HOME       OPROEPEN      ARCHIEF       CONTACT      LINKS               

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  Vrijbit doet aangifte tegen VUmc
 

UTRECHT, WO 21 MRT 2012 - Burgerrechtenvereniging Vrijbit heeft aangifte gedaan tegen de directie van VUmc en Eyeworks. De privacy van bezoekers van de eerste hulp van het ziekenhuis zou ernstig zijn geschonden.


Twee medewerkers van tv-producent Eyeworks, en 36 op afstand bediende camera's, konden in januari en begin februari gedurende zestien dagen non-stop meekijken naar vertrouwelijke gesprekken tussen artsen en patiënten. Zo'n 1500 mensen bezochten in die periode de spoedeisende hulp van het VU medisch centrum (VUmc) in Amsterdam.

De begane strafbare feiten behelzen volgens Vrijbit zowel het meekijken en beluisteren van niet-behandelend medisch personeel, als het maken van opnames van de behandelingen op de afdeling eerste hulp van het ziekenhuis. Daarbij gaat het om "schendingen van de privacy en lichamelijke integriteit van patiënten en hun begeleiders, en van zorgverleners die onwetend waren van de spionage-activiteiten."

Met de aangifte beoogt Vrijbit te bewerkstelligen dat de strafrechter de harde grens bepaalt "tot waar patiënten en cliënten in de zorg mogen rekenen op een vertrouwelijke omgang met zorgverleners binnen de muren van de spreekkamer en op de nakoming van zorgverleners van alle plichten en verantwoordelijkheden verbonden aan het medisch beroepsgeheim."

"Opdat iedereen", zo vervolgt Vrijbit, "zowel binnen de medische sector als in het bedrijfsleven, het besef wordt bijgebracht dat aantasting van de privésfeer van kwetsbare patiënten ethisch ontoelaatbaar is. En dat iedereen, van hoog tot laag, die zich hier toch aan schuldig maakt, ongeacht of dit gebeurt uit oogmerk van nieuwsgaring, voorlichting of commerciële belangen, strafbaar is."

Na de ophef over de geheime tv-opnames heeft RTL de resterende uitzendingen van het realityprogramma '24 uur: tussen leven en dood' geschrapt. De zender deed dit nadat het VUmc liet weten niet langer achter het programma te staan, omdat het "in toenemende mate onrust geeft onder patiënten, medewerkers en tot een heftige maatschappelijke discussie leidt."Meer nieuws

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Geef je mening:

Naam:

Bericht:  Home


 

.

.