Uit: Ravage #3, 21 februari 2003

Activiste saboteert wapentuig

Kees Koning en kornuiten maakten er in de jaren tachtig en negentig furore mee. De 32-jarige Barbara Smedema nam de draad weer op door begin deze maand op de vliegbasis Volkel met mokerslagen drie communicatieschotels van het Amerikaanse leger onklaar te maken.

De militaire vliegbasis Volkel, Noord-Brabant, ligt er deze ochtend vreedzaam en nog duister bij. Zondag 9 februari betreedt Barbara de basis, nadat ze eerst een gat heeft geknipt in het hek dat de basis omringd. Ze loopt rechtstreeks naar de Amerikaanse communicatiebunker, doelwit van haar actie. De lokatie is fel verlicht; je loopt er letterlijk in de spotlights.

Barbara slaagt er vrij eenvoudig in de bunker te beklimmen. Vervolgens wacht ze geduldig tot de zon opkomt. Haar collega's hebben intussen de pers ingelicht over het voornemen van Barbara, die zodadelijk met een voorhamer een aantal communicatieschotels te lijf zal gaan. Het sloopwerk begint; het geluid van metaal op metaal galmt over het terrein.

Nadat ze eerst twee kleine schotels aan gort geslagen heeft, knipt ze de bedrading door en klimt over het hek waarachter zich een grotere communicatieschotel bevindt. Ze hangt een spandoek met de tekst 'no war' en 'stop US nuclear terror' aan het hek. Je zou zeggen dat het kabaal de bewaking op de basis zou alarmeren, maar niets is minder waar.

Nadat ook de grote schotel onklaar is gemaakt, keert Barbara terug naar de kleine schotels die na wat gesjor naar beneden worden gegooid. Ook de overige apparatuur op het dak van de bunker wordt onklaar gemaakt. Vervolgens maakt Barbara aanstalten het terrein weer ongezien te verlaten. Maar een patrouille van de Luchtmachtbewaking gooit roet in het eten. Het geluid van de voorhamer attendeert hen op de ongenode gast.

Na een klein half uur sloopwerk wordt Barbara aangehouden en afgevoerd naar het politiebureau in Uden. Hier wordt ze door de rechter-commissaris voor een periode van tien dagen in verzekerde bewaring gesteld. Haar wordt overtreding van artikel 162 (in gevaar brengen van vliegverkeer), artikel 140 (lid van een criminele organisatie), artikel 141 (openlijke geweldpleging) en artikel 352 (vernieling gebouw) ten laste.

Barbara wordt door de officier van justitie (OvJ) in beperking gezet, wat inhoudt dat ze, zonder toestemming van de OvJ, geen contact mag hebben met de buitenwereld, geen bezoek mag ontvangen, niet mag bellen, geen brieven mag sturen of ontvangen en geen contact met medegedetineerden mag hebben. De legerleiding van Volkel maakt bekend dat de aangerichte schade om en nabij de half miljoen euro bedraagt.

Enkele uren na de actie op Volkel gaat het nieuwtje, inclusief exclusieve beelden, digitaal de wereld rond. Barbara kwam tot haar eenvrouwsdaad uit woede over de dreigende aanval op Irak en de westerse hypocrisie. Tal van westerse landen hebben zelf massavernietigingswapens in bezit, waaronder Nederland, getuige de Amerikaanse kernbommen op de vliegbasis Volkel.

'De VS bewapent zonder scrupules dictators en helpt ze aan de macht (te blijven). Saddam Hussein is er een van', zo meldt het Vredes Actie Kamp in een persverklaring waarmee de actie wordt toegelicht. Volgens de antimilitaristen vormt geen enkel land dat een serieuze bedreiging voor de VS. 'De belangen van de VS om Irak aan te vallen liggen op het politiek economische vlak, de toegang tot olievoorraden speelt daarin een grote rol'.

Om mensen wereldwijd van voedsel, schoon drinkwater, onderdak, gezondheidszorg en verbetering van het milieu te voorzien is per dag 0,7 miljard dollar nodig. Tegelijk wordt er wereldwijd per dag 2 miljard dollar aan bewapening uitgegeven. 'Aan deze idiote situatie moet een eind komen'.

De actievoerders zeggen niet de illusie te hebben dat de actie van Barbara leidt tot de stopzetting van de oorlogsmachine, 'maar we willen iets laten zien van hoop en vertrouwen dat het anders kan in deze wereld'.

Inmiddels zijn er diverse solidariteitsacties gevoerd. Zoals de bekladding van de kazerne van de marechaussee in Uden in de nacht van 9 op 10 februari. 'Niet het slopen van wapentuig is misdadig, maar de productie ervan. Stop de oorlog in Irak', schreeuwt het van de muren. Op 14 februari maakten twintig personen flink wat lawaai voor het politiebureau in Uden.

Op dezelfde dag werd Barbara overgebracht naar de vrouwengevangenis in Evertsoord. De beperkingen zijn opgeheven en ze mag onder meer weer post en bezoek ontvangen. Indien je haar een hart onder de riem wenst te steken, hier haar postadres: Barbara Smedema, Vrouwenbajes Ter Peel, Patersweg 4, 5977 NM Evertsoord. Een kaartje doet soms wonderen.

 



Naar boven

 

 



Ravage
Archief
Overzicht 2003
Overzicht #3

..