HOME       OPROEPEN      ARCHIEF       CONTACT      LINKS               

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  Opheldering gevraagd over vluchtelingendrama op zee
 

BRUSSEL, DI 27 MRT 2012 - De NAVO en haar lidstaten moeten informatie verschaffen omtrent het bootongeluk begin vorig jaar in de Middellandse Zee. Daarbij kwamen 63 migranten om het leven.


Dat eist een coalitie van mensenrechtenorganisaties in een gezamenlijke brief aan de NAVO en haar lidstaten. Gevraagd wordt om de exacte locaties van alle schepen die eind maart 2011 voor de kust van Libië in de Middellandse Zee patrouilleerden op het moment dat een boot met Afrikaanse vluchtelingen in de problemen raakte. Meer dan zestig opvarenden kwamen om.

Het drama deed zich voor tijdens de opstand in Libië. Een boot met 72 vluchtelingen raakte kort na het vertrek in Tripoli in de problemen en strandde uiteindelijk twee weken later. Voor 63 van de 72 opvarenden kwam alle hulp te laat, onder wie vrouwen en kinderen. "Ondanks noodsignalen en een door overlevenden opgemerkte militaire helikopter en een oorlogsschip, kreeg het bootje geen enkele hulp", hekelen de organisaties.

"Het schokkende verlies aan mensenlevens in de Middellandse Zee in 2011 - het Hoge Commissaris voor Vluchtelingen van de Verenigde Naties schat dat vorig jaar ten minste 1500 mensen stierven in een poging over te steken - vraagt om gezamenlijke inspanningen om dergelijke tragedies zowel te onderzoeken, alsook in de toekomst te voorkomen", dringen de ondertekenaars aan in de brief.

Onder hen Human Rights Watch, de International Federation of Human Rights en het Europees-Afrikaanse netwerk Migreurop. Zij blijven op zoek naar de ware toedracht van het incident. De mensenrechtenorganisaties hebben brieven verzonden naar het maritieme NAVO-hoofdkwartier in Napels en de defensie-ministers van Frankrijk, Groot-Brittannië, Italië, Spanje, de VS en Canada. Elk van die landen had op dat moment oorlogsschepen actief voor de Libische kust.

De organisaties willen zien te achterhalen waar de oorlogsschepen zich precies bevonden op het tijdstip van de ramp en hoe ze reageerden op de uitgestuurde noodsignalen. Donderdag 29 maart presenteert de Raad van Europa een rapport over de ramp en het ruimere probleem van dodelijke ongelukken onder Afrikaanse migranten die de oversteek naar Europa wagen.Meer nieuws

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Geef je mening:

Naam:

Bericht:  Home


 

.

.