Ravage Digitaal 2006 Print deze pagina
 


Archief Actienieuws:


Leiden voorkomt feestje Linkse Kerk (23-09-06)
Protesten tegen Bush en Blair (23-09-06)
Turkse schrijfster vrijgesproken van beledigen (21-09-06)
Leve de republiek! (19-09-06)
Nederlands bedrijf werkt aan apartheidsmuur (17-09-06)
Pannerden wacht belegering (16-09-06)
Krakers boven de A10 (15-09-06)
Zitting vredesactivisten verdaagd (13-09-06)
Den Haag komt beloften Schinveld niet na (12-09-06)
Greenpeace brengt L'Orťal in verlegenheid (11-09-06)
Preventieve actie Finse politie bij betoging ASEM-top (09-09-06)
Rechtbank: huisbezoek niet altijd toegestaan (07-09-06)
Neoconservatieven voeren oorlogsretoriek tegen Iran op
(06-09-06)
Aanhouding bezetters bajesboot (04-09-06)
Clowns nemen Nieuw Rechts in de maling (03-09-06)
Werkstraf voor bezetters Polderbaan (31-08-06)
Kraakpand GO moet jongeren aan de Noordoostpolder binden
(30-08-06)
Links voetbaltoernooi eindigt in Wagenings onderonsje (27-08-06)
Milieudefensie timmert VROM dicht (25-08-06)
Actievoerders nemen proefvelden onder handen (23-08-06)
Die-In Schiphol vanwege wapendoorvoer IsraŽl (16-08-06)
Hof zet streep door woekerhuur bemiddelingsbureaus (15-08-06)
'IsraŽl gaat niet ver genoeg' (12-08-06)
Politie spuit actievoerder pepperspray in gezicht (11-08-06)
Einde hongerstaking na toezegging IND (11-08-06)
Actievoerders hinderen bomenkap Borsbeek (10-08-06)
Vismarkt alweer ontruimd (09-08-06)
China schiet betogers neer (09-08-06)
Wake voor staakt-het-vuren Midden-Oosten (07-08-06)

< Recentere berichten | Oudere berichten >

 

Leiden voorkomt feestje Linkse Kerk

LEIDEN, 23 september 2006 Ė De feestelijke heropening van een kraakcafť in vrijplaats Eurodusnie te Leiden is zaterdag lelijk verstierd door toedoen van de gemeente. Omdat de krakers nog niet over de benodigde horecavergunning beschikken, werd het gebouw gedurende een etmaal ontruimd.

De krakers van de in 1999 gekraakte vrijplaats Eurodusnie aan de Koppenhinksteeg, voeren sinds het najaar van 2005 onderhandelingen met de gemeente over legalisering. Een van de voorwaarden voor de gemeente is dat er een horecavergunning wordt aangevraagd voor het schenken van alcohol in cafť de Linkse Kerk, voorheen Las Vegas geheten.

Die bereidheid tonen de krakers, maar de aanvraag kost tijd. Op zaterdag zou de Linkse Kerk na een grondige verbouwing in kader van de brandveiligheid op feestelijke wijze heropend worden. Aan de vooravond voerden de brandweer, dienst Bouw en Wonen en de afdeling Bijzondere Wetten op last van de gemeente een inspectie uit in het pand. Tijdens de inspectie is geconstateerd dat het cafť niet voldoet aan de brandveiligheidsvoorschriften, zo luidt het officiŽle verhaal.

De burgemeester heeft daarop een noodbevel uitgevaardigd voor de Koppenhinksteeg, vanwege de vrees voor ernstige verstoring van de openbare orde. Op grond van dit bevel was het tussen zaterdag 23 september vanaf 8.00 uur tot en met zondag 24 september 8.00 uur niet toegestaan dat personen zich bevinden binnen een straal van vijf meter rond de panden. Zaterdagochtend is de steeg afgezet met hekken, vijf aanwezigen in de vrijplaats werden hierbij aangehouden.

De krakers zijn ziedend over het gebeuren. Volgens Marco was er wel degelijk toestemming voor gebruik van de panden. "Vorig jaar september heeft de brandweer de vrijplaats geÔnspecteerd, waarna de gemeente enkele maatregelen heeft getroffen in de vorm van rookmelders en uitgangbordjes. Vervolgens kregen we groen licht voor het organiseren van activiteiten", aldus Marco.

Dat er voor cafť de Linkse Kerk bij de heropening een horecavergunning noodzakelijk was, is Eurodusnie nooit verteld. De krakers voelen zich "linksom genaaid", verwijzend naar de samenstelling van het Leidse college waar sinds een half jaar de PvdA, SP en GroenLinks met de scepter zwaaien. Hoewel de vrijplaats zondag weer werd teruggeven, hebben de krakers de onderhandelingen in kader van de legalisering stopgezet.

 

Protesten tegen Bush en Blair

MANCHESTER/AMSTERDAM, 23 september 2006 Ė Rond de 25.000 mensen hebben zaterdag in de Britse stad Manchester gedemonstreerd tegen de de aanwezigheid van Britse troepen in Afghanistan en Irak. Op het Museumplein in Amsterdam lagen 150 mensen voor het Amerikaanse consulaat voor 'lijk'.


De Britse politie heeft het gebouw in Manchester afgezet waar Labour haar congres houdt

De demonstratie werd in Manchester gehouden omdat de Labourpartij daar vanaf zondag haar jaarlijkse congres houdt. Veel deelnemers, onder wie premier Tony Blair, kwamen zaterdag al in de stad aan. De demonstratie begon op een plein in het centrum van de stad en zou eindigen bij het congrescentrum.

De betogers eisten een onmiddellijke terugtrekking van de Britse militairen uit Irak en Afghanistan. Ook moet Londen de Palestijnen meer steun bieden in hun conflict met IsraŽl meenden de demonstranten. De mars van zaterdag werd aangevoerd door Lauren Booth, de zus van Cherie Blair, de echtgenote van premier Tony Blair.

Enkele honderden meters van het hotel waar Blair en andere congresgangers verblijven, hebben nabestaanden van in Irak gesneuvelde Britse soldaten een vredeskamp opgeslagen, in de hoop de aandacht van de premier te trekken.

Vlakbij het Amerikaanse consulaat aan het Amsterdamse Museumplein hebben zaterdagmiddag zo'n 150 actievoerders geprotesteerd tegen de gevolgen van de 'War on Terror' die de Amerikaanse president George Bush voert.

De betogers hadden zich voor de gelegenheid uitgedost met onder andere een heuse Bush-look-a-like, rieten hoedjes met sjerpen waarop stond 'Oorlog is misdaad', Palestijnse sjaals, hesjes met protestteksten, gekleurde vlaggen en spandoeken. Op de heuvel bij het Museumplein stonden mensen met grote letters die de tekst 'breek met Bush' vormde.

De actie eindigde met een minuut stilte voor de slachtoffers van de oorlog. Vlak daarvoor ging de muziek van een contrabas over in angstaanjagende geluiden van bombardementen en sirenes, waarop de betogers op de grond gingen liggen en zich voor dood hielden.

 

Turkse schrijfster vrijgesproken van beledigen

ISTANBUL, 21 september 2006 - Een Turkse rechter heeft schrijfster Elif Shafak vrijgesproken van de aanklacht de "Turkse identiteit" te hebben beledigd in een roman. Bij de rechtbank raakten voor- en tegenstanders in gevecht.


Een Turkse nationaliste uit haar ongenoegen over het 'showproces' rond Elif Shafak

De zaak was aangespannen door de nationalistische advocaat Kemel Kerincisz. Medestanders van Shafak botsten na de vrijspraak op tientallen nationalisten. "Schouder aan schouder tegen de fascisten!", scandeerden de medestanders van Shafak. Daarop braken gevechten uit. De ME kwam in actie om de partijen te scheiden.

De rechter sprak Shafak al na anderhalf uur vrij wegens gebrek aan bewijs. In haar roman Bastards of Istanbul laat ze haar Armeense personages kritisch spreken over de officiŽle versie van de Turkse geschiedenis, waarin de genocide van 1915 op het Armeense volk wordt ontkend. Het proces tegen Shafak, een van de toonaangevende schrijfsters van haar land, werd alom gezien als een nieuwe test voor de vrijheid van meningsuiting in Turkije.

De aanklacht geschiedde op basis van het vorig jaar ingevoerde en omstreden artikel 301, dat belediging van de Turkse identiteit strafbaar maakt. Shafak is een de schrijvers, journalisten en academici die op basis van het artikel zijn aangeklaagd, steeds door advocaat Kerincisz.

Het vormde ook de basis voor de geruchtmakende aanklacht tegen Orhan Pamuk, vorig jaar, na uitspraken van hem in een interview. De Europese Unie heeft al herhaaldelijk aangedrongen op afschaffing van het betreffende wetsartikel.

 

Leve de republiek!

DEN HAAG, 19 september 2006 Ė Het feit dat zelfs de SP in haar hang naar macht het onderwerp 'afschaffing monarchie' uit het verkiezingsprogramma heeft geschrapt, was voor de ware republikeinen geen reden om op Prinsjesdag uiting te geven aan hun boosheid over de bedenkelijke rol van de koningin.

Terwijl de Gouden Koets ter hoogte van het Mauritshuis passeert, protesteren op het Plein zo'n dertig leden van het Nieuw Republikeins Genootschap (NRG) afdeling Limburg tegen de monarchie. 'Parlement eis democratie' en 'Geen monarchie maar democratie' zijn de slogans die de protestborden sieren.

De betoging levert vooral het nodige gebrom en gemor op vanuit de oranjegezinde omstanders, die in groten getale naar Trix en haar gevolg zijn komen kijken. Aandacht van de pers is er nauwelijks, terwijl het een novum is dat het NRG op de derde dinsdag van september de stoute schoenen aantrekt.

Volgens Hans Maessen, woordvoerder van de groep, is het journaille vandaag vooral bezig met de begroting. "Wat dat aangaat werkt het embargo ook voor ons nadelig uit." Het feit dat de koningin de troonrede uitspreekt, is een doorn in het oog voor Maessen en zijn gezelschap. "De troonrede is een regeringsverklaring en daarom moet de minister-president die voorlezen."

Eerder op de dag kwamen de republikeinen in een cafť bijeen. Hoewel alle politieke partijen waren uitgenodigd, kwam er geen politicus opdagen. "Dat komt door de dictatuur van de monarchie", zegt Maessen. "Alle partijen houden zich tijdens de verkiezingscampagne gedeisd. Zelfs de SP heeft het onderwerp uit het partijprogramma geschrapt!"

 

Nederlands bedrijf werkt aan apartheidsmuur

DEN HAAG, 17 september 2006 - De overheid gaat opnieuw onderzoeken of het Nederlandse bedrijf Lima Holding betrokken is bij de bouw van een omstreden afscheidingsmuur op de Westelijke Jordaanoever in IsraŽl.

Volgens onderzoek van bureau Profundis is het bedrijf Lima Holding BV uit Spijkenisse betrokken bij de bouw van de muur die door het Internationale Gerechtshof in juli 2004 als illegaal is bestempeld. In antwoord op Kamervragen had minister Bot (Buitenlandse Zaken) eerder deze maand laten weten dat het betrokken bedrijf IsraŽlisch was.

Het FinanciŽle Dagblad meldde zaterdag dat Lima Holding BV voor 100 procent eigenaar is van Lima Holding in Tel Aviv. In IsraŽl is Lima Holding geregistreerd als een 'buitenlands bedrijf'. Het is ongewenst dat Nederlandse bedrijven meewerken aan de bouw van de muur, bevestigt de woordvoerder van Buitenlandse Zaken. Maar hij beklemtoont dat de overheid deelname niet kan verbieden, ook als het inderdaad om een Nederlandse bedrijf gaat.

In een uitzending van Netwerk werd eerder een bouwkraan getoond met de merknaam Riwal. Lima Holding opereert in IsraŽl onder de naam Riwal, wat weer de merknaam is van Schalekamp Beheer gevestigd in Dordrecht. Profundis verrichtte het onderzoek in opdracht van United Civilians for Peace (UCP), een samenwerkingsverband van hulporganisaties als Novib, ICCO, Cordaid en IKV, die actie voeren tegen de bouw van de muur.

 

Pannerden wacht belegering

DOORNENBURG, 16 september 2006 - De gemeente Lingewaard kapt alle gesprekken met de krakers van Fort Pannerden af. Dat heeft de gemeente deze week gemeld. Hiermee lijkt ontruiming onafwendbaar.

De krakers namen zes jaar geleden hun intrek in het uit 1870 stammende Fort Pannerden. De rechter bepaalde begin augustus dat de krakers het fort moesten verlaten. De gemeente voerde sindsdien druk overleg met de krakers en de Stichting Fort Pannerden, die het bouwwerk in erfpacht heeft.

Op 1 september ondertekenden de drie partijen op een haar na een akkoord, met de afspraak dat de krakers het fort mochten beheren, maar er niet mochten wonen. De krakers zagen op het allerlaatst af van medewerking, omdat ze het contract pas zeer kort voor de ondertekening te zien kregen.

Volgens een woordvoerder gaat de gemeente nu handhavend optreden. In de praktijk betekent dat ontruiming van het fort als blijkt dat de krakers er blijven wonen. De krakers laten weten dat ze na al die jaren niet zomaar zullen vertrekken.

Fort Pannerden is onderdeel van de Hollandse Waterlinie en staat in natuurgebied De Gelderse Poort. De krakers moeten weg omdat het fort in de toekomst een bezoekerscentrum gaat herbergen. Ook is het bouwwerk toe aan restauratie.

 

Krakers boven de A10

AMSTERDAM, 15 september 2006 Ė Dat krakers hun intrek nemen in een leegstaand gebouw dat zich boven een snelweg bevindt, is nog niet eerder vertoond. Het Bruggebouw in Bos en Lommer, het kantorencomplex over de A10, is sinds vrijdagmiddag gekraakt.


Foto:† Karen Elliot

De Amsterdamse krakers en de actiegroep Woonstrijd protesteren hiermee tegen de extreme leegstand van kantoorpanden in de stad. De krakers hebben de ramen van het kantorencomplex afgeplakt met teksten als 'Toeter tegen het kraakverbod' en 'Wonen is een recht'. Sinds de oplevering in 2004 heeft het Bruggebouw aan het Bos en Lommerplein 284 grotendeels leeggestaan.

Uit onderzoek bleek deze week nog dat de leegstand van oude kantoren in een jaar tijd zo goed als verdubbeld is. In de vier grote steden stond vorig jaar voor 400.000 mleeg, over 2006 is de structurele leegstand 750.000 m. In Amsterdam staat van de bijna zeven miljoen m kantoorvloer nog altijd bijna 1,2 miljoen m - 16,7 procent - leeg.

Ook wil actiegroep Woonstrijd met de actie laten zien dat ze tegen het door minister Sybilla Dekker (Volkshuisvesting) aangekondigde kraakverbod zijn. "Een kraakverbod heeft slechts tot gevolg dat het voor vastgoedeigenaren makkelijker wordt met hun bezit te speculeren, waarmee leegstand in de hand wordt gewerkt", aldus de krakers. De komende week organiseren ze diverse activiteiten in het gebouw.

 

Zitting vredesactivisten verdaagd

DEN HAAG, 13 september 2006 Ė Het dragen van een toga door een tiental vredesactivisten was voor de Haagse rechtbank aanleiding om de zitting te verdagen. De gedaagden werden 4 juli jl. aangehouden bij een vreedzame actie voor het ministerie van Defensie.


Foto:† Boyd Noorda sociamedia.nl

Nadat de vredesactivisten in toga de rechtszaal betrad voor hun hoorzitting, eiste de rechter dat zij hun toga zouden uittrekken. Aangezien er geen kledingsvoorschriften in de wet staan vermeld werd dit geweigerd, zo meldt De Vrije. De rechter besloot vervolgens de zitting te schorsen en voor onbepaalde tijd te verdagen.

Eerder had de rechter al bonje met de advocaat van de gedaagden, Meindert Stelling. Die weigerde op verzoek van de rechtbank de zinsnede 'de actieve collaboratie van de rechtelijke macht aan de misdadige voorbereiding van het gebruik van nucleaire massavernietigingswapens' te schrappen. De politierechter kondigde daarop aan een klacht in te zullen dienen bij de Orde van Advocaten.

Voorafgaande aan de hoorzitting hielden de vredesactivisten een demonstratieve tocht door de binnenstad van Den Haag. Ze bezorgden bij het ministerie van Defensie een dwangbevel gericht aan minister Kamp wegens het niet voldoen aan de eerder door hen aangeboden sommatie om de Amerikaanse kernwapens uit Volkel te verwijderen.

Met enige moeite werden ook 150 flyers bij de Tweede Kamer bezorgd, bestemd voor even zovele Kamerleden. De ambassade van de VS weigerde de aan hen gerichte brief in ontvangst te nemen.

 

Den Haag komt beloften Schinveld niet na

SCHINVELD, 12 september 2006 - Gedeputeerde Staten van Limburg willen op korte termijn overleg met de staatssecretarissen Pieter van Geel (VROM) en Cees van der Knaap (Defensie) over de overlast van AWACS-radarvliegtuigen van de naburige NAVO-basis in het Duitse Geilenkirchen.

Dat maakte de Limburgse gedeputeerde Bert Kersten (PvdA, milieu) dinsdag in Schinveld, gemeente Onderbanken, bekend. Kersten zei dat Den Haag in januari in de commotie rond de kap van zes hectare bos "van alles" beloofd heeft, maar die beloften niet is nagekomen. Van der Knaap begrijpt de irritatie in de regio niet en stelt dat er wel voortgang is geboekt.

Kersten sprak zijn teleurstelling uit bij de presentatie van de nieuwe website Awacs in Limburg. Alle betrokken partijen kunnen op die website hun informatie kwijt. Wethouder Hans Ubachs van de gemeente Onderbanken onderstreepte namens de gemeente dat belofte schuld maakt.

Zo is er toegezegd dat jaarlijks 800 oefenvluchten elders zouden plaatsvinden. Ook de beloften dat de AWACS stillere motoren zouden krijgen, dat er een belevingsonderzoek zou komen en een vertrouwenspersoon zou worden aangesteld, zijn niet ingelost. "Ofwel de AWACS krijgen stillere motoren, ofwel de AWACS vertrekken uit deze regioĒ, aldus Ubachs.

 

Greenpeace brengt L'Orťal in verlegenheid

ALPHEN AAN DE RIJN, 11 september 2006 Ė Milieuactivisten hebben het hoofdkantoor van L'Orťal in Alphen aan de Rijn een dag lang geblokkeerd. Greenpeace vindt dat het cosmeticaconcern, dat volhardt in het gebruik van schadelijke stoffen, geen bestaansrecht heeft.

Het kantoor ging schuil onder grote spandoeken, terwijl de deuren met bouwhekken en ruim twintig vastgeketende actievoerders werden afgegrendeld. Het personeel van L'Orťal moest noodgedwongen naar een andere locatie worden overgebracht. Onderhandelingen tussen de directie en Greenpeace hebben niets opgeleverd. Rond vijf uur in de middag maakten de activisten zich op voor de nacht.

L'Orťal had intussen een kort geding aangespannen met spoedeisend belang, waarvoor de rechtbank in Amsterdam om acht uur maandagavond tijd vrij maakte. De rechter vorderde opheffing van de actie binnen twee uur na de uitspraak (half negen) op straffe van een dwangsom van 10.000 euro p/u. Verder mag Greenpeace zich gedurende de komende drie maanden niet bij het kantoor van L'Orťal vertonen, als ware het stalkers.

Meer dan 60.000 Nederlandse consumenten hebben met e-mails hun bezorgdheid geuit bij L'Orťal over het gebruik van gif. Ook Greenpeace heeft het bedrijf daarop meerdere malen aangesproken, zowel in Frankrijk als in Nederland. Maar L'Orťal is onwrikbaar, gaat door met het verwerken van giftige stoffen en ontkent dat ze slecht zijn voor mens en milieu.

"Een bedrijf dat willens en wetens gebruik blijft maken van deze stoffen moet de toegang tot de markt geweigerd worden", zegt Bart van Opzeeland, campagneleider giftige stoffen van Greenpeace. "Vandaar onze boodschap: L'Orťal & gif: inpakken en wegwezen!"

Voor de giftige stoffen in cosmetica zijn goede alternatieven op de markt. Grote concerns als Puma, Dr. Hauschka en Sarah Lee (cosmetica) bewijzen dat ook. "Het is ongehoord dat bedrijven zoals L'Orťal gif in hun producten blijven gebruiken, terwijl er goede alternatieven op de markt zijn", aldus Van Opzeeland.

De Europese Unie moet in het najaar kiezen voor strenge chemicaliŽnwetgeving (REACH), zodat bedrijven worden gedwongen te stoppen met het gebruik van gif in hun producten, vindt Greenpeace. Daarnaast is een verplichte overstap van de chemische industrie op niet-schadelijke alternatieven nodig.

 

Preventieve actie Finse politie bij betoging
ASEM-top

HELSINKI, 9 september 2006 - Een demonstratie van ruim tweehonderd anarchisten tegen de ASEM-top in Helsinki, is door de oproerpolitie tegengehouden voordat hij was begonnen. Tijdens de twee uur durende omsingeling werden honderd betogers gearresteerd.

De betogers kwamen in de namiddag bij het Kiasma Museum voor Moderne Kunsten bij elkaar, voor een protestactie tegen de ASEM-top in Helsinki. Op een website en in pamfletten werd opgeroepen om 'enige wanorde in de straten' te creŽren tijdens de 'Smash ASEM' betoging, uit solidariteit met de 'slavenarbeiders in AziŽ'.

Voor de autoriteiten was dit voldoende aanleiding om het protest in de kiem te smoren. Zo'n tweehonderd ME'ers sloot de groep betogers in door met mankracht en ME-busjes de groep te omsingelen. "Zes bussen vol met agenten, allemaal voorzien van helm, schild en wapenstokken", vertelt Jari, een van de betogers.

"Niemand kon er nog in of uit. Ik arriveerde iets later op het plein, en kon zodoende de groep demonstranten niet meer bereiken." Jari hield wel contact met zijn vrienden binnenin de cirkel, en was getuige van de politie-actie. "Het waren niet enkel demonstranten die gedurende enkele uren vast kwamen te staan, ook passanten."

Personen die zich buiten de cirkel ophielden en er enigszins alternatief gekleed uitzagen, werden door ME'ers binnen de cirkel geŽscorteerd. Jari daarentegen, met een opzichtige hanenkam en een jas vol pinnen en buttons, werd met rust gelaten.

In de officiŽle politieverklaring staat dat de mensen die zich buiten de cirkel bevonden 'te allen tijde het gebied mochten verlaten'. "Onzin", stelt Jari, "niemand mocht het plein verlaten, ook niet de mensen buiten de omsingeling." Pas om half zeven werden de toegangswegen tot het plein vrijgegeven, op de ingesloten groep na.

Enige demonstranten trachtten ingehaakt door het politiekordon heen te breken. Anderen gooiden met flessen en banken. Kirsi, een zwangere vrouw, bevond zich binnenin de cirkel. Zij werd regelmatig met wapenstokken geslagen en kon op het eind niet meer staan.

Jari kent nog meer van dit soort voorbeelden. "Een 70-jarige man werd met zijn gezicht door agenten op de grond gedrukt. Een ander werd gearresteerd, samen met zijn zoontje van een jaar of acht. En zo gaat het lijstje nog wel even verder." Uiteindelijk hield de politie zo'n honderd betogers aan.

Na twee uur werd de omsingeling opgeheven en konden de resterende betogers huiswaarts keren. "Maar niet nadat iedereen gedwongen werd zich te laten registreren met een videocamera en het zeggen van de naam", aldus Jari. De Finse Ombudsman heeft inmiddels om opheldering gevraagd aan de politie. Aan de hand van de verklaring wordt besloten of er een onderzoek wordt ingesteld naar de toedracht.

De in de kiem gesmoorde demonstratie maakte onderdeel uit van een reeks protestacties afgelopen weekend tegen de tweedaagse ASEM-top. (Asia-Europe Meeting). Finland nam in juli het voorzitterschap van de Europese Unie over. Volgens critici, voornamelijk ngo's, functioneert ASEM ondemocratisch. Maatschappelijke organisaties mogen niet deelnemen, terwijl het zakenleven alle ruimte krijgt.

De ASEM, tien jaar geleden opgericht om de economische betrekkingen tussen Europa en AziŽ te verbeteren, brengt de 25 lidstaten van de Europese Unie, de Europese Commissie en de tien lidstaten van de Associatie van Zuidoost-Aziatische landen (ASEAN) bij elkaar. De ASEAN bestaat uit Brunei, IndonesiŽ, Cambodja, Laos, MaleisiŽ, Birma, de Filipijnen, Singapore, Thailand en Vietnam. Daarnaast zijn China, Japan en Zuid-Korea vertegenwoordigd.

Europese en Aziatische ngo's van het AziŽ-Europa Forum (AEPF) hielden een alternatief forum, dat parallel aan de ASEM-top gehouden werd. De ruim vierhonderd deelnemers, die meer inspraak willen krijgen in de ASEM-top, vroegen de aandacht voor kwesties als arbeidswetgeving, mensenrechten en economische zekerheid. (PB)

 

Rechtbank: huisbezoek niet altijd toegestaan

AMSTERDAM, 7 september 2006 Ė Opnieuw heeft de rechter bepaald dat een onaangekondigd 'standaard huisbezoek' door opsporingsambtenaren die naar bijstandsfraude zoeken, niet toegestaan is. Zo'n bezoek is onrechtmatig als er geen bijzondere aanleiding is.

Dit bepaalde deze week de meervoudige kamer van de sector bestuursrecht van de Amsterdamse rechtbank. Advocaat Peter Kuijper, die een collectieve actie van uitkeringsgerechtigden tegen de gemeente en de staat voorbereidt (zitting 15 sept. 11:00 uur in het Paleis van Justitie te Den Haag, Prins Clauslaan 60), spreekt van een "belangrijke doorbraak".

"Dit werkt door in de jurisprudentie", zei Kuijper na afloop van de uitspraak. "De rechter heeft het nu al een aantal keer verboden. Hoe meer uitspraken er liggen die zeggen dat huisbezoeken niet mogen, des te groter de kans wordt dat de rechter het straks in zijn algemeenheid verbiedt."

Aanleiding is een geschil over het intrekken van een bijstandsuitkering van een Amsterdammer door de Dienstwerk en Inkomen (DWI) in Amsterdam, nadat controle-ambtenaren van de dienst een regulier huisbezoek hadden gebracht. Daarbij worden uitkerings≠gerechtigden gecontroleerd door onverwachte bezoeken van ambtenaren aan huis, ook als er geen concrete verdenking van fraude bestaat.

De rechter heeft nu opnieuw in een individueel geval bepaald dat het huisbezoek niet is toegestaan, zonder daarmee nog een uitspraak te doen over alle gevallen en het beleid van wethouder Ahmed Aboutaleb.

De ambtenaren van DWI troffen bij de door hun bij wijze van steekproef bezochte cliŽnt op 6 januari dit jaar veel meer softdrugs aan dan is toegestaan. Daaruit concludeerden zij dat de bij stands ontvanger bijverdiende met handel in drugs en besloten daarop de uitkering stop te zetten.

Volgens de bewoner heeft hij de controleurs van DWI geen toestemming gegeven om de woning binnen te gaan en het huis te doorzoeken. Dit is wel een van de voorwaarden van de huisbezoeken, al mag de ambtenaar wel de uitkering stopzetten als de bewoner geen toestemming geeft en onvoldoende meewerkt met de ambtenaren.

De rechter bepaalde dat er bijzondere aanleiding moet zijn om bij iemand met een uitkering een bezoek af te leggen. Is die er niet dan is een dergelijke inbreuk op de privacy niet te rechtvaardigen.

 

Neoconservatieven voeren oorlogsretoriek tegen Iran op

WASHINGTON, 6 september (IPS) - De neoconservatieven zetten alles in het werk om de huidige analyse van de Amerikaanse inlichtingendiensten over Iran, dat het land nog geen nucleaire bedreiging vormt, onderuit te halen.

De bevindingen van de Amerikaanse inlichtingendiensten dat Iran de eerste tien jaar zeker niet in staat is om een atoombom te maken en dus geen directe nucleaire bedreiging vormt, werd het eerst geformuleerd in een geheim rapport over Iran in mei of juni 2005. Het rapport was voor de Democraten en dissidente Republikeinen het signaal om zich resoluut te verzetten tegen een oorlog tegen Iran. Aan de andere kant heeft het de neoconservatieven belet om hun oorlogscampagne tegen Iran te lanceren.

Het oorlogskamp probeerde de analyse sindsdien echter onderuit te halen door er steeds op te wijzen dat de informatie van de inlichtingendiensten niet duidelijk en onvolledig was. Een argument dat minister van Buitenlandse Zaken Donald Rumsfeld gretig overnam toen hij op 18 april op zijn beurt het Iran-rapport aanviel.

Toen een radiojournaliste hem vroeg of hij geloofde dat Iran nog tien jaar nodig had om een nucleair wapen te maken, antwoordde hij: "Neen, daar heb ik geen vertrouwen in." Rumsfeld ging zelfs verder door over de inlichtingendiensten te suggereren dat ze "hard werken en het goede mensen zijn, maar het werk dat ze doen is moeilijk. En ons zicht op de omstandigheden is niet optimaal."

De inlichtingendiensten lieten de beschuldiging dat ze niet alles zouden weten over het nucleaire programma van Iran niet zomaar over zich heen gaan. Op 20 april verdedigde John Negroponte, het hoofd van de Amerikaanse inlichtingendiensten, nogmaals het rapport tegenover de pers. Hij zei dat hij "gelooft dat het nog steeds een kwestie van jaren is voordat Iran genoeg splijtbaar materiaal heeft om een atoombom te maken, misschien in het volgende decennium."

De neoconservatief Robert G. Joseph, staatssecretaris voor Wapenbeheersing op Buitenlandse Zaken, zette de tegenaanval in door erop te wijzen dat de stap naar een Iraanse atoombom onvermijdelijk wordt zodra het land in staat is om uranium te verrijken. Dit argument van point of no-return maakt volgens de voorstanders van een oorlog elke vorm van welwillendheid ten opzichte van Iran nutteloos.

De inlichtingdiensten vinden deze redenering echter "belachelijk." "Er is geen enkele reden om aan te nemen dat Iran niet van zijn nucleaire programma zou willen of kunnen afzien als het daarvoor de juiste aanmoediging krijgt", zegt Paul Piller, auteur van het geheime rapport over Iran. Daarmee doelt Piller op een normalisatie van de bilaterale relaties en het aanbieden van voldoende veiligheidsmaatregelen van de kant van de VS.

Deze voorstellen zijn volgens de inlichtingendiensten cruciaal als het verzet van de Democraten en dissidente Republikeinen tegen een oorlog tegen Iran wil slagen. Want verwacht wordt dat de neoconservatieven de komende weken en maanden de oorlogsretoriek nog zullen opvoeren en er alles aan zullen doen om de publieke opinie van het tegendeel te overtuigen.

 

Aanhouding bezetters bajesboot

ROTTERDAM, 4 september 2006 - Twaalf actievoerders van de werkgroep Stop Deportaties zijn maandagmorgen aangehouden bij de detentieboot in de Rotterdamse Merwehaven. Zij protesteerden hiermee voor sluiting van detentie- en uitzetcentra en voor vrijlating van allen zonder geldige verblijfspapieren.

Een viertal actievoerders had zich kort na zes uur in de ochtend vastgeketend aan twee toegangshekken. Twee personen wisten ongehinderd op het dak van de bajesboot te klimmen. De politie heeft hen een uur later losgemaakt en naar het bureau gebracht. Ook enkele andere demonstranten werden meegenomen. Nadat zij zich hadden geÔdentificeerd, mochten zij met een proces-verbaal naar huis.

De activisten zijn boos over het opsluiten en uitzetten van illegalen, zoals dat in Nederland gebeurt. De groep spreekt van een "inhumane behandeling" van immigranten. Op de detentieboot Stockholm in de Rotterdamse Merwehaven zitten onder andere illegalen opgesloten in afwachting van hun uitzetting.

 

Clowns nemen Nieuw Rechts in de maling

ROTTERDAM, 3 september 2006 Ė In een nagenoeg lege partytent hield de extreem-rechtse partij Nieuw Rechts van Michiel Smit in het centrum van Rotterdam een manifestatie in het kader van de werkgelegenheid. Een groep tegenstanders, verkleed als clown, schiep gelukkig nog enige sfeer.

Vijftien clowns van de actiegroep CloLoNel woonden zondagmiddag de manifestatie van extreem-rechts bij. Ze deelden pamfletten uit waarin gepleit wordt voor thema's als 'Rechts schrijven', 'Rechts rijden', 'Rechts uit bed stappen' en 'Rechts draaiende melkzuurbacteriŽn' alsmede argumenten voor dit 'wereldverbeterende beleid' van Nieuw Rechts.

De voorman van Nieuw Rechts, Michiel Smit, had een bijzonder grote glimlach om de mond. De clowns vulden de ruimte met confetti en ander feestmateriaal, waarna er een moment van bezinning intrad. Een clown schraapte haar keel, deed de stereo zacht waaruit luidkeels het lied 'Spreek Nederlands' klonk. "Zo is het mooi geweest!", zei Smit, waarna de clowns met zachte hand naar buiten werden geduwd.

 

Werkstraf voor bezetters Polderbaan

HAARLEM, 31 augustus 2006 Ė De politierechter heeft vandaag 32 actievoerders van Milieudefensie veroordeeld tot werkstraffen van veertig uur. Zij kregen die straf omdat ze op 2 juni het luchtverkeer in gevaar hebben gebracht door de taxibaan van de Polderbaan bezetten. De OvJ had werkstraffen tot tachtig uur geŽist tegen de demonstranten.


De blokkade van de Polderbaan van begin juni

De rechter meende dat de actievoerders gevaarlijk bezig waren geweest met hun actie. Volgens haar namen zij daarmee het risico dat de organisatie van het vliegverkeer gecompliceerder werd. De actie van Milieudefensie was een protest tegen de plannen van het kabinet om de geluids- en milieuregels voor Schiphol op te rekken. De bezetting van de taxibaan duurde drie uur.

Voorafgaand aan de rechtszitting protesteerden vijftien 'pinguÔns' op straat tegen de enorme bijdrage die Schiphol levert aan het opwarmen van de aarde. Ze droegen hierbij het spandoek 'Schiphol: klimaatcriminelen'. Schiphol is in haar eentje verantwoordelijk voor maar liefst tien procent van de totale Nederlandse bijdrage aan het broeikaseffect, aldus Milieudefensie.

 

Kraakpand GO moet jongeren aan de Noordoostpolder binden

MARKNESSE, 30 augustus 2006 - Jongerengroep Gewoon Doen! huist sinds vandaag in een leegstaand pand van het voormalig Waterloopkundig Laboratorium in Marknesse. De start van de kraakactie werd omlijst met een rondleiding en een presentatie van wat ze het project GO noemen.

Gewoon Doen! wil in de Noordoostpolder 'een signaal' afgeven en een nieuwe uitvalsbasis in gebruik nemen. "We zeggen tegen jongeren en tegen de gemeente: doe iets. Er zijn veel te weinig faciliteiten voor jongeren in de Noordoostpolder. Wij nemen nu het initiatief om vanuit dit gebouw onze organisatie uit te bouwen en activiteiten te organiseren", zegt kraker Wim Ruijper.

Negen van de vierentwintig leden tellende groep hebben hun intrek in het gebouw genomen. Enkelen hebben een eigen slaapkamer ingericht, anderen slapen in een grote ruimte. Het pand aan de Voorsterweg wordt verder ingericht met een klusruimtes, kantoor, vergaderruimte en een centrale keuken. Van de resterende 2.000 m mogen andere groepen gebruik maken.

Minpuntje is dat er geen water en elektra is in het pand. Ongewenste bezoekers hebben in de loop der jaren vernielingen aangericht en materialen meegenomen, waaronder koperen leidingen. Daarom wil Gewoon Doen! het pand opknappen. Windenergie, waterkracht of zonnepanelen moeten hen aan stroom helpen. Volgens de jongeren staat het pand, in eigendom van projectontwikkelaar Willy Welles, al ruim vijf jaar leeg.

 

Links voetbaltoernooi eindigt in Wagenings onderonsje

SCHIPLUIDEN, 27 augustus 2006 Ė De tiende editie van het Artikel 140-voetbaltoernooi voor (ex-)actievoerders is dit jaar gewonnen door het Wageningse team van cafť De Overkant. Het won na poulewedstrijden en de halve finale van stadsgenoot Droef '86.


Een speelster van Droef '86
toont de tweede prijs

Het jaarlijks terugkerende voetbalevenement laat gelegenheidsvoetbalteams, bestaande uit huidige en voormalige krakers en actievoerders uit het hele land, samenkomen voor een toernooi. De hoofdprijs, de Artikel 140-wisselbokaal, is in 1996 in het leven geroepen. Met het wetsartikel Artikel 140 in de hand kan justitie actiegroepen als een criminele organisatie vervolgen.

Op het sportpark Keenenburg in Schipluiden, onder de Calvťrook van Delft, troffen vijftien teams uit Groningen, Haarlem, Rotterdam, Leiden, Delft, Utrecht, Rhenen, Den Bosch, Den Haag, twee uit Amsterdam, twee uit Wageningen en een speciaal GroenFront!- en Loesje-team elkaar.

De teams werden ingedeeld in drie poules waarin elk tien wedstrijden werden gespeeld. Van elke poule ging het beste team door. Van de drie nummers twee ging eveneens de beste door en zo ontstonden twee halve finales waarin het ene Wageningse team tegen het organiserende Atlantico Via Nova uit Delft speelde, en het andere tegen Den Bosch.

Beide Wageningse teams wonnen de halve finales echter met vier doelpunten voorsprong (Overkant - Delft 5-1 en Droef '86 - Den Bosch 4-0), waardoor de beide Wageningse teams tegen elkaar uitkwamen. Die werd ruw gespeeld, de spelers streden hard om de kampioenstitel. Nad een kortstondige wedstrijd van twee keer een kwartier won cafť De Overkant met 3-1 van hun stadsgenoten. (PB)

 

Milieudefensie timmert VROM dicht

DEN HAAG, 25 augustus 2006 - Actievoerders van Milieudefensie hebben vrijdagochtend de hoofdingang en een deel van de gevel van het ministerie van VROM in Den Haag dichtgetimmerd met houten planken. Milieudefensie roept de overheid op te stoppen met het gebruik van 'fout' hout in overheidsprojecten.

De politie heeft daarop negen actievoerders aangehouden wegens vernieling. Het ministerie gaat zelf de planken verwijderen. Milieudefensie roept de overheid op om per direct te stoppen met het gebruik van fout hout in overheidsprojecten. Alleen het duurzame FSC-hout mag nog worden gebruikt. Dit moet worden vastgelegd in robuust aanbestedingsbeleid met grondige controles. De milieuorganisatie eist ook een importverbod voor illegaal hout.

Uit in juni gepubliceerd onderzoek blijkt dat in de meerderheid van de overheidsbouwprojecten dubieus hout wordt gebruikt. In slechts acht van de veertig projecten wordt uitsluitend het duurzame FSC-hout gebruikt. De overheid controleert het eigen houtgebruik niet. Milieudefensie stuitte onder andere op illegaal hout uit Kameroen bij de HSL en fout hout uit Gabon in de vergaderzalen van het ministerie van Sociale Zaken.

Illegale en destructieve kap versnelt ontbossing en het uitsterven van unieke dieren en planten. Ook de sociale en economische gevolgen zijn groot. Jaarlijks lopen producentenlanden als Kameroen en IndonesiŽ in totaal vijftien miljard dollar mis aan belastinginkomsten door illegale kap. De lokale bevolking is vaak de dupe. Ze worden van hun land verdreven, gemeenschappelijk bos wordt gekapt en hun akkers verwoest.

Alleen het FSC-keurmerk geeft de garantie van goede milieu en sociale omstandigheden bij het bosbeheer, zo meent Milieudefensie. In 2005 was slechts 13 procent van het hout op de Nederlandse markt duurzaam geproduceerd. Op 31 augustus is een Algemeen Overleg in de Tweede Kamer gepland over duurzaam hout, het eerste sinds jaren over dit onderwerp.

 

Actievoerders nemen proefvelden onder handen

WAGENINGEN, 23 augustus 2006 Ė Milieuactivisten hebben in de afgelopen maanden op vier van in totaal zes proefvelden met genetisch gemodificeerde maÔs vernielingen aangericht. Dat gebeurde in Lelystad, Lage Zwaluwe, Meerlo en Nuth. Een woordvoerder van de eigenaar, universiteit en onderzoekscentrum Wageningen UR, heeft dat bevestigd.

De acties worden anoniem opgeŽist op de website van Indymedia: 'De BT-maÔs van zadenmultinational Monsanto is resistent gemaakt tegen de (in Nederland nog niet voorkomende) maÔsstengelboorder. Maar nature strikes back. De velden bij Lelystad, Drimmelen (Br), Meerlo (N-L) en Nuth (Z-L) zijn deze zomer geheel of gedeeltelijk ten prooi gevallen aan andere plagen als maÔsstengelhakkers, -slammers en -knippers.'

In juni werd bekend dat Greenpeace de proef op een veld in Lelystad had willen verstoren door spinaziezaadjes te strooien in de hoop dat de maÔs geen kans meer kreeg. Op de drie velden die volgden, gingen de onbekende daders destructiever te werk, verklaarde de woordvoerder van Wageningen UR. Op velden in Lage Zwaluwe, Meerlo en Nuth werden tussen de 15 en 25 procent van de planten vernield. In Lage Zwaluwe ging het volgens de politie om 25.000 van de 100.000 planten.

Die-In Schiphol vanwege wapendoorvoer IsraŽl

HOOFDDORP, 16 augustus 2006 - Zo'n 35 actievoerders hebben woensdagmiddag in de hal van Schiphol Plaza geprotesteerd tegen de doorvoer van militaire wapens vanuit de VS naar IsraŽl. Met een die-in werden de meer dan duizend burgerslachtoffers in Libanon en de Gazastrook uitgebeeld.

De actie, waarvoor toestemming was verleend door Schiphol en de marechaussee, trok weinig belangstelling van de pers. Waarschijnlijk had dit ook te maken met de timing: twee dagen eerder was het staakt-het-vuren tussen Hezbollah en IsraŽl ingegaan. Tijdens de actie, georganiseerd door diverse pro-Palestijnse organisaties en vredesgroepen, hielden Krista van Velzen (SP) en Ineke van Gent (GroenLinks) een toespraak.

Met deze actie dringen de deelnemende organisaties er bij zowel de Nederlandse regering als de directie van Schiphol op aan een einde te maken aan medewerking aan de wapentransporten naar een land dat tot afgelopen maandag volop oorlog tegen Libanon voerde en dat nog steeds doet tegen de Palestijnen in de in 1967 door IsraŽl bezette gebieden.

Ook in Groot-BrittanniŽ en Ierland is de afgelopen weken geprotesteerd tegen wapenvluchten die vanuit die landen naar IsraŽl plaatsvinden. De Ierse regering besloot eind juli om dergelijke wapenvluchten via vliegveld Shannon voortaan te verbieden. De Nederlandse regering zou dat voorbeeld moeten volgen, zo menen de actiegroepen.

Uit recente antwoorden op Kamervragen blijkt dat vorig jaar 76 wapenzendingen via Schiphol naar IsraŽl zijn aangemeld. Ook in de maanden juni en juli van dit jaar, direct voorafgaand aan de IsraŽlische inval in Libanon, heeft Nederland nog 23 wapenvrachten doorgelaten. Onder de doorgevoerde wapens - veelal afkomstig uit de Verenigde Staten - zitten vele tientallen miljoenen stuks munitie en onderdelen daarvoor.


Hof zet streep door woekerhuur bemiddelingsbureaus

AMSTERDAM, 15 augustus 2006 - Niet alleen verhuurders, maar ook makelaars en bemiddelingsbureaus zijn aansprakelijk als huurders te veel huur wordt gevraagd. Zij kunnen gedwongen worden te veel betaalde huur aan de gedupeerden terug te betalen.

Dit is het gevolg van een uitspraak van het Amsterdamse gerechtshof van 27 juli jl. Het Hof bepaalde dat verhuurmakelaar Direct Wonen, marktleider in de stad, een huurster 15.000 euro huur moet terugbetalen. Het bedrijf wordt in het arrest, in hoger beroep, 'wanprestatie' verweten, omdat meer dan de maximaal toelaatbare huurprijs werd gevraagd.

De uitspraak heeft verstrekkende gevolgen voor makelaars. Zij blijken verantwoordelijk te zijn, ook voor de buiten hen om door huurders en verhuurders overeengekomen huur. Voorts kunnen zij met terugwerkende kracht aangepakt worden voor zaken uit het verleden.

De rechtszaak werd in 2003 namens een huurster aangespannen door Huurteam Zuid, die door de gemeente en de stadsdelen wordt gesubsidieerd en als taak heeft de regels en wetgeving rond huren te controleren. De verhuurmakelaar dient er volgens de huurteams op zijn minst op toe te zien dat verhuurders niet te veel huur vragen. Het Hof volgt nu die stelling.

De huurster kreeg in 2000 via Direct Wonen een huis met een huur van 908 euro huur per maand voor een woning die volgens de puntentelling niet meer dan 353 euro mocht kosten. Op het moment dat de huurster in verweer kwam was de wettelijke termijn voor inschakelen van de huurcommissie - binnen zes maanden - verstreken. De verhuurder kon daardoor niet meer aansprakelijk gesteld worden, waarop de huurder de bemiddelaar voor de rechter sleepte.

Yvonne Swaans, directeur van Direct Wonen, kondigde in Het Parool aan in cassatie te zullen gaan tegen de uitspraak. "Het probleem is dat wij geen directe invloed hebben op de onderhandelingen", aldus Swaans. "In principe staat het huurders en verhuurders vrij om samen een prijs af te spreken. Het resultaat van de uitspraak is dat de verhuur niet meer via ons tot stand kan komen."

 

'IsraŽl gaat niet ver genoeg'

WASHINGTON, 12 augustus 2006† (IPS) - IsraŽl heeft een kans verkeken om de Hezbollah meteen knock out te slaan. En het land kan ook maar beter meteen SyriŽ aanvallen. Dat vinden invloedrijke Amerikaanse neo-conservatieven.

Een groot deel van de wereld oordeelt dat de IsraŽl veel te zwaar uithaalt in Libanon, maar Amerikaanse haviken verwijten de regering van de IsraŽlische premier Ehud Olmert weekheid. IsraŽl werkt zichzelf daarmee in nesten, maar stelt ook de VS teleur, klinkt het. Voor veel neo-conservatieven is het offensief tegen Hezbollah immers een onderdeel van de grote oorlog tegen het terrorisme. De uitschakeling van Hezbollah zou Iran treffen, een belangrijke tegenstander in die strijd.

"Hezbollah is vandaag de speerpunt van een agressief Iran dat belust is op kernwapens", schreef Charles Krauthammer, een columnist van de Washington Post, eerder deze week. "Olmerts streven om een zuinige overwinning te behalen, brengt het succes in Libanon in gevaar maar ook het Amerikaanse vertrouwen in IsraŽl. Het espenblad Olmert lijkt er niets van te begrijpen."

Krauthammer en andere Amerikaanse haviken nemen het de IsraŽlische regering kwalijk dat ze niet meteen al haar militaire middelen in de strijd heeft geworpen om voorgoed af te rekenen met Hezbollah. "Hezbollah kan alleen vernietigd worden door een grondoffensief", schreef Jonah Goldberg, een columnist van het neoconservatieve lijfblad National Review al in juli. "Als IsraŽl het niet doet, belandt het van de regen in de drup."

IsraŽl had meteen ook SyriŽ en Iran, de twee landen die Hezbollah groot hebben gemaakt, in het vizier moeten nemen, vinden sommige neo-conservatieven. "Iran is misschien te ver weg voor IsraŽl om meer mogelijk te maken dan een enkele aanval op nucleaire installaties", schreef Max Boot van de Council of Foreign Relations onlangs in de Los Angeles, "... maar SyriŽ is zwak en ligt naast de deur. Om zijn grenzen te beveiligen moet IsraŽl ook het regime van (president Bashir) Assad treffen."

Dat vindt ook Meyrav Wurmser, de directeur van het neo-conservatieve Hudson Institute Centre for Middle East Policy en de echtgenote David Wurmser, een topadviseur van de Amerikaanse vice-president Dick Cheney. "Het probleem van IsraŽl heet niet Libanon; het zijn SyriŽ en Iran", schreef Wurmser in de National Review Online. "IsraŽl mag zijn tegenstanders niet de kans geven het slagveld te kiezen Ė het moet de strijd naar hen dragen."

Experts geloven dat de veelzeggende commentaren het standpunt weerspiegelen van de haviken in de Amerikaanse regering, die zich vooral in de entourage van Cheney en minister van Defensie Donald Rumsfeld bevinden.

In IsraŽl worden die adviezen niet geapprecieerd. De regering in Jeruzalem was naar verluidt zwaar teleurgesteld toen VS eerder deze maand niet inging op haar vraag om te bemiddelen bij SyriŽ. De VS had haar internationaal gewicht kunnen uitspelen om Damascus ertoe te brengen Hamas en Hezbollah te overtuigen de drie gevangen soldaten vrij te laten die de aanleiding vormden voor de recente vijandelijkheden. Maar de VS weigerde, en dat had waarschijnlijk te maken met de discussies tussen neo-conservatieven en gematigden in de Amerikaanse regering.

In de joodse gemeenschap in de VS is er nog meer kritiek op de neo-conservatieve denkbeelden. Niet-IsraŽli's die geen gevolgen dragen van hun adviezen kunnen zich maar beter niet opdringen als "kantoorgeneraals" in de oorlog die IsraŽl voert, vindt Abraham Foxman. Foxman is de directeur van de Anti-Defamation League, een Amerikaanse organisatie die antisemitisme bestrijdt.

 

Politie spuit actievoerder pepperspray in gezicht

ANTWERPEN, 11 augustus 2006 - Een milieuactivist in het Fort van Borsbeek is vrijdagnamiddag lichtgewond geraakt toen hij de kap- en snoeiwerken probeerde te verhinderen door op een kraan te klimmen.
Hierbij spoot de politie hem pepperspray in de ogen.

De jongeman besloot vrijdag kort na de middag de slotgracht van Fort 3 in Borsbeek over te zwemmen en over de berm te kruipen. Zo geraakte hij in de actiezone die de politie vrijdagmorgen hermetisch had afgesloten. Hij klom op een kraan om verdere kap- en snoeiwerken van de bomen te verhinderen.

Volgens Tom Verboven van Boomspotting ging de politie daarop "zeer hardhandig" te werk toen ze de man van de kraan probeerde te halen. Betrokkene werd vastgehouden en van zeer dichtbij met pepperspray in het gelaat gespoten. "Het bijtende gas is slechts bedoeld ter afschrikking van personen die zich gewelddadig gedragen tegenover de politie. De milieuactivist hield zich slechts vast aan de cabine van de kraan", aldus Verboven.

Hierop moest het slachtoffer worden afgevoerd naar het ziekenhuis, waar hij een waterspoeling kreeg onder de douche. Na zijn behandeling werd hij afgevoerd naar het politiebureau, waar hij na het maken van een opmerking ook nog eens met z'n gezicht tegen de muur aangegooid werd.

Rond kwart voor drie volgde een ander incident in de actiezone van GroenFront! en Boomspotting. Dit keer werd er een boom geveld op nauwelijks een paar meter afstand van een boomhut. "Meer door geluk dan verstand liep deze potentieel zeer gevaarlijke toestand nog goed af", meldt Boomspotting.

 

Einde hongerstaking na toezegging IND

DEN HAAG, 11 augustus 2006 - Na 59 dagen hongerstaking heeft de Iraanse asielzoeker Ali Reza Anoushei besloten weer te gaan eten. In gesprekken met crisismanagers van de IND zegt hij er voldoende vertrouwen in te hebben gekregen dat zijn zaak alsnog een goede en zorgvuldige behandeling krijgt en durft hij zelfs te hopen op een goede afloop.


Een medewerker van de IND begeleidt Anoushei naar het gebouw waar de gesprekken over een oplossing plaatsvinden. (Foto: Alex Wolf/Vers Pers)

De IND heeft erkend dat er voor Anoushei in de loop der jaren een schrijnende situatie is ontstaan. Daarom zal zijn zaak nu ook beoordeeld worden op schrijnendheid. Om te voorkomen dat er opnieuw onzorgvuldigheden in de behandeling zullen optreden, heeft de IND beloofd dat er niet meer in losse stukken naar het dossier gekeken wordt. Het verdere verloop zal door de IND-directie centraal gecoŲrdineerd worden. Verder is het dossier verplaatst van de afdeling Uitzetting naar de afdeling Asiel.

De IND heeft in de gesprekken meerdere keren excuses aangeboden aan Anoushei voor de manier waarop tot nu toe met zijn asielverzoek is omgegaan. Ook verontschuldigde de dienst zich ervoor dat de IND pas rond de 49e dag contact met de hongerstaker heeft gezocht, nadat de pers inmiddels uitgebreid aandacht aan de zaak had besteed. Daarnaast zijn excuses gemaakt voor de oproep van de Vreemdelingenpolitie aan Anoushei om tijdens de hongerstaking te komen praten over zijn uitzetting.

De advocate van Anoushei is door de IND gevraagd aanvullende informatie te verstrekken over de politieke situatie ten tijde diens verblijf in Iran en over zijn recente medische toestand. Vooral die gegevens zouden mogelijk van doorslaggevend belang kunnen zijn in een nieuwe beoordeling van zijn zaak door de IND.

Volgens de advocate is de zaak van haar cliŽnt onzorgvuldig door de immigratie-ambtenaren behandeld. Anoushei is ruim zes jaar in Nederland en gedurende die tijd nauwelijks effectief behandeld voor zijn psychische problemen. De belangrijkste daarvan is een Posttraumatische Stresstoornis. Alhoewel deze stoornis al in 2000 door de IND werd onderkend, leidde dat niet tot het geven van de juiste en noodzakelijke medische hulp.

Dit is volgens zijn advocate in strijd met internationale rechtspraak. In de jaren daarna deed Anoushei drie keer een zelfmoordpoging en mede door het voortdurend uitblijven van een goede medische behandeling kwam de asielzoeker zes jaar later zo erg in psychische nood dat hij geen andere uitweg meer zag dan middels een hongerstaking een einde te maken aan zijn leven.

Inmiddels heeft de IND ook erkend dat op grond van verouderde medische adviezen in mei 2006 een definitieve rechterlijke uitspraak gedaan is over de asielaanvraag. Om Anoushei de tijd te geven van de hongerstaking te herstellen, zal hij door toepassing van art. 64 Vw 2000 voorlopig niet uitgezet worden. Ondertussen krijgt hij de gelegenheid nieuwe gronden voor de herziening van zijn zaak te verzamelen. Daarnaast zal ook de huidige situatie in Iran in de beoordeling worden betrokken, aldus de IND.

Vluchtelingenorganisatie Prime, die de belangen behartigt van de IraniŽr, hoopt dat deze kwestie aanleiding vormt voor een verandering in het "inhumane vreemdelingenbeleid" waarover Nederland de afgelopen jaren forse kritiek kreeg van de UNHCR en mensenrechtenorganisaties als Human Rights Watch en Amnesty International.

 

Actievoerders hinderen bomenkap Borsbeek

BORSBEEK, 10 augustus 2006 Ė Vandaag en gisteren hebben tientallen milieuactivisten de kap van een aantal bomen bij het Fort van Borsbeek flink weten te vertragen. Hiertoe werden boomhutten gebouwd en ketende een enkeling zich vast aan een graafmachine. Op woensdag hield de politie 25 personen aan.

In het Fort van Borsbeek nabij Antwerpen is de tweede dag van de kap- en snoeiwerken geŽindigd in mineur. Nadat arbeiders omstreeks half drie een graafmachine in gang hadden gezet, ketenden twee actievoerders van de lokale actiegroep Boomspotting zich vast aan de machine waarmee verhinderd werd dat de geplande werkzaamheden van start konden gaan. Hierop maakte de bestuurder rechtsomkeer.

Op woensdag heeft de politie 25 actievoerders, onder wie drie politici, opgepakt die protesteerden tegen de kap in het Fort III in Borsbeek. De politici werden aangehouden nadat ze voor een kraanwagen van de aannemer gingen staan. De milieuactivisten van Boomspotting en GroenFront! werden administratief aangehouden voor de duur van de geplande kapwerkzaamheden met een maximum van twaalf uur.

Eťn van de activisten maakte het de politie extra moeilijk: hij had zijn handen rond een tak vastgemaakt in een zogeheten lock-on. "Zijn handen zitten in een metalen buis vastgemaakt aan een metalen pin. Dat maakt dat hij alleen zichzelf op een veilige manier kan bevrijden", meldde Tom Verboven van Boomspotting. De aannemer zag na twintig minuten geen andere oplossing dan de tak waaraan de man zich had vastgemaakt, af te zagen met een kettingzaag.

De bomen in Fort III worden verwijderd voor de veiligheid op de nabijgelegen luchthaven van Deurne. Zo'n twintig actievoerders bezetten het bos sinds halverwege vorige week en hadden verschillende boomhutten gebouwd tussen de takken. De politie hield twaalf personen aan die probeerden te verhinderen dat enkele arrestanten werden afgevoerd.

Inmiddels is bekend geworden dat het Vlaamse Gewest nog steeds geen stedenbouwkundige vergunning heeft afgeleverd, wat betekent dat een volledige ontbossing van het Fort nog niet mogelijk is. De aannemer zou enkel over een natuurvergunning beschikken, waarmee hij alleen de eiken die gemarkeerd zijn, kan rooien.

De gemeente Borsbeek betreurt het kappen van elke boom, maar heeft een overeenkomst afgesloten die moet worden nagekomen. "We zijn akkoord gegaan met het kappen van de bomen op voorwaarde dat we een compensatiebos van 7,5 hectare krijgen", aldus burgemeester Leo Vlaeymans.

 

Vismarkt alweer ontruimd

UTRECHT, 9 augustus 2006 - De politie durft vanwege acuut instortingsgevaar niet in te staan voor de veiligheid van de krakers van Vismarkt 4-5. Daarom heeft ze het monumentale pand, dat afgelopen zaterdag werd herkraakt, woensdagmiddag ontruimd.

De actie van de politie is opmerkelijk. Een dag eerder hadden de krakers na een bezoek van gemeente Utrecht en brandweer nog te horen gekregen dat ze onder bepaalde voorwaarden tot zondag mochten blijven. Maandag eindigt de bouwvak. Dan zou een aannemer in het pand weer aan het werk gaan. Gemeente en brandweer steunen desondanks wel de ontruiming.

Bij nader inzien durfde de gemeente de verantwoordelijkheid niet aan. Het pand is onveilig en er dreigt instortingsgevaar. Balken zijn gestut met pvc-buizen, aldus een agent. De krakers waren zeer verrast toen de politie plotseling voor hun deur stond met en dringende verzoek of ze het pand direct wilden verlaten.

Op dat moment bevonden zich vier personen binnen. Een van hen vertrok vrijwillig. De drie anderen werden meegenomen. Twee omdat ze een bevel negeerden, de derde omdat hij geen identiteitskaart bij zich had. Hierna is het pand dichtgetimmerd. Het trio is eind van de middag weer vrijgelaten.

 

China schiet betogers neer

PEKING, 8 augustus 2006 - Chinese politieagenten in het district Yueyang in de zuidelijke provincie Hunan hebben volgens bronnen in Hong Kong eind juli zo'n honderd mensen neergeschoten. De eerste berichten erover kwamen vanwege de staatscensuur pas gisteren naar buiten.

Onduidelijk is wanneer het bloedbad heeft plaatsgevonden. De lokale autoriteiten erkennen dat er problemen waren, maar ontkennen dat er doden zijn gevallen. De Hongkongse krant Apple Daily publiceerde als een van de weinige tot nu toe uitgebreid over het incident. De krant citeert de Chinese mensenrechtenactivist Hong Yunzhou.

Volgens hem gaat het om migrantenarbeiders die protesteerden tegen diefstal door lokale bestuurders. De demonstranten waren opgetrokken naar het gemeentehuis. Daar probeerden burgemeester Zhou Yougen en de plaatselijke partijsecretaris Lai Sheguang de demonstranten te overtuigen weg te gaan. Toen ze echter door de betogers werden aangevallen, opende de politie het vuur op de demonstranten.

Volgens een doorgaans betrouwbare weblog ontkent burgemeester Zhou dat er een bloedbad heeft plaatsgevonden. Wel zou hij duizend man politie ingezet hebben, omdat de demonstranten grote vernielingen aanrichtten. De openbare orde moest hersteld worden, maar de politie zou niemand hebben doodgeschoten.

China kent de laatste jaren een sterke stijging van het aantal rellen en opstanden. Vorig jaar maakte de communistische partij bekend dat er in 2005 maar liefst 87.000 incidenten waren. Sommige organisaties schatten het werkelijke aantal rellen op het dubbele, omdat de Chinese overheidsstatistieken onbetrouwbaar worden gevonden.

 

Wake voor staakt-het-vuren Midden-Oosten

AMSTERDAM, 7 augustus 2006 - Op de Dam in Amsterdam hebben maandag ongeveer veertig mensen een wake bijgewoond van Amnesty International. Daarmee betuigden ze hun steun aan de slachtoffers van de oorlog in het Midden-Oosten en pleiten ze voor een onmiddellijk staakt-het-vuren in IsraŽl en Libanon.

De wake duurde van 17.00 tot 19.00 uur en had behalve in de hoofdstad ook op 25 andere plaatsen in de wereld plaats, waaronder in Haifa en Beiroet. De aanwezigen brandden fakkels en droegen een spandoek met daarop de tekst 'IsraŽl en Hezbollah staakt het vuren nu!' Bart Stapert, voorzitter van Amnesty in Nederland, zei in een toespraak dat momenteel ťťn belang voorop moet staan en dat is het belang van de onschuldige burgers.

Stapert riep behalve een staakt-het-vuren op tot een internationaal wapenembargo en naleving van het oorlogsrecht ter bescherming van de burgers tijdens het conflict. Verder moet het kabinet volgens de organisatie de doorvoer van militaire goederen via ons land aan IsraŽl onmiddellijk een halt toeroepen. In juni en juli nog zouden namelijk vanuit de Verenigde Staten diverse wapenleveranties langs Schiphol zijn gekomen.

Tot op heden heeft ook Nederlandse regering de ernstige schendingen van het humanitair recht nog altijd niet krachtig veroordeeld, wat Amnesty zeer betreurt. Amnesty hoopt dat Nederland dit alsnog zal doen en dat zij zich via druk op andere staten zal inzetten voor een resolutie van de VN-Veiligheidsraad, met referentie aan de verplichtingen onder het oorlogsrecht.

 


Naar boven

 

 

hghg