HOME       OPROEPEN      ARCHIEF       CONTACT      LINKS               

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   Alternatieve milieutop naast Rio+20
 

RIO DE JANEIRO, DO 29 MRT 2012 - Maatschappelijke organisaties uit de hele wereld organiseren een alternatieve milieutop naast de VN-Conferentie over Duurzame Ontwikkeling. Die laatste top zal in hun ogen onvermijdelijk op een mislukking uitlopen.


De alternatieve stop vindt net als de VN-top Rio+20 plaats in juni in Rio de Janeiro. Daar werd twintig jaar geleden de VN-Conferentie voor Milieu en Ontwikkeling, ook bekend als de Aardetop, gehouden. Deze conferentie wordt gezien als een keerpunt in de architectuur van de internationale milieuwetgeving.

De alternatieve milieutop wordt van 15 tot 23 juni gehouden in het park Aterro do Flamengo en zal naar verwachting zo'n 10.000 deelnemers trekken. Afgevaardigden van ongeveer twintig sociale organisaties, zoals vakbonden, vrouwen- en boerenorganisaties, kwamen deze week bijeen om hun kritiek op de officiële top te verwoorden en voorbereidingen te treffen voor de grootschalige mobilisatie in juni.

Een van de uitdagingen is het verwerken van de rechten van inheemse volken in het concept voor duurzame ontwikkeling, zegt activist Sander Otten, lid van de technische commissie van Coordinadora Andina de Organizaciones Indigenas (CAOI), een overkoepelend orgaan van inheemse groepen uit Bolivia, Colombia, Ecuador en Peru.

De CAOI staat voor een minder economisch-georiënteerde benadering om te komen tot werkelijke oplossingen voor de milieucrisis. "We zien momenteel in Zuid-Amerikaanse landen geen implementatie van het groene economische model", zegt Otten. "Precies het tegenovergestelde gebeurt. De winning van grondstoffen staat centraal en dat kun je niet groen noemen."

Ook sommige Braziliaanse parlementariërs zijn kritisch over het slagen van Rio+20. Zij organiseren tussen 14 en 17 juni een eigen bijeenkomst om de aandacht van de media en het publiek te trekken, de Rio Climate Challenge. Doel van die bijeenkomst is om de klimaatonderhandelingen tussen landen over de CO2-uitstoot op realistische wijze na te bootsen en te proberen een consensus te bereiken, zegt Alfredo Sirkis van de Groene Partij.Meer nieuws

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Geef je mening:

Naam:

Bericht:  Home


 

.

.