HOME       OPROEPEN      ARCHIEF       CONTACT      LINKS               

 

 

 

 

 

 

 

   Nigerianen pakken
Shell aan
 

LAGOS, MA 26 MRT 2012 - Inwoners van Ogoniland hebben de directie van Shell voor de Britse rechtbank gesleept. De dorpsbewoners beweren dat Shell te laks reageerde op twee olielekken in 2008 en eisen schadevergoeding.


Als gevolg van de milieurampen liep de omgeving ernstige schade op en kwam de kostwinning van de bevolking in gevaar. Shell ontkent de aantijgingen en zegt dat de olielekken maar een klein deel van de schade hebben veroorzaakt. De grootste schade zou zijn aangericht door dieven die geregeld de oliepijpleidingen zouden aftappen zonder zich te bekommeren om het milieu.

Advocaten dienden reeds 6 maart een aanklacht in bij het Federale Hooggerechtshof van Port Harcourt tegen de lokale onshore-eenheid van het concern Shell Petroleum Development Co., kortweg SPDC. De rechtszaak heeft betrekking op een brand in april 2009 bij de the Bomu-Bonny Trans-Niger pijplijn en de daaropvolgende olieramp. De kwestie is reeds uitgebreid gedocumenteerd in een VN-rapport, dat door Shell werd gefinancierd.

De tienduizenden bewoners van het dorp Kegbera Dere en andere Ogoniland gemeenschappen eisen een schadevergoeding van SPDC van circa $767 miljoen. Daarnaast eisen de advocaten uit naam van de gemeenschap dat het concern het door de VN voorgestelde negen-stappen-schoonmaakplan uitvoert. Volgens het rapport zou daartoe een apart orgaan opgericht moeten worden, dat gefinancierd wordt door Shell en de Nigeriaanse overheid.

De tweede aanklacht werd vrijdag ingediend in Londen door advocaten van Leigh Day & Co uit naam van de Bodo-gemeenschap en betreft de vaststelling van compensatie voor twee lekken in 2008, nadat gesprekken over een schadevergoeding vorige week vastliepen. "We zijn enorm teleurgesteld dat de pogingen om tot een oplossing te komen zijn vastgelopen", aldus Martyn Day, een advocaat van de eisers.

Volgens de dorpelingen lekte er in 2008 in een tijdsbestek van een aantal weken meer dan 560 duizend vaten olie weg (88,9 miljoen liter), voordat Shell uiteindelijk het lek dichtte. Hoewel de inwoners van Ogoniland vijandig staan ten opzichte van de oliebedrijven vanwege de milieuschade die ze aanrichten, was volgens de advocaat van de dorpelingen hulp welkom geweest.

Eerder deze maand werd bekend dat het Amerikaanse Hooggerechtshof besloten heeft zich opnieuw te buigen over de vraag of het olieconcern Shell aansprakelijk is voor mensenrechtenschendingen in Nigeria. Twaalf Nigerianen beschuldigen Shell van medeplichtigheid aan schendingen van de mensenrechten tegen hen in Nigeria tussen 1992 en 1995.

De multinational zou de Nigeriaanse regering destijds hebben geholpen met martelingen, buitengerechtelijke executies en misdaden tegen de menselijkheid. De rechters besloten het hoger beroep van de groep Nigerianen in behandeling te nemen, die eisen dat ze verder mogen gaan met hun rechtszaak tegen de oliemaatschappij. Een rechtbank in New York verklaarde de zaak eerder niet-ontvankelijk.Meer nieuws

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Geef je mening:

Naam:

Bericht:  Home


 

.

.