Uit: Ravage #12 van 19 september 2003

Gemoederen raken verhit bij bezoek nertsenfokker

Het was in het kader van een discussie- en trainingsbijeenkomst voor dierenactivisten. In het weekend van 5 t/m 7 september vond in Amsterdam-Noord de internationale Animal Gathering plaats. Een uit de hand gelopen uitstapje bij een pelsdierhouder in Putten toonde aan dat de workshop 'zelfbeheersing' vast niet op het programma heeft gestaan.

Het radicale dierenactivisme wordt sinds de moord op Fortuyn meer dan voorheen in diskrediet gebracht. In publicaties worden de activisten afgeschilderd als 'kakelende kippen zonder koppen'. (vergeef me de beeldspraak) Recente aanslagen op slachterijen maar vooral de intimidaties van personen die werkzaam zijn in de proefdierindustrie worden onlosmakelijk verbonden met het gedachtengoed van Volkert van der Graaf.

Daar ben je klaar mee, zou je zeggen. Maar de radicale dierenwereld trekt zich er ogenschijnlijk weinig van aan. Na de moord op Fortuyn is er nauwelijks een poging ondernomen om het uitgangsprincipe van het boegbeeld Dieren Bevrijdings Front - 'geen geweld tegen mens en dier' - eens letterlijk te nemen. Want hoe vallen de huisbezoekjes (ruiten ingooien, gevels bekladden, telefonische en schriftelijke dreigementen) aan het personeel van proefdiercentra hiermee te rijmen?

Maar de dierenactivisten opereren veelal ondergronds, dus wat kan hun de criminalisering verrotten? Zij voeren hun eigen oorlogje tegen het grote kwaad: de industrie die geen genade kent met het welzijn van het dier. De activisten opereren op internationale schaal. Zo'n 120 van hen kwamen onlangs bijeen op een 'geheime' lokatie in Amsterdam-Noord.

Naast diverse workshops, video's en vooral veel gesprekken in de wandelgangen nam het meerendeel van het gezelschap deel aan enkele stedentripjes. Zo werd het illustere gezelschap vrijdag 5 september naar Meppel vervoerd, waar vier personen zich vastketenden aan het toegangshek van het bedrijf Yamanouchi. De overige honderd activisten richtten een blokkade op voor de poort. Yamanouchi is als medicijnfabrikant klant van het omstreden Britse proefdiercentrum Huntingdon Life Sciences.

Op de terugweg besloot men min of meer spontaan een nertsenfokker aan de Voordijk in Putten de stuipen op het lijf te jagen. Hoewel het de bedoeling was de pelsdierhouder met gescandeerde leuzen te begroeten, liep deze betoging al snel uit de hand. Verschillende activisten raakten bij het zien van de nertsen in hun hokken dermate gefrustreerd dat ze de hekken omver trokken en de hokken open zetten. Duizend nertsen, die eind dit jaar worden gedood voor hun pels, namen hierbij de beentjes.

Bij de actie werden vijftig hokken vernield en enkele infrarood beveiligingscamera's. Ook geparkeerde auto's werden beschadigd. In de media verschenen naderhand berichten al zou de nertsenfokker bij het verlaten van z'n woning met stenen zijn bekogeld.

De dierenactivisten bestrijden dit verhaal en beweren dat er, weliswaar uit zelfverdediging, met stenen is gegooid, maar pas nadat dat de fokker hen met een wapen (een stok met drie stalen ballen) achterna kwam op het moment de groep zich terugtrok in de richting van de bussen. Hierbij zou ook een buurman met een traktor op de groep zijn ingereden.

Hierbij kwam het tot een duwen over en weer totdat de politie arriveerde en de situatie overnam. De inzittenden van een bus werden gearresteerd, de andere bus wist te ontkomen. De politie hield in totaal 49 personen aan; 28 vrouwen en 21 mannen.

Het gaat volgens de politie om 27 Finnen, zeven Zweden, vijf Duitsers, twee Italianen, twee Engelsen, een Belg en vijf Nederlanders. De politie zoekt van een paar mensen nog naar de volledige identiteit. De rechter-commissaris heeft elf mensen in bewaring gesteld op verdenking van openlijke geweldpleging. De anderen zijn vrijgelaten, maar moeten wel voor hetzelfde vergrijp eind oktober voor de rechtbank in Zutphen verschijnen.

De volgende dag bezocht het gereduceerde gezelschap negen personen op hun privéadres, onder meer in Amstelveen en Amsterdam. Het ging hierbij om directeuren en managers van Japanse bedrijven die miljoenen investeren in het Engelse proefdiercentrum Huntingdon Life Sciences. De activisten schreeuwden hierbij leuzen en verspreidden pamfletten onder buurtbewoners waarin de foute praktijken van hun buurman aan de kaak wordt gesteld.

"Vandaag was weer een geslaagde dag tegen de vijanden van de dieren: klanten van Huntingdon Life Sciences zullen nooit rust krijgen", schrijven de dierenvrienden in een persbericht. "Huntingdon Life Sciences is verleden tijd en we zullen met ze afrekenen. We zullen bij jullie langskomen zolang de dieren geen thuis kennen".

Ook Ronald Bontrop uit Voorschoten, directeur van het primatencentrum BPRC, moest het weer eens ontgelden. Op zondagavond 7 september werd de deur van z'n woning ingetrapt door woedende activisten. Bij J. Heeney in Voorburg, afdeling Hoofd Virologie van het BPRC, werden de sloten dichtgelijmd en zijn huis beklad met rode verf. "THERE'S NO JUSTICE JUST US." (Alex)

Meer info: www.militantvegan.comNaar boven

 

 Ravage
Archief
Overzicht 2003
Overzicht #12

..