Uit: Ravage #10 van 19 juli 2003

Actie voor vluchtelingen stuit op eigen grenzen

Van 3 tot en met 10 augustus komen tegenstanders van het Duitse en Europese asielbeleid in Keulen bijeen in een 'grenskamp'. Vanuit dit kamp wordt onder meer actie gevoerd tegen het Schengen Information System en de deportaties van vluchtelingen vanaf vliegveld Düsseldorf. Maar bovenal wordt er zwaar gediscussieerd.

De afgelopen jaren is er veelvuldig kritiek geuit op het karakter van de grenskampen in Duitsland, waarvan die in Keulen de zesde is in een reeks. De acties zouden voornamelijk worden gevoerd door witte Duitsers. De inbreng van vluchtelingen, de doelgroep waar men zich voor inzet, blijkt tot nu toe gering.

Men vergeet hierbij dat het voor vluchtelingen in Duitsland niet zo eenvoudig is deel te nemen aan dit soort actiekampen. Vanwege de residenzplicht moeten zij toestemming krijgen om het gebied waar zij in het asielzoekerscentrum verblijven te mogen verlaten. En dat is niet eenvoudig. De asielzoekers moeten ook rekening houden met hoge boetes en zelfs celstraf als zij gecontroleerd worden tijdens een bezoek aan een grenskamp.

Naast de geringe inbreng van vluchtelingen valt het op dat de inbreng van de migranten in het algemeen nihil is. Zoals van de eerste, tweede en derde generatie, seizoenarbeiders en migranten die in de seksindustrie werkzaam zijn. Hun opvattingen en ervaringen vinden niet of nauwelijks z'n weerslag op het kampgebeuren, wat overigens niet betekent dat ze onbelangrijk zijn voor de deelnemers.

Verschillen

Wanneer de deelnemers aan een grenskamp verdeeld worden in vluchtelingen en niet-vluchtelingen lijkt het erop dat beide groepen een zekere homogeniteit hebben. Dit is natuurlijk geenszins waar. Tussen vluchtelingen onderling bestaan grote verschillen net als tussen witte Duitsers en West-Europeanen.

Evengoed bestaan er verschillen tussen de twee genoemde groepen wat sociale omstandigheden en dagelijkse levensomstandigheden betreft. Vluchtelingen worden dagelijks met grenzen geconfronteerd; zij kunnen zich niet vrij bewegen, moeten zich soms schuilhouden, hebben geen vrije toegang tot levensmiddelen om maar te zwijgen over de arbeids- en woningmarkt of scholing.

Voor vluchtelingen was het een bittere pil om te constateren dat in het grenskamp van vorig jaar in Jena sprake was van dezelfde racistische scheidingen die in de 'normale' samenleving gangbaar zijn. Witten zetten hun tenten apart op, aten apart en voerden gescheiden van de vluchteling acties.

In discussies komt continu het verwijt naar voren dat zowel de vluchteling als de witte activist het idee heeft dat men elkaar gebruikt. De vluchteling meent dat de activist hem beschouwt als een bron van informatie, onder meer met betrekking tot het functioneren van racistische wetten, waar tegen geageerd moet worden.

Terwijl de activist denkt dat de vluchteling hem alleen interessant vindt zolang de campagnes voor de vluchtelingen ondersteund worden. De witte West-Europeaan voelt zich in een daderrol gedrukt en schuldig aan 500 jaar kolonialisme. Vluchtelingen hebben het gevoel slechts als alibi te fungeren voor de witte activist.

Conferentie

Tijdens voorafgaande actiekampen is gebleken dat het moeilijk is om zowel te discussiëren als acties te voeren. Hoewel het een het ander niet uitsluit is besloten om in de aanloop van het grenskamp een drie dagen durende conferentie te houden, van donderdag 29 juli tot 3 augustus, met als titel "a-n-t-i-r-a-c-i-s-m-e uitgespeld".

Vragen als 'Betekent antiracisme per se een intensieve samenwerking tussen vluchtelingen, migranten en mensen zonder vlucht of migratie achtergrond?' en 'In hoeverre moet antiracisme ook een praktische solidariteit met vluchten en migranten betekenen?' komen aan bod op de conferentie.

Tijdens het forum zal getracht worden niet alleen het standpunt van de vluchteling en de witte West-Europese activist weer te geven. Ook migranten zonder vluchtverleden, zoals van de zelforganisatie Kanak Attak, Respect en Elexir-a komen aan bod. De discussies worden in meerdere talen gevoerd.

Grenskamp

Gedurende het grenskamp zullen er dagelijks bijeenkomsten en acties zijn rond het zogenaamde 'vluchtelingenschip'. De stad Keulen heeft een container schip in de Rijn afgemeerd waar vluchtelingen onder miserabele omstandigheden worden ondergebracht. Een ander belangrijk thema is het zogenaamde AZR (ausländerregister) in Keulen, een databank waar gegevens van migranten worden verzameld.

Op woensdag 6 augustus wordt er gedemonstreerd op het vliegveld van Düsseldorf waar vandaan met grote regelmaat deportaties met chartervluchten worden uitgevoerd door verschillende luchtvaartmaatschappijen. De dag erop wordt er in de binnenstad van Keulen actie gevoerd tegen (racistische) controlemaatregelen. 's Avonds is er een concert bij de gevangenis in het stadsdeel Ossendorf waar migrnaten in een speciale afdeling opgesloten zitten.

Vrijdag vindt er een manifestatie plaats gericht tegen het International Organisation of Migration in Bonn en zaterdag zal er een grote afsluitende actie plaatsvinden. Zondag 10 augustus wordt het kamp afgesloten. Verder zullen er tijdens het grenskamp verschillende culturele activiteiten plaatsvinden zoals concerten van onder andere Muff Potter, Pale en Guts Pie Earshot, filmpresentaties en party.



Naar boven

 

 



Ravage
Archief
Overzicht 2003
Overzicht #10

..