Uit: Ravage #14 van 31 oktober 2003

De muur moet vallen!

Zondag 9 november is uitgeroepen tot internationale actiedag tegen de 'veiligheidsmuur' die Israël in Palestina bouwt. Met het oog op een toekomstige Palestijnse staat, wil Israël haar grondgebied verder uitbreiden en de toegang zeker stellen tot belangrijke hulp- en waterbronnen.

Op 23 juni 2002 bekrachtigde de Israëlische regering het plan voor de bouw van een 650 km lange 'veiligheidsmuur' langs de gehele Westelijke Jordaanoever. In plaats van binnen de internationaal erkende grenzen te blijven, zoals die zijn afgeleid van de wapenstilstandslijn van 1967, beter bekend als de 'Groene Lijn', wordt de muur gebouwd in de bezette Palestijnse gebieden.

In totaal pikt Israël met deze muur zo'n vijftig procent van de Westelijke Jordaanoever in, en worden bijna 385 duizend Palestijnen in verschillende enclaves en 'militaire zones' opgesloten op de Westbank.

Veiligheid

De ontwerpresolutie die Syrië op 14 oktober in de Veiligheidsraad tegen de bouw van deze muur indiende, strandde op een veto van de VS. In deze resolutie werd de muur "illegaal" genoemd en aangemerkt als "oorlogsmisdaad". Amerika stemde als enige land tegen. Bulgarije, Kameroen, Duitsland en Engeland onthielden zich van hun stem.

Een mildere resolutie, waarin wordt geëist dat Israël de bouw van de muur stopzet en terugdraait, is op 21 oktober met 144 stemmen voor en vier tegen door de Algemene Vergadering van de VN wél aangenomen. In tegenstelling tot de Veiligheidsraad, heeft dit VN orgaan geen sanctiemogelijkheden. Uiteraard stemde de VS naast Israël wederom tegen.

Israël legt deze VN resolutie naast zich neer. Ze zegt dat de muur noodzakelijk is om de veiligheid van haar burgers te garanderen. De muur, die voor een groot deel bestaat uit acht meter hoog beton en op andere delen uit grote rollen prikkeldraad, militaire patrouillewegen, zandpaden (om voetsporen te kunnen traceren), beveiligingscamera's, hoge elektrische hekken en wachttorens, moet Palestijnse zelfmoordenaars buiten de deur houden. Maar zelfs Israëlische vredesorganisaties menen nu dat de muur vooral gebouwd wordt voor de kolonisten.

Water

In totaal wordt 98 procent van de Israëlische nederzettingen omsloten in de defacto geannexeerde gebieden. De muur maakt een Palestijnse staat, waar Israël sinds de zogenaamde roadmap naar vrede officieel voorstander van zegt te zijn, in praktijk onmogelijk.

De muur omcirkelt de regio's op de Westelijke Jordaanoever waar de meeste Palestijnen wonen en verdeelt hen in drie verschillende ghetto's. Palestijnen worden niet alleen van hun grond, werk, markten, hulpbronnen en elkaar verstoken, maar ook van elementaire voorzieningen als water en gezondheidszorg. Alles dat nodig is voor een redelijk en zelfvoorzienend bestaan van een gemeenschap, wordt hen hiermee ontnomen.

In 2005 moet de hele muur, die gebouwd wordt in drie fasen, voltooid zijn. Eind juli 2003, iets meer dan een jaar na het begin van de bouw, verklaarde de Israëlische regering dat het eerste deel van in totaal zo'n 145 km rond Jenin, Tulkarem en Qalqiliya klaar was. Qalqiliya City is inmiddels volledig omringd door de muur. Tulkarem aan één kant, aan de andere kant door een 'isolatiegrens'. Achttien dorpen zijn inmiddels van drie kanten afgesloten.

Met deze eerste fase heeft Israël alvast twee procent van de Westelijke Jordaanoever geannexeerd. Honderden Palestijnse huizen, winkels en infrastructuur zijn met bulldozers vernield. Zo'n 11.550 mensen zitten nu opgesloten tussen de muur en de Groene Lijn in de zogenaamde 'militaire zones'.

Van de 51 dorpen (20.000 inwoners) langs de muur hebben slechts dertien dorpen nog volledig toegang tot hun vruchtbare grond. De rest is hun inkomsten en erfgoed verloren. Deze Palestijnse districten voorzagen vóór de komst van de muur in 45 procent van de Palestijnse landbouwproductie.

Nu zijn de gemeenschappen afgesloten van toegang tot 36 van hun grondwaterbronnen en meer dan 200 waterreservoirs. Bulldozers hebben gedurende de bouw van dit deel bijna vier kilometer aan waterpijpleidingen en 25 waterbronnen vernield. Deze waren zowel bestemd voor landbouw als huishoudelijk gebruik.

Acties

Het wordt hoog tijd dat deze Apartheidsmuur onmiddellijk wordt afgebroken. De recent aangenomen VN-resolutie zal hierbij niet volstaan. Er moet wereldwijd een protestbeweging op gang komen zoals destijds tegen de apartheid in Zuid-Afrika. Wellicht is 9 november hiertoe een eerste internationale aanzet. Die dag - de dag van de val van de Berlijnse muur in 1989 - wordt er wereldwijd actie gevoerd.

In Nederland is het Palestina Komitee Nederland, in samenwerking met initiatiefgroep Stop de Bezetting en de Palestijnse gemeenschap druk bezig met de voorbereidingen. Deze organisaties zullen een symbolische muur optrekken op het Leidseplein in Amsterdam, waarbij een ludieke actie wordt gehouden. Wat dit precies inhoudt? ,,Dat moet een verrassing blijven'', benadrukt Kees Wachtendonk van het Nederlands Palestina Komitee.

Ook het Palestina Komitee Rotterdam is steevast van plan die dag actie te voeren rond een virtuele muur en pamfletten uit te delen aan het Rotterdams publiek. In Groningen zullen de Palestina werkgroep van het comité Stop de Oorlog en afdeling van Vrouwen in het Zwart, vermoedelijk op 6 november, tijdens de koopavond in de binnenstad aandacht vragen voor de (gevolgen van deze) illegale muur in Palestina.

,,Het is een wanhopige situatie'', zegt Aurora, woordvoerster van de werkgroep. ,,Het is hard nodig dat meer mensen hiervan op de hoogte worden gesteld, en er nu eens écht iets gebeurt!'' Ook in Jeruzalem zullen verschillende vredesorganisaties op 8 november 's avonds gezamenlijk actievoeren tegen de muur.

Lousco Grasman

Meer info: www.stopthewall.org
Naar boven

 

 


Ravage
Archief
Overzicht 2003
Overzicht #14

..