Ravage
Digitaal 2006 ![]() ![]() |
||
|
Leiden voorkomt feestje Linkse Kerk LEIDEN, 23 september 2006 – De feestelijke heropening van een kraakcafé in vrijplaats Eurodusnie te Leiden is zaterdag lelijk verstierd door toedoen van de gemeente. Omdat de krakers nog niet over de benodigde horecavergunning beschikken, werd het gebouw gedurende een etmaal ontruimd. De krakers van de in 1999 gekraakte vrijplaats Eurodusnie aan de Koppenhinksteeg, voeren sinds het najaar van 2005 onderhandelingen met de gemeente over legalisering. Een van de voorwaarden voor de gemeente is dat er een horecavergunning wordt aangevraagd voor het schenken van alcohol in café de Linkse Kerk, voorheen Las Vegas geheten. Die bereidheid tonen de krakers, maar de aanvraag kost tijd. Op zaterdag zou de Linkse Kerk na een grondige verbouwing in kader van de brandveiligheid op feestelijke wijze heropend worden. Aan de vooravond voerden de brandweer, dienst Bouw en Wonen en de afdeling Bijzondere Wetten op last van de gemeente een inspectie uit in het pand. Tijdens de inspectie is geconstateerd dat het café niet voldoet aan de brandveiligheidsvoorschriften, zo luidt het officiële verhaal. De burgemeester heeft daarop een noodbevel uitgevaardigd voor de Koppenhinksteeg, vanwege de vrees voor ernstige verstoring van de openbare orde. Op grond van dit bevel was het tussen zaterdag 23 september vanaf 8.00 uur tot en met zondag 24 september 8.00 uur niet toegestaan dat personen zich bevinden binnen een straal van vijf meter rond de panden. Zaterdagochtend is de steeg afgezet met hekken, vijf aanwezigen in de vrijplaats werden hierbij aangehouden. De krakers zijn ziedend over het gebeuren. Volgens Marco was er wel degelijk toestemming voor gebruik van de panden. "Vorig jaar september heeft de brandweer de vrijplaats geïnspecteerd, waarna de gemeente enkele maatregelen heeft getroffen in de vorm van rookmelders en uitgangbordjes. Vervolgens kregen we groen licht voor het organiseren van activiteiten", aldus Marco. Dat er voor café de Linkse Kerk bij de heropening een horecavergunning noodzakelijk was, is Eurodusnie nooit verteld. De krakers voelen zich "linksom genaaid", verwijzend naar de samenstelling van het Leidse college waar sinds een half jaar de PvdA, SP en GroenLinks met de scepter zwaaien. Hoewel de vrijplaats zondag weer werd teruggeven, hebben de krakers de onderhandelingen in kader van de legalisering stopgezet.
MANCHESTER/AMSTERDAM, 23 september 2006 – Rond de 25.000 mensen hebben zaterdag in de Britse stad Manchester gedemonstreerd tegen de de aanwezigheid van Britse troepen in Afghanistan en Irak. Op het Museumplein in Amsterdam lagen 150 mensen voor het Amerikaanse consulaat voor 'lijk'. De demonstratie werd in Manchester gehouden omdat de Labourpartij daar vanaf zondag haar jaarlijkse congres houdt. Veel deelnemers, onder wie premier Tony Blair, kwamen zaterdag al in de stad aan. De demonstratie begon op een plein in het centrum van de stad en zou eindigen bij het congrescentrum. De betogers eisten een onmiddellijke terugtrekking van de Britse militairen uit Irak en Afghanistan. Ook moet Londen de Palestijnen meer steun bieden in hun conflict met Israël meenden de demonstranten. De mars van zaterdag werd aangevoerd door Lauren Booth, de zus van Cherie Blair, de echtgenote van premier Tony Blair. Enkele honderden meters van het hotel waar Blair en andere congresgangers verblijven, hebben nabestaanden van in Irak gesneuvelde Britse soldaten een vredeskamp opgeslagen, in de hoop de aandacht van de premier te trekken. Vlakbij het Amerikaanse consulaat aan het Amsterdamse Museumplein hebben zaterdagmiddag zo'n 150 actievoerders geprotesteerd tegen de gevolgen van de 'War on Terror' die de Amerikaanse president George Bush voert. De betogers hadden zich voor de gelegenheid uitgedost met onder andere een heuse Bush-look-a-like, rieten hoedjes met sjerpen waarop stond 'Oorlog is misdaad', Palestijnse sjaals, hesjes met protestteksten, gekleurde vlaggen en spandoeken. Op de heuvel bij het Museumplein stonden mensen met grote letters die de tekst 'breek met Bush' vormde. De actie eindigde met een minuut stilte voor de slachtoffers van de oorlog. Vlak daarvoor ging de muziek van een contrabas over in angstaanjagende geluiden van bombardementen en sirenes, waarop de betogers op de grond gingen liggen en zich voor dood hielden.
Turkse schrijfster vrijgesproken van beledigen ISTANBUL, 21 september 2006 - Een Turkse rechter heeft schrijfster Elif Shafak vrijgesproken van de aanklacht de "Turkse identiteit" te hebben beledigd in een roman. Bij de rechtbank raakten voor- en tegenstanders in gevecht. De zaak was aangespannen door de nationalistische advocaat Kemel Kerincisz. Medestanders van Shafak botsten na de vrijspraak op tientallen nationalisten. "Schouder aan schouder tegen de fascisten!", scandeerden de medestanders van Shafak. Daarop braken gevechten uit. De ME kwam in actie om de partijen te scheiden. De rechter sprak Shafak al na anderhalf uur vrij wegens gebrek aan bewijs. In haar roman Bastards of Istanbul laat ze haar Armeense personages kritisch spreken over de officiële versie van de Turkse geschiedenis, waarin de genocide van 1915 op het Armeense volk wordt ontkend. Het proces tegen Shafak, een van de toonaangevende schrijfsters van haar land, werd alom gezien als een nieuwe test voor de vrijheid van meningsuiting in Turkije. De aanklacht geschiedde op basis van het vorig jaar ingevoerde en omstreden artikel 301, dat belediging van de Turkse identiteit strafbaar maakt. Shafak is een de schrijvers, journalisten en academici die op basis van het artikel zijn aangeklaagd, steeds door advocaat Kerincisz. Het vormde ook de basis voor de geruchtmakende aanklacht tegen Orhan Pamuk, vorig jaar, na uitspraken van hem in een interview. De Europese Unie heeft al herhaaldelijk aangedrongen op afschaffing van het betreffende wetsartikel.
DEN HAAG, 19 september 2006 – Het feit dat zelfs de SP in haar hang naar macht het onderwerp 'afschaffing monarchie' uit het verkiezingsprogramma heeft geschrapt, was voor de ware republikeinen geen reden om op Prinsjesdag uiting te geven aan hun boosheid over de bedenkelijke rol van de koningin. Terwijl de Gouden Koets ter hoogte van het Mauritshuis passeert, protesteren op het Plein zo'n dertig leden van het Nieuw Republikeins Genootschap (NRG) afdeling Limburg tegen de monarchie. 'Parlement eis democratie' en 'Geen monarchie maar democratie' zijn de slogans die de protestborden sieren. De betoging levert vooral het nodige gebrom en gemor op vanuit de oranjegezinde omstanders, die in groten getale naar Trix en haar gevolg zijn komen kijken. Aandacht van de pers is er nauwelijks, terwijl het een novum is dat het NRG op de derde dinsdag van september de stoute schoenen aantrekt. Volgens Hans Maessen, woordvoerder van de groep, is het journaille vandaag vooral bezig met de begroting. "Wat dat aangaat werkt het embargo ook voor ons nadelig uit." Het feit dat de koningin de troonrede uitspreekt, is een doorn in het oog voor Maessen en zijn gezelschap. "De troonrede is een regeringsverklaring en daarom moet de minister-president die voorlezen." Eerder op de dag kwamen de republikeinen in een café bijeen. Hoewel alle politieke partijen waren uitgenodigd, kwam er geen politicus opdagen. "Dat komt door de dictatuur van de monarchie", zegt Maessen. "Alle partijen houden zich tijdens de verkiezingscampagne gedeisd. Zelfs de SP heeft het onderwerp uit het partijprogramma geschrapt!"
Nederlands bedrijf werkt aan apartheidsmuur DEN HAAG, 17 september 2006 - De overheid gaat opnieuw onderzoeken of het Nederlandse bedrijf Lima Holding betrokken is bij de bouw van een omstreden afscheidingsmuur op de Westelijke Jordaanoever in Israël. Volgens onderzoek van bureau Profundis is het bedrijf Lima Holding BV uit Spijkenisse betrokken bij de bouw van de muur die door het Internationale Gerechtshof in juli 2004 als illegaal is bestempeld. In antwoord op Kamervragen had minister Bot (Buitenlandse Zaken) eerder deze maand laten weten dat het betrokken bedrijf Israëlisch was. Het Financiële Dagblad meldde zaterdag dat Lima Holding BV voor 100 procent eigenaar is van Lima Holding in Tel Aviv. In Israël is Lima Holding geregistreerd als een 'buitenlands bedrijf'. Het is ongewenst dat Nederlandse bedrijven meewerken aan de bouw van de muur, bevestigt de woordvoerder van Buitenlandse Zaken. Maar hij beklemtoont dat de overheid deelname niet kan verbieden, ook als het inderdaad om een Nederlandse bedrijf gaat. In een uitzending van Netwerk werd eerder een bouwkraan getoond met de merknaam Riwal. Lima Holding opereert in Israël onder de naam Riwal, wat weer de merknaam is van Schalekamp Beheer gevestigd in Dordrecht. Profundis verrichtte het onderzoek in opdracht van United Civilians for Peace (UCP), een samenwerkingsverband van hulporganisaties als Novib, ICCO, Cordaid en IKV, die actie voeren tegen de bouw van de muur.
DOORNENBURG, 16 september 2006 - De gemeente Lingewaard kapt alle gesprekken met de krakers van Fort Pannerden af. Dat heeft de gemeente deze week gemeld. Hiermee lijkt ontruiming onafwendbaar. De krakers namen zes jaar geleden hun intrek in het uit 1870 stammende Fort Pannerden. De rechter bepaalde begin augustus dat de krakers het fort moesten verlaten. De gemeente voerde sindsdien druk overleg met de krakers en de Stichting Fort Pannerden, die het bouwwerk in erfpacht heeft. Op 1 september ondertekenden de drie partijen op een haar na een akkoord, met de afspraak dat de krakers het fort mochten beheren, maar er niet mochten wonen. De krakers zagen op het allerlaatst af van medewerking, omdat ze het contract pas zeer kort voor de ondertekening te zien kregen. Volgens een woordvoerder gaat de gemeente nu handhavend optreden. In de praktijk betekent dat ontruiming van het fort als blijkt dat de krakers er blijven wonen. De krakers laten weten dat ze na al die jaren niet zomaar zullen vertrekken. Fort Pannerden is onderdeel van de Hollandse Waterlinie en staat in natuurgebied De Gelderse Poort. De krakers moeten weg omdat het fort in de toekomst een bezoekerscentrum gaat herbergen. Ook is het bouwwerk toe aan restauratie. Krakers boven de A10 AMSTERDAM, 15 september 2006 – Dat krakers hun intrek nemen in een leegstaand gebouw dat zich boven een snelweg bevindt, is nog niet eerder vertoond. Het Bruggebouw in Bos en Lommer, het kantorencomplex over de A10, is sinds vrijdagmiddag gekraakt.
De Amsterdamse krakers en de actiegroep Woonstrijd protesteren hiermee tegen de extreme leegstand van kantoorpanden in de stad. De krakers hebben de ramen van het kantorencomplex afgeplakt met teksten als 'Toeter tegen het kraakverbod' en 'Wonen is een recht'. Sinds de oplevering in 2004 heeft het Bruggebouw aan het Bos en Lommerplein 284 grotendeels leeggestaan. Uit onderzoek bleek deze week nog dat de leegstand van oude kantoren in een jaar tijd zo goed als verdubbeld is. In de vier grote steden stond vorig jaar voor 400.000 m² leeg, over 2006 is de structurele leegstand 750.000 m². In Amsterdam staat van de bijna zeven miljoen m² kantoorvloer nog altijd bijna 1,2 miljoen m² - 16,7 procent - leeg. Ook wil actiegroep Woonstrijd met de actie laten zien dat ze tegen het door minister Sybilla Dekker (Volkshuisvesting) aangekondigde kraakverbod zijn. "Een kraakverbod heeft slechts tot gevolg dat het voor vastgoedeigenaren makkelijker wordt met hun bezit te speculeren, waarmee leegstand in de hand wordt gewerkt", aldus de krakers. De komende week organiseren ze diverse activiteiten in het gebouw.
Zitting vredesactivisten verdaagd DEN HAAG, 13 september 2006 – Het dragen van een toga door een tiental vredesactivisten was voor de Haagse rechtbank aanleiding om de zitting te verdagen. De gedaagden werden 4 juli jl. aangehouden bij een vreedzame actie voor het ministerie van Defensie.
Nadat de vredesactivisten in toga de rechtszaal betrad voor hun hoorzitting, eiste de rechter dat zij hun toga zouden uittrekken. Aangezien er geen kledingsvoorschriften in de wet staan vermeld werd dit geweigerd, zo meldt De Vrije. De rechter besloot vervolgens de zitting te schorsen en voor onbepaalde tijd te verdagen. Eerder had de rechter al bonje met de advocaat van de gedaagden, Meindert Stelling. Die weigerde op verzoek van de rechtbank de zinsnede 'de actieve collaboratie van de rechtelijke macht aan de misdadige voorbereiding van het gebruik van nucleaire massavernietigingswapens' te schrappen. De politierechter kondigde daarop aan een klacht in te zullen dienen bij de Orde van Advocaten. Voorafgaande aan de hoorzitting hielden de vredesactivisten een demonstratieve tocht door de binnenstad van Den Haag. Ze bezorgden bij het ministerie van Defensie een dwangbevel gericht aan minister Kamp wegens het niet voldoen aan de eerder door hen aangeboden sommatie om de Amerikaanse kernwapens uit Volkel te verwijderen. Met enige moeite werden ook 150 flyers bij de Tweede Kamer bezorgd, bestemd voor even zovele Kamerleden. De ambassade van de VS weigerde de aan hen gerichte brief in ontvangst te nemen. Den Haag komt beloften Schinveld niet na SCHINVELD, 12 september 2006 - Gedeputeerde Staten van Limburg willen op korte termijn overleg met de staatssecretarissen Pieter van Geel (VROM) en Cees van der Knaap (Defensie) over de overlast van AWACS-radarvliegtuigen van de naburige NAVO-basis in het Duitse Geilenkirchen. Dat maakte de Limburgse gedeputeerde Bert Kersten (PvdA, milieu) dinsdag in Schinveld, gemeente Onderbanken, bekend. Kersten zei dat Den Haag in januari in de commotie rond de kap van zes hectare bos "van alles" beloofd heeft, maar die beloften niet is nagekomen. Van der Knaap begrijpt de irritatie in de regio niet en stelt dat er wel voortgang is geboekt. Kersten sprak zijn teleurstelling uit bij de presentatie van de nieuwe website Awacs in Limburg. Alle betrokken partijen kunnen op die website hun informatie kwijt. Wethouder Hans Ubachs van de gemeente Onderbanken onderstreepte namens de gemeente dat belofte schuld maakt. Zo is er toegezegd dat jaarlijks 800 oefenvluchten elders zouden plaatsvinden. Ook de beloften dat de AWACS stillere motoren zouden krijgen, dat er een belevingsonderzoek zou komen en een vertrouwenspersoon zou worden aangesteld, zijn niet ingelost. "Ofwel de AWACS krijgen stillere motoren, ofwel de AWACS vertrekken uit deze regio”, aldus Ubachs.
Greenpeace brengt L'Oréal in verlegenheid ALPHEN AAN DE RIJN, 11 september 2006 – Milieuactivisten hebben het hoofdkantoor van L'Oréal in Alphen aan de Rijn een dag lang geblokkeerd. Greenpeace vindt dat het cosmeticaconcern, dat volhardt in het gebruik van schadelijke stoffen, geen bestaansrecht heeft. Het kantoor ging schuil onder grote spandoeken, terwijl de deuren met bouwhekken en ruim twintig vastgeketende actievoerders werden afgegrendeld. Het personeel van L'Oréal moest noodgedwongen naar een andere locatie worden overgebracht. Onderhandelingen tussen de directie en Greenpeace hebben niets opgeleverd. Rond vijf uur in de middag maakten de activisten zich op voor de nacht. L'Oréal had intussen een kort geding aangespannen met spoedeisend belang, waarvoor de rechtbank in Amsterdam om acht uur maandagavond tijd vrij maakte. De rechter vorderde opheffing van de actie binnen twee uur na de uitspraak (half negen) op straffe van een dwangsom van 10.000 euro p/u. Verder mag Greenpeace zich gedurende de komende drie maanden niet bij het kantoor van L'Oréal vertonen, als ware het stalkers. Meer dan 60.000 Nederlandse consumenten hebben met e-mails hun bezorgdheid geuit bij L'Oréal over het gebruik van gif. Ook Greenpeace heeft het bedrijf daarop meerdere malen aangesproken, zowel in Frankrijk als in Nederland. Maar L'Oréal is onwrikbaar, gaat door met het verwerken van giftige stoffen en ontkent dat ze slecht zijn voor mens en milieu. "Een bedrijf dat willens en wetens gebruik blijft maken van deze stoffen moet de toegang tot de markt geweigerd worden", zegt Bart van Opzeeland, campagneleider giftige stoffen van Greenpeace. "Vandaar onze boodschap: L'Oréal & gif: inpakken en wegwezen!" Voor de giftige stoffen in cosmetica zijn goede alternatieven op de markt. Grote concerns als Puma, Dr. Hauschka en Sarah Lee (cosmetica) bewijzen dat ook. "Het is ongehoord dat bedrijven zoals L'Oréal gif in hun producten blijven gebruiken, terwijl er goede alternatieven op de markt zijn", aldus Van Opzeeland. De Europese Unie moet in het najaar kiezen voor strenge chemicaliënwetgeving (REACH), zodat bedrijven worden gedwongen te stoppen met het gebruik van gif in hun producten, vindt Greenpeace. Daarnaast is een verplichte overstap van de chemische industrie op niet-schadelijke alternatieven nodig.
Preventieve
actie Finse politie bij betoging HELSINKI, 9 september 2006 - Een demonstratie van ruim tweehonderd anarchisten tegen de ASEM-top in Helsinki, is door de oproerpolitie tegengehouden voordat hij was begonnen. Tijdens de twee uur durende omsingeling werden honderd betogers gearresteerd. De betogers kwamen in de namiddag bij het Kiasma Museum voor Moderne Kunsten bij elkaar, voor een protestactie tegen de ASEM-top in Helsinki. Op een website en in pamfletten werd opgeroepen om 'enige wanorde in de straten' te creëren tijdens de 'Smash ASEM' betoging, uit solidariteit met de 'slavenarbeiders in Azië'. Voor de autoriteiten was dit voldoende aanleiding om het protest in de kiem te smoren. Zo'n tweehonderd ME'ers sloot de groep betogers in door met mankracht en ME-busjes de groep te omsingelen. "Zes bussen vol met agenten, allemaal voorzien van helm, schild en wapenstokken", vertelt Jari, een van de betogers. "Niemand kon er nog in of uit. Ik arriveerde iets later op het plein, en kon zodoende de groep demonstranten niet meer bereiken." Jari hield wel contact met zijn vrienden binnenin de cirkel, en was getuige van de politie-actie. "Het waren niet enkel demonstranten die gedurende enkele uren vast kwamen te staan, ook passanten." Personen die zich buiten de cirkel ophielden en er enigszins alternatief gekleed uitzagen, werden door ME'ers binnen de cirkel geëscorteerd. Jari daarentegen, met een opzichtige hanenkam en een jas vol pinnen en buttons, werd met rust gelaten. In de officiële politieverklaring staat dat de mensen die zich buiten de cirkel bevonden 'te allen tijde het gebied mochten verlaten'. "Onzin", stelt Jari, "niemand mocht het plein verlaten, ook niet de mensen buiten de omsingeling." Pas om half zeven werden de toegangswegen tot het plein vrijgegeven, op de ingesloten groep na. Enige demonstranten trachtten ingehaakt door het politiekordon heen te breken. Anderen gooiden met flessen en banken. Kirsi, een zwangere vrouw, bevond zich binnenin de cirkel. Zij werd regelmatig met wapenstokken geslagen en kon op het eind niet meer staan. Jari kent nog meer van dit soort voorbeelden. "Een 70-jarige man werd met zijn gezicht door agenten op de grond gedrukt. Een ander werd gearresteerd, samen met zijn zoontje van een jaar of acht. En zo gaat het lijstje nog wel even verder." Uiteindelijk hield de politie zo'n honderd betogers aan. Na twee uur werd de omsingeling opgeheven en konden de resterende betogers huiswaarts keren. "Maar niet nadat iedereen gedwongen werd zich te laten registreren met een videocamera en het zeggen van de naam", aldus Jari. De Finse Ombudsman heeft inmiddels om opheldering gevraagd aan de politie. Aan de hand van de verklaring wordt besloten of er een onderzoek wordt ingesteld naar de toedracht. De in de kiem gesmoorde demonstratie maakte onderdeel uit van een reeks protestacties afgelopen weekend tegen de tweedaagse ASEM-top. (Asia-Europe Meeting). Finland nam in juli het voorzitterschap van de Europese Unie over. Volgens critici, voornamelijk ngo's, functioneert ASEM ondemocratisch. Maatschappelijke organisaties mogen niet deelnemen, terwijl het zakenleven alle ruimte krijgt. De ASEM, tien jaar geleden opgericht om de economische betrekkingen tussen Europa en Azië te verbeteren, brengt de 25 lidstaten van de Europese Unie, de Europese Commissie en de tien lidstaten van de Associatie van Zuidoost-Aziatische landen (ASEAN) bij elkaar. De ASEAN bestaat uit Brunei, Indonesië, Cambodja, Laos, Maleisië, Birma, de Filipijnen, Singapore, Thailand en Vietnam. Daarnaast zijn China, Japan en Zuid-Korea vertegenwoordigd. Europese en Aziatische ngo's van het Azië-Europa Forum (AEPF) hielden een alternatief forum, dat parallel aan de ASEM-top gehouden werd. De ruim vierhonderd deelnemers, die meer inspraak willen krijgen in de ASEM-top, vroegen de aandacht voor kwesties als arbeidswetgeving, mensenrechten en economische zekerheid. (PB)
Rechtbank: huisbezoek niet altijd toegestaan AMSTERDAM, 7 september 2006 – Opnieuw heeft de rechter bepaald dat een onaangekondigd 'standaard huisbezoek' door opsporingsambtenaren die naar bijstandsfraude zoeken, niet toegestaan is. Zo'n bezoek is onrechtmatig als er geen bijzondere aanleiding is. Dit bepaalde deze week de meervoudige kamer van de sector bestuursrecht van de Amsterdamse rechtbank. Advocaat Peter Kuijper, die een collectieve actie van uitkeringsgerechtigden tegen de gemeente en de staat voorbereidt (zitting 15 sept. 11:00 uur in het Paleis van Justitie te Den Haag, Prins Clauslaan 60), spreekt van een "belangrijke doorbraak". "Dit werkt door in de jurisprudentie", zei Kuijper na afloop van de uitspraak. "De rechter heeft het nu al een aantal keer verboden. Hoe meer uitspraken er liggen die zeggen dat huisbezoeken niet mogen, des te groter de kans wordt dat de rechter het straks in zijn algemeenheid verbiedt." Aanleiding is een geschil over het intrekken van een bijstandsuitkering van een Amsterdammer door de Dienstwerk en Inkomen (DWI) in Amsterdam, nadat controle-ambtenaren van de dienst een regulier huisbezoek hadden gebracht. Daarbij worden uitkeringsgerechtigden gecontroleerd door onverwachte bezoeken van ambtenaren aan huis, ook als er geen concrete verdenking van fraude bestaat. De rechter heeft nu opnieuw in een individueel geval bepaald dat het huisbezoek niet is toegestaan, zonder daarmee nog een uitspraak te doen over alle gevallen en het beleid van wethouder Ahmed Aboutaleb. De ambtenaren van DWI troffen bij de door hun bij wijze van steekproef bezochte cliënt op 6 januari dit jaar veel meer softdrugs aan dan is toegestaan. Daaruit concludeerden zij dat de bij stands ontvanger bijverdiende met handel in drugs en besloten daarop de uitkering stop te zetten. Volgens de bewoner heeft hij de controleurs van DWI geen toestemming gegeven om de woning binnen te gaan en het huis te doorzoeken. Dit is wel een van de voorwaarden van de huisbezoeken, al mag de ambtenaar wel de uitkering stopzetten als de bewoner geen toestemming geeft en onvoldoende meewerkt met de ambtenaren. De rechter bepaalde dat er bijzondere aanleiding moet zijn om bij iemand met een uitkering een bezoek af te leggen. Is die er niet dan is een dergelijke inbreuk op de privacy niet te rechtvaardigen.
Neoconservatieven voeren oorlogsretoriek tegen Iran op WASHINGTON, 6 september (IPS) - De neoconservatieven zetten alles in het werk om de huidige analyse van de Amerikaanse inlichtingendiensten over Iran, dat het land nog geen nucleaire bedreiging vormt, onderuit te halen. De bevindingen van de Amerikaanse inlichtingendiensten dat Iran de eerste tien jaar zeker niet in staat is om een atoombom te maken en dus geen directe nucleaire bedreiging vormt, werd het eerst geformuleerd in een geheim rapport over Iran in mei of juni 2005. Het rapport was voor de Democraten en dissidente Republikeinen het signaal om zich resoluut te verzetten tegen een oorlog tegen Iran. Aan de andere kant heeft het de neoconservatieven belet om hun oorlogscampagne tegen Iran te lanceren. Het oorlogskamp probeerde de analyse sindsdien echter onderuit te halen door er steeds op te wijzen dat de informatie van de inlichtingendiensten niet duidelijk en onvolledig was. Een argument dat minister van Buitenlandse Zaken Donald Rumsfeld gretig overnam toen hij op 18 april op zijn beurt het Iran-rapport aanviel. Toen een radiojournaliste hem vroeg of hij geloofde dat Iran nog tien jaar nodig had om een nucleair wapen te maken, antwoordde hij: "Neen, daar heb ik geen vertrouwen in." Rumsfeld ging zelfs verder door over de inlichtingendiensten te suggereren dat ze "hard werken en het goede mensen zijn, maar het werk dat ze doen is moeilijk. En ons zicht op de omstandigheden is niet optimaal." De inlichtingendiensten lieten de beschuldiging dat ze niet alles zouden weten over het nucleaire programma van Iran niet zomaar over zich heen gaan. Op 20 april verdedigde John Negroponte, het hoofd van de Amerikaanse inlichtingendiensten, nogmaals het rapport tegenover de pers. Hij zei dat hij "gelooft dat het nog steeds een kwestie van jaren is voordat Iran genoeg splijtbaar materiaal heeft om een atoombom te maken, misschien in het volgende decennium." De neoconservatief Robert G. Joseph, staatssecretaris voor Wapenbeheersing op Buitenlandse Zaken, zette de tegenaanval in door erop te wijzen dat de stap naar een Iraanse atoombom onvermijdelijk wordt zodra het land in staat is om uranium te verrijken. Dit argument van point of no-return maakt volgens de voorstanders van een oorlog elke vorm van welwillendheid ten opzichte van Iran nutteloos. De inlichtingdiensten vinden deze redenering echter "belachelijk." "Er is geen enkele reden om aan te nemen dat Iran niet van zijn nucleaire programma zou willen of kunnen afzien als het daarvoor de juiste aanmoediging krijgt", zegt Paul Piller, auteur van het geheime rapport over Iran. Daarmee doelt Piller op een normalisatie van de bilaterale relaties en het aanbieden van voldoende veiligheidsmaatregelen van de kant van de VS. Deze voorstellen zijn volgens de inlichtingendiensten cruciaal als het verzet van de Democraten en dissidente Republikeinen tegen een oorlog tegen Iran wil slagen. Want verwacht wordt dat de neoconservatieven de komende weken en maanden de oorlogsretoriek nog zullen opvoeren en er alles aan zullen doen om de publieke opinie van het tegendeel te overtuigen.
hghg
|