HOME       OPROEPEN      ARCHIEF       CONTACT      LINKS               

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  Fakkeltochten tegen plannen A15
 

LINGEWAARD/DOORNENBURG, ZO 29 JAN 2012 - Op afzonderlijke locaties hebben zo'n 1500 mensen gedemonstreerd tegen de kabinetsplannen voor de snelweg A15. Ze eisen natuurvriendelijkere alternatieven.


Aan beide kanten van de snelweg A15 ter hoogte van Vlaardingen ageerden honderden actievoerders in de namiddag van zaterdag met fakkels tegen de plannen van minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu. De aanleg van de verguisde Blankenburgtunnel zal het laatste stukje natuurlijk groen in Midden-Delfland vernietigen, zo menen zij.

De Blankenburgtunnel onder de Nieuwe Waterweg verbindt de A15 met de A20. Daarmee vermindert de verkeersdruk in de regio en blijft de haven bereikbaar, zo meent het ministerie. Omwonenden en natuurliefhebbers willen dat de minister en haar ministerie alsnog voor een andere tunnelvariant kiest. De politiek debatteert op 2 februari met de Tweede Kamer over de Blankenburgtunnel.

Tegelijkertijd werd ook in Gelderland gedemonstreerd, en wel in de buurt van Zevenaar. Hier wil het kabinet de A15 doortrekken naar de A12 bij Bemmel, ten oosten van Arnhem. Daarvoor moet een brug worden aangelegd over het Pannerdensch Kanaal. Ook dat gaat ten koste van natuur en landschap, zo vinden de tegenstanders. Samen met omliggende gemeenten pleiten zij voor de aanleg van een tunnel.

De Gelderse actie was een initiatief van de lokale Natuur- en Milieufederatie in samenwerking met de verschillende bewonersgroepen. "Geen tunnel, geen A15", betoogde wethouder Telder van de gemeente Lingewaard in Doornenburg. Aan de overkant van het Pannerdensch Kanaal klonk tromgeroffel. Daar onderstreepte burgemeester Zomerdijk van de gemeente Duiven de woorden van Telder: "Geen tunnel, geen A15."

Volgens de tegenstanders valt het niet uit te leggen dat de Betuwelijn destijds per se door een tunnel moest rijden wegens de hoge natuurwaarden van het gebied, en dat nu op precies dezelfde plek wel een brug voor een snelweg mag worden gebouwd. Het ministerie van Infrastructuur en Milieu spreekt overigens tegen dat de overheid toentertijd gedwongen was een tunnel aan te leggen vanwege de natuur.Meer nieuws

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Geef je mening:

Naam:

Bericht:  

Julio - February 27, 2012 - 08:06 am
Ik besetl bij deze twee exemplaren van je nieuwe boek: een voor ons archief en een voor mezelf. Open maar een intekenlijst. Succes!


Kuiters - February 02, 2012 - 12:05 am
GEEN Blankenburgtunnel met de daardij komende snelwegen en luchtvervuiling(fijnstof) door dit mooie natuurgebied. We zijn al ingesloten door snelwegen en industrie. Handen af van ons laatste stukje natuur!!
Home


 

.

.