HOME       OPROEPEN      ARCHIEF       CONTACT      LINKS               

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  Invoer kernwapens vond plaats via W-Duitsland
 

BERLIJN, MA 5 MRT 2012 - De VS heeft gedurende de Koude Oorlog, achter de rug van de regering in Bonn om, vermoedelijk ruim 5.000 kernwapens West-Duitsland ingevoerd. Een deel daarvan was bestemd voor Europese bondgenoten.


Dit meldt het weekblad Der Spiegel
op gezag van een 'zeer geheime' nota uit 1981 van het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken. De VS zou sinds het eind van de jaren '50 met alle bondgenoten die troepen in West-Duitsland hadden, akkoorden hebben afgesloten over de stationering van kernwapens in de Bondsrepubliek, maar ook in Engeland, Nederland, België en Italië. Geschiedkundigen schatten dat er in de Bondsrepubliek een tijd lang meer dan 5.000 Amerikaanse kernwapens aanwezig waren.

Tijdens de Koude Oorlog beschikten de geallieerde troepen in Duitsland, waaronder ook de Canadezen, op deze wijze over verschillende nucleaire wapensystemen zoals ADM-mijnen, koppen op grond-luchtraketten van het type Nike Hercules en op grond-grondraketten van het type Lance, alsmede kernbussen voor de houwitsers M-109 en M-110. Pas in oktober 1969 bereikte Bonn dat ten minste de kernmachten Frankrijk en Groot-Brittannië ermee instemden West-Duitsland eerst om toestemming te vragen alvorens daar kernwapens te importeren.

Kernwapens werden in de loop van de jaren '40 van de vorige eeuw ontwikkeld in een samenwerkingsprogramma van de Verenigde Staten, Canada en het Verenigd Koninkrijk. Aan het eind van de Tweede Wereldoorlog werden ze twee keer ingezet door de Amerikaanse luchtmacht. De Japanse steden Hiroshima en Nagasaki werden in augustus 1945 vernietigd, tienduizenden mensen vonden daarbij direct de dood. In beide steden zijn de gevolgen van de nucleaire explosies nog altijd merkbaar.

Onlangs werd bekend dat de Amerikaanse regering de mogelijkheid onderzoekt om beduidend meer kernwapens te ontmantelen dan waarvan sprake is in het ontwapeningsakkoord met Rusland. Het nieuwe START-verdrag tussen de VS en Rusland werd een jaar geleden van kracht. Het voorziet in een reductie van het aantal kernkoppen aan beide kanten tot 1550 in 2018. Ambtenaren bekijken nu de gevolgen van een reductie tot 1000, 700 of 300 kernkoppen. De laagste aantallen waarover nu wordt gesproken, zouden de VS weer terugbrengen op het niveau van de jaren '50.

De VS beschikt nu samen met Rusland over naar schatting 93 procent van alle nucleaire wapens ter wereld. China zou 400 kernkoppen tot zijn beschikking hebben, Frankrijk 348, en Israël en Groot-Brittannië elk rond de 200. India heeft er volgens het Stockholm International Peace Institute ruim 80 en Pakistan ongeveer 40. Noord-Korea zou rond de tien kleine atoomwapens hebben. Turkije heeft de beschikking over ruim 70 kernwapens. Nederland en België hebben ieder 10 tot 20 kernwapens gestationeerd, respectievelijk in Volkel en Kleine Brogel.Meer nieuws

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Geef je mening:

Naam:

Bericht:  

Wouter ter Heide. - March 06, 2012 - 01:05 pm
Het recht bevrijd te worden van de angst voor totale vernietiging, vraagt om meer dan reductie van het aantal kernkoppen, zoals de VS en Rusland zijn overeengekomen in het nieuwe START-verdrag. Voor die emotionele bevrijding zal een einde gemaakt moeten worden aan de strijd om de macht, zowel op het lokale, nationale als het internationale vlak. Geen onmogelijke opgave, indien onze huidige machthebbers bereid zouden zijn het ondenkbare denkbaar te maken. Zolang die bereidheid ontbreekt zal er nooit een einde komen aan de strijd om de macht, dus zullen wij – als mensheid – veroordeeld zijn te blijven ronddolen in de nachtmerrie van de totale vernietiging, ter meerder eer en glorie van de spelers op het wereldtoneel, de Obama’s, de Poetins, de Netanjahu’s, de Wen Jiabao’s, de Rutte’s, de …………..
Home


 

.

.