HOME       OPROEPEN      ARCHIEF       CONTACT      LINKS               

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  'Overheid subsidieert megastallen buitenland'

 

 

AMSTERDAM, 24 JAN 2012 - De Nederlandse overheid subsidieert al jaren de bouw en uitbreiding van megastallen in het buitenland. Deze subsidie komt voor een deel uit potjes voor ontwikkelingssamenwerking.


Dit blijkt uit het rapport De megastal als exportproduct van de dierenwelzijnsorganisatie Wakker Dier. Zo werd bijvoorbeeld 750.000 euro bijgedragen aan de uitbreidingsplannen van Omsky Bacon van 250.000 naar 500.000 varkens. Omsky Bacon is een dochterbedrijf van het imperium van de Russische miljardair Roman Abramovich.

De grootste varkenshouder van Nederland, Van Genugten, kreeg 700.000 euro uit het budget van Ontwikkelingssamenwerking voor de bouw van een grote varkenshouderij in Bosnië. In deze stal komen biggen uit Nederland, terwijl de overheid juist dergelijke lange afstandstransporten wil tegengaan wegens het dierenleed en het gevaar van ziekte. De bevindingen zijn saillant omdat in Nederland veel weerstand is tegen megastallen.

Een ander voorbeeld is het industrialiseringsproject van een pluimveegigant in Roemenië, aldus het rapport. Het bedrijf heeft een jaaromzet van tientallen miljoenen, maar kreeg 4 ton subsidie wegens een levering uit Nederland van 'plofkippen', veevoer en stalinrichtingen. Daarmee voerde het de productie zodanig op dat er meer kippen per vierkante meter worden gehouden dan in Nederland is toegestaan.

Volgens de ministeries van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie en Buitenlandse Zaken is de subsidie aan Van Genugten de enige uit het potje van ontwikkelingssamenwerking. “Bij Van Genugten gaat het om het opzetten van een stal voor mestvarkens als vervanging van import van varkens uit de EU naar Bosnië. Dit verstoort niet de markt voor de kleine boeren, blijkt uit onderzoek”, aldus een woordvoerder.

De agro-industrie gaat 'de boer op' in landen waar industriële veeproductie in opkomst is. De bedrijfstak heeft tientallen jaren aan ervaring met grootschalige vee-industrie. Nederlandse bedrijven zijn bij veel mega vee-projecten in andere werelddelen betrokken. De overheid stimuleert de export en helpt de industrie. Volgens Wakker Dier steekt Nederland er jaarlijks tientallen miljoenen euro's in.Meer nieuws

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Geef je mening:

Naam:

Bericht:  Home


 

.

.