HOME       OPROEPEN      ARCHIEF       CONTACT      LINKS               

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  EU: Bescherming privacy op internet
 

BRUSSEL, VR 27 JAN 2012 Er komen strengere regels voor privacy op internet. Door de regels wordt het mogelijk om informatie van jezelf op websites te laten weghalen.


Dat heeft de Europese Commissie van Grondrechten voorgesteld. Informatie die op sociale media staat, blijven nu nog vaak vindbaar op internet. Bedrijven zijn in de toekomst verplicht die te verwijderen. Consumenten krijgen 'het recht om vergeten te worden'. Ook moeten bedrijven het binnen 24 uur melden als privégegevens openbaar worden, bijvoorbeeld door een computerhack.

De oude wetgeving over gegevensbescherming stamt nog uit 1995. De Europese Commissie komt nu met een groot plan om de regels aan te passen, omdat de manier waarop mensen zich online gedragen sindsdien enorm is veranderd. Volgens de commissie moeten mensen meer vertrouwen krijgen in online diensten, omdat ze nu meer controle hebben over hun eigen informatie.

Bits of Freedom (BoF), een organisatie die de digitale burgerrechten verdedigt, is blij met de nieuwe regels. Volgens de organisatie wordt voor het eerst rekening gehouden met de privacy van internetters in de Europese Unie. “We zijn eindelijk klaar voor het internettijdperk”, zegt de organisatie. “De nieuwe regels zijn een keerpunt in privacywetgeving.”

Het pakket stuit op grote weerstand van Amerika, dat vrijwel geen privacyregels kent. BoF: “Europa geeft met dit voorstel het goede voorbeeld op het gebied van privacybescherming. Grote Amerikaanse bedrijven zullen niet meer zomaar gegevens van Europeanen kunnen verzamelen en doorverkopen. Ook worden Europeanen beschermd tegen opvraging van hun gegevens door Amerikaanse opsporings- en veiligheidsdiensten.”

Bij overtreding kunnen miljoenenboetes worden opgelegd. Voor een bedrijf als Facebook is een boete van maximaal twee procent van de wereldwijde omzet reden om de nieuwe regels serieus te nemen. Er komt een meldplicht datalekken. Verder moet het makkelijker worden voor internetters om uit te vinden wie welke gegevens over hun verzamelt. Dat moet online, gebruiksvriendelijk en gratis.

De regels zullen pas in werking treden als de Europese Commissie, de lidstaten en het Europees Parlement een akkoord kunnen bereiken. Tijdens de onderhandelingen zal de lobby van bedrijven en overheden alleen maar heftiger worden. Een sterk tegengeluid van internetters is daarom belangrijk, vindt Bits of Freedom. “De Europese Commissie moet voet bij stuk houden in het komende lobbygeweld.”Meer nieuws

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Geef je mening:Home


 

.

.