HOME       OPROEPEN      ARCHIEF       CONTACT      LINKS               

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  Jacht Japanse walvisjagers voorbij
 

TOKIO, ZA 10 MRT 2012 - Sea Shepherd meldde het al eerder, maar nu geeft ook Japan toe dat de jaarlijkse walvisvangst door toedoen van acties van de milieuorganisatie is uitgelopen op een debâcle.


De verslagen Japanse walvisjagers zijn op hun weg terug van het Zuidpoolgebied. Daar hebben ze de afgelopen maanden slechts 267 walvissen gevangen, nog geen derde van het beoogde doel. Dat heeft het Japanse Visserij Agentschap vrijdag bekendgemaakt. Het agentschap liet verder weten dat de vloot op de terugweg is 'zoals gepland' en geeft toe dat de vangst beduidend lager is dan de vooropgestelde doelstellingen.

Het besluit om het jachtseizoen te beëindigen kwam een paar dagen nadat actievoerders van Sea Shepherd het slachtschip van de Japanse walvisvloot hadden opgespoord. De drie harpoenschepen leveren op dat schip hun geschoten walvissen af voor onmiddellijke verwerking. Door de ingang van het slachtschip te blokkeren, konden de walvissen niet langer aan boord worden gebracht. Daarmee werd de jacht feitelijk onmogelijk gemaakt.

De walvisjagers zijn gedurende het afgelopen jachtseizoen bijna constant achtervolgd door activisten van Sea Shepherd. Het is het tweede jaar op rij dat de Japanse walvisvaarders zo sterk worden gedwarsboomd door de acties van Sea Shepherd. Vorig jaar werd het slachtschip al op de eerste dag van de jacht ontdekt en moest het seizoen worden beëindigd nadat er slechts 172 walvissen waren gevangen.

De milieuorganisatie is dit jaar met drie actieschepen op pad gegaan, maar raakte al snel haar belangrijke verkenningsschip Brigitte Bardot kwijt toen het averij opliep door hoge golven. De zoektocht naar het slachtschip liep nog meer vertraging op, omdat de Japanners twee van de drie harpoenschepen inzetten om de overgebleven schepen van Sea Shepherd te achtervolgen. Door de locatie van de actievoerders door te geven, wist het slachtschip aan de schepen van Sea Shepherd te ontkomen.

Mochten de Japanse walvisvaarders in december besluiten opnieuw uit te varen, dan zal ook Sea Shepherd opnieuw naar de Zuidelijke IJszeeën afvaren. Om het slachtschip sneller te kunnen opsporen, wil de organisatie nog meer schepen inzetten en vaker gebruik maken van onbemande drones.

Volgens Paul Watson is 'Operation Divine Wind' voor Sea Shepherd de langste en zwaarste campagne ooit geweest, met extreem slecht weer. “Ondanks het verlies van ons verkenningsschip Brigitte Bardot en de moeizame achtervolging, zijn we erin geslaagd de walvisvloot op de vlucht te doen slaan. Al die weken wisten we twee van de drie harpoenschepen uit te schakelen. Met de ontdekking van het abattoirschip Nisshin Maru zijn ze volledig vleugellam.”Meer nieuws

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Geef je mening:

Naam:

Bericht:  

Christina Illes- Meinema - March 10, 2012 - 03:27 pm
HOERA, geweldig nieuws.
Gefeliciteerd Seashepperds.
Home


 

.

.