www.ravagedigitaal.org

30 juli 2006
HOOGSTE TIJD VOOR VOEDSELSOEVEREINITEIT - Opinie
Volgens maatschappelijke organisaties is het mislukken van de WTO-onderhandelingen een zegen voor ontwikkelingslanden, en gezinsbedrijven in de landbouw wereldwijd.

28 juli 2006
ISRAËLISCHE BEZETTING VERSTERKT HEZBOLLAH - Opinie
De huidige Israëlische aanvallen en bezetting van Zuid-libanon leiden tot een patstelling. Hoe langer het conflict voortduurt, hoe groter de kans dat ook strijders uit andere landen naar Libanon zullen trekken en dat er zich, net als in Irak, Al Qaida-cellen vestigen.

24 juli 2006
TEGENCULTUUR DEVENTER HOUDT OPEN HUIS
In een zonovergoten Deventer is het goed vertoeven tijdens de open dag die de bewoners van acht kraakpanden hielden. Dit als reactie op de negatieve beeldvorming van díe politieke partijen die een kraakverbod voorstaan.

16 juli 2006
OFFENSIEF DE PIJP TEGEN UMTS
In toenemende mate klagen inwoners van de Amsterdamse wijk de Pijp over hun gezondheid die achteruit zou gaan door toedoen van de straling van UMTS-/GSM-zendmasten. Een honderdtal van hen kwam bijeen voor een bijeenkomst in de Badcuyp.

14 juli 2006
DE ZELFCENSUUR VAN GOOGLE CHINA
Heeft Google zijn ziel aan de Chinese duivel verkocht door in te stemmen met censuur in ruil voor een plaatsje binnen de grenzen van de Volksrepubliek? Of geldt hier 'Beter een half zoekresultaat dan een leeg scherm?'

9 juli 2006
SLAAPWANDELEN OP DE DAM
In het kader van de campagne Stop Kraakverbod werd in de nacht van vrijdag op zaterdag een sleep inn gehouden op de Dam in Amsterdam.

6 juli 2006
OPVALLENDE DOCUMENTAIRES FILMACADEMIE
Het zijn spannende dagen voor jonge filmmakers van de Nederlandse Film en Televisie Academie wiens eindexamenwerk dezer dagen wordt vertoond.

30 juni 2006
DERDE WERELD PROEFTUIN WESTERSE MEDICIJNEN
Farmaceuten testen hun nieuwe medicijnen steeds vaker op proefpersonen in ontwikkelingslanden, waar het sneller en goedkoper gaat. Daar mag vrijwel alles; de artsen zijn er goedkoop en veelal onwetende patiënten met geldgebrek staan in de rij.

27 juni 2006
TEGENPOLEN STRIJDEN OM PRESIDENTSCHAP MEXICO
Andrés Manuel López Obrador van de linkse Revolutionaire Democratische Partij maakt een gerede kans komende zondag gekozen te worden tot president van Mexico.

24 juni 2006
UMTS-AFFAIRE DOET BOUWFRAUDE VERBLEKEN - Opinie
Langzaam maar zeker ontstaat er vlak boven onze hoofden een naargeestig woud van duizenden UMTS-masten. Vanwege de straling en de daaraan verbonden gezondheidsrisico's groeit het verzet. Volgens Hans Derks is een parlementaire enquête dan ook onafwendbaar.

23 juni 2006
VN PRAAT OVER KLEINE WAPENS
Nederland moet onder meer de doorvoer van kleine wapens via ons land beter controleren en moet de wetgeving aanpassen om vervolging van Nederlandse wapenhandelaren in den vreemde beter mogelijk te maken.

22 juni 2006
COVER-UP VAN PEDONETWERKEN
Naar alle waarschijnlijkheid is de vermissing van Nathalie en Stacy in Luik het werk van een pedofilie-netwerk bestaande uit hooggeplaatsten die, beschermd door het Belgische politie- en justitie-apparaat, vrij spel hebben.

21 juni 2006
DE EUROPESE BESCHAVINGSMISSIE VAN GROENLINKS- Opinie
Met het rapport Vrij Europees pleit GroenLinks voor een ingrijpender hervorming van de Europese Unie dan in de Grondwet was vastgelegd. Willem bos van comité Grondwet Nee reageert.

20 juni 2006
'IN DE DOOD IS IEDEREEN GELIJK' - Poëzie
Frank Starik publiceerde De eenzame uitvaart, een boek over het aanwezig zijn van dichters bij eenzame doden op hun laatste tocht, de uitvaart.

10 juni 2006
JUSTITIE TAPT ZICH SUF- Boekrecensie
Nederland tapt meer telefoons af dan de Verenigde Staten - misschien wel het meest van alle landen in de wereld. In Onder de tap worden de geheimen van de mobiele telefoon ontsluiert.

9 juni 2006
'BEN BEZIG AAN MIJN DERDE LENTE!'
Er gaat geen dag voorbij of Ron Kreike creëert een kunstwerkje. "Ik ben veelzijdiger dan Karel Appel, kan ook beter tekenen dan hem. Of ik een genie ben, moet nog blijken."

5 juni 2006
MEVROUW X., DOET U EENS OPEN!
Mensen die controleurs van de sociale dienst over de vloer krijgen, ervaren hun gedrag vaak als intimiderend en vernederend. Ravage kreeg inzage in een aantal geanonimiseerde gespreksverslagen waarin klagers hun verhaal doen aan de ombudsman.

5 juni 2006
HUISBEZOEK VOLGENS DE SCHOONMOEDERNORM
Er gaat nogal wat mis bij de huisbezoekjes die ambtenaren van de sociale dienst afleggen in het kader van fraudebestrijding. Er worden diverse rechtszaken gevoerd en in verschillende steden heeft de ombudsman een onderzoek ingesteld.

4 juni 2006
PINKSTERLANDDAGEN: BIER ZUIPEN IN HET BOS
Dik vierhonderd anarchisten, krakers, activisten etc. trokken naar het hoge noorden voor twee dagen lang workshops, discussie en muziek.

2 juni 2006
BARBARISME IN GUANTÁNAMO BAY- Film
In de film The road to Guantánamo wordt het lot van drie Britten die ten onrechte ruim twee jaar in het beruchte gevangenenkamp op Cuba vast hebben gezeten op aangrijpende wijze belicht.

1 juni 2006
OPEN BRIEF AAN STAATSSECRETARIS NICOLAÏ - Opinie
Staatssecretaris Nicolaï neemt niet deel aan een debat over een Ander Europa, een jaar na de afwijzing van de Grondwet. Tegenstanders van de Grondwet reageren middels een open brief.

31 mei 2006
STATEN DIE FALEN - Opinie
Wanneer kan men een staat een failed state noemen en waar ligt de oorzaak? Noam Chomsky gaat op zoek naar antwoorden en concludeert dat de Verenigde Staten onmiskenbaar koploper is in het rijtje van falende staten.

26 mei 2006
VEENHUIZEN UIT – Dagboek deel 5 & 6
Het veertig dagen durende verblijf van Peter Barton in de half-open inrichting van PI Veenhuizen verloopt in een sleur. Maar de vrijheid is nabij.

25 mei 2006
DE VERMOORDE ONSCHULD - Opinie
Eerder deze maand schoot de 18-jarige Hans Van Themsche in Antwerpen drie personen neer met een jachtgeweer. Het Vlaams Belang krijgt de wind van voren, maar het racisme zit in iedereen.

22 mei 2006
OVERDREVEN COMPASSIE MET HIRSHI ALI - Opinie
In de kwestie rond de naturalisatie van Ayaan Hirsi Ali hebben politici in de Tweede Kamer zich hypocriet opgesteld, zo vindt Hikmat Mahawat Khan.

19 mei 2006
JEZUS IN VEENHUIZEN – Dagboek deel 4
Peter Barton zat een veertig dagen durende straf uit in de half-open inrichting van de gevangenis in Veenhuizen. Vanwege een publicatieverbod heeft het vierde deel enige vertraging opgelopen.

19 mei 2006
Maak functioneren AIVD openbaar - Opinie

Naar Zweeds voorbeeld bepleit Dirk Kloosterboer voor openheid van de geheime dienst.

14 mei 2006
Russisch olieproject maakt ABN-Amro tot schietschij
F
Milieubeschermers noemen ABN-Amro schijnheilig omdat de groep overweegt een gigantisch olie- en gasproject in Rusland te financieren.

11 mei 2006
ASIELOPSTAND IN BELGIË
Duizenden uitgeprocedeerde asielzoekers hebben de afgelopen weken onderdak gevonden in Belgische kerken. Ze hopen zo de regering over te halen alsnog een verblijfsvergunning te verlenen.

5 mei 2006
DE ONTELBAREN – Muziek & literatuur
In zijn nieuwe roman De ontelbaren vertelt Elvis Peeters over miljoenen immigranten die hier komen wonen. De reis op het podium blijkt een cirkel waarin muziek en literatuur onderhuids samengaan.

4 mei 2006
VERVELING IN VEENHUIZEN – Dagboek deel 3
Webredacteur Peter Barton zit momenteel een veertig dagen durende straf uit in PI Veenhuizen. Ondanks een door de directie opgelegd publicatieverbod weet hij op slinkse wijze zijn bevindingen naar buiten te sluizen.

4 mei 2006
LATIJNS AMERIKA FILMFESTIVAL- Filmrecensie
Het Latijns Amerika Filmfestival, dat van 3 tot en met 10 mei in het Utrechtse Louis Hartlooper Complex wordt gehouden, belooft een interessante kennismaking te worden met de recente Latijns-Amerikaanse cinema.

1 mei 2006
CARTOONIST VLUCHTTE VOOR HITLER - Boekrecensie
Frans Holß maakte in de jaren ’30 van de vorige eeuw politieke strips, portretten, ex-librissen, aquarellen, pentekeningen en bovenal: linoleumsneden.

29 april 2006
WINNAAR VERKIEZINGEN CONGO ERFT BRANDEND HUIS
Volgens de voorlopige ‘kalender’ van de onafhankelijke kiescommissie zijn vóór eind juni alleen de eerste ronde van de verkiezing van de president en de verkiezingen voor een nieuw parlement van Congo mogelijk. Onderwijl woedt de oorlog in het oosten van het land voort.

29 april 2006
ENKELTJE VEENHUIZEN – Dagboek deel 2
Tijdens zijn veertig dagen tellende gedwongen verblijf in PI Veenhuizen op de afdeling De Wissel bericht webredacteur Peter Barton ons wekelijks over zijn bevindingen.

27 april 2006
POLDERHEROÏEK IN MALAWI - Boekrecensie
Je kunt ook (n)iets doen is een minutieuze beschrijving van het lot van een groep studenten die het afgelopen najaar spontaan en in recordtijd een ‘zeer succesvol noodhulpproject’ uit de grond stampte.

20 april 2006
ENKELTJE VEENHUIZEN - Dagboek deel 1
Gedurende het veertig dagen durende verblijf in de half–open inrichting PI Veenhuizen houdt webredacteur Peter Barton een dagboek bij.

15 april 2006
MEESTERWERKEN VAN VALERIO ZURLINI - Film
Het complete oeuvre van de Italiaanse regisseur Valerio Zurlini wordt momenteel in vijf filmtheaters vertoond.

14 april 2006
AXIELIJST: KRAKER OP HET PLUCHE
Vanuit het niets haalde een groepje wereldverbeteraars uit Haarlem bij de gemeenteraadsverkiezingen een zetel binnen.

13 april 2006
DE PLOTSELINGE DOOD VAN EEN ANARCHIST - Theaterrecensie
Het theatergezelschap Vrienden van de Dansmuziek maakt 'De plotselinge dood van een anarchist' van Dario Fo weer verrassend actueel.

12 april 2006
WEST-SAHARA: DE VERZWEGEN BEZETTING
Dertig jaar wachten op zelfbeschikking van West-Sahara vinden de nomaden in hun vluchtelingenkampen genoeg. De internationale gemeenschap lijkt de Saharanen voorgoed de rug te hebben toegekeerd.

9 april 2006
CIRCUSLEED AANGEKAART
Circus Belly Wien had de afgelopen week z'n tenten opgezet in Nijmegen. Volgens de actiegroep Respect voor Dieren staat dit circus bekend om de mishandeling van hun dieren.

5 april 2006
OORLOGSDREIGING VOOR IRAN - Opinie
Ook al heeft Iran formeel nog geen internationale afspraken geschonden, wordt volgens Phyllis Bennis een Amerikaanse aanval op het land verontrustend reëel.

30 maart 2006
DE ZWALKENDE PROTESTSTEMMER
Veel lokale partijen hebben zetels verloren bij de afgelopen
gemeenteraadsverkiezingen. Zij wijten dit aan landelijke politici, die zich te nadrukkelijk manifesteerden tijdens de campagne.

30 maart 2006
ROBERT FISK: 'EEN IDEOLOGISCHE OORLOG VERLIES JE ALTIJD'
- Interview

Onlangs verscheen De Grote Beschavingsoorlog, het meesterwerk van de Britse schrijver Robert Fisk. Aan de hand van zijn ervaringen als correspondent in de frontlinie beschrijft hij op imposante wijze de problematiek in het Midden-Oosten.

28 maart 2006
REL JE ROT
Afgelopen weekend werd in Amsterdam een trainingsdag voor activisten gegeven, om hen te leren om te gaan met politiegeweld.

25 maart 2006
BIJ DE MARINE EN M.E. MOET JE ZIJN - Opinie
De voornaamste taak van vakbonden verbonden aan overheidsinstanties als het Amsterdamse politiekorps en de koninklijke marine is het in bescherming nemen van haar leden. Het blazoen mag nooit geschonden worden.

25 maart 2006
GUANTANAMO BAY IN ZAANSTAD? - Opinie
De gemeenteraad en de burgers van Zaanstad worden door wethouder Egberts verkeerd voorgelicht over de functie van de bajesboten die Justitie in Zaandam wil plaatsen. Dit stelt de actiegroep All Included in een open brief.

25 maart 2006
DE GEVAREN VAN STRALING - Boekrecensie
Volgens Gerald Goldberg is hoogfrequente straling, zoals toegepast bij mobiele telefoons, draadloze netwerken, radio/televisie en magnetrons, schadelijk voor de gezondheid.

21 maart 2006
ROBOTS TEGEN DE VERGRIJZING
De groeiende vraag naar zorgtaken als gevolg van de vergrijzing wordt niet opgelost door meer en beter betaalde banen te scheppen, maar in verder onderzoek naar de relatie tussen robots en ouderen.

21 maart 2006
PORNO EN LIEFDE GAAN NIET SAMEN - Opinie
Pornografie is geen liefde. Het is het masker dat liefde om zeep helpt door zich het meest zichtbare kenmerk van liefde eigen te maken: lichamelijke intimiteit.

10 maart 2006
IDYLLE TEMIDDEN VAN NATUURONTWIKKELINGSGEBIED
Krakers betrokken vorig jaar een leegstaande boerderij op het eiland Tiengemeten en begonnen een zelfvoorzienende leef- en werkgemeenschap.

9 maart 2006
BURGERS LANCEREN BESTUURDERSCODE
Eind januari werd in Rotterdam de veelbesproken 'burgerschapscode' geopenbaard. Als reactie heeft XminY een 'bestuurderscode' opgesteld.

9 maart 2006
GRAAIEN IN DE GRATIS KLEDING
Weggeefwinkels, een uit idealisme geboren antwoord op de consumptie- en weggooicultuur.

8 maart 2006
GROENFRONT! BRENGT AUTORITEITEN IN VERLEGENHEID
De milieuactivisten, die in de maand december samen met de inwoners van het Zuidlimburgse dorp hebben gestreden voor behoud van het bos, hebben een diepe indruk achtergelaten.

8 maart 2006
EXPO: DE MIJN IS VAN MIJ
Pascal van Heesch reist de wereld rond, verdiept zich in het leven van mensen en maakt er fotoseries van.

7 maart 2006
DEKKER ONDER DRUK
Wordt minister Dekker gedwongen om in te binden, of gaat het CDA na de gemeenteraadsverkiezingen alsnog met de huurplannen akkoord

4 maart 2006
EXPO: BUSJE KOMT ZO
In de raamgalerie van Franjo in Amsterdam is tot 7 april de fotoserie 'Bushalte' van Nørb Mommersteeg te zien.

26 februari 2006
OPINIE: DE PATSTELLING VAN DE WAARHEDEN
Aan de ene kant van de middenlijn staat het verlichte secularisme, aan de overzijde de drie goddelijke boodschappen van Abraham, Jezus en Mohammed in elkaars weg.

22 februari 2006
WAGENINGEN KRAAKT VOOR ASIELZOEKER
De veertien appartementen die Wageningse krakers hebben bezet voor dakloze vluchtelingen zijn nog niet zo in trek bij de doelgroep.

30 januari 2006
ACTIVISTEN ONDER ELKAAR
De initiatiefnemers van het festival 2Dh5 willen activisten de gelegenheid bieden ervaringen uit te wisselen over uiteenlopende onderwerpen, zoals het bedrukken van t-shirts tot jezelf niet als stinkende anarchist profileren.

26 januari 2006
BRAZILIAANSE INDIANEN VERDREVEN
Met bruut geweld heeft de Braziliaanse politie op illegale wijze een einde gemaakt aan de nederzettingen van indianen in de staat Espirito Santo.

18 januari 2006
RAASKALLEN FOREVER
Terwijl in de bar van OT 301 in Amsterdam de medewerkers van Ravage het afscheid van het actieblad wegdrinken, spelen in de zaal mensen van Toztizok, waaronder de dichter en performer Sieger Baljon.

12 januari 2006
DE REVOLUTIE BEGINT IN SCHINVELD
Honderden mensen zijn in de eerste week van januari op de been gekomen uit protest tegen het kappen van een deel van de Schinveldse bossen. GroenFront! hielp ze een handje.

12 januari 2006
DE HELDEN VAN SCHINVELD
De activisten van GroenFront! worden op handen gedragen.

 

 

Naar boven