Uit: Ravage #14 van 31 oktober 2003

Duurzame producten dupe van prijzenoorlog

De afgelopen maand heeft Albert Heijn een prijzenslag ontketend in supermarktland. Leuk voor de consument met een krappe beurs. Maar wat zijn de gevolgen voor de verkoop van eerlijke en duurzame producten? Krijgen die zo nog wel een kans?

Duizenden producten zijn door Albert Heijn blijvend in prijs verlaagd. Leuk voor het imago van het concern dat zo haar verloren consumenten, onder meer vanwege de affaire Mölberg, in recessietijd weer terug wil winnen en hiermee haar aloude slogan dat zij op de kleintjes let nieuw leven inblaast.

Er zit ook een keerzijde aan deze prijzenslag. Het prijsverschil tussen bijvoorbeeld een pak gewone en Max Havelaar-koffie was al relatief groot, maar wordt nu alleen nog maar groter. De bewuste consument zal zich hier niet zo snel door laten beïnvloeden, maar uitbreiding van het marktaandeel van duurzame producten wordt nu toch op zijn minst weer een stuk lastiger.

Onderzoek wijst immers al langer uit dat mensen wel massaal aangeven bereid te zijn om wat meer te betalen voor een diervriendelijk(er) of ecologisch verantwoord product, maar dat zij in de praktijk nog altijd gaan voor het goedkoopste.

Gevolgen

Goede Waar & Co, de opvolger van de Alternatieve Konsumenten Bond die aan de wieg stond van het Eko-keurmerk, maakt zich hierover zorgen. ,,Mensen die nu al duurzame of biologische producten kopen, verliezen we met deze prijzenoorlog denk ik niet. Maar als dit zo doorgaat heeft de prijzenoorlog wel grote gevolgen voor de groei van het aantal consumenten en de uitbreiding van het aantal duurzame producten'', zegt Andrea van de Graaf van Goede Waar & Co.

Deze ontwikkeling is volgens haar slecht voor het bewustwordingsproces. ,,Wij zijn er niet voor dat mensen moeten denken dat producten en voeding zo goedkoop mogelijk moeten zijn. Sommige producten zouden juist aanmerkelijk duurder mogen worden, om bijvoorbeeld het milieu te ontlasten'', aldus de persvoorlichtster.

Ook vreest Van de Graaf dat mensen nu alleen maar meer gaan eten omdat alles zo goedkoop is. ,,Hoe goedkoper dingen worden, hoe gemakkelijker mensen de producten gaan gebruiken. Dat is helemaal niet gezond. Men zegt wel steeds dat de consument er beter van wordt, maar daar zijn wij het dus niet helemaal mee eens.''

Ook Biologica, de beleids- en promotieorganisatie voor biologische landbouw en voeding, is niet blij met de prijzenslag en benadrukt het belang van een eerlijke prijs. ,,Willen wij een gezonde keten, dan moet een eerlijke prijs voor zowel boer, supermarkt als consument voorop staan. Met deze lage prijzen belemmer je het duurzaam ondernemen. Biologische boeren kunnen niet tegen nog lagere prijzen produceren'', reageert woordvoerster Annelijn Steenbruggen van de organisatie.

Ook zij beklaagt zich over de media die de prijzenslag nu vooral voorstelt als winst voor de consument. ,,Het is nu misschien winst aan de kassa, maar het gaat uiteindelijk ten koste van het milieu en dierenwelzijn. Veel mensen vinden dat toch ook niet onbelangrijk.''

Kwaliteitsslag

De Natuurvoedings Winkels Organisatie (NWO) laat weten binnenkort onder het motto 'Geen Prijzenslag, maar kwaliteitsslag', een actie te starten als reactie op de prijzenoorlog in de gangbare supermarkten. In een folder wordt het publiek uitgelegd dat de natuurvoedingssuper niet meedoet aan de prijzenslag, omdat het op de lange termijn de boer is die hiervoor betaalt.

Daarnaast gaat de NWO de campagne 'Adopteer een Kip' promoten, waarmee Biologica afgelopen september haar overkoepelende actie 'Adopteer Biologisch' van start is gegaan. Consumenten die de komende maand op deze manier een duurzame verbinding aangaan met een biologische boer om elke maand een doosje eieren af te nemen, ontvangen daarbij in de Natuurwinkel gratis een doosje eieren, een pak sinaasappelsap en een potje jam. ,,Met de Cadeaukip (een cadeaubon voor een adoptiekip) hopen wij zoveel mogelijk nieuwe mensen bekend te maken met de natuurvoeding'', zo laat de woordvoerder weten. (Lousco)

 
Naar boven

 

 


Ravage
Archief
Overzicht 2003
Overzicht #14

..