HOME       OPROEPEN      ARCHIEF       CONTACT      LINKS               

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  Nederland dumpte illegaal afval in Jakarta
 

JAKARTA, ZA 17 MRT 2012 - Indonesië stuurt 113 containers met gevaarlijk en deels giftig afval terug naar Nederland en Groot-Brittannië. De containers waren illegaal naar Indonesië verscheept.


Dat heeft een woordvoerder van het Indonesische ministerie van Milieu vrijdag gemeld. De Indonesische autoriteiten troffen de containers, die november zijn verscheept, in januari in de haven Tanjung Priok van Jakarta aan. De Indonesische politie is een onderzoek naar diverse verdachten begonnen.

De 113 containers waren gevuld met zogenoemde B3 categorie B (gevaarlijke en giftige) goederen, schroot vermengd met chemicaliën, bodem en teer. Douane-directeur Agung Kuswandono heeft gemeld dat van deze 113 containers er 89 afkomstig zijn uit Engeland en de rest uit Nederland. Ze waren in Jakarta aangekomen via importeur PT HHS die het staal wil recyclen.

De Indonesische minister van Financiën Agus Martowardojo uitte al op 28 januari forse kritiek op de Nederlandse en Engelse regering vanwege hun toestemming deze gevaarlijke en giftige lading naar Indonesië te transporteren. Volgens Agus hebben deze regeringen de Conventie van Basel geschonden door dit niet aan Indonesië te melden.

Volgens minister Balthasar van Milieu wordt schroot niet geweerd in Indonesië. "Maar het metaal moet wel veilig en schoon zijn. Dit lijkt puur afval. Sommige onderdelen zijn nat, anderen droog, uit anderen druipen onduidelijke stinkende vloeistoffen. Hiermee is duidelijk de wet geschonden", aldus Balthasar, "zowel de importwetgeving, de milieuwetgeving als de afvalwetgeving."Meer nieuws

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Geef je mening:

Naam:

Bericht:  Home


 

.

.