HOME       OPROEPEN      ARCHIEF       CONTACT      LINKS               

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  Winning schaliegas veroorzaakt ook kanker
 

AURORA (VS), DO 22 MRT 2012 - De ontginning van het controversiële schaliegas blijkt niet alleen een gevaar voor het grondwater. Ook de lucht wordt vervuild en omwonenden lopen een hoger risico op kanker.


Dat blijkt uit Amerikaans onderzoek van wetenschappers van de Colorado School of Public Healthin. Ze maten drie jaar lang de luchtkwaliteit in de omgeving van boorputten. Ze ontdekten verschillende koolwaterstoffen, waaronder benzeen, ethylbenzeen, tolueen en xyleen. Van sommige van die stoffen, zoals benzeen, staat vast dat ze kankerverwekkend zijn.

"Tot nog toe lag de nadruk grotendeels op grondwatervervuiling", zegt hoofdonderzoekster Lisa McKenzie. "Maar uit onze gegevens blijkt dat het belangrijk is om het ook over luchtvervuiling te hebben in de dialoog over schaliegasontginning." De onderzoekers berekenden een hoger kankerrisico voor inwoners in de directe nabijheid van een boorput.

Uit de onderzoeksresultaten blijkt dat ook niet-kanker gerelateerde gezondheidsrisico's groter zijn voor omwonenden in de directe nabijheid van de bron. De grootste risicio's treden op in een relatief korte, maar intense uitstoot. Op dat moment worden chemicaliën uitgestoten die irriterend zijn voor het zenuwstelsel of de longen. Ze kunnen hoofdpijn, irritatie aan de ogen, een zere keel en ademhalingsmoeilijkheden veroorzaken.

Fracking of 'kraken' is een proces waarbij schaliegas gewonnen wordt uit gesteente. Dit door onder hoge druk water, zand en chemicaliën in de bodem te pompen. De techniek is wereldwijd aan een steile opmars bezig, maar is ook erg controversieel. Steeds meer studies duiden op de nadelen, zoals grondwatervervuiling en risico op aardbevingen.

Wereldwijd waar men schaliegas wil winnen is er verzet, zo ook in Nederland. Juni vorig jaar besloot minister Verhagen dat er voorlopig geen proefboringen naar schaliegas plaats zullen vinden. Eerst moeten volgens de bewindsman alle risico's van deze activiteiten zijn weggenomen. Zijn besluit volgde op berichten vanuit Blackpool in Engeland dat de boringen begin juni aardbevingen hadden veroorzaakt.

Gisteren maakte Shell bekend een contract getekend te hebben met het Chinese staatsbedrijf CNPC voor de gezamenlijke zoektocht naar en ontginning van schaliegas in China, dictatuur of niet. Feest ten huize van de koninklijke familie, grootaandeelhouder van Shell. De Chinese overheid moet nog akkoord gaan met de verbintenis, volgens Shell het eerste zogeheten production sharing contract.Meer nieuws

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Geef je mening:

Naam:

Bericht:  

Cristhian - August 31, 2012 - 05:14 pm
Ria Onderdelinden zegt:Wat leuk om dit goede nieuws te lezen e9n te zien. Heel veel sueccs en mooie ervaringen op je nieuwe werkplek. Ik kijk nog regelmatig op je website en verwijs collega's er ook naar. En die berg ga je ook nog bedwingen op de fiets, dat weet ik zeker.[]Winy Schalke Reply:maart 19th, 2011 at 14:24Ik ben inmiddels al 4x op de fiets naar mijn werk gegaan en elke keer gaat het beter. Ik loop nog steeds het steilste stukje omhoog, maar het stukje dat ik loop wordt alsmaar kleiner. Ik begin er lol in te krijgen, dat bedwingen van die berg![]
Home


 

.

.