Uit: Ravage #4 van 19 maart 2004

 

HOORZITTINGEN LEIDEN TOT PROTESTEN

DEN HAAG, 23 FEB 04 - Een kleine duizend demonstranten grepen de hoorzittingen in het Haagse Vredespaleis aan om solidariteit te betuigen met de Palestijnse bevolking en hun woede over de bouw van de muur. Pro-Israëli's hielden op hun beurt een protest tegen de Palestijnse zelfmoordaanslagen.

Een internationale delegatie van 25 mensen hield vanaf de vroege maandagochtend voor het Vredespaleis een stille wake tegen de muur. 's Middags liepen zo'n duizend mensen, onder meer afkomstig uit Europa, de Verenigde Staten, Palestina en Israël, in een demonstratieve optocht van het Plein naar het Vredespaleis.

Daar voegde men zich bij de wake, waarna er een manifestatie volgde. De demonstranten eisten het neerhalen van de muur, het einde van de Israëlische bezetting van Palestina en gerechtigheid voor de Palestijnen. De protesten waren een initiatief van 'Stop de Muur Coalitie', waar onder andere het Nederlands Palestina Komitee toebehoort.

Naast Nederlanders en leden van de Marokkaanse gemeenschap bestonden de demonstranten uit juridische deskundigen en vertegenwoordigers van de Palestijnse bevolking, vertegenwoordigers van dertien Israëlische vredesorganisaties, een lid van de Israëlische Knesset en anti-zionistische rabbijnen.

Maandagochtend hielden pro-Israëlische demonstranten hún bijeenkomst voor het Vredespaleis, in een speciaal daarvoor met dranghekken afgezet gebied. Als souvenir uit Jeruzalem had men een wrak van een Israëlische bus, restanten van een zelfmoordaanslag, over laten vliegen en tentoon gesteld.

Het meedragen van foto's van Israëlische slachtoffers van Palestijnse terreuraanslagen leidde niet tot problemen. Burgemeester Deetman van Den Haag had geprobeerd het meedragen van foto's te verbieden. Hij was bang dat de plakkaten door de pro-Palestijnen als provocerend zouden worden ervaren.

Duizenden Palestijnen hebben maandag op de Westelijke Jordaanoever het werk neergelegd. Daarmee vroegen ze aandacht voor de hoorzitting van het Internationaal Gerechtshof. In de steden op de Westelijke Jordaanoever begonnen om twaalf uur, de plaatselijke tijd waarop de zitting in Den Haag aanving, betogingen.

In Ramallah droegen de demonstranten spandoeken met zich mee waarop zij de muur aanduidden als 'apartheidsmuur'. Vanuit de steden vlak bij de muur, zoals Qalqilya en Tulkarem, trokken stoeten betogers naar de muur. Israëlische militairen hebben in de omgeving van het dorp Deir Ghsun traangasgranaten afgevuurd op Palestijnen die protesteerden tegen de afscheidingsmuur.

..................................

ROLSTOELERS WEER ACHTER DE GERANIUMS

DEN HAAG, 9 MRT 04 - Enkele tientallen gehandicapten hebben dinsdagmiddag 9 maart de ingang van het Tweede Kamer-gebouw geblokkeerd. Ze wilden naar binnen, maar dat mocht niet. De Kamer is niet ingesteld op het toelaten van zoveel rolstoelen tegelijk. De actie was een protest tegen het aan banden leggen van de taxi-vergoeding.

De gemoederen liepen hoog op. Zo werd bijvoorbeeld een beveiligingsbeambte door een rolstoel omver gereden. Voorzitter J. Troost van de Chronisch Zieken- en Gehandicaptenraad wist de gemoederen te sussen. De politie rukte uit, maar trad niet op.

Voorafgaand aan deze schermutselingen vond er op het Plein een manifestatie plaats. Er waren fluitjes uitgedeeld, waarmee de ongeveer 150 rolstoelers, blinden en hun mede-actievoerders een oorverdovend kabaal maakten. Vertegenwoordigers van de politieke partijen PvdA, CDA, VVD, D66, SP en LPF toonden zich min of meer solidair met de eisen van de gehandicapten en hun organisaties.

De protesten zijn het gevolg van de plannen van staatssecretaris Ross van Volksgezondheid die vervoersmogelijkheden, en daarmee bewegingsvrijheid, van gehandicapten drastisch wil inperken. Ross wil de vergoeding voor taxivervoer buiten de eigen regio, als aansluiting op de trein of als totaal vervoer, beperken tot een maximum van 700 km. per jaa - voor mensen die niet met de trein kunnen gaan - en 350 km. voor hen die dat wel kunnen.

Als het aan Ross ligt moeten de rolstoelers ook het vervoer van een begeleider voor hun rekening nemen. Voor een taxi boven het maximum aantal kilometers moet voortaan 1,25 euro per kilometer worden betaald. Onbetaalbaar, vinden de gehandicapten, blinden, chronisch zieken en ouderen. Zij willen namelijk regelmatig vrienden en familie in het land kunnen bezoeken.

Voor veel mensen met een handicap is normaal gebruik van het openbaar vervoer niet mogelijk. Driekwart van de stations en vrijwel alle bussen en trams zijn voor hen ontoegankelijk. Zij zijn daarom op het taxisysteem Traxx aangewezen. Het nieuwe systeem, Valys genaamd, veroordeelt mensen met een handicap tot het zitten achter de geraniums.

Een van de actievoerders op het Plein is Corneel Oskam uit Tilburg. Hij zit in een elektrische rolstoel. ,,Ik ging altijd met de Traxx, waarmee ik onbeperkt heel Nederland kon doorkruisen'', zegt hij. ,,Tegen ongeveer dezelfde tarieven als van het openbaar vervoer. Ik reis minstens 9000 km. per jaar. Die nieuwe 700 km. regeling is dan ook niets voor mij. Dat wordt krankzinnig duur, met 1,25 euro per kilometer.''

Tijdens het debat van 11 maart over de nieuwe taxivergoeding had een meerderheid van de kamer kritiek op de plannen. Zij zijn bang dat de gehandicapten in een isolement geraken. Minister Hoogervorst (Gezondheidszorg) zei hierop dat de vergoeding minder zal worden beperkt, tot 900 km. per jaar. En dat begeleiders gratis in de taxi mee mogen reizen. Ook wordt de planning en afhandeling van de reizen klantvriendelijker, zei hij toe.

Gezien de frequentie en enorme afstanden die een paar duizend van de gehandicapten elk jaar afleggen, is deze uitbereiding echter volledig ontoereikend. Zij kunnen zo geen volwaardig sociaal leven leiden, vinden de gehandicaptenorganisaties. Het is waarschijnlijk dat het debat in de week van 15 tot 19 maart wordt voortgezet. (Irene K.)

................................

PERSFOTOGRAAF GEÏNTIMIDEERD

AMSTERDAM, 4 MRT 04 - De Amsterdamse politie heeft op de avond van 4 maart drie jongeren aangehouden die, met bivakmutsen over het hoofd, een persfotograaf wilden intimideren. Twee van de drie verdachten behoren tot de Jonge Fortuynisten, de jongerenorganisatie van de LPF.

Het voorval vond plaats voor een woning in Amsterdam-West, waar volgens de drie verdachten de fotograaf Thomas Schlijper woonachtig is. Volgens de Jonge Fortuynisten, die vergezeld werden door een persoon uit het extreem-rechtse milieu, zou Schlijper de huisfotograaf zijn van de Anti Fascistische Actie (AFA).

Schlijper wordt als zodanig omschreven op de website van 'Stichting Onderzoek Extreme Stromingen' (SOS), een extreem-rechts initiatief dat privé-gegevens verzamelt en verspreid van personen waarvan men beweert dat ze tot de radicaal-linkse actiewereld behoren.

Thomas Schlijper is niet verbonden aan de AFA, net zo min als met Ravage, het ANP, Greenpeace of de Volkskrant, media waarvoor hij foto's maakt. Schlijper maakt wel eens foto's van AFA-acties, maar in hoedanigheid als persfotograaf. De SOS-website (sos.politiekincorrect.com) is sowieso een vergaarbak van feitelijke onjuistheden.

Het voedt echter de vooroordelen van onnadenkende lieden als Clinton A. en Maarten van G. van de Jonge Fortuynisten alsmede de extreem-rechtse Alwin K.. Zij hebben geprobeerd Schlijper te intimideren. De politie stak daar een stokje voor, gealarmeerd door een bewoonster die opendeed op het vermeende woonadres van de persfotograaf. Jonge Fortuynisten, met bivakmutsen op en messen op zak, op oorlogspad. Zou Pim het zo gewild hebben?

........................................

VERSE KRAKERS

Jongeren zonder uitzicht op een woning nemen de koevoet in eigen handen en kraken een huis. Ravage plaatst driewekelijks een overzicht van het meest opvallende kraaknieuws in dit land.

AMSTERDAM - Zondag 29 februari worden er twee etages aan de Churchillaan in Amsterdam-Zuid gekraakt *** Warmoesstraat 18 wordt op 7 maart gekraakt. Eigenaar is N.V. Zeedijk en er zijn plannen om in dit pand een "vergadercentrum" voor de aanleg van de Noord-/Zuid metrolijn te vestigen.

DE BILT - Krakers nemen 22 februari hun intrek in het vijf jaar leegstaande pand 'De Vergulde Slaper' aan de Hessenweg 159, een winkelstraat in De Bilt. Eigenaar is Kondor Wessels Projecten BV.

BUNNIK - Op 5 maart bestormen krakers het leegstaande kasteel Beverweerd aan de Beverweerdseweg in Werkhoven (gemeente Bunnik). Het avontuur in het riante optrekje blijkt echter van korte duur. De eigenaar kan aantonen dat er tot voor kort kraakwachten in het kasteel verbleven, waardoor de krakers lokaalvredebreuk hebben gepleegd. Deze verlaten dan ook teleurgesteld het kasteel. Luttele dagen later wordt het monumentale gebouw opnieuw gekraakt. Ditmaal treedt de politie op en ontruimt het kasteel met 25 agenten. Hierbij worden zes krakers gearresteerd.

HAARLEM - Zondag 29 februari worden de panden Wagenweg 98 zwart en rood gekraakt. Er kwam een boze man langs die beweerde de huurder te zijn. Uiteindelijk hebben de krakers het winkelpand verlaten omdat het net geen jaar leegstond *** Op 7 maart worden de percelen Merwedestraat 8 en 33 gekraakt *** Kraakgroep Haarlem heeft op 10 maart het leegstaande garagebedrijf met bovenwoning aan de Rozenstraat 7 gekraakt.

HENGELO - Op 27 februari wordt Twijnstraat 5 in Hengelo gekraakt *** Op 1 maart een winkel in de Drienerstraat.

MAARSSEN - Op de avond van 26 februari wordt de voormalige bierbrouwerij aan de Nijverheidsweg 6 in Maarssen gekraakt. Omdat er nog bier lag opgeslagen oordeelde justitie dat er sprake was van lokaalvredebreuk, waarop het pand werd verlaten *** Drie dagen later wordt Industrieweg 4 & 6 gekraakt.

ZAANDAM - Op 7 maart wordt er een woonhuis in de Botenmakersstraat in het centrum van Zaandam gekraakt.

ZEIST - Krakers nemen op 11 maart een voormalig belastingkantoor in Zeist in bezit. Justitie oordeelt dat de kraak aan de Oranje Nassaulaan rechtmatig is. De krakers zijn tegen de sloop van het gebouw dat plaats moet maken voor de bouw van zes villa's, waarvan er overigens pas maar een van is verkocht.

ZWOLLE - Kraakgroep Zwolle kraakt zondagnacht 22 februari twee nachtverblijven van de Rijkspolitiedienst gelegen aan de Kranenburgweg in Zwolle. De eigenaar van de panden 8a en 8b heeft een aanklacht van huisvredebreuk ingediend bij justitie, omdat de panden als vergaderzaal zouden dienen voor een bouwbedrijf. De krakers troffen er geen kantoorspullen aan.

Meer weten over kraken: www.squat.net

...................................

BOOMSTRONK TEGEN KAP OERBOS

AMSTERDAM, 5 MRT 04 - Greenpeace heeft op de Nieuwmarkt in Amsterdam een enorme boomstronk uit het Amazone-oerwoud geplaatst. Met de stam wilde de milieuorganisatie het publiek een indruk geven van de gevolgen van illegale houtkap.

De boomstronk is 5 meter hoog, 4 meter in doorsnee en weegt ongeveer 13.000 kilo. Een dergelijke boom levert op de Europese markt circa 23.000 euro op, aldus Greenpeace. Maar het ecosysteem heeft eeuwen nodig om zich na de kap in oude staat te herstellen. Voor de kap van zo'n grote boom moeten hele stukken bos wijken om alleen maar in de buurt van de reus te komen.

Volgens Greenpeace worden door het illegaal kappen in de tropen de laatste oerbossen ernstig bedreigd. Daardoor zien bijvoorbeeld de orang-oetans hun leefgebied steeds kleiner worden. In Europa wordt het tropisch hardhout gebruikt in bruggen, de scheepsbouw, terrassen en geluidschermen.

Voorbijgangers konden een aangifteformulier ondertekenen. Greenpeace wil samen met de ondertekenaars aangifte doen van vermoedelijk gebruik van illegaal hout bij de aanleg van de Hoge Snelheidslijn, de Volkerakbrug in Zeeland en de VINEX-wijk Leidsche Rijn bij Utrecht. De aangiften worden binnenkort aangeboden aan de Nederlandse overheid.

..................................

VERRAAD AAN DE OLYMPISCHE GEDACHTE

AMSTERDAM, 4 MRT 04 - Met een strijdkar en de Griekse god Zeus op de Dam in Amsterdam hebben de FNV, Novib en de Schone Kleren Kampagne het publiek kennis laten maken met de campagne 'Fair Play op de Spelen' voor eerlijke sportkleding.

Met de campagne roepen de organisaties het Internationale Olympisch Comité (IOC) en sportmerken zoals Fila, Puma, Umbro, Asics en Mizuno, op tot productie van eerlijke sportkleding en een verbetering van de arbeidsomstandigheden.

Eerder op de middag had Zeus in het Olympisch Stadion het rapport 'Play Fair at the Olympics, respect workers' rights in the sportswear industry' overhandigd aan Marcel Sturkenboom, directeur topsport van het NOC*NSF.

Het rapport laat zien hoe de sportgoederenindustrie met meedogenloze inkooppraktijken leveranciers dwingen hun werknemers steeds langer en harder te werken, waarbij fundamentele arbeidsrechten verkwanseld worden. De campagnevoerende organisaties roepen de sportsector op om hier een einde aan te maken.

Aan het Nederlands Olympisch Comité is gevraagd om publiekelijk de campagne te ondersteunen en naar zijn eigen contracten te kijken met sportmerk Asics, de hoofdsponsor van het Nederlands Olympisch team. Asics behoort tot de onderzochte sportmerken in het onderzoek en zal in Nederland aangesproken worden tijdens de campagne.

De campagne is niet alleen in Nederland gestart maar in vele landen in Europa, in de Verenigde Staten, Canada, Australië en in productielanden als Cambodja, Thailand, Indonesië en Bulgarije. (meer info: www.schonekleren.nl)

.................................

EXPRESSIE CONTRA COMMERCIE

AMSTERDAM, 13 MRT 04 - Activisten onder de naam 'De Rainbow Warriors' hebben in de Amsterdamse binnenstad een regenboogvlag van honderd vierkante meter over een steigerdoek-reclame gehangen. De actie is een protest tegen het herziene gevelreclame beleid in de binnenstad.

Onder de reuzenvlag aan het Koningsplein hing korte tijd een spandoek met de tekst "Commercie boven expressie ?! Hoezo liberaal Amsterdam ?!" Met het herziene reclamebeleid van de binnenstad is de regenboogvlag, symbool van de beweging van homo's, lesbiënnes, bi's en multi/transgenders, in Amsterdam tot "ongewenste commerciële uiting" verklaard. Tegelijkertijd ontsieren steeds meer steigerreclames van gigantische afmetingen de Amsterdamse binnenstad.

De kleurrijke homovlag op de gevel van o.a. boekwinkels, café's, restaurants, sauna's en kapperszaken wordt door de deelraad gezien als een reclame-uiting die het zicht op de schoonheid van de stad belemmert. Eerder werd een uitzondering bedongen voor vlaggen met zogeheten "emancipatoire doeleinden", zoals de homovlag. Deze uitzondering is nu van tafel.

De maatregel staat niet op zichzelf. De publieke ruimte van Amsterdam ligt reeds vaker in de uitverkoop. Met de actie willen de Rainbow Warriors daartegen protesteren. "Laat de publieke ruimte van ons allemaal zijn, laten wij haar terugnemen en niet overlaten aan de adverteerder die toevallig het meeste geld biedt!"

Naar boven

 

 


..

 

 Ravage
Archief
Overzicht 2004
Overzicht # 4

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Naar boven