook simulatie aanwezig voor brandweerlieden, treinmachinisten en chirurgen. Voor enkele Haagse gemeenteraadsleden was dit reden om twijfel te hebben of ITEC wel uit Den Haag geweerd kan worden. Zij stelden dat het hier om een brede vakbeurs ging. Als dit argument wordt gebruikt dan moet het gezien worden als excuus om niet tot een verbod te hoeven overgaan en zal Den Haag Vredesstad ook in de toekomst de enige militaire beurs van Nederland herbergen.

Allereerst is iedere wapenbeurs een vakbeurs waar mensen uit de wereld van de wapenindustrie elkaar spreken, contacten leggen, wetenswaardigheden uit wisselen en soms een contractje tekenen. Dit laatste gebeurde ook op ITEC. De vliegopleiding in Woensdrecht had op 14 april zijn handtekening gezet onder een contract voor de aankoop van een vluchtsimulator. Bovendien, als het aanprijzen van de produkten niet van belang is, waarom zit ITEC dan ook in Singapore? Toch juist omdat Zuidoost Azië samen met het Midden Oosten het grootste afzetgebied voor wapens is buiten de Westerse wereld?

De veelzijdige aandacht van ITEC moet echter met een korreltje zout worden genomen. De directieleden ontweken een antwoord op de vraag welk percentage bedrijven op ITEC militaire toepassingen verkoopt. Dat is niet zo gek, want het is bijna 100%. ITEC is een beurs gericht op het wereldje van de militairen. De paar Haagse brandweerlieden die er rondliepen kunnen dit niet ontkrachten.

Er zijn per jaar honderden medische beurzen in de wereld waar inkopers van academische ziekenhuizen rondlopen. Je zou denken dat medische simulatie hier wordt verkocht en niet op een militaire beurs. Een zelfde verhaal gaat op voor architecten en brandweerkorpsen. Echter militairen hebben ook ziekenhuizen en brandweerkorpsen. Ook de civiele produkten op ITEC zijn bedoeld voor legers.

Als Den Haag zijn imago als vredesstad wil handhaven moet het duidelijk zijn en militaire beurzen weren. Zo wordt het het schipperen met het vredesimago en dat is weinig geloofwaardig.

Martin Broek
AMOK Campagne tegen Wapenhandel

..................................

Karavaan komt niet naar Nederland

De Intercontinentale Karavaan van 500 Indiase boeren komt niet naar Nederland. Het Nederlandse Welkomstcomité heeft zich officieel teruggetrokken uit de organisatie. Volgens het comité is er op dit moment op praktisch gebied nog zoveel onduidelijk dat men het niet verantwoord acht zo'n grote groep mensen door Nederland te laten reizen.

De initiatiefnemer van de Inter Continental Caravan (ICC) is de boerenorganisatie KRRS uit de Zuid Indiase deelstaat Karnataka. De Indiase boeren en boerinnen die eind mei naar Europa komen willen samen met Europese activisten protesteren tegen de vrijhandelsinstituten en multinationals, onder andere tijdens de Euro- en G7-Top, die beiden begin juni in Keulen worden gehouden. Het was de bedoeling dat de Karavaan acht Europese landen aan zou doen, maar dat zijn er door het afhaken ven Nederland inmiddels zeven geworden.

Vorige week maakte het Nederlandse welkomstcomité bekend de kar niet langer te willen trekken. Kollektief Rampenplan, dat gedurende de tocht in Europa voor eten zou zorgen, had zich al in een eerder stadium teruggetrokken. Ook Theaterstraat, dat het transport zou regelen, doet niet meer mee. De grote vraag is nu of de Intercontinentale Karavaan sowieso doorgang kan vinden in Europa, omdat er nog steeds geen visa's zijn aangevraagd en de tocht aan het eind van deze maand moet beginnen.

Volgens Carla, medewerkster van Infocentrum Wageningen en vanaf het begin actief in het Nederlandse welkomstcomité, vallen er op dit moment in veel landen enorme gaten. Vooral op praktisch gebied, maar ook wat betreft de samenwerking tussen de groepen. ,,Op allerlei terreinen rammelt het. Ik geloof niet dat dit allemaal te regelen of op te lossen is binnen een maand'', zegt Carla.

Een van de problemen die gerezen zijn, is het verloop van het communicatieverkeer tussen India en Europa en tussen de Europese groepen onderling. Deze communicatuie verliep grotendeels via Internet. Carla: ,,Hierdoor zijn het steeds dezelfde mensen die meeschrijven. Veel mensen zien de discussies niet eens en de toon is vaak moeilijk goed te krijgen. Dat laatste ligt zowel aan de taal (alles gaat in het Engels, wat voor velen een probleem is) als aan het medium. Het is zo makkelijk om een ontzettend kwaad of agressief stuk naar iemand te sturen per e-mail.''

Een heel ander probleem is dat de visa's nog steeds niet zijn aangevraagd, mede omdat er niet van iedereen een paspoortnummer bekend is (veel mensen in India moesten speciaal voor de ICC een paspoort aanvragen, en dat is een laat stadium gedaan) en omdat de uitnodigingen er nog niet zijn. Carla: ,,Dit is zo typerend voor de hele gang van zaken, we zijn hiermee nauwelijks verder dan maanden geleden.''

Omdat het er begin dit jaar al naar uit zag dat een tocht voor 500 boeren veel te hoog gegrepen was, kwam het Nederlands welkomstcomité tijdens een vergadering in Bern met het voorstel het aantal deelnemers te reduceren tot 200. Eventueel zou er dan in het jaar 2000/2001 een grotere tocht kunnen volgen. Carla: ,,Voor dit aantal hadden we, in alle Europese landen voor zover wij toen konden zien, het geld, transport en accommodaties beschikbaar. We zouden ons dan volledig kunnen gaan richten op een degelijk inhoudelijk programma, zonder dat we daarbij achter allerlei praktische zaken zoals geld, bussen, voedsel en onderdak aan hoefden te rennen.''

Het voorstel werd verworpen omdat ,,zeshonderd mensen leuker op de foto staan, meer opvallen en dus meer media aandacht zouden krijgen'', om met de woorden van Bert van Wakeren van Rampenplan te spreken. Bert: ,,We kregen te horen dat voorzitter Nanjundaswamy, de leider van de KRRS, niet wilde dat er minder deelnemers zouden komen. Letterlijk zei hij: "een eenmaal genomen beslissing moet je, ook al is die misschien niet helemaal goed, tot het einde toe uitdragen, volbrengen en uitvoeren op alle mogelijke manieren." Dat te doen is je opstellen als verantwoordelijke revolutionairen.''

Als compromis werd er een aantal deadlines afgesproken, met name toegespitst op het regelen van geld, transport en visa's. Omdat die deadlines niet werden gehaald trok Rampenplan zich terug. Bert: ,,Het vreemde is dat bijna iedereen de kritiek van Rampenplan deelde, maar tegelijkertijd wilde niemand er conclusies aan verbinden. "We zitten er te diep in" en "als we stoppen heb ik een verloren half jaar", zo kregen we te horen.''

Het Nederlands comité heeft nu uiteindelijk ook de knoop doorgehakt. Carla: ,,Ik ben blij dat we ons als Nederlandse groep hebben teruggetrokken. Nu kunnen we proberen om bepaalde programma onderdelen in Nederland, waarvoor bijna alles klaar was, alsnog door te laten gaan.'' Groepen die de actiedag en de uitwisselingen helpen voorbereiden, vergaderen de komende dagen over de voortgang van het gewijzigde programma. Maar dan wel zonder de Indiase boeren.

(Freek)

..................................

WEER NERTSEN BEVRIJD

PUTTEN, 18 MAART & 8 APRIL 1999 - Activisten van de 'Barry Horne Brigade' hebben tot tweemaal toe de hokken opengezet van pelsdierfokkerij Goeka Pelsfarming BV in Putten. "Wij willen andere activisten aanmoedigen om ook nertsen te gaan bevrijden. Wij hebben de smaak inmiddels goed te pakken", zo meldt de actiegroep in een persverklaring.

Bij de eerste poging, in de nacht van 18 maart, maakten de nertsen zoveel lawaai, dat de dierenvrienden na het openzetten van zo'n veertig hokken hals over kop de benen namen. "Gefrustreerd dat we waren over het magere resultaat, besloten we Goeka Pelsfarming in de nacht van 8 april weer te bezoeken", zo meldt de Barry Horne Brigade. (Barry Horne zit in Engeland een lange straf uit vanwege z'n inbreng bij het Animal Liberation Front - red.).

Nadat ook bij de tweede poging een stuk omheining was weggeknipt, dit keer wel vier meter breed) werden er 500 hokken opengezet. De nertsen renden door het gat rechtstreeks het bos is (zie foto). "Wij beseffen dat niet alle nertsen hun avontuur in het wild zullen overleven, maar er zijn er ook die het wel zullen halen. Dit is animal liberation", zo eindigt de persverklaring.

Het is de tweede maal dit jaar dat dierenactivisten toeslaan bij nertsenfokkerijen. In de nacht van 1 op 2 maart werden er 4000 nertsen losgelaten uit een fokkerij in het Limburgse Meyel. Deze actie, die volop in de publiciteit kwam, werd in tegenstelling tot de actie in Putten niet opgeëist.

De nertsenfokkerij in Nederland heeft zich ontwikkeld tot een van de grootste in de wereld. Tweehonderd bontfokkerijen, verstopt achter hoge hekken en prikkeldraadversperringen, fokken jaarlijks ruim 2,6 miljoen nertsen en 20 duizend vossen. De meeste fokkerijen bevinden zich in Noord Brabant en op de Veluwe. Ons land staat hiermee hoog op de wereldranglijst van bontproducerende landen. Alleen in Denemarken worden per jaar meer nertsen gefokt.

Tegenstanders van bont vinden het onwenselijk dat de nertsen speciaal worden gefokt voor hun huid. Vanwege de intensieve manier van fokken vallen de pelsdierhouderijen onder de bio industrie. Tijdens hun korte leven zitten de dieren in veel te krappe kooien. Zodra nertsen hun wintervacht hebben, komt er een abrupt einde aan hun korte kunstmatige bestaan. Eerst worden zij met koolmonoxide vergast, daarna wordt het lijkje gevild.

 

NACHTWAKE VOOR PROEFDIEREN

RIJSWIJK, 23 APRIL 1999 - Met schokkende foto's, bloemen, kaarsen en rouwlinten hebben actievoerders van de dierenrechtenorganisatie Bite Back de nacht van 23 op 24 april voor de poorten van het apenproefdiercentrum BPRC in Rijswijk een nachtwake gehouden. De actie stond in het teken van Wereldproefdierendag.

In het BPRC aan de Lange Kleiweg in Rijswijk verblijven gemiddeld 1600 apen in een steriele omgeving, waardoor deze dieren volledig gefrustreerd raken. BPRC gebruikt de apen om er medische experimenten op uit te voeren. "Zo worden er bijvoorbeeld met HIV geïnfecteerde chimpansees in eenzame isoleercellen opgesloten", zo stelt Bite Back. De dierenrechtenorganisatie verwerpt op ethische gronden het misbruik van dieren voor medische proeven.

 

NAVO BORDEN MET RODE VERF BESMEURD

25 APRIL - De actiegroep 'Dieren van de Waalsdorper Vlakte' heeft in de eigen omgeving diverse militaire muren en borden ondergespoten met rode verf. "De NAVO is nu bezig met bloeddorstige daden en wil Servisch bloed zien. Ze kunnen het krijgen ook!", zo schrijft de groep in een persverklaring. De dieren zeggen het te waarderen indien de militairen de Waalsdorper Vlakte dan ook zouden verlaten en besluiten de verklaring met de slogan 'Stop de oorlog in Joegoslavië. Nooit meer oorlog'.

..................................

KRAAK MAAR RAAK

Kraaknieuws voor deze rubriek kun je faxen, doorbellen of mailen naar Ravage of naar de redactie van deze rubriek die zich heeft genesteld op het SPOK kantoor: Tel/fax 020 6206826, e mail: speculan@dds.nl, Spuistraat 5 1012 SP Amsterdam. Internet: Http://huizen.dds.nl/~squatter

 

BLAUWE AANSLAG ALSNOG GESLOOPT?

DEN HAAG - De Raad van State heeft de plannen van de gemeente Den Haag om de Blauwe Aanslag te slopen goedgekeurd. In de uitspraak wordt slechts summier ingegaan op een drietal bezwaren. Uit protest tegen dit besluit organiseren de bewoners en gebruikers van het voormalige belastingkantoor aan de Buitenom op zaterdag 1 mei een streetrave.

De Raad van State vindt dat het stadsvernieuwingsplan voldoende waarborgen bevat voor de instandhouding van het beschermd stadsgezicht aan het Buitenom en het Vaillantplein. De Blauwe Aanslag: ,,Het feit dat de volledige bebouwing van het Buitenom wordt gesloopt en er nieuwbouw zal komen die geen enkele relatie meer heeft met de historische singelgracht betekent dat het beschermd stadsgezicht volledig wordt weggegevaagd i.p.v. in stand gehouden.''

De Raad van State vindt dat de gemeente Den Haag de verkeerskundige noodzaak voldoende heeft aangetoond door het rapport van het bureau Goudappel Coffeng.
Blauwe Aanslag: ,,Dit onderzoek heeft de gemeente pas in 1998 aangevoerd ter nadere onderbouwing. Het heeft dus geen rol enkele gespeeld bij de totstandkoming van het stadsvernieuwingsplan. Bovendien bevat het rapport van Goudappel Coffeng geen enkel aanknopingspunt dat het Buitenom verbreed zou moeten worden. Er wordt slechts gesproken over de wens van de gemeente Den Haag om de CentrumRing overal van hetzelfde profiel te voorzien.''

Volgens de Raad van State is de huidige afname van het autoverkeer slechts tijdelijk. Blauwe Aanslag: ,,De afname van het autoverkeer in en rond de binnenstad is al jarenlang een structureel gegeven en is het gevolg van het beleid van de gemeente Den Haag om het openbaar vervoer en het langzaam verkeer te bevorderen.''

De Raad van State vindt dat alle aangedragen alternatieven vanwege zwaarwegende planologische bezwaren terecht niet zijn verkozen. Blauwe Aanslag: ,,Er is slechts sprake geweest van futiele bezwaren tegen de aangedragen alternatieven, zoals versmalling of overkluizing van de gracht, een fietspad aan de overzijde van de gracht en geluidshinderaspecten.''

Volgens de Raad van State heeft de gemeente Den Haag geen verwachtingen over het voortbestaan van de Blauwe Aanslag gewekt. Blauwe Aanslag: ,,De Raad van State negeert de tientallen raadsbesluiten, overeenkomsten, beleidsnota's en andere stukken waarin is vastgelegd dat de Blauwe Aanslag definitief gerenoveerd en gelegaliseerd zou worden.''

De bewoners en gebruikers van de Blauwe Aanslag zijn verbijsterd over de schamele en lachwekkende motivering van de Raad van State en neemt absoluut geen genoegen met de gang van zaken. Na twee jaar van behandeling en een hoorzitting waar vriend en vijand uit concludeerde dat de gemeente Den Haag geen poot had om op te staan, komt de Raad van State op grond van een bizarre motivering tot een onacceptabele conclusie.

De afnemende verkeersaantallen en het in opdracht van de Raad van State uitgevoerde onderzoek door de Stichting Advisering Bestuursrechtspraak zijn op bruuske wijze genegeerd. Ten koste van een bloeiend en innovatief burgerinitiatief geeft de Raad van State nu ruim baan aan het autoverkeer hetgeen in strijd is met het Rijks- en gemeentelijk beleid om het autoverkeer te beteugelen.

Onze woon/werkgemeenschap zal zich dan ook niet neerleggen bij deze uitspraak en we zullen ons meer dan ooit onverzettelijk blijven opstellen. De Raad van State heeft de gemeente Den Haag nu opgezadeld met een groot probleem. We hopen dat de gemeente Den Haag in zal zien dat op basis van deze uitspraak verdere planvorming niet geloofwaardig is en dat in overleg met de Blauwe Aanslag gekozen gaat worden voor een constructieve oplossing. We zullen de gemeente Den Haag houden aan de eerder gemaakte afspraken en wij wachten nog steeds op het 1,5 jaar geleden door wethouder Meijer beloofde verkeersonderzoek.

Bezetting

Op 23 april heeft een groep van 25 personen het gebouw van de Raad van State aan de Haagse Kneuterdijk twee uur lang bezet gehouden. De groep heeft uit verontwaardiging over de uitspraak van de Raad van State over de toekomst van de Blauwe Aanslag de schriftelijke uitspraak terugbezorgd en opheldering geëist over de onbeschofte en belabberde motivatie van de drie betrokken rechters, de heren Hoekstra, Konijnenbelt en Dolman.

Na een gesprek met de ambtenaar van Staat mevrouw Buter de Haas waarin de grieven van de Blauwe uitvoerig werden toegelicht, werd de bezetters toegezegd dat de heren rechters op korte termijn opheldering zullen geven en het vonnis zullen toelichten.

De actievoerders hopen met deze actie duidelijk te hebben gemaakt dat ook het hoogste orgaan op het gebied van bestuursrecht zich aan de wet dient te houden en op een integere wijze goed onderbouwde vonnissen dient af te geven. Doordat de Raad van State op arrogante wijze heeft verzuimd om de uitspraak tot sloop van de Blauwe Aanslag zorgvuldig en volledig te motiveren wordt het vermoeden alleen maar bevestigd dat er sprake is geweest van een ranzig politiek onderonsje tussen de gemeente Den Haag en de Raad van State.

De bewoners en gebruikers van het krakersbolwerk wachten de reactie van de rechters af en zijn benieuwd of zij opening van zaken willen geven en verantwoording zullen afleggen over deze delicate kwestie. Op zaterdag 1 mei organiseert de Blauwe een demonstratie en aansluitend eem streetrave. Hoervoor wordt om 14 uur verzameld op het Spuiplein. (zie agenda)

 

KRAKERS OM DE TAFEL

RHEDEN - Van 23 25 april vond het kraakweekeinde op de Veluwezoom in Rheden plaats. Ingeklemd tussen de Gelderse IJssel en de Veluwe kwamen in een gekraakte school bijna 150 krakers bijeen.

Er stond een flink aantal werkgroepen en info bijeenkomsten op het programma. In zo'n mooie omgeving liet echter niet iedereen zich verleiden tot urenlang babbelen over veranderingen in de steden en wat dat voor het kraken betekende. De boswandelingen met de op steeds grotere schaal aanwezige kinderen brachten de stadsboeren ook nog eens in aanraking met die groene smurrie langs de snelweg, ookwel natuur geheten.

Sinds de regionale krakersoverleggen waren verzand in de voorbereidingen van het vorige kraakweekeinde in Ellecom, zijn er nauwelijks meer bijeenkomsten geweest met als doel overleg, informatieuitwisseling en discussie tussen krakers uit verschillende steden. Het treffen in Rheden doorbrak dit patroon overigens nauwelijks, want de praat werkgroepen waar uw verslaggever bij aanwezig was, werden bijna alleen gevolgd door Amsterdamse krakers.

Het praatgedeelte ging over stedelijke ontwikkeling, volkshuisvesting en de politiek van het kraken. Gezien de grote dominantie van Amsterdammers valt er te vrezen voor de politieke krakerseisen in andere plaatsen. Dit deed iemand in de wandelgangen verzuchten of die mensen niet net zo goed een kraakwachtcontract konden tekenen. Dit is overigens in steeds meer plaatsen aan de orde van de dag. De terminologie van gebruikersovereenkomsten en kraakwachtcontracten wordt flink vermengd en ze worden regelmatig afgesloten zonder duidelijke reden.

Over de afluisterparanoia van zichzelf als heftig ziende krakers wist het OBIV (Onderzoeksburo Inlichtingen en Veiligheidsdiensten) te melden dat de overheid het zijns inziens nooit voor elkaar kreeg om alle telefoons van kraakpanden in Nederland af te luisteren. De capaciteit en het belang ontbreekt gewoonweg. Zo is 'De Kraakbeweging' al jaren geleden uit het jaarverslag van de BVD gegooid.
De alternatieve politieke partij Rosa vertelde in 'Stedelijke Ontwikkeling II' over de enorme leegstand in de Zaanstreek en wat zij daartegen ondernemen. In hun bagage zit onder andere een kraakactiedag die al eerder aangekondigd werd in Ravage.

Naast de praat bijeenkomsten vonden er ook veel praktische werkgroepen plaats. Onontbeerlijk voor krakers is natuurlijk het aanleggen van leidingen en het openbreken van deuren. Er werd dan ook flink geoefend. De lascursus wees op een komende golf van heftig gebarrikadeerde panden danwel goed gerepareerde brombakfietsen.

Het kraakweekeinde gaf een keur van mogelijkheden om zich bezig te houden. Sommigen zaten zich alweer te bezatten toen anderen nog wakker moesten worden, je kon je sufdiscussiëren, praktische zaken leren, mensen leren kennen of het bos in gaan. Vooralsnog zijn we niemand tegen gekomen die vond dat hij/zij zijn/haar tijd niet zinnig had besteed. Ter afsluiting van het weekeinde werden er panden in Arnhem en Deventer gekraakt. Het animo van krakend Nederland om zich hierbij te vervoegen was bijzonder laag. Conclusie: Kraken gaat door, maar hoe is nog maar de vraag.

Ox e.a.

 

KORT KRAAKOVERZICHT:

HOENSBROEK
De achttien jongeren die begin dit jaar in de Kasteelbuurt in Hoensbroek een leegstaande woning kraakten, mogen voorlopig blijven zitten in het pand dat ze na hun kraakactie kregen toegewezen. De Woningstichting Hoensbroeck heeft dat besloten, omdat een definitieve oplossing voor de huisvesting van de jongeren nog niet is gevonden.

Officieel hadden de jongeren op 1 mei moeten vertrekken. Volgens hoofd beheer J. Bindels van de woningstichting worden daar nu "enkele maanden" aan vastgeplakt. De corporatie hoopt dat in die periode een definitieve oplossing wordt gevonden, omdat de woning waar de jongeren nu zitten vanwege de renovatie van de Kasteelbuurt gesloopt moet worden.

 

HOORN
Op 16 april werd Grutto 86 gekraakt. Er staan overigens nog tientallen woningen langdurig leeg aan de Grutto en Reiger e.o. Deze woningen zijn met subsidie van de gemeenschap gebouwd ten behoeve van de volkshuisvesting. "Toch durft de particulier dit gemeenschapsgeld te gebruiken om de eigen kas te spekken en schijt te hebben aan de leegstand", aldus de krakers.

 

DE MEERN
Donderdag 22 april is Zandweg 206 gekraakt in De Meern. Een zevental mensen heeft de leegstand van een boerderij ongedaan gemaakt. Tot op 1996 heeft het bedrijf Unigolf hier een golfclub gerund. Hiervoor hadden ze het verbouwd tot een luxe restaurant met feestzaal. De krakers troffen het geheel (na een weinig gehannes met de deur) in perfecte staat aan. Een complete keuken, een sfeervolle feestzaal en een rustiek restaurant daarboven. En natuurlijk een bijbehorend golfterrein. De lokale politie is reeds langsgeweest, en vonden alles verder wel best. Een ontruiming zal voorlopig niet plaatsvinden.

De Meern is een gemeente net buiten Utrecht, met veel boerderijen en grasland. De gemeente Utrecht is echter voornemens Vleuten/De Meern te annexeren. Op het grondgebied tussen deze gemeentes is namelijk de bouw van een gigantische nieuwe woonstad gepland: de Leidsche Rijn. In deze stad worden meer dan 10.000 woningen gebouwd. Veelal dure koopwoningen, maar ook een groot gedeelte 'sociale' huurprojecten. De verwachting is dat in het kader van de Utrechtse cityvorming (UCP, Lombok) de mensen aldaar (met lagere inkomens) in deze nieuwe Leidse Rijn gedumpt worden. Veel mensen hebben hier moeite mee. De bewoners van Lombok en andere wijken rondom het centrum uiteraard die uit hun eigen buurt gepest worden, samen met krakers en andere activisten. Maar ook de Nimby's uit Vleuten/De Meern die om meer dan 1 reden tegen de annexatie zijn...

Niet geheel toevallig staat de gekraakte golfclub dan ook precies op de locatie van de geplande nieuwbouw. De eigenaars zijn van plan om het gebeuren tzt. te verkopen aan de gemeente Vleuten/De Meern. Tegen een redelijke prijs waarschijnlijk. Feestje komt binnenkort.

 

TILBURG
De lente begon goed in Tilburg. Op 21 maart werd aan de Diepenstraat de voormalige opslagplaats van de 'Sting' gekraakt. Na goed overleg met de eigenaar, een projectontwikkelaar die het allemaal wel leuk vond, werd besloten dat de krakers er minstens tot eind januari mogen blijven. Een week daarna, op 30 maart, werden er een paar straten verderop drie huisjes gekraakt. Naderhand bleek echter dat er maar een van deze huisjes meer dan een jaar leeg stond. Daarop kraakte men op 2 april een pand aan de IJskelderstraat. Dit verliep allemaal wat beter. Tot slot werd er op 14 april een grote gele bovenwoning (ook wel bekend als het 'gele kasteeltje') aan de Heuvelstraat gekraakt. Dit werd tijd, aangezien het pand al zo'n 5 jaar leegstond. In Tilburg begint het kraken dus weer een beetje te leven. Geïnteresseerden kunnen bellen met de Telefoonstraat: 06 50246646

 

ZAANSTREEK
Naar aanleiding van een eerder bericht in deze rubriek over het te volgen kraaklente offensief in Zaanstad werd de lokale politieke partij Rosa op het matje van burgemeester Vreeman geroepen. Vreeman vroeg zich af hoe hij dat voor zich moest zien als hij de ME op de te kraken panden moest af sturen en 'zijn' raadsleden zouden binnenzitten. Via deze weg laten we Vreeman dan maar weten dat het lenteoffensief pas in juni plaats gaat vinden. Er is enorm veel leegstand in de Zaanstreek. Deze leegstand staat sinds kort ter discussie en er worden nu plannen voor wonen boven winkels gemaakt. De kantoorpanden zullen vooralsnog leeg blijven staan.

 

Naar boven
Naar overzicht dit nummer
Naar Jaargang 1999