HOME       OPROEPEN      ARCHIEF       CONTACT      LINKS               

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  Nieuwe kerncentrale lijkt van de baan
 

BORSSELE, MA 23 JAN 2012 - Het Zeeuwse energiebedrijf Delta zet de plannen voor een tweede kerncentrale in Borssele niet door. Er zou sprake zijn van overcapaciteit op de elektriciteitsmarkt.


De combinatie van de financiële crisis, de hoge investeringen die nodig zijn voor een kerncentrale, het huidige investeringsklimaat en de huidige overcapaciteit op de elektriciteitsmarkt met lage energieprijzen heeft bij Delta tot de conclusie geleid dat er voorlopig geen kerncentrale kan worden gebouwd. Delta zal, zodra de omgevingsfactoren verbeteren, het project weer oppakken.

Delta zegt te blijven geloven in de voordelen van kernenergie, zoals de lage kostprijs op lange termijn en de enorme reductie van het broeikasgas CO2. Een nieuwe kerncentrale zou op zijn vroegst pas in 2020 in gebruik worden genomen. Delta zal blijven investeren in nieuwe capaciteit om energie op te wekken. “Er zijn diverse opties die een kortere implementatie in tijd hebben dan kernenergie”, aldus Delta.

Greenpeace spreekt van een “historisch besluit.” De stap van Delta betekent voor klimaatmedewerker Jorien de Lege “het einde van het nucleaire tijdperk in Nederland.” Wat hem betreft wordt, samen met de plannen voor een tweede kerncentrale, ook de rest van het nucleaire arsenaal bij het vuilnis gezet. “Borssele dicht, geen nieuwe onderzoeksreactor in Petten en geen uitbreiding van verrijkingsfabriek Urenco.”

Ook comité 'Borssele2Nee' is opgelucht over het uitstel. “Van uitstel komt afstel”, aldus een woordvoerster. Het besluit van Delta komt voor de tegenstanders van kernenergie niet als een verrassing. “Delta maakte sinds het najaar een terugtrekkende beweging”, aldus de zegsvrouw. Volgens haar heeft kernenergie momenteel weinig draagvlak onder de bevolking, onder meer als gevolg van de kernramp in Fukushima.

Minister Maxime Verhagen (EL&I) zegt in een reactie dat het aan de energiebedrijven zelf is om te besluiten over investeringen. “Het kabinet zet geen belastinggeld in voor de bouw van een kerncentrale, zoals we dat ook niet doen bij kolen- of gascentrales.” Wel schept de overheid de voorwaarden voor een evenwichtige mix van energie, die geleidelijk duurzamer wordt terwijl de rekening zo laag mogelijk blijft. Daarin kan ook kernenergie een rol spelen, aldus de minister.Meer nieuws

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Geef je mening:

Naam:

Bericht:  

Jackmac - March 28, 2012 - 01:41 am
Het mooiste bij Maxime Verhagen is wel dat hij veel zegt en dat bijna alles niezsteggend is. Nederland heeft helemaal geen kernenergie nodig, alleen heeft Maxime Verhagen dat niet door.Praat gewoon met de verkeerde mensen.


Potato - February 13, 2012 - 01:10 pm
.:::::::::.
.:::::::::::::::.
:::::::::::::::::::
:::::::::::::::::::::
:


Varken - February 13, 2012 - 11:25 am
*knorr orr knorr knor knkn oror roror*
Het is erg beledigend om een mens te vergelijken met ons, de ÜBERDIEREN, varkens.


meneer trololo - February 13, 2012 - 01:10 pm
ik ben benieuwd hoe lang je de posts hier kan maken ik ben benieuwd hoe lang je de posts hier kan maken ik ben benieuwd hoe lang je de posts hier kan maken


Pedobär - February 13, 2012 - 11:23 am
Ik vind de gegeven informatie over een pedo van een jaar of negen intimiderend, heb je misschien een foto?


Cornee - February 13, 2012 - 11:22 am
fappen met 2 gebroken armen is moeilijk


Bas - February 13, 2012 - 11:22 am
Ik hou van loesje van leeuwen


Max - February 13, 2012 - 11:22 am
Abcdefghijklmnop pas nadat ik zoiets abcdefgh heb gezegd weet ik de abcdefghijkl letter zeker. abcdefghi ik heb een abcdefghijklmnopqrs stoornis


Max - February 13, 2012 - 11:21 am
Ik ben een varken


Bart - February 13, 2012 - 11:20 am
Ik vind de gegeven informatie uitermate teleurstellend, zelf een pedofiel van een jaar of negen kan een beter werkje maken en dat op het net plaatsten dan wat deze achterlijke baviaan etende chinezen hebben gemaakt.
Een grote teleurstelling


Jasper - February 13, 2012 - 11:19 am
Lik mijn harige balzak


Tom - February 13, 2012 - 11:18 am
Wat een rot site, de achtergrond blijft stil waardoor het lasrhgasdasddadvgrgg
Home


 

.

.