www.ravagedigitaal.org

29 december 2006
Chinese intellectuelen wachten tot de bom barst - Boekrecensie
De kloof tussen arm en rijk wordt nu ook in China steeds groter. In One China, many paths en Made in China wordt een ontluisterend beeld geschetst van de wijze waarop Chinezen aankijken tegen de huidige ontwikkelingen in hun land.

26 december 2006
De profiteurs van de oorlog in Irak
De lonen van bedrijfsleiders van ondernemingen in de defensie- en militaire industrie zijn na 9/11 exorbitant gestegen. Dit valt op te maken uit het rapport Executive Excess

24 december 2006
EU: Grondwet Light in voorbereiding
Met de referenda in Frankrijk en Nederland werd in het voorjaar van 2005 de eerste ronde in de strijd tegen de Europese Grondwet succesvol afgesloten. Het komende voorjaar zal de volgende fase aanbreken.

20 december 2006
Kabila: 'Het is gedaan met de spelletjes'
Joseph Kabila is beëdigd als president van de Democratische Republiek Congo. De bevolking snakt naar het einde van de straffeloosheid en corruptie in het land.

18 december 2006
Elektrostress dient erkend te worden
Begin deze maand kwamen deskundigen op een symposium bijeen om elektrostress, die zich met name openbaart rondom zendmasten, aan de orde te stellen.

16 december 2006
Bij de dood van Pinochet
Op 10 december is oud-dictator Augusto Pinochet overleden. Hij kwam in 1973 door een staatsgreep aan de macht in Chili. Een terugblik op een zwarte roerige periode

8 december 2006
De ondergewaardeerde Australische cinema
Dit jaar wordt in Nederland én Australië uitgebreid stilgestaan bij het feit dat de betrekkingen tussen deze twee landen 400 jaar oud zijn. Reden voor het Filmmuseum een overzicht te bieden van de recente Australische cinema.

6 december 2006
Wereldversleutelaars onder elkaar
Het 2.dH5 Festival poogt buitenparlementaire actie over het voetlicht te brengen voor een groter publiek, ter informatie en inspiratie. Begin december vond in Utrecht de tweede editie plaats.

5 december 2006
De kracht van directe actie
Directe actie kent een lange traditie. Radicale arbeidersbewegingen zagen er niet alleen een effectieve strijdmethode in, maar ook een organisatiemodel en levenshouding.

1 december 2006
Is Verdonk dom of sluw? - opinie
Hoe komt het dat het steeds weer misging? Ontbreekt het Rita Verdonk aan strategisch politiek inzicht? Is ze politiek dom? Of is er iets anders aan de hand?

28 november 2006
Fort Pannerden nationale attractie - reportage

De piratenvlag wappert weer in top. De herovering van het fort is hét gesprek van de dag in de Klompenwaard.

23 november 2006
Documentairefestijn IDFA 2006 - Film
Het International Documentary Filmfestival Amsterdam is wederom een gigantische grabbelton vol documentaires, in allerlei soorten en maten.

21 november 2006
Shadow Festival - Film
In de schaduw van het IDFA vindt van 21 tot en met 29 november het Shadow documentaire filmfestival plaats bij het Leidseplein in Amsterdam.

20 november 2006
Criticaster Poetin vergiftigd
Begin deze maand is de 43-jarige Aleksandr Litvinenko in een Londens eethuisje vergiftigd. Hij was bezig aan een onderzoek naar de moord op de Russische journaliste Anna Politkovskaja.

19 november 2006
De wereldwinkel gaat commercieel
Vanaf januari 2007 beginnen Fair Trade Original en de Landelijke Vereniging van Wereldwinkels een nieuwe winkelorganisatie, Fair Support. Daarmee hopen zij binnen vijf jaar de omzet met 36 procent te verhogen.

16 november 2006
Roman neemt ontwikkelingswerk op de korrel - Boek
In haar nieuwste roman bekritiseert europarlementariër Els de Groen de rol van westerse welzijnsorganisaties in het voormalige Oostblok.

14 november 2006
Het rad van Fort(uin)
"De Staat mag dan wellicht één vonk uittrappen, maar het beseft niet dat de heide rondom allang in lichterlaaie staat." Een ode aan de krakers van het onlangs ontruimde Fort Pannerden.

9 november 2006
Ondertussen in Doornenburg…
Doornenburg heeft voorlopig nog wat om over na te praten. De afgelopen dagen stonden volledig in het teken van het vlakbij het dorp gelegen Fort Pannerden.

8 november 2006
Nieuwe Argentijnse Cinema
Het festival Nuevo Cine Argentino vertoont de ontwikkelingen van de Argentijnse cinema van de afgelopen tien jaar.

7 november 2006
Voorgeschiedenis Fort Pannerden
Na langdurige onderhandelingen over het verblijf van de krakers in de voormalige militaire bunker Fort Pannerden, besloten de autoriteiten alsnog grof geschut in te zetten. Een korte terugblik.

2 november 2006
Maand van de filmfestivals - film
De maand november zou voor de filmliefhebber een paradijs moeten zijn. Het aantal filmfestivals is overweldigend. Ulrik van Tongeren blikt vooruit op Holland Animation, Cinéma Arabe en Dejima.

31 oktober 2006
Bloedbad in Oaxaca
Sinds het begin van de opstand in Oaxaca, Mexico, zijn dertien personen vermoord en honderden gewond of vermist geraakt. Dit weekend escaleerde de situatie verder.

31 oktober 2006
Geld en macht - boekrecensie
Na Geld doet de wereld draaien van Barbara Garson (2004) bracht de Belgische uitgeverij EPO deze maand opnieuw een boek uit waarin het betaalmiddel centraal staat, namelijk Geld & Macht van René de Preter.

27 oktober 2006
Emotionele wake een jaar na Schipholbrand - verslag
Rond de 150 mensen hebben in de nacht van donderdag 26 op vrijdag 27 oktober deelgenomen aan een herdenking bij het uitzetcentrum Schiphol-Oost. Naast sprekers werden er kaarsen aangestoken en bloemen gelegd.

27 oktober 2006
'Breidt het anti-pest protocol uit met digitaal component' - Interview
Met de komst van de nieuwe media vindt het pestgedrag van kinderen ook plaats op het internet. Kinderen lopen ook het risico seksueel geïntimideerd en/of misbruikt te worden. Een gesprek met Remco Pijpers, specialist jeugd en internet.

25 oktober 2006
De controlemaatschappij

Anoniem zijn lijkt in de toekomst onmogelijk. Opgaan in de massa lijkt de enige oplossing om anonimiteit te behouden.

21 oktober 2006
Nanotechnologie rampscenario?
Voor het eerst discussieerden burgers en hun organisaties volop mee in een debat over nanotechnologie, waar tot voor kort voornamelijk deskundigen en beleidsmakers bij betrokken waren.

20 oktober 2006
Afwijzing Hezbollah helpt ons niet verder - opinie
Islamitische volksbewegingen combineren een verzet tegen economische overheersing en tegen corrupte leiders met verzet tegen culturele en ideologische overheersing. Hezbollah dient dan ook met open vizier en met sympathie benaderd te worden.

20 oktober 2006
Linkse solidariteit met Hezbollah - opinie
Bij aanvang van de zomeroorlog in Libanon kwam links Nederland in het geweer. Waarom was er geen kritiek op de extreem-rechtse Hezbollah?

19 oktober 2006
Zelfwerkzaamheid op Cinekid - film
Het 20e internationale Cinekid film-televisie en nieuwe-media festival voor kinderen is een bijzondere editie vol verrassingen.

18 oktober 2006
Pretpark Nederland - film
In de documentaire Pretpark Nederland van Michiel van Erp wordt getoond hoe merkwaardig Nederlanders massaal hun vrije tijd invullen.

12 oktober 2006
Politieke wil voor onderzoek moord ontbreekt
Het Indonesische hooggerechtshof heeft de veroordeling van de vermeende moordenaar van de mensenrechtenactivist Munir Thalib vernietigd.

11 oktober 2006
Het wrede universum van Alex van Warmerdam - film
Alex van Warmerdam (54) is een van de meest eigenzinnige filmmakers van Nederland. Zijn hand is direct herkenbaar in de tragikomische aanpak. Onlangs verscheen er een dvd-box met vrijwel al zijn werk.

8 oktober 2006
'Pak groepsstructuur Neonazi's aan'
Voor de Anti Fascistische Actie (AFA) is het "onverteerbaar dat individuele nazi kopstukken worden vervolgd, terwijl de groepsstructuren in stand blijven". De AFA dringt aan op een verbod van Blood & Honour.

6 oktober 2006
An Inconvenient Truth - film
Als de grote meerderheid van de wetenschappers gelijk heeft, rest ons slechts tien jaar om te voorkomen dat de aarde in de ban komt van een golf aan extreme weersomstandigheden met overstromingen, droogte, epidemieën en dodelijke hittegolven.

5 oktober 2006
UMTS: Zwitsers onderzoek ontoereikend
De belangrijke vraag naar de lange termijn effecten van blootstelling aan lage veldsterkten als UMTS en GSM blijft vooralsnog onbeantwoord.

3 oktober 2006
Nederland niet meer saai - Boekrecensie
Nadat filmmaker Theo van Gogh in Amsterdam was vermoord, keerde schrijver Ian Buruma terug naar Nederland om te beschrijven wat er in ons land aan de hand was.

1 oktober 2006
Radio Zamaneh biedt Iraanse jeugd vrijheid
Radio Zamaneh in Amsterdam reikt via internet, korte golf en satelliet helemaal tot aan de jeugd in Iran, alwaar het station op gericht is.

30 september 2006
JSF: KABINET REKENT ZICH TEN ONRECHTE RIJK - Opinie
De ministerraad heeft op voorstel van de staatssecretarissen Van der Knaap van Defensie en Van Gennip van Economische Zaken besloten mee te doen aan de volgende fase van de ontwikkeling van de Joint Strike Fighter (JSF). Campagne tegen Wapenhandel plaatst kanttekeningen bij dit voornemen.

26 september 2006
CHÁVEZ: BUSH DUIVEL EN DICTATOR
De Venezolaanse president Chávez heeft tijdens de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties (VN) fel uitgehaald naar de Amerikaanse president Bush zonder hem bij naam te noemen. Ook zei hij dat het Amerikaanse imperialisme het grootste gevaar in de wereld vormt en dat de VN dringend toe is aan hervorming.

23 september 2006
DE PEILINGEN ZIJN BEDRIEGLIJK - Opinie
Vrijwel dagelijks wordt er in de berichtgeving over de Nederlandse politiek verwezen naar opiniepeilingen. In de aanloop van de Tweede Kamerverkiezingen kijkt wellicht niemand daar echt heel erg van op. Maar hoe betrouwbaar zijn die peilingen eigenlijk, en weet de journalist wel waar hij het over heeft?

21 september 2006
ROBODOCK KAN NOG MAAR MATIG BOEIEN
De negende editie van Robodock is woensdag van start gegaan. Kleiner van opzet dan voorheen en natuurlijk weer duurder geworden. Daar staat dan wel weer tegenover dat de vele herhalingen, waarover voorgaande festivals nog wel eens geklaagd werd, nu definitief voorbij zijn. 

21 september 2006
DOORVOER SLAGHOEDJES FAVORIET OP SCHIPHOL
De kogels waarmee Palestijnen en Libanezen worden omgelegd, worden afgevuurd met Amerikaanse slaghoedjes die via Schiphol bij het Israëlische leger aanbelanden. Dit blijkt uit gegevens die het ministerie van Economische Zaken heeft vrijgegeven.

20 september 2006
CHINA GEWETENLOOS VOOR ARBEIDERS
Zolang ze noodgedwongen zélf nog spijkerbroeken uit Chinese sweatshops dragen, zullen de arbeidsrechtenactivisten Jenny Chan en Yuk Yuk Choi aandacht blijven vragen voor de miserabele arbeidsomstandigheden van hun landgenoten.

13 september 2006
BELGISCHE MIGRANT NEGEERT VERKIEZINGEN
Bij de Belgische gemeenteraadsverkiezingen op 8 oktober lijkt Filip Dewinter met zijn Vlaams Belang af te stevenen op een overwinning. De migranten die wellicht het verschil zouden kunnen maken, maken tot nu toe nauwelijks gebruik van hun stemrecht. Gooien de nieuwe Belgen en volkszanger Will Tura nog roet in het eten?

10 september 2006
'UITSCHAKELING HEZBOLLAH OPENT WEG VOOR AANVAL
OP IRAN' - Interview

Nu er sprake is van een bestand tussen Israël en Libanon, is het tijd voor een terugblik. Marina Groen sprak met Salomon Bouman, schrijver en voormalig correspondent van NRC Handelsblad in Israël, onder meer over de gevolgen van het conflict. "Iran en Hezbollah zijn een heel belangrijke strategische positie kwijt geraakt in Zuid-Libanon."

8 september 2006
WIKIPEDIANEN BIJEEN IN DE POLDER
De online encyclopedie Wikipedia wordt wereldwijd door een behoorlijk groot aantal mensen samengesteld. Voor al die 'Wikipedianen' werd begin dit jaar een bijeenkomst in Boston georganiseerd, 'Wikimania' genaamd. Voor de Nederlanders werd dit onlangs dunnetjes over gedaan in Utrecht.

7 september 2006
PATRIOTTISME EN COMPLOTTEN 9/11 VERFILMD
De aanslagen op het WTC en het Pentagon houden nog steeds de gemoederen bezig. De speelfilm World Trade Center van Oliver Stone en de documentaire Loose Change 2 vertonen de uitersten van het spectrum betreffende de gebeurtenissen van die gedenkwaardige dag.

5 september 2006
9/11: HUN WAARHEID IS DE ONZE NIET - Opinie
De massamedia papegaaien vrijwel letterlijk de krijgshaftige taal van de autoriteiten na, die in oorlog zijn met het terrorisme. De feiten worden zelden of nooit gecheckt. De bevindingen van waarheidszoekers daarentegen, door de pers complotdenkers genoemd, worden naar de prullenbak verwezen. Als gevolg van deze mediamanipulatie kunnen staatscorruptie en oorlog gedijen.

4 september 2006
DE INEENSTORTING VAN EEN SUPERMACHT - Opinie
Vijf jaar geleden sloeg Al-Qaeda toe in de VS. De Bush-regering, gesteund door de neoconservatieven, zag haar kansen waar en drukte haar hervormingsagenda voor het Midden-Oosten er doorheen. Er volgde een regime change van landen als Afghanistan, Irak en Iran en een onvolwaardige steun aan Israël in haar conflict met de Palestijnen. Wat is er van terecht gekomen?

2 september 2006
OUDE MEDIA KOESTEREN 'EIGEN' WAARHEID 9/11 - Opinie
De rokende puinhopen van het WTC zitten bij velen nog vers in het geheugen gegrift. De regering-Bush gaf de schuld aan Bin Laden. In weerwil van nieuwe bewijzen die door de nieuwe media worden aangedragen, blijven de oude media de oorspronkelijke lezing van de autoriteiten als de hunne beschouwen.

28 augustus 2006
SCHATJES TUSSEN DE BOOMTAKKEN
Omdat het vliegveld in Deurne haar veiligheidszone wil verbreden, moet er een stuk bos van 7,8 hectare ten oosten van Antwerpen gekapt worden. Milieuactivisten hebben er een actiekamp ingericht. Een sympathisante bezocht de locatie en doet verslag.

27 augustus 2006
ACHTERGEBLEVEN MUNITIE GEVAAR VOOR LIBANEZEN
Onontplofte munitierestanten in Zuid-Libanon maken ook na het fragiele bestand in het Midden-Oosten vrijwel dagelijks slachtoffers onder de burgerbevolking. Naast de omstreden fosforgranaten en luchtdrukwapens blijkt dat het Israëlische leger ook gebruik heeft gemaakt van clustermunitie en mogelijk antitankgranaten met verarmd uranium.

25 augustus 2006
OMBOUW VN NOODZAKELIJK - Opinie
Om tot echte vrede in het Midden-Oosten te komen zal elke VN-lidstaat zich hard moeten maken voor het ombouwen van de Verenigde Naties via een algemene VN-conferentie ter herziening van het Handvest.

24 augustus 2006
HET EINDE VAN DE BIJSTAND?
Over uiterlijk vier jaar sluiten we de bijstand, zo kondigde VVD-leider Mark Rutte onlangs aan. Hij loopt er niet zo mee te koop, maar zijn aanpak toont opvallende overeenkomsten met die van Bill Clinton. "In a Clinton government, we’re going to put an end to welfare as we know it", zo beloofde hij in 1991. En hij wist het nog waar te maken ook.

19 augustus 2006
DE GEMATIGDE ISLAM BESTAAT NIET - Opinie
Zijn er twee islams, de een oorlogszuchtig en de ander tolerant en vredelievend? Volgens de Franse juriste en arabiste Anne-Marie Delcambre is dit een westers verzinsel om de onaangename waarheid niet onder ogen te hoeven zien. "Tussen islam en islamisme bestaat alleen een gradueel verschil. Het islamisme zit in de islam als het kuiken in het ei."

16 augustus 2006
LIBANON: HET EINDE VAN EEN TIJDPERK? - Opinie
Het is simplistisch om het te hebben over winnaars en verliezers na de oorlog tussen Hezbollah en Israël. Als er al een verliezer is aan te wijzen dan is het de Libanese burgerbevolking. Het lijkt zinniger het te hebben over de gevolgen van het conflict op de langere termijn.

14 augustus 2006
ISRAËL-LIBANON: EEN ANDER LINKS GELUID - Opinie
Israël vecht voor haar leven en bestaansrecht. Natuurlijk is het diep treurig dat hierbij burgerslachtoffers vallen. Ieder slachtoffer is er één te veel. Maar de kritiek die Israël hierover te verwerken krijgt, onder meer uit linkse hoek, is niet terecht, zo menen Bert Bakkenes en Nelly Soetens.

12 augustus 2006
TÉ GEMAKKELIJK PORTRET VAN EEN VERLOREN GENERATIE
- Boekrecensie

Het afgelopen jaar was een slecht jaar voor het kledingbedrijf Lonsdale. Jongeren die dit populaire kledingmerk dragen, werden in de media vereenzelvigd met extreem-rechts. In het boek Generatie Lonsdale belicht Maaike Homan de achtergrond van deze racistische jongeren. Door hen als zijnde een gevaar voor de samenleving te kenschetsen, schiet ze haar doel echter faliekant voorbij.

9 augustus 2006
'BRANDWEER MAG PROTEST NIET BREKEN' - Opinie
Bij een tweetal acties rondom de detentieboten in de Rotterdamse Merwehaven werden brandweerlieden ingeschakeld om vastgetekende actievoerders los te slijpen. Een risicovolle klus waarin doorgaans de mobiele eenheid gespecialiseerd is. In een open brief aan de brandweercommandant van de regio Rotterdam-Rijnmond en burgemeester Opstelten dringt de actiegroep er met klem op aan bij toekomstige situaties de brandweer achterwege te laten.

5 augustus 2006
HET GROEIPOTENTIEEL VAN KRAEKSTAETE
Enorm. Zo valt het gekraakte kantoorpand in Leiden in één woord te omschrijven dat onlangs aan langdurige leegstand en de grijpgrage vingers van een beruchte speculant is onttrokken door actiegroep Woonstrijd! Afgelopen donderdag presenteerden zij ten overstaan van raadsleden hun plannen voor de toekomst van het Leidse stationsgebied.

3 augustus 2006
STOP, WANT NA LIBANON WACHT SYRIË! - Opinie
Het moest een lekker kort oorlogje worden, van Israël tegen Hezbollah in Libanon. Nu dreigt een lange oorlog, met Syrië. "Als duidelijk wordt dat niets helpt, dat Hezbollah doorvecht en dat het raketten blijft regenen, kunnen de politieke en militaire leiders niet meer om het debacle heen. Ze moeten iemand de schuld geven."

2 augustus 2006
LOKALE MEDIA EN DE ACTIES TEGEN ILLEGALEN
Waarom was er nauwelijks ophef over de grootschalige 'veegacties' tegen Bulgaren, die vanaf 2002 plaatsvonden? Een deel van het antwoord is te vinden in een recent onderzoek naar de wisselwerking tussen de media en het overheidsbeleid bij de Haagse aanpak van illegalen en drugsoverlast.

30 juli 2006
HOOGSTE TIJD VOOR VOEDSELSOEVEREINITEIT - Opinie
Volgens maatschappelijke organisaties is het mislukken van de WTO-onderhandelingen een zegen voor ontwikkelingslanden, en gezinsbedrijven in de landbouw wereldwijd.

28 juli 2006
ISRAËLISCHE BEZETTING VERSTERKT HEZBOLLAH - Opinie
De huidige Israëlische aanvallen en bezetting van Zuid-libanon leiden tot een patstelling. Hoe langer het conflict voortduurt, hoe groter de kans dat ook strijders uit andere landen naar Libanon zullen trekken en dat er zich, net als in Irak, Al Qaida-cellen vestigen.

24 juli 2006
TEGENCULTUUR DEVENTER HOUDT OPEN HUIS
In een zonovergoten Deventer is het goed vertoeven tijdens de open dag die de bewoners van acht kraakpanden hielden. Dit als reactie op de negatieve beeldvorming van díe politieke partijen die een kraakverbod voorstaan.

16 juli 2006
OFFENSIEF DE PIJP TEGEN UMTS
In toenemende mate klagen inwoners van de Amsterdamse wijk de Pijp over hun gezondheid die achteruit zou gaan door toedoen van de straling van UMTS-/GSM-zendmasten. Een honderdtal van hen kwam bijeen voor een bijeenkomst in de Badcuyp.

14 juli 2006
DE ZELFCENSUUR VAN GOOGLE CHINA
Heeft Google zijn ziel aan de Chinese duivel verkocht door in te stemmen met censuur in ruil voor een plaatsje binnen de grenzen van de Volksrepubliek? Of geldt hier 'Beter een half zoekresultaat dan een leeg scherm?'

9 juli 2006
SLAAPWANDELEN OP DE DAM
In het kader van de campagne Stop Kraakverbod werd in de nacht van vrijdag op zaterdag een sleep inn gehouden op de Dam in Amsterdam.

6 juli 2006
OPVALLENDE DOCUMENTAIRES FILMACADEMIE
Het zijn spannende dagen voor jonge filmmakers van de Nederlandse Film en Televisie Academie wiens eindexamenwerk dezer dagen wordt vertoond.

30 juni 2006
DERDE WERELD PROEFTUIN WESTERSE MEDICIJNEN
Farmaceuten testen hun nieuwe medicijnen steeds vaker op proefpersonen in ontwikkelingslanden, waar het sneller en goedkoper gaat. Daar mag vrijwel alles; de artsen zijn er goedkoop en veelal onwetende patiënten met geldgebrek staan in de rij.

27 juni 2006
TEGENPOLEN STRIJDEN OM PRESIDENTSCHAP MEXICO
Andrés Manuel López Obrador van de linkse Revolutionaire Democratische Partij maakt een gerede kans komende zondag gekozen te worden tot president van Mexico.

24 juni 2006
UMTS-AFFAIRE DOET BOUWFRAUDE VERBLEKEN - Opinie
Langzaam maar zeker ontstaat er vlak boven onze hoofden een naargeestig woud van duizenden UMTS-masten. Vanwege de straling en de daaraan verbonden gezondheidsrisico's groeit het verzet. Volgens Hans Derks is een parlementaire enquête dan ook onafwendbaar.

23 juni 2006
VN PRAAT OVER KLEINE WAPENS
Nederland moet onder meer de doorvoer van kleine wapens via ons land beter controleren en moet de wetgeving aanpassen om vervolging van Nederlandse wapenhandelaren in den vreemde beter mogelijk te maken.

22 juni 2006
COVER-UP VAN PEDONETWERKEN
Naar alle waarschijnlijkheid is de vermissing van Nathalie en Stacy in Luik het werk van een pedofilie-netwerk bestaande uit hooggeplaatsten die, beschermd door het Belgische politie- en justitie-apparaat, vrij spel hebben.

21 juni 2006
DE EUROPESE BESCHAVINGSMISSIE VAN GROENLINKS- Opinie
Met het rapport Vrij Europees pleit GroenLinks voor een ingrijpender hervorming van de Europese Unie dan in de Grondwet was vastgelegd. Willem bos van comité Grondwet Nee reageert.

20 juni 2006
'IN DE DOOD IS IEDEREEN GELIJK' - Poëzie
Frank Starik publiceerde De eenzame uitvaart, een boek over het aanwezig zijn van dichters bij eenzame doden op hun laatste tocht, de uitvaart.

10 juni 2006
JUSTITIE TAPT ZICH SUF- Boekrecensie
Nederland tapt meer telefoons af dan de Verenigde Staten - misschien wel het meest van alle landen in de wereld. In Onder de tap worden de geheimen van de mobiele telefoon ontsluiert.

9 juni 2006
'BEN BEZIG AAN MIJN DERDE LENTE!'
Er gaat geen dag voorbij of Ron Kreike creëert een kunstwerkje. "Ik ben veelzijdiger dan Karel Appel, kan ook beter tekenen dan hem. Of ik een genie ben, moet nog blijken."

5 juni 2006
MEVROUW X., DOET U EENS OPEN!
Mensen die controleurs van de sociale dienst over de vloer krijgen, ervaren hun gedrag vaak als intimiderend en vernederend. Ravage kreeg inzage in een aantal geanonimiseerde gespreksverslagen waarin klagers hun verhaal doen aan de ombudsman.

5 juni 2006
HUISBEZOEK VOLGENS DE SCHOONMOEDERNORM
Er gaat nogal wat mis bij de huisbezoekjes die ambtenaren van de sociale dienst afleggen in het kader van fraudebestrijding. Er worden diverse rechtszaken gevoerd en in verschillende steden heeft de ombudsman een onderzoek ingesteld.

4 juni 2006
PINKSTERLANDDAGEN: BIER ZUIPEN IN HET BOS
Dik vierhonderd anarchisten, krakers, activisten etc. trokken naar het hoge noorden voor twee dagen lang workshops, discussie en muziek.

2 juni 2006
BARBARISME IN GUANTÁNAMO BAY- Film
In de film The road to Guantánamo wordt het lot van drie Britten die ten onrechte ruim twee jaar in het beruchte gevangenenkamp op Cuba vast hebben gezeten op aangrijpende wijze belicht.

1 juni 2006
OPEN BRIEF AAN STAATSSECRETARIS NICOLAÏ - Opinie
Staatssecretaris Nicolaï neemt niet deel aan een debat over een Ander Europa, een jaar na de afwijzing van de Grondwet. Tegenstanders van de Grondwet reageren middels een open brief.

31 mei 2006
STATEN DIE FALEN - Opinie
Wanneer kan men een staat een failed state noemen en waar ligt de oorzaak? Noam Chomsky gaat op zoek naar antwoorden en concludeert dat de Verenigde Staten onmiskenbaar koploper is in het rijtje van falende staten.

26 mei 2006
VEENHUIZEN UIT – Dagboek deel 5 & 6
Het veertig dagen durende verblijf van Peter Barton in de half-open inrichting van PI Veenhuizen verloopt in een sleur. Maar de vrijheid is nabij.

25 mei 2006
DE VERMOORDE ONSCHULD - Opinie
Eerder deze maand schoot de 18-jarige Hans Van Themsche in Antwerpen drie personen neer met een jachtgeweer. Het Vlaams Belang krijgt de wind van voren, maar het racisme zit in iedereen.

22 mei 2006
OVERDREVEN COMPASSIE MET HIRSHI ALI - Opinie
In de kwestie rond de naturalisatie van Ayaan Hirsi Ali hebben politici in de Tweede Kamer zich hypocriet opgesteld, zo vindt Hikmat Mahawat Khan.

19 mei 2006
JEZUS IN VEENHUIZEN – Dagboek deel 4
Peter Barton zat een veertig dagen durende straf uit in de half-open inrichting van de gevangenis in Veenhuizen. Vanwege een publicatieverbod heeft het vierde deel enige vertraging opgelopen.

19 mei 2006
Maak functioneren AIVD openbaar - Opinie

Naar Zweeds voorbeeld bepleit Dirk Kloosterboer voor openheid van de geheime dienst.

14 mei 2006
Russisch olieproject maakt ABN-Amro tot schietschij
F
Milieubeschermers noemen ABN-Amro schijnheilig omdat de groep overweegt een gigantisch olie- en gasproject in Rusland te financieren.

11 mei 2006
ASIELOPSTAND IN BELGIË
Duizenden uitgeprocedeerde asielzoekers hebben de afgelopen weken onderdak gevonden in Belgische kerken. Ze hopen zo de regering over te halen alsnog een verblijfsvergunning te verlenen.

5 mei 2006
DE ONTELBAREN – Muziek & literatuur
In zijn nieuwe roman De ontelbaren vertelt Elvis Peeters over miljoenen immigranten die hier komen wonen. De reis op het podium blijkt een cirkel waarin muziek en literatuur onderhuids samengaan.

4 mei 2006
VERVELING IN VEENHUIZEN – Dagboek deel 3
Webredacteur Peter Barton zit momenteel een veertig dagen durende straf uit in PI Veenhuizen. Ondanks een door de directie opgelegd publicatieverbod weet hij op slinkse wijze zijn bevindingen naar buiten te sluizen.

4 mei 2006
LATIJNS AMERIKA FILMFESTIVAL- Filmrecensie
Het Latijns Amerika Filmfestival, dat van 3 tot en met 10 mei in het Utrechtse Louis Hartlooper Complex wordt gehouden, belooft een interessante kennismaking te worden met de recente Latijns-Amerikaanse cinema.

1 mei 2006
CARTOONIST VLUCHTTE VOOR HITLER - Boekrecensie
Frans Holß maakte in de jaren ’30 van de vorige eeuw politieke strips, portretten, ex-librissen, aquarellen, pentekeningen en bovenal: linoleumsneden.

29 april 2006
WINNAAR VERKIEZINGEN CONGO ERFT BRANDEND HUIS
Volgens de voorlopige ‘kalender’ van de onafhankelijke kiescommissie zijn vóór eind juni alleen de eerste ronde van de verkiezing van de president en de verkiezingen voor een nieuw parlement van Congo mogelijk. Onderwijl woedt de oorlog in het oosten van het land voort.

29 april 2006
ENKELTJE VEENHUIZEN – Dagboek deel 2
Tijdens zijn veertig dagen tellende gedwongen verblijf in PI Veenhuizen op de afdeling De Wissel bericht webredacteur Peter Barton ons wekelijks over zijn bevindingen.

27 april 2006
POLDERHEROÏEK IN MALAWI - Boekrecensie
Je kunt ook (n)iets doen is een minutieuze beschrijving van het lot van een groep studenten die het afgelopen najaar spontaan en in recordtijd een ‘zeer succesvol noodhulpproject’ uit de grond stampte.

20 april 2006
ENKELTJE VEENHUIZEN - Dagboek deel 1
Gedurende het veertig dagen durende verblijf in de half–open inrichting PI Veenhuizen houdt webredacteur Peter Barton een dagboek bij.

15 april 2006
MEESTERWERKEN VAN VALERIO ZURLINI - Film
Het complete oeuvre van de Italiaanse regisseur Valerio Zurlini wordt momenteel in vijf filmtheaters vertoond.

14 april 2006
AXIELIJST: KRAKER OP HET PLUCHE
Vanuit het niets haalde een groepje wereldverbeteraars uit Haarlem bij de gemeenteraadsverkiezingen een zetel binnen.

13 april 2006
DE PLOTSELINGE DOOD VAN EEN ANARCHIST - Theaterrecensie
Het theatergezelschap Vrienden van de Dansmuziek maakt 'De plotselinge dood van een anarchist' van Dario Fo weer verrassend actueel.

12 april 2006
WEST-SAHARA: DE VERZWEGEN BEZETTING
Dertig jaar wachten op zelfbeschikking van West-Sahara vinden de nomaden in hun vluchtelingenkampen genoeg. De internationale gemeenschap lijkt de Saharanen voorgoed de rug te hebben toegekeerd.

9 april 2006
CIRCUSLEED AANGEKAART
Circus Belly Wien had de afgelopen week z'n tenten opgezet in Nijmegen. Volgens de actiegroep Respect voor Dieren staat dit circus bekend om de mishandeling van hun dieren.

5 april 2006
OORLOGSDREIGING VOOR IRAN - Opinie
Ook al heeft Iran formeel nog geen internationale afspraken geschonden, wordt volgens Phyllis Bennis een Amerikaanse aanval op het land verontrustend reëel.

30 maart 2006
DE ZWALKENDE PROTESTSTEMMER
Veel lokale partijen hebben zetels verloren bij de afgelopen
gemeenteraadsverkiezingen. Zij wijten dit aan landelijke politici, die zich te nadrukkelijk manifesteerden tijdens de campagne.

30 maart 2006
ROBERT FISK: 'EEN IDEOLOGISCHE OORLOG VERLIES JE ALTIJD'
- Interview

Onlangs verscheen De Grote Beschavingsoorlog, het meesterwerk van de Britse schrijver Robert Fisk. Aan de hand van zijn ervaringen als correspondent in de frontlinie beschrijft hij op imposante wijze de problematiek in het Midden-Oosten.

28 maart 2006
REL JE ROT
Afgelopen weekend werd in Amsterdam een trainingsdag voor activisten gegeven, om hen te leren om te gaan met politiegeweld.

25 maart 2006
BIJ DE MARINE EN M.E. MOET JE ZIJN - Opinie
De voornaamste taak van vakbonden verbonden aan overheidsinstanties als het Amsterdamse politiekorps en de koninklijke marine is het in bescherming nemen van haar leden. Het blazoen mag nooit geschonden worden.

25 maart 2006
GUANTANAMO BAY IN ZAANSTAD? - Opinie
De gemeenteraad en de burgers van Zaanstad worden door wethouder Egberts verkeerd voorgelicht over de functie van de bajesboten die Justitie in Zaandam wil plaatsen. Dit stelt de actiegroep All Included in een open brief.

25 maart 2006
DE GEVAREN VAN STRALING - Boekrecensie
Volgens Gerald Goldberg is hoogfrequente straling, zoals toegepast bij mobiele telefoons, draadloze netwerken, radio/televisie en magnetrons, schadelijk voor de gezondheid.

21 maart 2006
ROBOTS TEGEN DE VERGRIJZING
De groeiende vraag naar zorgtaken als gevolg van de vergrijzing wordt niet opgelost door meer en beter betaalde banen te scheppen, maar in verder onderzoek naar de relatie tussen robots en ouderen.

21 maart 2006
PORNO EN LIEFDE GAAN NIET SAMEN - Opinie
Pornografie is geen liefde. Het is het masker dat liefde om zeep helpt door zich het meest zichtbare kenmerk van liefde eigen te maken: lichamelijke intimiteit.

10 maart 2006
IDYLLE TEMIDDEN VAN NATUURONTWIKKELINGSGEBIED
Krakers betrokken vorig jaar een leegstaande boerderij op het eiland Tiengemeten en begonnen een zelfvoorzienende leef- en werkgemeenschap.

9 maart 2006
BURGERS LANCEREN BESTUURDERSCODE
Eind januari werd in Rotterdam de veelbesproken 'burgerschapscode' geopenbaard. Als reactie heeft XminY een 'bestuurderscode' opgesteld.

9 maart 2006
GRAAIEN IN DE GRATIS KLEDING
Weggeefwinkels, een uit idealisme geboren antwoord op de consumptie- en weggooicultuur.

8 maart 2006
GROENFRONT! BRENGT AUTORITEITEN IN VERLEGENHEID
De milieuactivisten, die in de maand december samen met de inwoners van het Zuidlimburgse dorp hebben gestreden voor behoud van het bos, hebben een diepe indruk achtergelaten.

8 maart 2006
EXPO: DE MIJN IS VAN MIJ
Pascal van Heesch reist de wereld rond, verdiept zich in het leven van mensen en maakt er fotoseries van.

7 maart 2006
DEKKER ONDER DRUK
Wordt minister Dekker gedwongen om in te binden, of gaat het CDA na de gemeenteraadsverkiezingen alsnog met de huurplannen akkoord

4 maart 2006
EXPO: BUSJE KOMT ZO
In de raamgalerie van Franjo in Amsterdam is tot 7 april de fotoserie 'Bushalte' van Nørb Mommersteeg te zien.

26 februari 2006
OPINIE: DE PATSTELLING VAN DE WAARHEDEN
Aan de ene kant van de middenlijn staat het verlichte secularisme, aan de overzijde de drie goddelijke boodschappen van Abraham, Jezus en Mohammed in elkaars weg.

22 februari 2006
WAGENINGEN KRAAKT VOOR ASIELZOEKER
De veertien appartementen die Wageningse krakers hebben bezet voor dakloze vluchtelingen zijn nog niet zo in trek bij de doelgroep.

30 januari 2006
ACTIVISTEN ONDER ELKAAR
De initiatiefnemers van het festival 2Dh5 willen activisten de gelegenheid bieden ervaringen uit te wisselen over uiteenlopende onderwerpen, zoals het bedrukken van t-shirts tot jezelf niet als stinkende anarchist profileren.

26 januari 2006
BRAZILIAANSE INDIANEN VERDREVEN
Met bruut geweld heeft de Braziliaanse politie op illegale wijze een einde gemaakt aan de nederzettingen van indianen in de staat Espirito Santo.

18 januari 2006
RAASKALLEN FOREVER
Terwijl in de bar van OT 301 in Amsterdam de medewerkers van Ravage het afscheid van het actieblad wegdrinken, spelen in de zaal mensen van Toztizok, waaronder de dichter en performer Sieger Baljon.

12 januari 2006
DE REVOLUTIE BEGINT IN SCHINVELD
Honderden mensen zijn in de eerste week van januari op de been gekomen uit protest tegen het kappen van een deel van de Schinveldse bossen. GroenFront! hielp ze een handje.

12 januari 2006
DE HELDEN VAN SCHINVELD
De activisten van GroenFront! worden op handen gedragen.

 

Archief 2007
Archief 2008

 

Naar boven