HOME       OPROEPEN      ARCHIEF       CONTACT      LINKS               

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  Migranten Calais opgejaagd wild
 

CALAIS, VR 30 MRT 2012 [IPS] - Calais trekt sinds de ontruiming van het migrantenkamp gestaag nieuwe migranten die via Frankrijk willen oversteken naar Groot-Brittannië. De politie treedt nu weer harder op.


In de eerste helft van 2009 heeft de Franse politie in Calais bijna 14.000 buitenlanders zonder verblijfsvergunning opgepakt, die zich in vrachtwagens hadden verstopt en zo Groot-Brittannië wilden bereiken. De ontruiming van wat in de volksmond Le Jungle werd genoemd, had tot doel de illegale migratie via het Kanaal tegen te gaan.

Momenteel verblijven er tussen de 150 en 200 migranten in kraakpanden in en rondom de Noord-Franse stad, ondanks een meedogenloze campagne van de autoriteiten om ze weg te jagen. De plaatselijke gendarmerie, de Franse grenspolitie en permanent gestationeerde oproerpolitie dragen hieraan bij, met wekelijkse en soms dagelijks invallen, willekeurige arrestaties, uitzettingen en de sloop van panden.

In de afgelopen weken nam de frequentie en intensiteit van die activiteiten toe. Onlangs zette de politie 35 migranten uit de vervallen prefabhuizen in Avenue Blériot, ook bekend als Africa House. De volgende nacht viel de politie het voedseldistributiecentrum binnen waar sommige uitgezette migranten onderdak hadden gevonden. Tenten werden verwoest en spullen in beslag genomen.

Sindsdien zijn er nog twee uitzettingen geweest in verschillende panden en kampen rondom de stad. De autoriteiten hebben ook de controle verscherpt bij parkeerplaatsen voor vrachtwagens buiten Calais, richting Duinkerken. Migrantenorganisaties vermoeden dat de nieuwe repressiegolf het gevolg is van de wens van de Britse regering om Calais 'migrantenvrij' te maken in de aanloop naar de Olympische Spelen in Londen.

Ondanks de politierepressie komen er nog steeds migranten naar het voedseldistributiecentrum bij de haven van Calais, waar ngo's twee tot drie maaltijden per dag verstrekken. De autoriteiten van Calais voeren niet alleen een strikt beleid, ze hebben ook stilzwijgend het voedseldistributiecentrum opgezet en betalen zelfs de huur voor een hulporganisatie die de dagelijkse maaltijden verstrekt. Ook zorgt de lokale overheid voor winteropvang, medische zorg en douches.Meer nieuws

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Geef je mening:

Naam:

Bericht:  Home


 

.

.