HOME       OPROEPEN      ARCHIEF       CONTACT      LINKS               

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  Sea Shepherd onderschept Japanse walvisvloot
 

ZUIDPOOL, DI 6 MRT 2012 - Japanse walvisvaarders en activisten van de milieuorganisatie Sea Shepherd hebben maandagnacht strijd gevoerd in de wateren rond de Zuidpool. De partijen geven elkaar de schuld van de confrontatie.


De strijd werd maandag rond middernacht gevoerd tussen de bemanning van het Sea Shepherd-schip Bob Barker, dat onder Nederlandse vlag vaart, en de Japanse harpoenschepen Yushin Maru 2 en Yushin Maru 3. Volgens het Japanse Instituut voor Walvisonderzoek vuurde de bemanning van de Bob Barker meer dan 40 lichtkogels af. Ook zouden de milieuactivisten 50 minuten lang een laserstraal op de Japanse schepen hebben gericht.

Sea Shepherd zegt dat de Japanse harpoenschepen gevaarlijk voor de Bob Barker langs voeren, en dat ze probeerden de activisten te verblinden met schijnwerpers. Om de Bob Barker uit te kunnen schakelen, zouden de harpoenjagers hebben geprobeerd een stalen kabel om de schroef van het actieschip gewikkeld te krijgen, maar de Zweedse kapitein Hammarstedt wist daar op behendige wijze aan te ontkomen waarna hij in de achtervolging ging op het slachtschip de Nisshin Maru.

“Nu het Japanse abattoirschip op de vlucht is geslagen, zullen ze niet meer dan 30 procent van hun quota halen”, zegt de woordvoerder van Sea Shepherd, Paul Watson. Daarmee luidt Sea Shepherd volgens eigen zeggen het einde in van het jachtseizoen voor de Japanse walvisjagers. "We achtervolgen de Japanners al twee maanden waardoor de walvisvangst al danig is verstoord. Nu we hen zo dicht op de hielen zitten, is dit jachtseizoen voorbij."

Volgens Watson is 'Operation Divine Wind' voor Sea Shepherd de langste en zwaarste campagne ooit geweest, met extreem slecht weer. “Ondanks het verlies van ons verkenningsschip Brigitte Bardot en de moeizame achtervolging, zijn we erin geslaagd de walvisvloot op de vlucht te doen slaan. Al die weken wisten we twee van de drie harpoenschepen uit te schakelen. Met de ontdekking van het abattoirschip Nisshin Maru zijn ze volledig vleugellam.”

De Japanse walvisjagers ondertussen zeggen hun werk gewoon te zullen voortzetten. Het seizoen voor de walvisjacht duurt gewoonlijk tot eind maart. “De Sea Shepherd heeft nergens een einde aan gemaakt”, aldus de woordvoerder van de walvisvaarders, Glenn Inwood. De bemanning van de Nisshin Maru zou er volgens eigen in zijn geslaagd de Bob Barker op afstand te houden.

De commerciële walvisjacht is sinds 1989 verboden, maar Japan mag van de Internationale Walvisvaartcommissie jaarlijks grofweg duizend walvissen vangen voor wetenschappelijk onderzoek. Vlees dat niet voor onderzoek wordt gebruikt wordt verkocht voor consumptie en tegenstanders van de jacht zeggen dat het onderzoek voor Japan slechts een excuus is om walvisvlees te kunnen verkopen.Meer nieuws

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Geef je mening:

Naam:

Bericht:  

Diana Rijke Willems - June 24, 2012 - 04:42 pm
Het is nergens voor nodig om op walvissen te jagen. Het is internationaal verboden en toch gebeurt het. Ik heb nog geen idee hoe we de Internationale Walvisvaartcommissie of de landen ertoe kunnen bewegen de jacht op walvissen te stoppen. Ik schaam mij diep als ik lees dat er door Japan veel geld uit het rampenfonds (waar wij allen aan bijdragen) ter beschikking is gesteld van de walvisvaarders om hun boten zo op te tuigen dat zij beter walvissen kunnen vangen en zich verdedigen. Had dit geld niet beter aan de mensen gegeven kunnen worden om een ander beroep te gaan uitoefenen na de ramp? Is Japan dan zo afhankelijk van de walvisvaart?
Als dit zo is hebben wij zwaar onderschat hoeveel geld in deze wetenschappelijke vangst omgaat en hoe groot het belang hiervan is voor Japan.
Is het emotie, bijgeloof, geld/hebzucht of macht waarvoor de walvissen moeten (uit)sterven?


Gunther - March 07, 2012 - 07:12 am
Word het niet eens tijd dat walvis jacht gestopt word.
Hoeveel research samples heb je zo nodig.
Pas die wet aan jaag die schepen naar de zeebodem.
Daar kunnen ze dan terecht een schuilplaats worden voor zeedieren.
Japan moet maar eens leren rijst zonder vis eet!!!

Go Sea Shepherd
Home


 

.

.