Uit: Ravage #1, 10 januari 2003

Actievoerders saboteren ama-beleid

DEELEN, 29 Dec 2002 - Onbekenden hebben eind december in het Gelderse Deelen forse schade toegebracht aan een ama-campus. Hiermee protesteren de actievoerders tegen "het huidige repressieve vluchtelingenbeleid". De getroffen ama-campus is een gesloten centrum voor minderjarige asielzoekers die deze maand van start zou gaan gaan.

Het COA, dat de huisvesting van asielzoekers in Nederland regelt, is bezig op Deelen een aparte afdeling in te richten voor 180 alleenstaande minderjarige asielzoekers (ama's). Het gaat om een driejarige proef. De opvang krijgt een besloten karakter, al mogen de jongeren het complex wel verlaten, bijvoorbeeld voor doktersbezoek. Naast Deelen werd er al eerder in 2002 een vergelijkbare opvang geopend in Vught.

De ama-campus in Deelen was in de nacht van zondag 29 op maandag 30 december het doelwit van een onbekende actiegroep. De actievoerders zijn waarschijnlijk over een hek geklommen, waarna ze de barakken zijn binnengedrongen. Afvoerleidingen werden met het snelhardende purschuim volgespoten, waarna de kranen werden opengezet en verwarmingsbuizen doorgeknipt. De gebouwen stroomden onder. De schade bedraagt meer dan honderdduizend euro.

In een persverklaring schrijven de actievoerders dat de bewuste campus in Deelen "een campus wordt à la Vught en gericht is op de segregatie en deportatie van ama's. Om te voorkomen dat ama's kunnen integreren worden ze totaal geïsoleerd. Op de campus wordt een zeer streng regime ingesteld wat is afgekeken van Glenn MilIs, een heropvoedings- en conditioneringsgevangenis voor zware criminele jongeren in de VS."

Wettelijk gezien mogen ama's niet gevangen worden gehouden, vandaar dat de campus 'gesloten' wordt genoemd. "Gezien het strenge regime, de geslotenheid en de geïsoleerdheid is er naar onze mening wel degelijk sprake van een gevangenis", schrijft de actiegroep die vindt dat het regime op een campus in strijd is met de internationale verdragen van de rechten van het kind.

"Het ama-beleid maakt deel uit van een repressief vluchtelingenbeleid", zo vervolgt de actiegroep. "Wij vinden dat dit beleid en halt moet worden toe geroepen. Wij zijn van mening dat ama's, net als ieder mens, recht hebben op keuzevrijheid en vrijheid van bestaan en dat ze welkom zouden moeten zijn in de Nederlandse samenleving."

Sinds de nieuwe Vreemdelingenwet in 2001 in werking trad, wordt 80 procent van de ama's die zich in Nederland melden, teruggestuurd. De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND-MP) bepaalt in de aanmeldcentra al of ze mogen blijven of niet. De kansrijke ama's komen in een opvangvorm die gericht is op integratie, kansarme ama's komen in een van de twee campussen. De opvang in Deelen is gericht op terugkeer.

Er is veel kritiek op de experimentele campus-methode. Niet alleen actievoerders maken zich boos, ook Vluchtelingenwerk en Samah, de belangenvereniging voor ama's van Humanitas, hebben geklaagd over het strenge regime en het gebrek aan privacy. De ama-campus is omgeven door een hek, de jongeren dragen binnen uniforme kleding en goed gedrag wordt beloond met punten, waarmee de jongeren privileges kunnen verdienen.

Het geheel roept bij velen associaties op met de Glen Mill's-Scholen, waar jonge criminelen met een keiharde aanpak worden klaargestoomd voor een terugkeer in de maatschappij. Met dat verschil dat in de ama-campussen integratie juist wordt tegengegaan. Dat zou een spoedige terugkeer maar bemoeilijken.

In de week voorafgaande de actie werd bekend dat de geplande capaciteit van de ama-campussen in Vught en Deelen mogelijk al fors wordt afgeslankt. Van de oorspronkelijk geplande 540 opvangplaatsen is bij de huidige, lage instroom hooguit de helft nodig.

De instroom van alleenstaande minderjarige asielzoekers daalt al twee jaar, maar is sinds twee maanden scherp gezakt. Bij de campus in Vught druppelen momenteel drie tot vier ama's per week binnen. Er verblijven nu nog geen dertig jongeren, terwijl op meer dan zeventig was gerekend. Het ministerie van Justitie zegt vooralsnog niet te willen weten van een inkrimping van de proef met ama-campussen.

....................

De aanhouder wint...

AMSTERDAM, 3 Jan 2003 - De Amsterdamse politie heeft in oktober 2001 ten onrechte een aantal antimilitaristische spandoeken in beslag genomen en vernietigd. De politie dient nu een vergoeding te betalen aan de rechtmatige eigenaar, de actiegroep Onkruit Vergaat Niet! Dit heeft de Amsterdamse Raadkamer begin januari bepaald.

Oktober 2001 voerde Onkruit Vergaat Niet! samen met Wapentuig! actie tegen de bombardementen op Afghanistan. Een aantal activisten had de toegangspoorten van het Amerikaanse consulaat in Amsterdam afgesloten en diverse spandoeken aan de hekken opgehangen.

De BraTra werd er bij gehaald om vier vastgeketende activisten los te maken, waarna ze werden aangehouden. Tegelijkertijd verwijderden agenten de spandoeken van het hek waarna deze in beslag werden genomen. De commandant van de BraTra, de heer Schaap, presteerde het zelfs de vlag van Onkruit Vergaat Niet! uit de handen van een activiste te trekken.

Na afloop van het voorval is iemand van de actiegroep verhaal gaan halen op het belendende politiebureau, in de veronderstelling dat daar de inbeslag genomen spandoeken zouden liggen. De politie mag dit materiaal nu eenmaal niet zomaar achter houden, dat is diefstal. Na veel gehannes kreeg de activiste niet het spandoekmateriaal maar wel een schriftelijk bewijs van inbeslagname mee naar huis.

De actiegroep liet het hier niet bij zitten en startte een civiele procedure wat een jaar later resulteerde in de uitspraak dat de goederen moesten worden teruggegeven. Deze bleken inmiddels te zijn vernietigd. Nadat Onkruit een schadevergoeding eiste, weigerde de politie deze te betalen. Eerst moest bewezen worden dat men de rechtmatige eigenaar was. Bijvoorbeeld met een aankoopbon. Alsof je kant-en-klare spandoeken koopt bij de Hema...

Nadat een aantal activisten schriftelijk had verklaard dat de spandoeken toebehoorden aan de vrouw, kwam de politie weer met het smoesje dat de spandoeken inmiddels niks meer waard waren en niet meer relevant aangezien ze betrekking hadden op de oorlog rond Afghanistan.

De uitspraak van de Raadkamer dient vooral als een formaliteit te worden gezien, zodat gedurende de te starten vervolgprocedure de politie niet alsnog kan zeggen dat ze de spandoeken terecht in beslag hebben genomen.

....................

Deelraad Pijp zet leegstand op de agenda

AMSTERDAM, 29 Dec 2002 - Die zondag rond het middaguur is het stil in het kraakpand alias informatiepunt in de Amsterdamse Mesdagstraat. De krakers slapen nog. Met moeite is er iemand uit bed te porren om de deur te openen. In de keuken staan grote voorraden voedsel en getuigt een gigantische stapel bierflesjes van heel wat gezellige avonden.

Op 15 december bezet Werkgroep Wonen de Pijp samen met de Amsterdamse kraakgroepen tien leegstaande woningen in de Zuid Pijp. Deze werden gekozen uit een voorraad van 35 leegstaande woningen in slechts vier huizenblokken.

Een politieke kraakactie, met het doel de leegstand zichtbaar te maken. En de kernvoorraad sociale huurwoningen in de Pijp (en uiteindelijk in heel Amsterdam) weer tot een verantwoorde omvang terug te brengen. De actie is ook opgezet om de stadsdeelraad en de woningbouwverenigingen te stimuleren in opstand te komen tegen het gevoerde beleid vanuit de overheid.

Het beleid van Den Haag en gemeente op het ogenblik is dat een deel van de leegkomende huurwoningen wordt gesplitst en verkocht. De 35 woningen in de Pijp kosten tussen de 179.000 en 250.000 euro, onbetaalbaar voor de meeste mensen. Waardoor ze langdurig leeg komen te staan, alsof er geen woningnood is.

In de Nota Wonen 2002 wordt de Pijp in Oud-Zuid afgeschilderd als een probleemwijk met te veel kleine woningen en te weinig koopwoningen. Het rijk en de gemeente Amsterdam willen dit drastisch veranderen. Het lukt de meeste huurders niet hun voormalige huurhuis te kopen. Mensen met veel geld kapen hun woningen weg. De vraag is dan waar de vroegere bewoners naar toe moeten.

De nota spreekt ook over differentiatie: niet alleen kleine, goedkope woningen in een wijk, maar ook duurdere huur- en koopwoningen. Dat in rijke wijken alleen grote, dure huizen zijn, vermeldt de nota niet. Dáár wordt geen differentiatie toegepast.

In het informatiepunt, vooral bedoeld voor buurtbewoners die op de hoogte gehouden willen worden van het verloop van de bezettingsactie, tref ik Otto Keyzer, woordvoerder van de krakers. ,,We hebben al aardig wat huurders over de vloer gehad. De meesten zijn wel te spreken over wat we hier doen.''

Twee dagen na de bezettingsactie vond er een inderhaast gehouden discussiebijeenkomst plaats in een buurtcentrum. Veel leverde dit niet op. Buurtbewoners maakten kenbaar dat ze het belangrijk vinden dat er ook miljonairs in de Pijp komen wonen, daar de buurt anders verloedert vanwege de armoede. Voor de krakers daarentegen is er voor rijke mensen geen plaats in de Pijp.

Diezelfde week maakten de bezetters gebruik van de inspraaktijd, die vooraf ging aan de vergadering van de stadsdeelraad Oud-Zuid. Otto: ,,We legden de politici een aantal eisen voor, zoals compensatie voor elke gesplitste woning in de vorm van een betaalbare huurwoning. Verder willen we dat er een beleidsplan 'handhaving betaalbare woonruimte' wordt opgesteld, met aantallen en prijzen.''

Ook eisten de bezetters van de deelraad een stellingname tegen het huidige verkoopbeleid (van sociale huurwoningen) geïnitieerd vanuit de landelijke overheid. Mocht de deelraad er niet in slagen bij de uitvoering van het overheidsbeleid de betaalbare woningvoorraad te handhaven, dan dient zij op te komen voor haar burgers door het beleid aan te vechten in de gemeenteraad en in Den Haag.

De VVD-fractie reageerde negatief. ,,Die beschouwt de bezetting als een vorm chantage van het democratische beleid'', aldus Otto. Maar verder kwamen er vooral positieve reacties vanuit de deelraad. Zoals van de PvdA-fractie, die zich weliswaar uitsprak tegen de bezetting, maar het in grote lijnen eens was met de argumenten van de krakers. Tijdens de komende vergadering van de Commissie Wonen zal de leegstand in de buurt, als gevolg van het verkoopbeleid, ter sprake komen.

Er zijn intussen diverse gesprekken gevoerd met woningbouwvereniging De Dageraad, de eigenaar van de tien bezette woningen. ,,De Dageraad zegt keihard 'nee' tegen onze eisen'', aldus Otto. ,,Ze zeggen het huidige beleid vanuit Den Haag te ondersteunen. Als reden geven ze aan dat ze geld nodig hebben om andere projecten mee te financieren.''

De Dageraad heeft inmiddels aangekondigd de bezette woningen te laten ontruimen. Dat deert de krakers niet zoveel, zegt Otto ginnegappend. ,,Op dit moment staan er in de Pijp minstens 120 woningen te koop, dus we kunnen nog wel even voort met onze estafette bezettings-actie.''

..............

Dwaze actiedagen voor Argentinië

BUENOS AIRES/AMSTERDAM, 20 Dec 2002 - Een jaar na de bloedige burgeropstand in Argentinië van 19 en 20 december 2001, die uiteindelijk leidde tot het aftreden van toenmalig president De La Rua, is de Argentijnse bevolking opnieuw de straat op gegaan. Dit keer om te protesteren tegen de catastrofale economische situatie waarin het land verkeert. Ook elders in de wereld werd actie gevoerd, zoals in Amsterdam.

De twee dagen van geweldloze sociaal-economische ongehoorzaamheid waren uitgeroepen door de goed georganiseerde organisaties van werklozen, de zogenaamde Piquetero groepen, die sinds vorig jaar zijn ontstaan.

Vanuit verschillende regio's trok men op naar de hoofdstad van Argentinië, Buenos Aires, om daar op 20 december op het Plaza de Mayo samen met tienduizenden andere werklozen, fabrieksarbeiders, cacerolazos (mensen die op potten en pannen slaan), alternatieve media, mensenrechtenactivisten en studenten deel te nemen aan een demonstratie.

De betogers eisten een ander Argentinië, gerund door arbeiders, en aftreding van interim-president Duhalde en zijn handlangers. Sinds diens aantreden is de situatie in het land alleen maar verslechterd. Dagelijks sterven er meer dan tien kinderen aan de gevolgen van ondervoeding, vijftig procent van de Argentijnen leeft onder de armoedegrens, en vijfentwintig procent krijgt dagelijks onvoldoende voedsel binnen.

Ondanks de duizend agenten die door de autoriteiten van Buenos Aires waren ingezet, slaagden kleurrijk en feestelijk uitgedoste betogers er op 19 december in de beurs, bankgebouwen en kantoren van multinationals te omsingelen. Voor één dag lag het kapitalistische centrum van de hoofdstad plat.

In tegenstelling tot de orgie van chaos en het geweld die veel Argentijnse kranten hadden voorspeld, verliep de landelijke demonstratie op 20 december, afgezien van een aantal kleine incidenten, rustig. Van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat waren er acties en speeches uit eerbetoon aan de dertig slachtoffers die vielen tijdens de opstand in december 2001.

Ook buiten Argentinië hebben mensen actie gevoerd in solidariteit met het Argentijnse volk. Van Uruguay, Canada, VS, tot Finland, Engeland, Duitsland en Nederland gaven mensen gehoor aan de oproep via internet om zich te mobiliseren voor de twee dagen van internationale sociale ongehoorzaamheid.

In Barcelona bezetten honderd mensen, onder begeleiding van vrolijke muziek, een supermarkt. En keek de politie toe, hoe Yomango-tango dansers Cava flessen 'bevrijden' om hun opstand in solidariteit met de strijd in Argentinië te vieren. Op veel plekken werden, zoals op het Beursplein in Amsterdam, in de open lucht beelden getoond van de Argentijnse burgeropstand in 2001.

De veelal 'swingende' acties vonden plaats bij banken en, temidden van het winkelende kerst-publiek, in drukke winkelstraten. Zo was er in Londen onder meer een Free Shop, en deelden actievoerders gratis eten en flyers uit.

In Amsterdam deden er op 21 december honderd mensen mee aan de 'koop-je-suf' rally door de Kalverstraat. De ABN/Amro vestiging op de Dam werd volgeplakt met de tekst 'ABN-Amro Hands Off Argentina'. Leden van HIJOS (kinderen van verdwenen Argentijnse politieke activisten) voerden een act op in de Nieuwe Kerk.

Tevens werd er een bezoekje afgelegd aan een filiaal van Albert Heyn aan de Amsterdamse Nieuwezijds Voorburgwal. Moederbedrijf Ahold kocht vlak voor de Argentijnse crisis de supermarktketen Disco in Argentinië op, en ontsloeg vervolgens tussen de 500 en 1000 mensen toen de crisis toesloeg.

Terwijl er buiten de supermarkt met spandoeken ('Op de kleintjes letten we allang niet meer') werd betoogd, onder muzikale begeleiding van de Samba-band, waren actievoerders binnen bezig met het inpakken van volle winkelwagentjes en deze te voorzien van adressen van Argentijnen die honger lijden. De personen die hierbij werden gearresteerd, zijn later die dag vrijgelaten nadat bekend werd dat de filiaalhouder van AH geen aanklacht had ingediend.

...................

Bevrijde kippen krijgen weer lucht

EMST, 19 Dec 2002 - In de nacht van 29 december hebben dierenactivisten ingebroken bij een eierfarm in Emst en zijn er met 33 kippen vandoor gegaan. Vervolgens is het tokkende gezelschap naar een opvanglokatie vervoerd, waar het sindsdien geniet van een onbezorgd leven.

"Zolang als wij leven en er dieren lijden zullen wij ze bevrijden". Met deze rijmelarij claimt het Dierenbevrijdingsfront de actie in Emst. Hiermee protesteren de activisten tegen de bio-industrie, waarin "50 miljoen kippen worden uitgebuit en mishandeld".

Het DBF heeft ook foto's verspreid die lijken te zijn genomen in de legbatterij van de eierfarm. De foto's tonen onder meer de kadavers van kippen. Het getroffen bedrijf, Oranje-eifarm in Emst, kreeg eerder dit jaar bezoek van nachtelijke inbrekers. In de nacht van 28 juni werden er 23 kippen bevrijd.

De ontvreemde kippen, elk afkomstig uit een kooi zodat de achtergebleven kippen "iets meer ruimte hebben", zijn inmiddels ondergebracht bij dierenliefhebbers. "Ze zullen vrij in de wei lopen, met andere kippen, volgens hun eigen pikorde", schrijft de actiegroep.

------------------------------

Apencentrum riskeert EU-subsidiestop

STRAATSBURG, 20 dec 2002 - Het proefdierlaboratorium BPRC in Rijswijk, waar proeven met mensapen plaatsvinden, riskeert verlies van de Europese subsidies. Het Europees Parlement heeft opdracht gegeven voor een onderzoek naar de noodzaak van deze proeven.

Het centrum, dat sterk afhankelijk is van Europees geld, doet proeven op chimpansees voor medicijnen tegen hepatitis. Wanneer de Europese Commissie na onderzoek vaststelt dat er goede alternatieven zijn voor proefapen, moet de subsidie stop worden gezet, zo vindt het parlement.

Dat steunt daarmee een voorstel van de Nederlandse leden Maij-Weggen (CDA) en Buitenweg (GroenLinks). Het parlement heeft volledig medebeslissingrecht op het gebied van de EU-begroting en kan daarom de Europese Commissie de opdracht geven voor het onderzoek.

---------------------------------

Dierenactivisten boeken overwinning
tegen HLS

LONDEN, 20 Dec 2002 - Vezekeringsmaatschappij Marsh Inc. heeft aangekondigd zich terug te zullen trekken als verzekeraar van het Huntington Life Science (HLS) in Engeland. Sinds twee jaar voeren dierenactivisten wereldwijd actie tegen dit omstreden proefdiercentrum, waar met 70.000 dieren experimenten worden gedaan.

Verenigd in de actiecampagne SHAC (Stop Huntington Animal Cruelty) richten de dierenactivisten zich ook tegen de relaties van HLS. Het afgelopen jaar werd ook het Amerikaanse bedrijf Marsh, 's werelds grootste verzekeringsmaatschappij, doelwit. Activisten van het Animal Liberation Front (ALF) hebben verschillende malen eigendommen van het bedrijf vernield, onder meer bij het kantoor in Den Haag.

Niet zonder succes, zo blijkt. De aankondiging van Marsh om alle banden met HLS te verbreken, is de tweede overwinning die de dierenactivisten boeken in twee jaar tijd. Eerder al, in januari 2002, trok Stephen Inc - toen de grootste investeerder in HLS - zich terug als gevolg van de actiecampagne.

Inmiddels wil geen enkele bankinstelling nog verbonden zijn met dit controversiële proefdierlaboratorium, en heeft het Engelse 'Department of Trade and Industry' (DTI) daarom aangekondigd de verzekering over te nemen.

SHAC, dat sinds kort ook een afdeling in Nederland heeft, zegt het succes nu te zullen beproeven door zich te richten op de uitvoerende infrastructuur van het laboratorium, zoals de directie en andere zakenrelaties.

-------------------------------

Extreem-rechtse band geweerd
uit Muziekhuis

LEIDEN, 22 Dec 2002 - De directie van het Muziekhuis in Leiden weigert voortaan de oefenruimte beschikbaar te stellen aan de band Brigade M. Na een bliksemactie van de Anti Fascistische Aktie (AFA) werd duidelijk dat het hier om een neonazistische band gaat.

Zo'n dertig actievoerders hebben zondag 22 december de toegang tot het Leidse Muziekhuis geblokkeerd. Hiermee weet de actiegroep te verhinderen dat de neonazistische band Brigade M gebruik maakt van de faciliteiten van het door de gemeente Leiden gesubsidieerde Muziekhuis.

Brigade M maakt al ruim een jaar regelmatig gebruik van de oefenruimten in het Muziekhuis. Dankzij deze sessies kan de band optredens regelen en cd's uitbrengen waarmee een racistische boodschap wordt verspreid.

Begin oktober werd de Leidse gemeenteraad, subsidieverlener van het Muziekhuis, hierop geattendeerd door AFA. Een meerderheid van de raad verzocht daarop de verantwoordelijke wethouder om te bewerkstelligen dat de band uit het Muziekhuis geweerd zou worden. Maar na drie maanden was dit nog niet het geval, vandaar dat AFA het heft in eigen handen nam.

Brigade M (voorheen Brigade Mussert, genoemd naar de oprichter van de NSB) is geformeerd rond Tim Mudde uit Sassenheim. Mudde was bestuurslid van de verboden extreem-rechtse partij CP'86. Hij was later betrokken bij de extreem-rechtse organisatie Voorpost. Momenteel is hij een van de gangmakers achter de fascistische Nationale Beweging.

Drummer van de band is Jasper Velzel, ook wel bekend van het extreem-rechtse platenlabel Berzerker Records uit Oegstgeest. Velzel werd op mei vorig jaar veroordeeld tot dienstverlening en drie maanden voorwaardelijk voor het in bezit hebben en verspreiden van muziek met racistische, nazistische en negationistische teksten.

Leden en sympathisanten van Brigade M zijn veelvuldig betrokken bij extreem-rechtse sticker- en kladacties in de Leidse regio. De nummers van Brigade M hebben titels als "Schande voor ons ras", "Trouw aan rood, wit en blauw", "Eigen volk eerst" en "Voor volk en vaderland".

-------------------------------

BP niet welkom in Westerpark

AMSTERDAM, 29 Dec 2002 - Zo'n 25 actievoerders van BP-Nee! hebben geprotesteerd bij het BP-station in de Amsterdamse Spaarndammerbuurt. De komst van een nieuw BP-station in het groengebied van het Westerpark is hen een doorn in het oog.

Met de komst van het pompstation vernietigt BP een ecologisch natuurgebied en bedreigt daar een cultuur-historisch landschap. De actievoerders hingen spandoeken tegen het oliebedrijf op.

Woensdag 15 januari speelt de rechtszaak tegen de kapvergunning die het stadsdeel heeft afgegeven. Als die verloren gaat, zal een advocaat een nieuwe rechtszaak aanspannen omdat het stadsdeel onvoldoende onderzoek heeft verricht naar de flora en fauna in het gebied.

-----------------------------

Pluimveewagen in brand gestoken

SCHALKHAAR, 1 Jan 2003 - Het Dieren Bevrijdings Front eist de verantwoordelijkheid op van de brandstichting bij een vrachtwagen van pluimveeslachterij Welling Pluimvee BV in Schalkhaar.

"Ook dit jaar zal het DBF dierenbeulen niet met rust laten", meldt de actiegroep. Het DBF pleegt economische sabotage met als doel bedrijven op te zadelen met extra financiële lasten. Dit kan de bedrijfsvoering dermate onder druk zetten dat het, al dan niet tijdelijk, onmogelijk wordt om dieren te doden.

----------------------------------

Geen openheid over kernwapens op Nederlandse bodem

DEN HAAG, 3 Jan 2003 - Actievoerders van het Platform Tegen de 'Nieuwe Oorlog' hebben begin dit jaar tienduizend handtekeningen tegen Nederlandse betrokkenheid bij een oorlog met Irak afgeleverd bij het Torentje van premier Balkenende in Den Haag.

Vervolgens vertrok de delegatie richting de Amerikaanse ambassade om de lijst met Amerikaanse massavernietigingswapens die in Nederland liggen opgeslagen op te halen. Het Platform had deze lijst een aantal weken terug per brief opgeëist, die grotendeels woordelijk is gekopieerd van Veiligheidsraadresolutie 1441 tegen Irak. Deze brief of resolutie waarschuwde de Amerikanen tevens voor sancties indien de ambassade in gebreken zou blijven.

En die bleef in gebreken. Men zei van geen brief te weten. Het Platform heeft daarom aangekondigd geen andere mogelijkheid te zien, dan op 18 januari een burgerinspectie te houden op vliegbasis Volkel (zie rubriek Lokkertjes op pg. 30). De 'wapeninspecteurs' zullen die dag zelf onderzoek doen naar de Amerikaanse kernwapens die er sinds jaar en dag liggen opgeslagen.

Het Platform Tegen de 'Nieuwe Oorlog' vraagt zich af waarom de Nederlandse regering zich zo druk maakt over de mogelijke aanwezigheid van massavernietigingswapens in Irak, terwijl zij zelf, ondanks herhaalde verzoeken van Kamerleden en burgers, nog altijd geen openheid wenst te geven over de aanwezigheid van massavernietigingswapens in Nederland.

 

 

Naar boven

 

 

 

 


Ravage
Archief
Overzicht 2003
Overzicht # 1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.