Uit: Ravage #15 van 21 november 2003

'Ook Palestijnen willen in vrijheid leven'

Enkele honderden mensen namen op zondag 9 november deel aan protestbijeenkomsten in Amsterdam en Rotterdam tegen de 'apartheidsmuur' die Israël momenteel op Palestijns grondgebied bouwt. Op verzoek van Palestijnen in de Bezette Gebieden werd op die dag - exact veertien jaar na de val van de Berlijnse muur - in ruim twintig landen actie gevoerd.

,,Vandaag is de poort dicht. Laat uw zuster haar verjaardag morgen maar vieren'', snauwt een Israëlische soldaat tegen een Palestijnse vrouw die haar jarige zus aan de andere kant van de muur wil bezoeken. Een hoogzwangere vrouw met tein centimeter ontsluiting krijgt pas na lang aandringen toestemming om naar het ziekenhuis te gaan. Maar niet voordat zij zich 'gewoon' achter in de rij heeft aangesloten.

De scène maakt deel uit van een theateract op het Leidseplein in Amsterdam als onderdeel van de manifestatie 'Stop de Apartheidsmuur'. Voor veel Palestijnen in de Bezette Gebieden zijn dit soort scènes echter dagelijkse realiteit.

Ghetto's

Sinds Israël is begonnen met de bouw van een 650 kilometer lange 'veiligheidsmuur' worden de Palestijnen niet alleen van hun landbouwgrond, werk, scholen, ziekenhuizen en waterbronnen gescheiden, maar ook van elkaar. Opgesloten in ghetto's, maakt Israël een levensvatbare Palestijnse staat met deze muur feitelijk onmogelijk.

,,De muur is een schandelijke zaak die echter precies past in het Israëlisch bezettingspatroon zoals dat vanaf juni 1967 een sanctieloze praktijk is'', zei de voorzitter van het Palestina Komitee Nederland Wim Lankamp ter inleiding van de manifestatie op het Leidseplein.

De in 1967 Bezette Gebieden beslaan slechts 22 procent van het historisch Palestina, het oude mandaatgebied. Binnen die Bezette Gebieden bouwt Israël sinds enige tijd een muur met als doel om zoveel mogelijk Palestijns land aan de Palestijnen te ontnemen. De internationale gemeenschap staat erbij en kijkt er naar. Ook Nederland doet hier helaas aan mee.

,,Als de internationale gemeenschap nu niet ingrijpt'', zo waarschuwde Lankamp, ,,dan resteert straks nauwelijks de helft van de Bezette Gebieden voor de Palestijnen, zo'n tien procent van het oude mandaatgebied.''

Petitie

Maar waar onderdrukking is recht op verzet en zelfs de plicht dat te steunen. ,,Elk volk wil in vrijheid leven; Palestijnen zijn ook op dat punt geen uitzondering. Aan ons een duidelijke taak. Ons is ook onze regering'', zo besloot Lankamp zijn betoog.

Gretta Duisenberg, woordvoerster van Stop de Bezetting, liet weten in naam van de organisatoren van de manifestatie een petitie te hebben gestuurd naar het Europees Parlement, de Europese Commissie, de Verenigde Naties en de Nederlandse regering.

Hierin worden zij opgeroepen ervoor te zorgen dat Israël de resolutie die onlangs met een ruime meerderheid door de Algemene Vergadering van de VN is aangenomen, dit keer wél uitvoert. Deze resolutie eist dat Israël de bouw van de muur onmiddellijk stopzet en het deel dat er al staat, zo'n 145 km rond Jenin, Tulkarem en Qalqiliya, afbreekt.

Duisenberg riep voorts iedereen op de petitie te ondertekenen, de Nederlandse regering onder druk te zetten door brieven te schrijven en mee te doen aan een boycot van Israël zolang dit land de internationale rechtsorde boycot. ,,Alleen rechtvaardigheid kan een eind maken aan verder bloedvergieten en de bezetting'', aldus Duisenberg.

Enquête

De Palestijnse muzikant en chirurg Tariq Shadid, die met zijn band DocJazz tussen de sprekers door een 'muzikale intifada' verzorgde, liet in zijn toespraak weten erg verheugd te zijn over de EU-enquête waaruit blijkt dat 74 procent van de Nederlandse burgers Israël ziet als een gevaar voor de wereldvrede.

,,Deze uitslag toont aan dat de meerderheid van het Nederlandse volk verder kijkt dan de doorgaans eenzijdige berichtgeving in de media en breekt met de Nederlandse traditie om blindelings achter Israël te staan'', aldus Shadid.

Shadid was aanvankelijk door het tv-programma Nova uitgenodigd als een van de twee sprekers voor een item over de muur, maar kreeg op het laatste moment te horen dat ze toch liever een voor- en tegenstander uit de joodse gemeenschap aan het woord lieten. ,,Hoewel Harry de Winter (van Een Ander Joods Geluid -red.) het goed deed, wordt de discussie opnieuw in joodse hoek getrokken. Terwijl het hier gaat om een joods-Palestijns conflict! Wij moeten de dialoog voeren'', aldus Shadid.

Volgens hem hebben de media de laatste tijd weliswaar enige aandacht besteed aan de muur, maar is het opvallend dat niemand van het Palestina Komitee, de Palestijnse gemeenschap in Nederland of Stop de Bezetting als spreker is uitgenodigd.

Kristallnacht

Shadid, daarin hoorbaar gesteund door de meeste toehoorders op het Leidseplein, vindt het hoog tijd dat onrecht niet langer is voorbehouden aan één groep. ,,Sinds de gruwelijke holocaust zijn en worden wel meerdere volken onderdrukt en inhumaan behandeld. De jodenvervolging is verleden tijd. De Palestijnen zijn op dit moment dagelijks het slachtoffer van onderdrukking en onmenselijke behandeling'', aldus Shadid.

Ook werd op het Leidseplein gememoreerd aan de Kristallnacht van 9 november 1938, het begin van de jodenvervolging in Nazi-Duitsland. Kees Wachtendonk van het Palestina Komitee riep nadrukkelijk op om de Kristallnachtherdenking later die dag in Amsterdam niet te boycotten. En voegde daaraan toe: ,,Wij hopen volgend jaar ook te worden uitgenodigd.''

Behalve de vele sprekers was er op het Leidseplein een informatieve expositie over de muur en werd een recent in de Bezette Gebieden gemaakte documentaire vertoond waarin Palestijnen vertelden over de negatieve gevolgen van de muur voor hun leven en toekomst.

Elders in de stad hield Een Ander Joods Geluid die middag in samenwerking met enkele ontwikkelingsorganisaties een bijeenkomst in het kader van de muur. Naast verschillende sprekers, waaronder iemand van de Israëlisch Joods-Palestijnse actiegroep Ta'avush, was in het Ketelhuis tevens een preview te zien van de VPRO-film De Muur.

Sharonistan

In verschillende plaatsen op de Westelijke Jordaanoever, maar ook in Jeruzalem en Tel Aviv, gingen duizenden Palestijnen en Israëli's op 9 november de straat op uit protest tegen de apartheidsmuur en voor vrede. Zij droegen spandoeken mee met teksten als 'Palestinians are imprisoned in their land', 'No More Ghetto's, 'This is Sharonistan' en 'The wall doesn't offer Israël any security.'

In Zabuba, in het uiterste noorden van de Westbank, voerden zo'n 600 mensen actie en knipten buitenlandse activisten van de International Solidarity Movement een gat in het hek. Bij anti-muur protesten in Qalquilia en Jenin, waar de eerste 145 kilometer van de muur reeds voltooid is, werden Palestijnse activisten met rubberkogels beschoten door de Israëlische bezettingsmacht, toen enkelen van hen stenen gooiden naar de muur.

Buiten Israël en Palestina is er in zo'n twintig landen actie gevoerd, waaronder Argentinië, Japan, Amerika en Canada. In Brussel en op verschillende plaatsen in Engeland zijn stille wakes gehouden. In België lanceerde het Actie Platform Palestina, een netwerk van NGO's en actiegroepen, tevens haar anti-muur campagne. Het centrum van Londen was het toneel voor anti-muur straattheater.

In Brisbane (Australië) moesten demonstranten eerst zelf langs een checkpoint. En in verschillende landen zijn acties gehouden op de stoep van Israëlische ambassades en bij kantoren van de VN.

Vermoedelijk was de opkomst in Italië, waar op 8 november werd betoogd, het hoogst. Daar deden enkele duizenden mensen in Rome mee aan de landelijke protesttocht 'Stop the Wall, Stop the War', georganiseerd door verschillende actiegroepen, maatschappelijke organisaties, politieke partijen en vakbonden.

Lousco Grasman

www.stopthewall.org
Naar boven

 

 


Ravage
Archief
Overzicht 2003
Overzicht #15

..