Uit: Ravage #14 van 31 oktober 2003

Dierenactivisten roeren zich weer

Terwijl politiek Den Haag zich opmaakt voor een debat over de vraag of radicale dierenactivisten dienen te worden aangepakt op basis van terrorismewetgeving, worden de kippen abrupt van de leg gehaald, medewerkers van farmaceutische bedrijven thuis belaagd en de nertsenbevrijders van Putten vrijgesproken.

Bij Oranje Ei Farm in het Gelderse plaatsje Emst hing de vlag op 13 oktober half stok. Voor de derde maal in twee jaar tijd zijn activisten erin geslaagd op heimelijke wijze een aantal kippen uit het bedrijf weg te halen. "Ga er 's nachts op uit en red dieren uit de moordende bio- of pharmaceutische industrie", schrijft het Dieren Bevrijdings Front (DBF) in een verklaring.

Het DBF garandeert dat de bevrijde "43 leghennen" binnenkort "samen in de wei zullen lopen volgens hun eigen pikorde". "En", zo voegen de activisten eraan toe, "misschien lukt het ze zelfs om met hun verminkte snavels naar wormpjes te zoeken in de aarde."

De actiegroep heeft het onder meer op Oranje Ei Farm gemunt vanwege de omvang van het bedrijf. Met nog vijf andere vestigingen is Oranje Ei een van de grootste eierproducenten van Nederland. Sinds twee jaar heeft de grossier in legbatterijen ook een vestiging in Bonislow, Polen.

In de verklaring spreken de activisten hun afgrijzen uit over de erbarmelijke omstandigheden waaronder de kippen gevangen zitten in een legbatterij. "Onze medemens is alles aan het exploiteren wat hulpeloos is. Buiten deze leghennen lijden er nog miljoenen andere stemloze dieren", aldus het DBF.

Aan het slot van de verklaring gaat het DBF in op de lopende discussie om radicale dierenactivisten als terrorist te bestrijden. "We worden afgeschilderd als terroristen maar wat we doen is levens beschermen en niet ontnemen. Moeten we ons dan aan wetgeving houden die het moorden van dieren legitiem maakt?"

De afgelopen weken werden er ook weer nachtelijke bezoekjes afgelegd aan medewerkers van de farmaceutische bedrijven Yamanouchi, Bayer en Chiron. Zo werd op 8 oktober in Utrecht de woning en garage van een personeelslid van Bayer met slogans beklad. Bayer is opdrachtgever van het omstreden Britse proefdiercentrum HLS waar wereldwijd campagne tegen wordt gevoerd.

Activisten in Amsterdam goten boterzuur door de brievenbus van een persoon die werkzaam is bij de medicijnfabrikant Yamanouchi. Ook dit bedrijf geeft HLS opdracht proeven uit te voeren met dieren. "You stink. Laat de dieren met rust en investeer in alternatieven i.p.v. HLS", schrijft het ALF in een verklaring. In Hilversum moest de auto van de directeur van Chiron, eveneens opdrachtgever van HLS, het ontgelden.

Vier van de vijf dierenactivisten die begin augustus nertsen in Putten vrijlieten zijn 10 oktober door de rechtbank in Zutphen vrijgesproken vanwege gebrek aan bewijs. Een van de activisten werd veroordeeld tot vijf weken cel vanwege mishandeling. Op videobeelden is te zien dat hij aan het been trekt van de eigenaar van de nertsenfokkerij.

De officier van justitie had vier maanden celstraf geëist. De activisten werden beschuldigd van geweld tegen personen, vernielingen en het loslaten van nertsen. De officier eiste tijdens de zitting tegen alle vijf dezelfde straf omdat ze als één club zouden hebben gehandeld. Het openbaar ministerie gaat in hoger beroep tegen de uitspraak.

Advocate Van de Brûle is niet verbaasd over het ingestelde hoger beroep. ,,Ze hebben immers de hete adem van de boeren en de politiek in de nek'', zegt Van de Brûle. ,,Daarnaast is het voor het OM interessant om te zien in hoeverre de rechter de grenzen van toepassing van artikel 141 (openbare geweldpleging in vereniging -red.) weet op te rekken. Het OM vindt dat iedereen die aanwezig was bij de actie ook daadwerkelijk schuldig is aan de gepleegde strafbare feiten.''

De vijf verdachten stonden terecht in verband met een lichtelijk uit de hand gelopen betoging van ruim honderd activisten bij een nertsenfokker in Putten. Hierbij zou een aantal personen kooien hebben opengezet waarna duizenden nertsen ontsnapten. Van de 49 gearresteerde personen moeten er 44 op 31 oktober terecht staan.

De kans is overigens klein dat justitie aan de wens van een kamermeerderheid (CDA, VVD en LPF) om het radicale dierenactivisme aan te pakken aan de hand van de terrorismewet tegemoet zal komen. Tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer over de wetswijziging van de anti-terreurwet liet een aantal juristen geen spaan heel van de voorstellen.

Hoogleraar straf- en procesrecht Ybo Buruma moemde de voorstellen van minister Donner (Justitie) overbodig. Zo is volgens hem het voorstel om 'samenspanning tot een terroristisch misdrijf' afzonderlijk strafbaar te stellen, volstrekt overbodig omdat dat sinds 1 januari van dit jaar al strafbaar is.

De juristen vrezen voor justitiële dwalingen. Onder de wetsvoorstellen kunnen niet alleen gewelddadige dierenactivisten, maar ook vreedzame organisaties als Greenpeace of vakbonden die een staking organiseren worden aangepakt, zo stelden de juristen.

De Partij voor de Dieren (PvdD) is een emailactie gestart om de Tweede Kamer op andere gedachten te brengen. De partij is bevreesd dat aanpak van het dierenactivisme op basis van de anti-terreurwetgeving ten koste zal gaan van het werk van "legale dierenorganisaties".

"Wie dierenactivisme onder de noemer 'terrorisme' brengt, criminaliseert en stigmatiseert daarmee tevens grote groepen bonafide dierenactivisten die via democratische en legale weg het leven van dieren willen verbeteren", aldus de PvdD.

............................

De muur moet vallen!

Zondag 9 november is uitgeroepen tot internationale actiedag tegen de 'veiligheidsmuur' die Israël in Palestina bouwt. Met het oog op een toekomstige Palestijnse staat, wil Israël haar grondgebied verder uitbreiden en de toegang zeker stellen tot belangrijke hulp- en waterbronnen.

Op 23 juni 2002 bekrachtigde de Israëlische regering het plan voor de bouw van een 650 km lange 'veiligheidsmuur' langs de gehele Westelijke Jordaanoever. In plaats van binnen de internationaal erkende grenzen te blijven, zoals die zijn afgeleid van de wapenstilstandslijn van 1967, beter bekend als de 'Groene Lijn', wordt de muur gebouwd in de bezette Palestijnse gebieden.

In totaal pikt Israël met deze muur zo'n vijftig procent van de Westelijke Jordaanoever in, en worden bijna 385 duizend Palestijnen in verschillende enclaves en 'militaire zones' opgesloten op de Westbank.

De ontwerpresolutie die Syrië op 14 oktober in de Veiligheidsraad tegen de bouw van deze muur indiende, strandde op een veto van de VS. In deze resolutie werd de muur "illegaal" genoemd en aangemerkt als "oorlogsmisdaad". Amerika stemde als enige land tegen. Bulgarije, Kameroen, Duitsland en Engeland onthielden zich van hun stem.

Een mildere resolutie, waarin wordt geëist dat Israël de bouw van de muur stopzet en terugdraait, is op 21 oktober met 144 stemmen voor en vier tegen door de Algemene Vergadering van de VN wél aangenomen. In tegenstelling tot de Veiligheidsraad, heeft dit VN orgaan geen sanctiemogelijkheden. Uiteraard stemde de VS naast Israël wederom tegen.

Israël legt deze VN resolutie naast zich neer. Ze zegt dat de muur noodzakelijk is om de veiligheid van haar burgers te garanderen. De muur, die voor een groot deel bestaat uit acht meter hoog beton en op andere delen uit grote rollen prikkeldraad, militaire patrouillewegen, zandpaden (om voetsporen te kunnen traceren), beveiligingscamera's, hoge elektrische hekken en wachttorens, moet Palestijnse zelfmoordenaars buiten de deur houden. Maar zelfs Israëlische vredesorganisaties menen nu dat de muur vooral gebouwd wordt voor de kolonisten.

In totaal wordt 98 procent van de Israëlische nederzettingen omsloten in de defacto geannexeerde gebieden. De muur maakt een Palestijnse staat, waar Israël sinds de zogenaamde roadmap naar vrede officieel voorstander van zegt te zijn, in praktijk onmogelijk.

De muur omcirkelt de regio's op de Westelijke Jordaanoever waar de meeste Palestijnen wonen en verdeelt hen in drie verschillende ghetto's. Palestijnen worden niet alleen van hun grond, werk, markten, hulpbronnen en elkaar verstoken, maar ook van elementaire voorzieningen als water en gezondheidszorg. Alles dat nodig is voor een redelijk en zelfvoorzienend bestaan van een gemeenschap, wordt hen hiermee ontnomen.

In 2005 moet de hele muur, die gebouwd wordt in drie fasen, voltooid zijn. Eind juli 2003, iets meer dan een jaar na het begin van de bouw, verklaarde de Israëlische regering dat het eerste deel van in totaal zo'n 145 km rond Jenin, Tulkarem en Qalqiliya klaar was. Qalqiliya City is inmiddels volledig omringd door de muur. Tulkarem aan één kant, aan de andere kant door een 'isolatiegrens'. Achttien dorpen zijn inmiddels van drie kanten afgesloten.

Met deze eerste fase heeft Israël alvast twee procent van de Westelijke Jordaanoever geannexeerd. Honderden Palestijnse huizen, winkels en infrastructuur zijn met bulldozers vernield. Zo'n 11.550 mensen zitten nu opgesloten tussen de muur en de Groene Lijn in de zogenaamde 'militaire zones'.

Van de 51 dorpen (20.000 inwoners) langs de muur hebben slechts dertien dorpen nog volledig toegang tot hun vruchtbare grond. De rest is hun inkomsten en erfgoed verloren. Deze Palestijnse districten voorzagen vóór de komst van de muur in 45 procent van de Palestijnse landbouwproductie.

Nu zijn de gemeenschappen afgesloten van toegang tot 36 van hun grondwaterbronnen en meer dan 200 waterreservoirs. Bulldozers hebben gedurende de bouw van dit deel bijna vier kilometer aan waterpijpleidingen en 25 waterbronnen vernield. Deze waren zowel bestemd voor landbouw als huishoudelijk gebruik.

Het wordt hoog tijd dat deze Apartheidsmuur onmiddellijk wordt afgebroken. De recent aangenomen VN-resolutie zal hierbij niet volstaan. Er moet wereldwijd een protestbeweging op gang komen zoals destijds tegen de apartheid in Zuid-Afrika. Wellicht is 9 november hiertoe een eerste internationale aanzet. Die dag - de dag van de val van de Berlijnse muur in 1989 - wordt er wereldwijd actie gevoerd.

In Nederland is het Palestina Komitee Nederland, in samenwerking met initiatiefgroep Stop de Bezetting en de Palestijnse gemeenschap druk bezig met de voorbereidingen. Deze organisaties zullen een symbolische muur optrekken op het Leidseplein in Amsterdam, waarbij een ludieke actie wordt gehouden. Wat dit precies inhoudt? ,,Dat moet een verrassing blijven'', benadrukt Kees Wachtendonk van het Nederlands Palestina Komitee.

Ook het Palestina Komitee Rotterdam is steevast van plan die dag actie te voeren rond een virtuele muur en pamfletten uit te delen aan het Rotterdams publiek. In Groningen zullen de Palestina werkgroep van het comité Stop de Oorlog en afdeling van Vrouwen in het Zwart, vermoedelijk op 6 november, tijdens de koopavond in de binnenstad aandacht vragen voor de (gevolgen van deze) illegale muur in Palestina.

,,Het is een wanhopige situatie'', zegt Aurora, woordvoerster van de werkgroep. ,,Het is hard nodig dat meer mensen hiervan op de hoogte worden gesteld, en er nu eens écht iets gebeurt!'' Ook in Jeruzalem zullen verschillende vredesorganisaties op 8 november 's avonds gezamenlijk actievoeren tegen de muur.

Meer info: www.stopthewall.org

..........................

VERSE KRAKERS

In toenemende mate nemen jongeren die een onderkomen zoeken het initiatief in eigen handen en kraken een huis. Ravage plaatst driewekelijks een overzicht van het meest opvallende kraaknieuws.

AMSTERDAM

Zondag 5 oktober werden drie etages van Droogbak 13 gekraakt in het centrum van Amsterdam. Vervolgens was het de beurt aan Lampelinenstraat 27, een luxe appartement. Buurtbewoners vonden het prachtig om te zien dat het casco-appartemnt nu eindelijk bewoond wordt nadat het twee jaar geleden werd opgeleverd.

Maakten we in de vorige editie van Ravage melding van het feit dat de voormalige woning van Joop den Uyl op het punt stond ontruimd te worden, inmiddels is duidelijk dat het openbaar ministerie daar voorlopig vanaf ziet. De bungalow op Weldam 5 werd begin augustus gekraakt na twaalf jaar leegstand.

Op 25 oktober werd Rokin 116 herkraakt. Dit perceel werd begin maart dit jaar door de ME ontruimd op last van de officier van justitie die van mening was dat het pand nog niet lang genoeg leeg had gestaan om gekraakt te kunnen worden. Sinds de ontruiming heeft de eigenaar niets gedaan met het pand zodat de krakers besloten terug te keren. Op termijn heeft Stadsgoed NV plannen om het pand te verbouwen tot dure koopwoningen maar op dit moment zitten ze zonder geld.

Op 21 oktober werd een leegstaand kantoorgebouw gekraakt in de Czaar Peterbuurt (meer hierover op pagina 5). Diezelfde dag ontruimde de mobiele eenheid een aantal panden, waaronder Bloemgracht 124, Graaf Florisstraat 6, Geldersekade 44-46 en Linnaeusstraat 12. De meeste panden waren verlaten, enkel op de Geldersekade boden de krakers verzet in de vorm van een muzikaal onthaal van de ME.

Op 24 oktober bezette Kraakgroep Staatsliedenbuurt korte tijd het kantoor van woningstichting Patrimonium aan de Burgemeester Roellstraat in Amsterdam. De actie was gericht tegen het beleid van woningstichtingen om goede en betaalbare huurwoningen in de uitverkoop te doen. Eerder werden een tiental van dergelijke woningen gekraakt in de Van der Hoopstraat.

HAARLEM

Op 20 oktober heeft kraakgroep Haarlem bezit genomen van een leegstaande supermarkt aan de Zijlweg 9/11. Tot twee jaar terug was hier een filiaal van Edah in gevestigd. De eigenaar heeft in de tussentijd geen huurder kunnen vinden waarop de krakers besloten de bedrijfsruimte te benutten als woonruimte.

HUIS TER HEIDE

Op 21 oktober werden er twee woningen gekraakt aan de Amersfoortseweg in Huis ter Heide, gemeente Zeist. De huizen zijn eigendom van het kerkgenootschap der Zevende-Dags Adventisten, gezeteld in Arnhem. De huizen staan al geruime tijd leeg, in ieder geval meer dan een jaar.

DRIEBERGEN

Een paar uur na de kraak van voormalig café "Het Swaentje" in Driebergen probeerde een knokploeg van A. Winkel (sloop en asbestwerken) in opdracht van dhr. Van Gogh (zaakwaarnemer van de eigenaresse) het pand te ontruimen. De krakers wisten de knokploeg uit het voorste gedeelte te weren waarna de gealarmeerde politie tussenbeide kwam en de situatie kalmeerde. Nadat de officier van justitie van oordeel was dat de krakers strafbaar waren, heeft men het pand vrijwillig verlaten.

DELFT

Op 10 oktober werd het herenhuis aan de Delfgauwseweg 242 in Delft gekraakt. Het pand stond voor 480.000 euro te koop bij makelaar Ooms. Volgens omwonenden stond het huis al jaren leeg, men vindt de kraakactie dan ook terecht.

Meer weten over kraken? Bezoek de website: www.squat.net

 

...........................

Rood tegen de woningnood

De politieke jongerenorganisatie Rood, gelieerd aan de Socialistische Partij, is 13 oktober een campagne begonnen om de woningnood aan de kaak te stellen. Op tal van plaatsen werden er bedrijfspanden en woningen bezet.

Rood startte de campagne op 13 oktober met de kraak van het langdurig leegstaande kantoorpand "de Artisjok" in Haarlem. De Artisjok is een splinternieuw kantoorpand aan de Robertus Nurksweg gelegen vlakbij station Haarlem Spaarnwoude. Het gebouw staat sinds de oplevering, ruim een jaar geleden, leeg. Inmiddels wordt het bewoond door jongeren.

De volgende dag kraakte de jongerenorganisatie een woning aan de Robert Schumanring in Vlaardingen. Het pand, in eigendom van de woningbouwcorporatie, is al ongeveer een jaar niet in gebruik terwijl het volgens de SP-jongeren prima geschikt is voor jongerenhuisvesting.

Rood voerde 17 oktober actie op bouwterein Middenwillens in Gouda. Vroeg in de middag reden de jongeren een in stijl opgetuigde caravan het bouwterrein op, vlak achter NS-station Gouda Goverwelle. De gemeente Gouda heeft dit terrein bestemd voor de bouw van kantoorpanden, tot woede van Rood.

Op 19 oktober werd er een pand gekraakt in het centrum van Leiden. Het betreft een verwaarloosde woning aan de Hooigracht 42.

Op 20 oktober werd de werkkamer van wethouder C.L. Baljé van Volkshuisvesting in Delft bezet door de lokale afdeling van Rood. De jongeren wilden met deze bezetting aandacht vestigen op de idiote ideeën van de wethouder die binnenkort in de gemeenteraad behandeld worden. Volgens de jongeren houdt de wethouder in zijn plannen geen rekening met minder draagkrachtige mensen zoals jongeren en starters.

Woensdag 22 oktober werd het pand aan de Sleutel 5 op industrieterrein De Hurk in Eindhoven gekraakt. Rood kraakt dit pand niet voor eigen gebruik, maar stelt de ruimte ter beschikking aan jongeren die slachtoffer zijn van de ernstige woningnood.

Meer info: www.rood.nl

..............................

Britse politie arresteert burgerinspecteurs

LAKENHEATH (UK), 6 OKT 03 - Een groep vredesactivisten heeft op 6 oktober op de vliegbasis in het Britse Lakenheath geprobeerd te achterhalen of er atoomwapens liggen opgeslagen. Militairen arresteerden de indringers en overhandigden hen aan de plaatselijke politie.

De burgerinspectie in het zuiden van Engeland, georganiseerd door de Lakenheath Action Group, werd uitgevoerd door een internationaal gezelschap, waaronder vijf vredesactivisten van de Belgische organisatie Voor Moeder Aarde. Ze werden gearresteerd nadat ze de militaire basis hadden betreden.

,,We zijn naar USAF Lakenheath gekomen om bewijzen te vinden voor de aanwezigheid van massavernietigingswapens'', aldus Anu Korhonen van Voor Moeder Aarde. ,,We zijn verbaasd over de hypocrisie van de Verenigde Staten, die bereid zijn om oorlog te voeren op basis van onbevestigde rapporten van massavernietigingswapens in Irak terwijl ze zelf hun illegale nucleaire wapens behouden in Lakenheath.'' (Bron: Indymedia)

'Dierenleed geen amusement'

KORTRIJK/DEN HAAG, 30 SEPT/7 OKT 03 - In Kortrijk en Den Haag hebben dierenvrienden het circus aangegrepen om te protesteren tegen het gebruik van wilde dieren als amusementsobject. In Duitsland werd onlangs een wet aangenomen waarmee de toepassing van circusdieren wordt uitgebannen.

De komst van het American Circus naar Vlaanderen was voor lokale dierenactivisten aanleiding voor protest. Zowel in Gent als in Kortrijk posteerden de betogers zich bij de ingang van het terrein om met spandoeken en pamfletten het toegestroomde publiek erop te attenderen dat het gebruik van circusdieren "not done" is. De meeste Vlaamse steden hebben inmiddels een verbod ingesteld voor het gebruik van wilde circusdieren.

Een groep dierenvrienden heeft, onder aanvoering van een 'tijger' gekleed in een gestreept gevangenispak compleet met -bal, op 7 oktober geprotesteerd bij de première van Circus Renz op het Malieveld in Den Haag. Een Dier Een Vriend riep de bezoekers op om een volgende keer als men een circus bezoekt te kiezen voor een circus waar geen dieren gebruikt worden tijdens de voorstelling.

Het parlement in Duitsland heeft onlangs een wet aangenomen waarmee circusondernemingen worden geacht talrijke voorzieningen te treffen om het leven van de wilde circusdieren zo aangenaam mogelijk te maken. De regels zijn dermate streng dat hiermee het gebruik van wilde dieren in het circus vanzelf zal worden uitgebannen.

Rugstreeppad hindert BP

AMSTERDAM, 7 OKT 03 - Het stadsdeel Westerpark in Amsterdam dient op last van het ministerie van LNV een onafhankelijk onderzoek in te laten stellen naar de aanwezigheid van de Rugstreeppad in het Brettenpark. Hiermee komt de aanleg van het BP-benzinestation op losse schroeven te staan.

Stadsdeel Westerpark is voornemens een BP-benzinestation vanuit de bebouwde kom naar het Brettenpark aan de Spaarndammerdijk te verplaatsen. Buurtbewoners, verenigd in het comité BP Nee!, verzetten zich hier tegen. Het pompstation zou de natuur in het park ernstige schade toebrengen.

Na onderzoek van een ecoloog is gebleken dat het park de zeldzame Rugstreeppad herbergt, een beschermde diersoort. Hierop heeft BP Nee! bij het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) bezwaar aangetekend tegen de komst van het benzinestation. Het stadsdeel had bij het ministerie ontheffing aangevraagd van artikel 75 van de flora- en faunawet.

Tijdens de hoorzitting op 27 augustus heeft ecoloog Melchers verklaard dat de Rugstreeppad in het plangebied kan voorkomen en dat dit het voortplantingsgebied dan wel de onmiddellijke nabijheid van het voortplantingsgebied betreft.

Het ministerie verlangt nu nader aanvullend veldonderzoek door een onafhankelijk onderzoeksbureau. Er moet worden onderzocht of het plangebied voor de Rugstreeppad van betekenis is als voortplantingsbiotoop, zomerbiotoop, winterbiotoop, dan wel alleen van betekenis is tijdens de voorjaars-, zomer of najaarstrek.

Procedure tegen uitbreiding safaripark

DEN BOSCH, 14 OKT 03 - Behalve het vakantiedorp Droomrijk van De Efteling vecht de Brabantse Milieufederatie ook de uitbreiding van het recreatie- en safaripark Beekse Bergen aan bij de Raad van State.

Eigenaar Libéma wil de Beekse Bergen uitbreiden met onder meer 230 receatiebungalows, 300 kampeerplaatsen, 250 ligplaatsen voor boten en een evenementenhal. Doel hiervan is het aantal overnachtingen in het park op te vijzelen van 320.000 naar 600.000.

Gedeputeerde Staten hebben het bestemmingsplan voor deze uitbreidingen in juni dit jaar goedgekeurd, hoewel alom wordt betwijfeld of de compensatie van de schade die hierdoor wordt toegebracht aan de natuur goed is geregeld. Volgens de inspectie van het ministerie van VROM in Brabant lopen Libéma, de gemeente Hilvarenbeek en de provincie hierdoor het risico door de Raad van State te worden teruggefloten.

VROM had deze waarschuwing ook al voor Droomrijk laten uitgaan. De Efteling, de gemeente Loon op Zand en de provincie gingen met het plan twee weken geleden onderuit bij -'s lands hoogste bestuursrechter. Omdat dit gebeurde op grond van een procedurefout, wordt de natuurcompensatie opnieuw inzet van de volgende procedure. Het provinciebestuur is aan het inschatten hoe groot hierbij de kans op herhaling van het recente debacle is.

In de Beekse Bergen ontberen volgens de Brabantse Milieufederatie "aanzienlijke delen van het daar aanwezige bos elke bescherming", die op grond van het streekplan noodzakelijk is. Volgens de provincie zou een verbod op aantasting van dit bos de doodsteek zijn voor de verdere ontwikkeling van Beekse Bergen als "attractiepark van bovenregionale betekenis". (Bron: Brabants Dagblad)

Aap loopt carrière mis als acteur

AMSTERDAM, 17 OKT 03 - De producent van de musical 'Alleen op de wereld' heeft de opvoering van een aapje uit het stuk geschrapt. Dat gebeurde na protesten van de Dierenbescherming en de Stichting AAP.

De dierenbeschermers stonden erop dat de producent het aapje uit de voorstelling zou verwijderen omdat de harde muziek, felle lampen en grote hoeveelheden mensen de berberaap onhandelbaar zouden maken. De Stichting AAP was bang dat het dier daardoor uiteindelijk zou moeten worden afgemaakt. (Bron: ANP)

Processie voor behoud Lappersfortbos

BRUGGE (B), 19 OKT 03 - In Brugge weten ze niet van ophouden als het om het behoud van het Lappersfortbos gaat. Met een processie door de historische binnenstad werd stilgestaan bij de ontruiming van het milieu-actiekamp, nu een jaar geleden.

Oktober vorig jaar verwijderde de politie een groep milieuactivisten die zich in het Lappersfortbos in boomhutten hadden verschanst. Ze verzetten zich tegen de uitbreiding van een industrieterrein waardoor het voor de Bruggenaar populaire bos deels gekapt moet worden.

De milieuactivisten trokken met hun actiekamp veel belangstelling en konden op een brede sympathie rekenen. Mede als gevolg hiervan besloot het ministerie van Milieu om het bos te behouden. Een jaar later is er weliswaar een koopcontract opgesteld tussen het ministerie en het bedrijf dat aanvankelijk het bos zou kappen, maar de burgemeester van Brugge ligt nog dwars.

Op zondag 19 oktober namen vijfhonderd inwoners van Brugge deel aan een 'spoedprocessie voor aankoop' door de stad. Diverse mensen droegen witte maskers en fraaie protestborden. Er namen wederom opvallend veel jonge mensen deel aan de betoging, die leidde van het stationsplein naar het stadhuis en weer terug. (Bron: Indymedia)

Dierproeven gestegen

DEN HAAG, 21 OKT 03 - Het aantal dierproeven in Nederland is in 2002 ten opzichte van 2001 licht gestegen. Dat blijkt uit het jaarverslag van de sectie dierproeven van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA). In totaal zijn 724.025 dierproeven geregistreerd waarbij 702.994 proefdieren werden ingezet. Dat is 1,3 procent meer dan in 2001.

Meer dan de helft (53 procent) van de dierproeven in 2002 is verricht ten behoeve van wetenschappelijk onderzoek naar bijvoorbeeld de oorzaak en behandeling van ziekten bij de mens, zoals kanker en hart- en vaatziekten. Voor onderzoek ten behoeve van de ontwikkeling, productie of ijking van sera, vaccins, geneesmiddelen en medische of veterinaire producten is 39 procent van het totaal aantal dierproeven verricht.

Tweederde van het aantal dierproeven werd verricht op muizen en ratten. Het aantal dierproeven op genetisch gemodificeerde muizen is flink gestegen ten opzichte van 2001 (45 procent). Het gaat dan vooral om onderzoek dat zich richt op meer inzicht in kanker bij de mens. Kippen en vissen zijn na de muizen en ratten de meeste gebruikte proefdieren. (Bron: ANP)

Boete voor uitdelen pamfletten

DEN HAAG, 21 OKT 03 - Een politierechter in Den Haag heeft een vredesactivist een boete van 110 euro opgelegd wegens 'deelname aan een verboden betoging'. De persoon in kwestie deelde op 25 juni van dit jaar pamfletten uit voor de ingang van het gebouw van de Tweede Kamer.

Op initiatief van het Platform tegen de Nieuwe Oorlog en het Iraaks Platform betoogden eind juni enkele tientallen mensen op het Plein in Den Haag. Het protest was gericht tegen de uitzending van Nederlandse militaire troepen naar Irak. De betogers waren daarbij allen gekleed in een T-shirt met de opschriften 'Geen troepen' en 'Irakezen baas in eigen land'.

De politie meende dat er sprake was van een demonstratie waarvoor geen 'vergunning' was verleend. Om die reden werd opdracht gegeven de demonstratie te ontbinden, waarop een van de betogers zich aan de groep onttrok en bij de ingang van de Tweede Kamer verder ging met het uitdelen van pamfletten. Hierop werd de man gearresteerd.

De politierechter heeft de betoger conform de eis van het openbaar ministerie op 21 oktober veroordeeld tot een boete van 110 euro. In het vonnis wordt gesteld dat het dragen van T-shirts met gelijke tekst een demonstratie is. Dat de verdachte zich uit de groep had verwijderd is de politierechter klaarblijkelijk ontgaan.

Verder is de rechter niet ingegaan op het feit dat je voor een protestactie in dit land geen vergunning nodig hebt. De politie had dan ook geen legitieme reden om de actie te ontbinden. Het Platform tegen de Nieuwe Oorlog beschouwt de uitspraak "als een nadere illustratie van de uitholling van grondrechten in Nederland".

Tijdelijk gratis bussen in Dordrecht

DORDRECHT, 23 OKT 03 - De gemeente Dordrecht maakt het openbaar vervoer in de stad in november en december zes dagen gratis. Ze doet dit om het gebruik van openbaar vervoer te stimuleren. Eindhoven daarentegen heeft een vergelijkbaar plan noodgedwongen in de ijskast gezet.

Het gratis reizen in het openbaar vervoer van Dordrecht geldt op 22 en 29 november en 6, 13, 14 en 20 december. De gemeente ziet de actie niet alleen als stimulans om de auto wat vaker te laten staan, maar hoopt op deze manier ook een oplossing te bieden voor de drukte tijdens de kerstmarkt op 13 en 14 december in de Dordtse binnenstad.

De Eindhovense wethouder A. Pastoor heeft zijn 'troetelkindje', gratis openbaar vervoer in de stad, losgelaten. ,,Tijdelijk'', zo verzekert hij. De afgelopen tijd brokkelde in de gemeenteraad de steun voor zijn gratis openbaar vervoer langzaam af. Nadat eerst de oppositiepartijen VVD en PvdA hadden opgeroepen het project te staken, spraken ook de coalitiepartijen GroenLinks, D66 en CDA openlijk hun twijfel uit.

Pastoor (Leefbaar Eindhoven) wilde echter van geen wijken weten, omdat zijn project is opgenomen in het coalitieprogramma 'Samen Stad'. Inmiddels is hij van inzicht veranderd. ,,Het voornemen van het huidige kabinet om fors te bezuinigen op stads- en streekvervoer, in combinatie met het feit dat de Eindhovense begroting zwaar onder spanning staat, heeft mij doen realiseren dat je zo'n pilotproject nu wel kunt schudden.''

De wethouder verwacht het onderzoek naar gratis openbaar vervoer ,,over twee jaar weer te kunnen hervatten, als het financieel beter gaat''. In navolging van het Belgische Hasselt, waar al jaren op succesvolle wijze gratis openbaar vervoer wordt aangeboden, was Eindhoven van plan een soortgelijk plan stapsgewijs in te voeren. (Bron: Eindhovens Dagblad)

Juanra vast in Spanje

AMSTERDAM, 23 OKT 03 - De Catalaan Juan Rodriguez, die in verband wordt gebracht met de ETA, is uitgeleverd aan de Spaanse autoriteiten. Uit woede zijn in de nacht van 23 oktober het Spaanse consulaat en enkele Spaanse bankfilialen in Amsterdam besmeurd met rode verf.

De advocaat van Juanra, Victor Koppe, had in een kort geding voor de rechtbank in Den Haag tevergeefs een uitleveringsverbod geëist. Z'n cliënt wordt beschuldigd van betrokkenheid bij de ETA. De Spaanse autoriteiten baseren zich hierbij op een verklaring van een andere verdachte die onder marteling zou zijn afgelegd en na verhoor weer werd ingetrokken.

In de nacht volgend op de uitlevering hebben 'autonome activisten tegen staatsterreur' het Spaanse consulaat en vestigingen van Spaanse banken in Amsterdam aangevallen. "Met bloedrode verf en stenen is geprotesteerd tegen de bloedige terreur die dit land uitvoert tegen politieke tegenstanders", zo melden de activisten in een verklaring.

Ook de houding van de Nederlandse overheid wordt fel bekritiseerd. "De Nederlandse regering werkt zonder blikken of blozen mee, door politieke tegenstanders aan Spanje uit te leveren op de meest vage beschuldigingen. Nederland kiest ervoor alle rapporten over marteling en politieke onderdrukking te negeren."

Ban op kinderarbeid bij Indiase katoenzaadproductie

UTRECHT, 24 OKT 03 - Internationale zaadbedrijven, waaronder Advanta en een bedrijf waarin de Indiase dochteronderneming van Unilever aandelen heeft, hebben afgesproken om samen met de gerenommeerde Indiase organisatie MV Foundation kinderarbeid uit te bannen bij de productie van katoenzaden. Binnenkort moet daarvoor een concreet voorstel op tafel liggen.

Dat is de uitkomst van een bijeenkomst vorige maand in Hyderabad, hoofdstad van de Indiase deelstaat Andhra Pradesh. Naast Unilever, Advanta en de MV Foundation (MVF) waren ook de zaadmultinationals Monsanto, Syngenta, Bayer en Emergent Genetics vertegenwoordigd, evenals enkele grote Indiase zaadbedrijven.

Er is afgesproken dat er een werkgroep van betrokken bedrijven wordt gevormd die een controlesysteem gaat opzetten om kinderarbeid te bestrijden. MV Foundation bereidt de werkende kinderen voor op deelname aan fulltime openbaar onderwijs. De afgelopen twaalf jaar heeft MVF circa 250.000 kinderen van werk naar school weten te krijgen.

In maart 2004 komen de zaadbedrijven en de MV Foundation opnieuw bijeen om de voortgang van activiteiten tegen kinderarbeid in de katoenzaadteelt te bespreken. De Landelijke India Werkgroep, Amnesty International, FNV Mondiaal en Novib zullen het komende halfjaar de initiatieven van de katoenzaadbedrijven kritisch blijven volgen.

Ruim 500 betogers opgepakt bij NAVO-basis

BERGEN (B), 25 OKT 03 - De politie in Bergen heeft zaterdag in totaal 500 vredesactivisten opgepakt die bij de Navo-basis Shape actie voerden. Ze werden administratief aangehouden. De arrestanten namen deel aan een burgerinspectie van Bomspotting.

Volgens Bomspotting slaagden 55 mensen erin de militaire basis te betreden. De autoriteiten spraken van twaalf mensen die ,,lang voor de betoging begon'' het terrein waren binnengedrongen. Een twintigtal anderen werd opgepakt onmiddellijk nadat zij over de omheining waren geklauterd, aldus de politie. In de late namiddag werd iedereen vrijgelaten.

De betogers wilden de militaire basis inspecteren op de aanwezigheid van nucleaire wapens. De actie vond plaats in het kader van de betoging 'Get in Shape'. De organisatoren van de manifestatie telden in de loop van de middag een duizendtal deelnemers. De manifestanten kwamen uit België, Duitsland, Nederland, Groot-Brittannië, Frankrijk en Finland.

Grote incidenten waren er niet. De organisatoren hadden bij de voorstelling van hun actie benadrukt dat ze een daad ,,van burgerlijke ongehoorzaamheid'' wilden stellen om aan te klagen dat de aanwezigheid van kernwapens op het Belgische grondgebied illegaal is.

In België liggen kernwapens op de militaire basis van Kleine Brogel. In Shape, het militaire hoofdkwartier van de NAVO in Bergen, worden de plannen gemaakt om die kernwapens te gebruiken. Dit wordt door de vredesactivisten beschouwd als een grove overtreding van het internationaal recht.

Demonstratie extreem-rechts verboden

AMSTERDAM, 25 OKT 03 - Antifascisten hebben zaterdag met een tegendemonstratie bij het Centraal Station in Amsterdam de actie van het comité Stop Martijn tegen pedoseksualiteit voorkomen. Burgemeester Cohen verbood de extreem-rechtse initiatiefnemers van het comité de stad binnen te gaan.

Een klein aantal deelnemers aan de actie van Stop Martijn raakte bij het Centraal Station en op de Westerdoksdijk vier keer slaags met tegendemonstranten. De Mobiele Eenheid (ME) moest er aan te pas komen en ook werd traangas gebruikt om de groepen uit elkaar te houden, aldus een woordvoerster van de politie. Zij maakte bekend dat twee personen werden gearresteerd. Getuigen spreken van meer arrestaties.

De actievoerders van het extreem-rechtse comité verzamelden zich omstreeks 16.00 uur in Leiderdorp. Initiatiefnemers F. van der Kooi en M. Smit gaven daar aan de actie voort te willen zetten in Den Haag. Een deel van de groep ging naar huis, een ander deel heeft onder politiebegeleiding op het Binnenhof en het Plein in Den Haag gedemonstreerd, alvorens naar huis te gaan.

Stop Martijn is een reactie op de stichting Martijn, een belangenvereniging voor pedoseksuelen. De actievoerders wilden demonstreren tegen wat zij noemen ,,de doofpotpolitiek van de Nederlandse overheid'' ten aanzien van pedoseksuelen.

De tegenbetoging was in handen van de Anti Fascistische Actie Amsterdam. "Comité Stop Martijn grijpt de Stichting Martijn aan om hun ideeën aan de man te brengen. Wij zien het openlijk manifesteren van extreem-rechts als een directe bedreiging. Door een maatschappelijk gevoelig onderwerp aan te snijden probeert extreem-rechts een nieuw publiek te bereiken", aldus de antifascisten.
Naar boven

 

 


Ravage
Archief
Overzicht 2003
Overzicht #14

..