HOME       OPROEPEN      ARCHIEF       CONTACT      LINKS               

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  VS tackelt downloadwebsite
 

WASHINGTON, VR 20 JAN 2012 - De FBI heeft donderdag de downloadwebsite MegaUpload uit de lucht gehaald wegens piraterij. Vier medewerkers van de site zijn in Nieuw-Zeeland gearresteerd.


Naast de Nederlander Bram van der K. is Kim 'Dotcom' opgepakt, de oprichter van MegaUpload. Drie mensen worden nog gezocht, meldt de FBI op zijn website. De verdachten worden vervolgd voor betrokkenheid bij georganiseerde misdaad, schending van het auteursrecht en beramen van witwaspraktijken. Zij riskeren tientallen jaren gevangenisstraf.

MegaUpload, een in Hong Kong gevestigd bedrijf dat zich sinds 2005 bezig houdt met innovatieve bestandsopslag-diensten, maakt het delen van grote digitale bestanden mogelijk, zoals films, games en programma's. Volgens het Amerikaanse openbaar ministerie zijn onder andere de muziek- en de filmindustrie vijfhonderd miljoen dollar (388 miljoen euro) aan inkomsten misgelopen doordat MegaUpload de bestanden vrijwel gratis ter beschikking stelt.

Piratenpartij Nederland spreekt van een “schandaal” en zegt “gealarmeerd te zijn als gevolg van de aanhoudende pogingen tot het buitensporig handhaven van Amerikaanse wetgeving buiten Amerikaans rechtsgebied.” Gedurende haar zevenjarig bestaan zou MegaUpload altijd gehoor hebben gegeven aan zogenaamde takedown notices van rechthebbenden, zonder dat de klachten van de rechthebbenden als zijnde geldig waren aangetoond, aldus de Piratenpartij.

Anonymous, een los verband van internationale hackers, zegt dat het donderdagavond als wraakactie verschillende websites heeft platgelegd via zogeheten denial-of-service-aanvallen. Daarbij wordt een server zo zwaar bestookt met (vals) verkeer dat hij bezwijkt of moeilijk bereikbaar wordt. Bij de actie waren 5.635 mensen personen betrokken, zegt Anonymous op Twitter. Er zou sprake zijn van de grootste aanval ooit”.

Alle gehackte sites zijn inmiddels weer online. Behalve de site van het Amerikaanse ministerie van Justitie werden de websites getroffen van onder andere platenmaatschappij Universal, de Motion Picture Association of America en de Recording Industry Association of America. Ook de website van de Nederlandse auteursrechtenorganisatie BREIN werd aangevallen.

De stemming over de controversiële antipiraterijwet PROTECT IP wordt uitgesteld. De senaat zal dinsdag het voorstel niet behandelen, meldt indiener van het voorstel, senator Harry Reid. Volgens ProPublica zijn inmiddels al 122 leden van het Congress tegen het wetsvoorstel dat afgekort PIPA wordt genoemd. Er is er eenzelfde grote groep tegen de andere piraterijwet Stop Online Piracy Act (SOPA).

Reid heeft de stemming rond PIPA, voorloper van de 'Stop Online Piracy Act' (SOPA), uitgesteld in het licht van recente ontwikkelingen. De voorzitter van de Democratische meerderheid in de Amerikaanse Senaat doelt op de omvangrijke acties deze week door veel invloedrijke websites, als Wikipedia, Google en Mozilla. Tegenstanders menen dat de wet neerkomt op internetcensuur en negatief kan uitpakken voor klokkenluiders die misstanden aan de kaak willen stellen.Meer nieuws

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Geef je mening:

Naam:

Bericht:  

Hugo Gietelink - January 21, 2012 - 03:08 pm
Productiekrachten versus productieverhoudingen...

In productieve zin heeft MegaUpload bijgedragen aan mogelijkheden tot snellere verspreiding van kennis, cultuur, films e.d. Deze ontwikkelende kracht op het internet stuit op de grenzen van de privaateigendom, waar het privaatrecht in de vorm van al mogelijke uitgeversrechten de dominante verhoudingen van de bestaande kapitalistische cultuurindustrie beschermt. De FBI heeft opgetreden als repressieve handhaver van deze eigendomsstructuur. Alleen door een kwalitatieve opheffing hiervan kan in de toekomst een dergelijk repressieve reactie worden voorkomen. In dat perspectief dienen de acties van wikipedia e.a. als bevrijdend worden beoordeeld en is het hoopvol dat ook gevestigde politici binnen de Amerikaanse senaat daar niet ongevoelig voor zijn.
Home


 

.

.