HOME       OPROEPEN      ARCHIEF       CONTACT      LINKS               

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  Kritische noot standbeeld Coen niet kritisch genoeg
 

HOORN, WO 14 MRT 2012 - De gemeenteraad van Hoorn heeft na maanden van discussie en actie een nieuwe tekst opgesteld voor op de sokkel van Jan Pieterszoon Coen. Voorstanders van verplaatsing van het standbeeld zijn niet tevreden.


De gemeenteraad van Hoorn besloot vorig jaar een 'kritische noot' te plaatsen op de sokkel van het beeld. Dit gebeurde naar aanleiding van een burgerinitiatief 'Ja voor Hoorn, nee
tegen Coen' dat de raad vroeg een keuze te maken tussen verwijdering van het beeld en plaatsing van een aangepaste sokkeltekst.

Na maanden overleg komt straks op de sokkel te staan dat Coen zijn successen als gouverneur-generaal van Nederlands-Indië in dienst van de VOC op zeer gewelddadige wijze boekte. Verder wordt vermeld dat het standbeeld niet onomstreden is. "Volgens critici verdient Coens gewelddadige handelspolitiek in de Indische archipel geen eerbetoon".

Op de sokkel komt verder geen expliciete verwijzing naar de aangerichte volkerenmoord op de Indonesische Banda-eilanden. In de tekst [zie kader] die dinsdagavond door de raad werd aangenomen ontbreekt dat J.P. Coen als gouverneur-generaal van de VOC in 1621 de Banda-eilanden heeft ontvolkt.

Wethouder Peter Westenberg verklaarde eerder al in de Hoornse raadscommissie termen als 'volkerenmoord' en 'genocide' te willen vermijden omdat hij geen 'moreel oordeel' wil uitspreken over de daden van J.P. Coen. Alle partijen in de Hoornse gemeenteraad, uitgezonderd de SP, steunden het tekstvoorstel van de gemeente.

Leden van het burgerinitiatief vinden dan ook dat er van de beloofde kritische noot niks terecht is gekomen. “Hoorn ontkent genocide”, zegt woordvoerder Eric van de Beek. “Dat Coen de Molukse Banda-eilanden ontvolkte, wordt bevestigd door een groep van negen historici van naam en faam die wij hebben geconsulteerd. Hoorn doet wat Turkije wordt verweten ten aanzien van de Armeense genocide.”

In 1621 liet Coen een slachting aanrichten op het Molukse eilandje Banda, destijds de enige plaats waar muskaatnoten groeiden. Omdat de bewoners niet alleen aan de VOC leverden en eerder VOC-dienaren hadden vermoord, greep Coen in. Daarbij kwam de complete bevolking van het eilandje om. Tientallen leiders van Banda werden geëxecuteerd, veel andere Bandanezen werden vermoord, anderen werden als slaven weggevoerd.

De indiener van het burgerinitiatief laat het er voorlopig bij zitten. "Dankzij het burgerinitiatief is het op de agenda gezet, helaas met een teleurstellend resultaat. Ik zou niet weten wat ik verder nog kan doen, ik laat het maar over aan de volgende generatie", zei hij.

 


De tekst die de gemeente Hoorn zal plaatsen op de sokkel:

Jan Pieterszoon Coen (Hoorn 1587-Batavia 1629)

Koopman, directeur-generaal en gouverneur-generaal van de Verenigde Oostindische Compagnie (VOC). Vormgever van het succesvolle handelsimperium van de VOC in Azië. Stichter van Batavia, het huidige Jakarta.

Geroemd als krachtdadig en visionair bestuurder. Maar evenzeer bekritiseerd om zijn gewelddadige optreden bij het verwerven van handelsmonopolies in Indië. Voerde in 1621 een strafexpeditie uit tegen één van de Banda-eilanden, omdat de bewoners tegen het verbod van de VOC nootmuskaat leverden aan de Engelsen. Duizenden Bandanezen lieten hierbij het leven, de overlevenden werden naar Batavia gedeporteerd.

Coen kreeg aan het eind van de negentiende eeuw de status van nationale held, compleet met standbeeld in zijn geboortestad. Een landelijk oprichtingscomité onder leiding van de Hoornse burgemeester Van Dedem zamelde hiervoor het geld in. Het bronzen beeld, een ontwerp van Ferdinand Leenhoff (1841-1914), leraar aan de Academie voor Beeldende Kunst in Amsterdam, werd in 1893 feestelijk onthuld.

Onomstreden is het standbeeld niet. Volgens critici verdient Coens gewelddadige handelspolitiek in de Indische archipel geen eerbetoon.

Meer weten over Jan Pieterszoon Coen? Scan de QR code en bezoek het Westfries Museum, waar de beroemde portretten van Coen en zijn vrouw Eva Ment te zien zijn, gemaakt door de kunstenaar Jacob Waben.

 



Meer nieuws

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Geef je mening:

Naam:

Bericht:  

Mumin - September 01, 2012 - 07:50 pm
that she liked the first 20 minutes of The Man Who Wasn't There so much that she reetnd it and watched the whole film. Then she demanded that I explain what the last half of the film was all about. I mumbled about unreliable narrators and 1950s men's magazines for a while, but I don't think she believed a word I was saying or ever forgave me.


Batara Richard Hutagalung - March 16, 2012 - 09:13 pm
On May 30, 1619 JP Coen attacked Jayakarta, destroyed the city and gave a
new name: Batavia. It was the beginning of genocide on Banda Island,
slavery, slave trade, opium trade and the beginning of 'de gouden eeuw'
for Netherlands.

Not enough bringing death and misery during the colonial period until
March 9, 1942, after Indonesia proclaimed it's independence on August 17,
1945, the Netherlands (after suffering under German occupation and
Japanese internment) sent 150.000 soldiers to Indonesia to reinstall the
colonization, and committed massacres again. Now the whole world knows
about massacre in Rawagede, committed by the Dutch soldiers on December 9,
1947.

Not yet revealed was the massacre in South Sulawesi (especially in Galung
Lombok village), Kranggan (middle Java), the death train of Bondowoso etc.
I think it is time that the Dutch peoples and the Indonesian peoples
discuss about the 400 years common history, and the Dutch military
aggression in Indonesia 1945-1950. To do the 'people to people diplomacy',
because both governments, Indonesian and Dutch, are trying to cover the
black pages in the Dutch-Indonesian-history. Our young generations deserve
to know what really happened, and to do everything, so that it should
never happen again in the future.
The young generation in Indonesia is not seeking for revenge, but they
would like to know the truth.

In my weblog I wrote about the VOC and the massacre on Banda Island
(unfortunately in Indonesian language):
http://batarahutagalung.blogspot.com/2006/10/voc-verenigde-oost-indische-compagnie.html

My weblogs:
http://batarahutagalung.blogspot.com
http://indonesiadutch.blogspot.com
Email: batara44rh@yahoo.com

Greetings from Jakarta,
Batara R. Hutagalung




Home


 

.

.