HOME       OPROEPEN      ARCHIEF       CONTACT      LINKS               

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  Russische politie bang voor speelgoed
 

BARNAUL, ZO 30 JAN 2012 - Het hoofd van de politie in de Syberische stad Barnaul heeft justitie verzocht te onderzoeken in hoeverre een protestactie van speelgoedpoppetjes in de publieke ruimte strafbaar kan worden gesteld.


Aanleiding is een ludieke actie van burgers die boos zijn over de gang van zaken rond de Russische presidentsverkiezingen van begin maart. Deze verkiezingen worden gekenmerkt door ondemocratische beleidsmaatregelen, opgelegd door machthebbers als Poetin en diens vriendjes maffiosi en oligarchen. In december verhinderde het stadsbestuur van Barnaul dat inwoners van de stad deelnamen aan een prodemocratische demonstratie in Moskou.

Om de absurditeit van het demonstratieverbod aan te tonen, vertonen activisten in het centrum van Barnaul langs de openbare weg een miniatuurdemonstratie. Poppetjes van Lego, Sout Park-figuurtjes en teddybeertjes dragen protestbordjes en spandoekjes met leuzen als 'Ik ben voor eerlijke verkiezingen' en 'Een dief hoort in de bajes, niet in het Kremlin'.

Passanten kunnen het speelgoedprotest wel waarderen, maar de politie weet niet wat ze ermee aan moet. Kan dit wel door de beugel, of is het speelgoedprotest strafbaar? Plaatsvervangend hoofdcommissaris Andrei Mulintsev van Barnaul is echter uiterst stellig. “De politieke oppositie hanteert nieuwe technologieën voor het uitvoeren van publieke evenementen. Naar onze mening is dit nog steeds een verboden publiek evenement."

“De autoriteiten proberen de burgers te beperken in hun recht om hun standpunt uiteen te zetten, absurd gewoon”, zegt Ljoedmila Alexandrova, een 26-jarige student en initiatiefnemer van de ludieke speelgoedactie. "In december wilden we met zeker 2.000 mensen afreizen voor de anti-verkiezingsbetoging in Moskou, maar dat werd ons verboden. Dit ludieke speelgoedprotest is daar een antwoord op.”

De Russische overheid maakt zich intussen op voor een massale anti-regeringsdemonstratie op zaterdag 4 februari in Moskou, precies aan maand voorafgaande de presidentsverkiezingen. Er worden minimaal 50.000 demonstranten verwacht die het gebrek aan democratie in Rusland aan de kaak willen stellen. In de peilingen ligt dictator Poetin weliswaar nog steeds ver voor, maar diens populariteit is dalende.

Tegenstanders van de Russische premier hebben zondag een auto-protest gehouden op de ringweg rond het centrum van de hoofdstad Moskou. De organisatoren stellen dat 3000 bestuurders hebben meegedaan aan de demonstratie, de autoriteiten spreken van 300 deelnemers. Ze hadden hun voertuigen voorzien van witte linten en ballonnen en reden langzaam om hun ongenoegen te uiten over de hernieuwde presidentiële ambities van Poetin.Meer nieuws

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Geef je mening:

Naam:

Bericht:  Home


 

.

.