Uit: Ravage #11 van 29 augustus 2003

Commotie rond bezoek Baskische organisatie

Begin augustus bracht een delegatie van vijf meiden en vier jongens van de Baskische jongerenorganisatie SEGI een bezoek aan Nederland. Vorig jaar werd de club door Spanje op de internationale terreurlijst geplaatst. Het bezoek aan Nederland ging dan ook niet ongemerkt voorbij.

SEGI is één van de grootste en actiefste jongerenorganisaties in Europa. Ze is opgericht rond de drie peilers onafhankelijkheid van Baskenland, socialisme en internationalisme. Anders dan eerdere jongerenorganisaties in Baskenland, die overigens inmiddels allen verboden zijn en op de EU-lijst voor terroristische organisaties staan, werkt SEGI in zowel het Spaanse als het Franse gedeelte van Baskenland aan de verbetering van de positie van jongeren.

Ze strijdt tegen de enorme werkloosheid onder jongeren in Baskenland, onderneemt actie tegen uitbuitende uitzendbureaus (vorige jaar moesten zo'n honderd uitzendbureaus hun deuren sluiten na acties van SEGI), strijdt voor betere rechten voor de jongeren die wel werken en geeft voorlichting over de gevaren van drugs (de Spaanse narco-staat verspreidt via de Spaanse politie drugs onder jongeren).

Maar de organisatie roert zich ook op het gebied van vrouwenrechten en feminisme, werkt aan een beter milieu, kraakt huizen tegen speculatie en de enorme hoge huurprijzen en dat alles tegen de achtergrond van het idee van een onafhankelijk en socialistisch Baskenland.

Verboden

Op 5 februari 2002 werd SEGI door de Spaanse onderzoeksrechter Baltasar Garzón per decreet verboden. Dat wil zeggen, zonder proces, zonder bewijsvoering en zonder recht op verdediging. Huiszoekingen en arrestaties waren het gevolg. Vreemd genoeg pas nadat op 27 december 2001 de vijftien EU-lidstaten SEGI op de groepenlijst van terroristische organisaties hadden geplaatst.

De beschuldiging door de Spaanse overheid van "betrokkenheid bij de wereld van ETA" is doorgaans genoeg om organisaties zoals SEGI, maar ook Gestoras pro Amnistia (een organisatie ter ondersteuning van Baskische politieke gevangenen) en bijvoorbeeld kranten (zoals in februari dit jaar gebeurde met het Baskischtalige dagblad Egunkaria) bij voorlopige maatregel te sluiten en leden van die organisaties of redacteuren van die kranten te martelen en voor onbepaalde tijd op te sluiten.

Met het kortstondige bezoek van SEGI aan Nederland kregen we dus te maken met de komst van een heuse 'terreurorganisatie' en was het de vraag hoe de Nederlandse autoriteiten hierop zouden reageren.

De media deden er in ieder geval alles aan om hen tot actie aan te zetten; grote chocoladeletters in Trouw en Het Parool over de "ETA-jongeren" die ongestoord hun gang konden gaan. Voor stevige uitspraken werden de Amsterdamse VVD'er Frits Huffnagel, de rechtsbuiten van het CDA, Camiel Eurlings, de Spaanse ambassadeur in Nederland en een woordvoerder van de Raad van Europa van stal gehaald.

Ze waren unaniem van mening dat de activiteiten van SEGI (folderacties in Amsterdam en Nijmegen, demonstratie in Alphen a/d Rijn) verboden moesten worden en dat Nederland toch sneller de toevoegingen van bijvoorbeeld artikel 140 moest implementeren.

Uitlevering

SEGI hield op 2 augustus een persconferentie op de Dam in Amsterdam, waar de politie het verbood om pamfletten uit te delen. Een folderactie in Nijmegen werd afgeblazen vanwege te verwachten problemen met de autoriteiten aldaar.

Die avond vond in zowel zaal Vrankrijk te Amsterdam als in politiek café De Klinker in Nijmegen een informatieavond plaats. Er werd gediscussieerd met publiek en pers over de vraag of een onafhankelijk Baskenland de oplossing voor de problemen is, over het geweld van ETA en het niet-veroordelen daarvan door SEGI, internationale solidariteit, en meer.

Op zondagavond demonstreerde de SEGI-delegatie bij de Geniepoort in Alphen a/d Rijn. Daar zit sinds enkele weken Alexander Akarregi, een Baskische politieke vluchteling, gevangen. Spanje heeft inmiddels om zijn uitlevering gevraagd. De beschuldiging luidt in het kort: "samenwerking met ETA". De demonstratie had eveneens een hoge aandacht van de pers en verliep succesvol; Alexander kon de demonstranten zien en hij zwaaide en danste in zijn cel.

Oplossing

Tijdens het bezoek aan ons land ontmoette SEGI allerlei groepen als anti-globalisten, krakers, feministen en anarchisten. Er werden ervaringen uitgewisseld en er werd uitgelegd hoe de Nederlandse actiebeweging is georganiseerd en te werk gaat. Dat was immers de bedoeling van de rondreis van SEGI, die verder ook nog Berlijn, München en Milaan aandeed.

SEGI heeft laten zien dat zij zich ondanks het verbod, de EU-terreurlijst, huiszoekingen, arrestaties, martelingen en de sluiting van hun lokalen, nog steeds kan organiseren en verder werkt aan haar projecten voor een onafhankelijk en socialistisch Baskenland.

SEGI's bezoek aan Nederland was in die zin creatief en inspirerend. Voor de Nederlandse pers was het een reden om haar ware gezicht te tonen; subjectief en te allen tijde bereid tot politieke hand- en spandiensten aan een land dat marteling van politieke opposanten toestaat en toedekt.

Het offensief van de Spaanse autoriteiten tegen de linkse Baskische onafhankelijkheidsbeweging is op dit moment ongekend fel. Er worden tal van 'verbodsuitvaardigingen bij voorlopige maatregel' zonder enige juridische toetsing afgekondigd. Sinds de dood van Franco is voor het eerst een politieke partij verboden. Er zijn bijna 700 Baskische politieke gevangenen (meer dan ooit, zelfs dan onder Franco) en de martelingen van vooral jeugdige Baskische arrestanten nemen toe.

De ETA antwoordt hierop met een continuerende bommencampagne. De situatie in Baskenland vraagt meer dan ooit om een politieke oplossing van het conflict; in de visie van het Baskenland Informatie Centrum is dat erkenning van het recht op zelfbeschikking van Baskenland.

Marc de Waard
Baskenland Informatie Centrum



Naar boven

 

 



Ravage
Archief
Overzicht 2003
Overzicht #11

..