HOME       OPROEPEN      ARCHIEF       CONTACT      LINKS               

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


  OM heeft geen zin in strafzaak Zorreguieta
 

ROTTERDAM, MA 19 MRT 2012 - Het landelijk parket van het Openbaar Ministerie ziet af van strafrechtelijk onderzoek tegen Jorge Zorreguieta. Het OM is van mening dat zo'n onderzoek beter in Argentinië plaats kan vinden.


Het OM schrijft dit in een brief aan drie nabestaanden van de in 1977 in Argentinië verdwenen Samuel Leonardo Slutzky die in september aangifte deden tegen Jorge Zorreguieta. Volgens hun advocaten is justitie door nieuwe Nederlandse wetgeving en een vorig jaar aangenomen verdrag inzake 'gedwongen verdwijningen' verplicht de nu 84-jarige Zorreguieta, zodra hij Nederland bezoekt, te arresteren en te berechten.

Maar volgens officier van justitie Hester van Bruggen is niet te verwachten dat 'nader onderzoek bewijs zal kunnen opleveren' tegen de vader van prinses Máxima. Alsof we de koningin horen spreken. Zorreguieta was gedurende het Argentijnse dictatoriale bewind van Videla bewindsman voor Landbouw (1976-1981). Tijdens het regime, dat tot 1983 regeerde, werden tussen de twintig- en dertigduizend mensen ontvoerd, gemarteld of vermoord.

De aangifte tegen Zorreguieta 'biedt ook geen reëel perspectief voor een succesvolle opsporing en vervolging binnen een redelijke termijn', schrijft Van Bruggen. 'Dat Zorreguieta een leidinggevende positie bekleedde op het Ministerie van Landbouw maakt hem niet zonder meer aansprakelijk voor gedwongen verdwijningen', aldus justitie.

Voor een succesvolle aangifte hadden de aangevers volgens justitie 'concrete informatie' moeten aandragen 'over een verband tussen handelen van Zorreguieta en gedwongen verdwijningen'. De advocate van de nabestaanden, Liesbeth Zegveld, zegt vandaag in NRC Handelsblad dat justitie "kennelijk geen zin heeft” Zorreguieta strafrechtelijk aan te pakken. "Het is eigenaardig dat het OM wil dat wij het bewijs aanleveren. Wij vragen juist om een onderzoek."

Zegveld vindt dat het OM juist zelf onderzoek moet doen naar de beschuldigingen. "Dit is overduidelijk klassejustitie", zegt zij. Volgens de advocate maakt Zorreguieta zich tot op de dag van vandaag schuldig aan het misdrijf 'gedwongen verdwijning'. "Duizenden zijn in Argentinië verdwenen door toedoen van het regime waarvan Zorreguieta actief lid was."

Hijos, een organisatie van nabestaanden van slachtoffers van het Videla-regime, roept op om zaterdag 24 maart op de Dam in Amsterdam te protesteren tegen de laakbare handelwijze van het OM. "De enige actie die het OM heeft ondernomen is het besluit om niet over te gaan tot onderzoek naar Zorreguieta", meldt Hijos. Het protest vindt plaats tijdens de jaarlijkse herdenking van de Argentijnse staatsgreep, aanvang 13.00 uur.Meer nieuws

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Geef je mening:

Naam:

Bericht:  

IFUD of Human Rights - February 01, 2013 - 11:25 am
Dat is het "klassejustitie", of.. de gevestigde orde die elkander koste wat kost de hand boven het hoofd wenst te houden.

http://ifudofhumanrights.webs.com


Dino - March 20, 2012 - 12:00 am
Laat de Argentijnen hun problemen zelf oplossen en importeer ze niet naar Nederland.
Internationaal recht heeft bepaald dat genocide niet verjaart , maar terrorisme wel. Op zich is daar niets tegen in te brengen, maar ten aanzien van de zorg voor nabestaanden is er een hemelsbreed verschil.
De nabestaanden van gewapend terrorisme hebben dezelfde hoeveelheid leed als mevr. Slutzky van Hijos maar daar hoor je niemand over.
Home


 

.

.