HOME       OPROEPEN      ARCHIEF       CONTACT      LINKS               

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  Indonesië eist snelle Leopard-deal
 

DEN HAAG, VR 9 MRT 2012 - De Indonesische regering geeft Nederland nog een paar weken om te beslissen of de verkoop van gebruikte Leopard-tanks aan Indonesië doorgaat. Een Kamermeerderheid is tegen de wapenleverantie.


Onderminister van Defensie Sjafrie Sjamsoeddin liet deze week in de Jakarta Post optekenen dat Indonesië niet eindeloos geduld heeft. Als Nederland deze maand de knoop niet doorhakt, zal Jakarta andere landen benaderen voor de aanschaf van het wapentuig. Indonesië zou ook Leopards kunnen kopen van bijvoorbeeld Duitsland.

Nederland wil het wapentuig van de hand doen om te bezuinigen, maar de mogelijke verkoop aan Indonesië is in de Tweede Kamer omstreden. Veel Kamerleden zijn bang dat de Leopards in Indonesië worden gebruikt bij operaties die de mensenrechten schenden. Een Kamermeerderheid inclusief de PVV, principieel tegenstander van wapenhandel met islamitische regimes, heeft het kabinet opgeroepen van de deal af te zien.

Ook in Indonesië is begin dit jaar de discussie opgelaaid over de mogelijke wapenverkoop. In Jakarta vragen parlementariërs zich af of hun land de zware Leopards, waarvoor 210 miljoen euro is gereserveerd, wel nodig heeft. Tegenstanders vragen zich namelijk af of het geld niet beter kan worden besteed, gezien de eilandenstructuur, aan schepen en vliegtuigen. De tanks zouden ook ongeschikt zijn voor de drassige bodem.

Vorig jaar werd de Nederlandse regering in verlegenheid gebracht toen bleek dat uit Nederland afkomstig militair materieel door Arabische legers werd ingezet tegen de eigen bevolking. Het kabinet wil niet buiten internationale afspraken om individuele wapenembargo's afkondigen. Defensie moet 1 miljard euro bezuinigen en kan het geld van de mogelijke verkoop van de Leopards aan Indonesië goed gebruiken.

Zowel Human Rights Watch als Amnesty International hebben diverse keren aangegeven dat in de afgelopen maanden het Indonesische leger weer flink heeft huisgehouden in West-Papoea. In Jayapura, de hoofdstad van de provincie Papoea, werden begin dit jaar vijf Papoea's formeel in staat van beschuldiging gesteld wegens hoogverraad.Meer nieuws

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Geef je mening:

Naam:

Bericht:  Home


 

.

.