Uit: Ravage #5 van 9 april 2004

Alternatief Brugge in last

De gemeente Brugge in België probeert alternatieve jongeren met harde hand uit het centrum van de stad te weren. De 'lastige Bruggelingen' zullen het hier niet bij laten zitten.

Vorig jaar legde het stadsbestuur van Brugge enkele jeugdcafé's tijdelijk een muziekverbod op wegens geluidsoverlast. Een jongere die het bestuur opbelde met de vraag hoe een muziekverbod past in het jeugdbeleid, werd door de wethouder afgescheept met het excuus 'dat dat politiek was.'

In dezelfde periode werden rondhangende jongeren uit de binnenstad gepest door middel van poltie-razzia's. Culturele prestigeprojecten daarentegen mochten wel veel lawaai blijven produceren, zelfs tot diep in de nacht.

Enkele maanden later werd het vertrek van de Cactus Club uit het stadscentrum aangekondigd. De club staat sinds decennia bekend om zijn alternatieve concertprogrammering en feesten. Deze concerten vinden momenteel weliswaar nog steeds in de binnenstad plaats, maar nu in de Magdalenazaal. Voor kleine organisaties en ongebonden jongeren is deze zaal, net als andere zalen, onbetaalbaar.

Entrepot

Eind maart van dit jaar kreeg Eyespyrecords, een lokaal platenlabel en organisator van hardcoreconcerten, bericht dat er nu ook in De Kelk geen optredens meer mogen plaatsvinden. ,,Anders sluit de politie onmiddellijk de boel'', zegt Pieter van Eyespyrecords.

Op de kritische en ludieke website Moon Art Gallery vat men het als volgt samen: 'Keert Brugge terug naar het 'ancien regime' van de jaren tachtig, waar stelselmatig alle initiatieven die met rock- en jeugdcultuur te maken hadden, geboycot werden onder het mom van 'dat zo'n zaken niet pasten in het middeleeuwse kader van de binnenstad'? Het begint er zo stilaan wel op te lijken.

Het stadsbestuur van Brugge schuift alle verantwoordelijkheid van zich af. Men ziet slechts heil in het Entrepot, een al jaren leegstaand gebouw dat momenteel tot jongerencultuurcentrum wordt omgebouwd. Eigenlijk was het gebouw aanvankelijk een miskoop van het stadsbestuur, waar men zich lange tijd geen raad mee wist.

Het Entrepot is gelegen in de binnenhaven, ver weg van de binnenstad. Het ligt niet enkel ver van het stadscentrum, maar is ook moeilijk bereikbaar en de nabij gelegen parkeerplaats voor vrachtwagens is onveilig. Bovendien willen de jongeren 'hun ding' in de binnenstad kunnen doen.

Lastige Bruggeling

Maar de alternatieve jeugd van Brugge roert zich. September vorig jaar zette een bende 'Brugse zotten' een goedkoop en gevarieerd festival op. Een geslaagd feest, al was het voor velen moeilijk te aanvaarden dat het in een verre uithoek van Brugge moest plaatsvinden.

Enkele maanden later hield een honderdtal mensen op een ijskoude avond een fuif in de open lucht. Het feest vond plaats bij een miljoen euro kostend prestigieus bouwwerk dat in het kader van Brugge, culturele hoofdstad van Europa, wordt gebouwd. De feestneuzen eisten een jeugdhuis op en een fuiflocatie in de binnenstad.

Ondertussen zijn er diverse comité's bezig rond het thema. Van 'doorgewinterde' activisten tot groepjes dertigers. Feesten moet kunnen, het leeft bij heel veel, en verschillende, jongeren in Brugge.

Onlangs werd de Lastigen Bruggeling gepresenteerd, een magazine door en voor kritische Bruggelingen. Het blad werd opgericht 'om het lokale beleid aan te kaarten en in vraag te stellen', omdat de reguliere pers hierin sterk in gebreke blijft. Het nulnummer werd gevierd met de opening van een vers gekraakt autonoom sociaal centrum in hartje Brugge.

Repressie

Na een korte optocht namen tientallen lastige Bruggelingen het pand in gebruik. Al snel werd er boven een feestje gebouwd, terwijl de benedenverdieping gebruikt werd om de Lastigen Bruggeling aan de pers voor te stellen.

Met de kraak klaagde men zowel het gebrekkige jeugdbeleid als leegstand en torenhoge huurprijzen aan.Tegelijkertijd wilden de lastige Bruggelingen met het openstellen van een niet-commerciële ontmoetingsruimte een constructief alternatief creëren voor het gebrekkige jeugdbeleid.

Al snel na de kraakactie trad een vijftigtal oproerflikken met harde hand het pand aan de St.Amandsstraat binnen. Wie niet snel genoeg naar buiten ging, werd op brute wijze aangepakt. Buurtbewoners reageerden gechoqueerd op zoveel machtsvertoon. Protestacties tegen het politie-optreden gingen door tot diep in de nacht. Ook op deze acties reageerde de politie hardhandig en er werden tot ver na middernacht arrestaties verricht.

Joeri
www.lastigenbruggeling.tk
www.moonartgallery.be

Naar boven

 

 


..

 

 Ravage
Archief
Overzicht 2004
Overzicht # 5

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Naar boven