HOME       OPROEPEN      ARCHIEF       CONTACT      LINKS               

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  'Stop vliegen op biobrandstof'
 

AMSTERDAM, DO 12 JAN 2012 - Vandaag vloog de Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa voor het eerst met een speciale Boeing 747 van Frankfurt naar Washington. Aan de kerosine was 40 ton biobrandstof toegevoegd. Milieudefensie is mordicus tegen.


Lufthansa zal voortaan biobrandstof tanken voor passagiersvluchten naar de Verenigde Staten. Met een speciale Airbus A321 vloog de Duitse luchtvaartmaatschappij de afgelopen zes maanden vier keer per dag heen en weer tussen Hamburg en Frankfurt. Een van de twee motoren draaide op een mengsel van 50 procent reguliere kerosine en 50 procent biobrandstof.

De biobrandstof die Lufthansa gebruikt is de zogenoemde 'Hydro-processed Esters and Fatty Acids' (HEFA). In deze synthetische kerosine is biomassa verwerkt op basis van dierlijke vetten en jatropha- en camelina-planten. Het gebruik van HEFA werd goedgekeurd door de American Society for Testing and Materials (ASTM). De biobrandstof wordt geleverd door het Finse Nestle Oil.

Volgens Lufthansa hebben de binnenlandse proefvluchten met de Airbus het afgelopen jaar geleid tot een reductie van zo'n 1.500 ton aan CO2-uitstoot. Dat is mooi, zou je denken, maar de internationale milieuorganisatie Friends of the Earth, waar Milieudefensie onderdeel van uitmaakt, is tegen het gebruik van biobrandstof. Het zou namelijk de hongersnood vergroten.

Dat zit zo. Biobrandstof wordt onder meer gemaakt van plantaardige olie uit landbouwgewassen, zoals de jatropha die Lufthansa in haar testvluchten gebruikt. Onlangs is gebleken dat de teelt van jatropha in Mozambique en Indonesië de verbouw van voedselgewassen verdringt. Naast Lufthansa voeren onder andere KLM, British Airways en Air France testprogramma's uit met biobrandstoffen.

De Europese luchtvaartsector wil naar eigen zeggen in 2020 jaarlijks 2 miljoen ton biobrandstof verstoken, zo'n 3 procent van de benodigde hoeveelheid kerosine voor de Europese luchtvaart. Volgens een recente studie van Friends of the Earth Europe is voor de productie van biobrandstof uit landbouwgewassen zo'n 3,5 miljoen hectare aan landbouwgrond nodig. Dat is ongeveer de oppervlakte van België.

Als men in 2050 volledig op biokerosine wil vliegen is een oppervlakte nodig zo groot als Duitsland. Landbouwgrond die niet kan worden gebruikt voor de verbouw van voedsel. “Daarmee zijn de gevolgen voor de mensen in zuidelijke landen niet te overzien”, zegt Geert Ritsema van Milieudefensie. “We kunnen niet toestaan dat Afrikanen en Aziaten honger lijden omdat wij zogenaamd duurzaam willen vliegen.”

Bovendien is de klimaatwinst met toepassing van biobrandstof in de luchtvaart veel kleiner dan de sector beweert, aldus Ritsema. “En het is niet uitgesloten dat de algehele klimaateffecten zelfs groter zijn dan bij de verbranding van conventionele kerosine. Ook pakt de verbranding van brandstoffen in hogere luchtlagen voor het klimaat nog slechter uit dan op de grond. Dat geldt ook voor biobrandstoffen.”

Volgens Milieudefensie is de enige écht duurzame oplossing minder vliegen. Lufthansa gebruikte de biobrandstof het afgelopen half jaar voor binnenlandse vluchten. “Pure verspilling”, zegt Ritsema. “Op deze afstanden zijn de trein of bus veel efficiëntere vervoersmiddelen.” Ook Nederland zou de korte lijnvluchten moeten aanpakken. Veertig procent van de vluchten vanaf Schiphol gaat over een afstand korter dan 500 kilometer.Meer nieuws

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Geef je mening:

Naam:

Bericht:  

Kayode - February 29, 2012 - 04:59 am
REACTIE BURGERINITIATIEF MEGASTALLEN-NEE: Het pioeincrebvstuur (GS) en een meerderheid in Provinciale Staten (CDA, VVD en PvdA) willen de burgers in Brabant graag doen geloven dat zij daadkrachtig optreden tegen de groei van de megastallen in Brabant. Deze cijfers laten zien dat het tegendeel waar is!Zie ook:Zie ook:
Home


 

.

.